Особливі шанувальники грибів ніколи не упустять можливість поласувати наваристим, але при цьому надзвичайно легким грибним супчиком. Варити його можна зі свіжих, морожених і сухих грибів. Головне, не перестаратися зі спеціями і не заглушити чудовий грибний аромат.
Грибний суп — як приготувати суп з грибами
Перший же рецепт відкриє всі таємниці класичного супу з грибів. Для густоти можна додати якусь крупу, наприклад, гречку. Рецепт настільки простий, що з ним може впоратися навіть чоловік. І це підтверджує відео в кінці.
- 600 г лісових грибів;
- 1 цибулина;
- 1 морквина;
- 4 ст. л. сирої гречки;
- масло рослинне для пасерування;
- сіль, зелень.
Приготування:
- Гриби ретельно помийте від піску і сміття. Завантажте в каструлю відповідного обсягу і залийте холодною водою.
- Після закипання, зменшіть газ, трохи присолите і варіть не менше 40 хвилин.
- Гречку промийте в холодній воді і разом з натертою морквою відправте в каструлю.
- З цибулини зніміть верхній шар, нарізати чверть кільцями і спасеруйте в невеликій порції олії до золотистого кольору.
- Викладіть піджарку разом з маслом в киплячий суп. Варіть до готовності гречки.
- В кінці досоліть, якщо потрібно, вимкніть вогонь і подавайте через 10-15 хвилин.
Грибний суп в мультиварці — покроковий рецепт з фото
Мультиварка – справжній чарівний горщик, в якому виходить неймовірно наваристий і смачний суп з грибів. Готувати його доведеться трохи довше, але воно того варто.
- 500 г свинячих реберець;
- 500 г свіжих грибів (печериць);
- 1 велика картоплина;
- 1 великий помідор;
- середня головка цибулі;
- невелика морквина;
- сіль;
- олія рослинна;
- зелень за бажанням.
Приготування:
- На дно мультиварочной чаші влийте трохи олії.
- Гриби наріжте четвертинками, моркву і цибулю дрібними кубиками.
- Викладіть підготовлені овочі в розігріте масло. Поставте їх нудитися в потрібному режимі.
- Через 40 хвилин додайте дрібно січену зелень і помідор, нарізаний кубиками. Перемішайте і протушкувати ще 20 хвилин.
- Перекладіть грибну масу в порожню тарілку. У чашу ж влийте воду і покладіть реберця. Варіть бульйон протягом 1 години.
- Картоплю наріжте як зазвичай.
- Як тільки програма варіння бульйону закінчиться, викладіть в чашу картоплю і грибну масу.
- Посоліть і варіть суп в режимі «Гасіння» ще 40 хвилин.
Рецепт грибного супу з печериць
Раніше суп свіжих грибів готували тільки в сезон. Сьогодні використовуючи печериці зварити смачне і корисне гаряче страву можна в будь-який момент.
- 500 г печериць;
- 3 картоплини;
- по одній морквині і цибулині;
- масло для піджарки;
- сіль, перець.
Приготування:
- Налийте в каструлю приблизно 1.5 л води. Як тільки вона закипить, додайте порізані середніми скибочками шампіньйони. Відразу ж додайте трохи солі і спеції, варіть 10 хвилин при малому кипінні.
- Картопля очистіть від шкірки, наріжте як зазвичай і завантажте в грибний відвар. Варіть ще 15 хвилин.
- Луковочку і моркву подрібніть довільно і обсмажте в невеликій порції олії до м’якості. Викладіть піджарку в суп.
- Через 10 хвилин зніміть каструлю з плити, укутайте її рушником і дайте настоятися грибного супу не менше години.
Суп з білих грибів — дуже смачний рецепт
Білий гриб по праву вважається королем серед інших видів свого сімейства. Не дивно, що суп з білих грибів перетворює банальний обід в справжнє свято.
- 250 г білих грибів;
- 3 картопляні бульби;
- 1 цибулина;
- стільки ж моркви;
- 1 ст. л. борошна;
- 200 мл вершків (за бажанням);
- 1 ст. л. олії;
- 1 зубчик часнику;
- сіль;
- лавровий лист, чорний мелений перець, пару горошин запашного.
Приготування:
- Грибочки промийте як можна краще, наріжте їх великими шматочками. Завантажте в каструлю з холодною водою і доведіть до кипіння. З’явилася зніміть пінку, трішки присолите і варіть при легкому бурління не менше 40 хвилин.
- Картоплю поріжте приблизно такими скибочками, що і гриби. Киньте її в каструлю разом з лаврушкой і запашним перцем.
- Довільно нарізані цибулю і моркву обсмажте в будь-якому маслі за бажанням. Як тільки овочі зазолотятся і придбають м’якість, перекладіть їх разом з жирком в суп.
- Ложку борошна швиденько обсмажте без масла на сковороді до карамельного відтінку. Почекайте, поки вона охолоне, перекладіть в чашку і розведіть парою ложок холодної води до однорідності.
- Тонкою цівкою, не перестаючи помішувати, влийте спочатку борошняну суміш, а потім теплі вершки.
- Посоліть і поперчіть за смаком, додайте зубчик часнику, пропущений через часникодавку. Через хвилину суп вимкніть.
Смачний грибний суп з лисичками
Лисички, мабуть, перші лісові гриби, які з’являються на нашому столі. Не дивно, що суп з ними здається ще смачніше й пахучіше.
- 3.5 л води;
- 300 г свіжих лисичок;
- 2 картоплини;
- 1 морквина;
- 1 маленька головка цибулі;
- сіль, олія для смаження.
Приготування:
- Лисички ретельно помийте, видаліть дрібне сміття і пісок. Перекладіть їх у каструлю і залийте довільною кількістю окропу.
- Залиште на 7-10 хвилин, рідину злийте і ще раз промийте в холодній воді.
- Закип’ятіть 3.5 л води і опустіть в неї підготовлені гриби. Як тільки ще раз закипить, зніміть з’явилася піну, а вогонь зменшіть. Варіть близько 1 години.
- Завантажте нарізаний довільними шматочками картоплю.
- Моркву потріть крупно, цибулю подрібніть. Зробіть на рослинному маслі зажарку, довівши овочі до м’якості і легко золотистого відтінку.
- Викладіть піджарку в киплячий суп і варити ще 20-25 хвилин.
- В кінці додайте сіль на свій смак.
Як приготувати грибний суп з сушених грибів
Вся принадність сушених грибів полягає в тому, що для приготування супу потрібна всього одна велика жменя. А смак і наваристого буде така ж, як і зі свіжими.
- 50 г сухих грибів;
- 1.5 л води;
- 4 середні картоплини;
- 1 невелика морквина;
- 1 ріпчаста скіпа;
- 2 лаврових листків;
- 2 ст. л. борошна;
- шматочок вершкового масла для засмажки;
- сіль.
Приготування:
- Сухі гриби промийте від можливої пилу і залийте склянкою окропу. Залиште на півгодини для набухання.
- Моркву і цибулю почистіть, дрібно наріжте і обсмажте на вершковому маслі до карамельного відтінку. В кінці додайте борошно, швидко перемішайте і через 1-2 хвилини вимкніть вогонь.
- Воду, в якій замочували гриби, вилийте в каструлю з киплячою водою. Самі гриби наріжте невеликими шматочками і відправте туди ж.
- Через 20 хвилин безперервного кипіння на невеликому вогні закладіть картоплю, порізану дрібними кубиками.
- Ще через 10-15 хвилин додати зажарку, сіль і лаврове листя.
- Варіть ще 10-15 хвилин до м’якості картоплі. Після вимкнення вогню, дайте грибного супу настоятися не менше 15 хвилин.
Грибний крем суп або суп пюре
Надзвичайно ніжна і гладка; консистенція грибного крем–супу в поєднанні з його чудовим ароматом підкорює з першої ложки. Таке блюдо гідно прикрасить урочисту вечерю.
- 500 мл бульйону з овочів або грибів;
- 400 г печериць;
- невеликий шматочок кореня селери;
- 1 середня морквина;
- 2 середні головки цибулі;
- 2-3 часникових зубки;
- 250 мл сухого вина (білого);
- ¾ Дуже жирних (не менше 35%) вершків;
- щіпка чебрецю;
- сіль, мелений чорний перець;
- оливкова олія;
- трохи твердого сиру для подачі.
Приготування:
- Цибулини наріжте середніми півкільцями. Влийте в глибоку сковороду оливкове масло, як тільки вона нагріється, викладіть цибулю. Смажте невеликому вогні при періодичному помішуванні не менше 25-30 хвилин.
- В цей час помийте і почистіть гриби, один найкрасивіший відкладіть (для прикраси), всі інші розріжте на кілька частин. Моркву і корінець селери порізати кружальцями, часник подрібніть довільно.
- В товстостінну каструлю влийте трохи олії і обсмажте на ньому до м’якості (близько 10 хвилин) селера і моркву. Додайте часник і гриби, смажте при помішуванні ще 5 хвилин.
- Киньте в каструлю щіпку чебрецю і влийте вино. Після закипання варіть овочі на повільному вогні 5 хвилин, не накриваючи.
- Пізніше додайте карамелізований цибулю, сіль, перець і влийте бульйон. Як тільки суп закипить, варити ще 7-10 хвилин на середньому вогні, щоб рідина википіла приблизно вдвічі.
- Пробийте супчик заглибним блендером до гладкості, зменште вогонь до мінімуму. Влийте вершки, перемішайте і прогрійте хвилинку, не даючи масі закипіти.
- Для подачі: відкладений грибок наріжте найтоншими пластинками, сир – довгастими плоскими скибочками. У тарілку налийте порцію грибного супу–пюре, зверху покладіть скибочку сир і платівку гриба.
Грибний суп з заморожених грибів
Якщо у грибний сезон ви встигли наморозить багато різних грибів, то варити з них смачні супчики можна цілий рік. Їх можна їсти в піст, і навіть під час дієти.
- 3.5 л води;
- 400 г заморожених грибів;
- по 2 середніх цибулини і моркви;
- 1 ст. л. сирої манки;
- 4 середні картоплини;
- 50 г вершкового масла;
- сіль;
- зелень сметана для подачі.
Приготування:
- Дістаньте гриби з морозилки приблизно за 20-40 хвилин до початку готування.
- Налийте в каструлю холодну воду, завантажте злегка оттаявшие гриби і доведіть до кипіння на середньому спеку. Як тільки закипить, зменшіть вогонь і варіть 20 хвилин.
- Картоплю почистіть, нарубаєте довільно і відправте в каструлю до грибкам.
- Цибуля порізати дрібненько, моркву натріть. Обсмажте до золотистого кольору в розігрітому вершковому маслі на сковороді.
- Перекладіть зажарку в киплячий суп, додайте на свій смак сіль і інші приправи.
- Зачекайте, поки картопля повністю звариться, і тонкою цівкою всипте сиру манку, не забуваючи енергійно помішувати, щоб не з’явилися грудочки.
- Прокип’ятіть ще 2-3 хвилин і вимкнути газ. Подавайте ще через 10-15 хвилин із зеленню і сметанкою.
Грибний суп з сиром
Вважається, що грибний суп з сиром винайшли французи. Сьогодні це популярне гаряче блюдо може приготувати будь-яка господиня, якщо буде слідувати простому покрокового рецептом. Важливо: цей суп можна готувати про запас, тому беріть продукти строго на певну кількість порцій.
- 400 г хорошого твердого сиру;
- 300 г грибів;
- 1.5 л води;
- 2-3 картоплини (можна без неї);
- 2 ст. л. вершкового масла;
- 2 великі цибулини;
- ½ Ст. білого сухого вина;
- 4 ст. л. оливкової олії;
- 3 ст. л. борошна;
- сіль, білий перець, мускатний горіх;
- ½ Склянки вершків;
- кілька гілочок свіжого селери.
Приготування:
- Картоплю і гриби поріжте приблизно однаковими кубиками, одну цибулину – тонкою соломкою.
- Розігрійте в каструлі близько 2 ст. л. оливкової олії і обсмажте овочі протягом пари хвилин на сильному вогні.
- Влийте вино і протушкувати ще пару хвилин, щоб алкоголь випарувався. Влийте потрібну кількість гарячої води, після закипання зніміть піну, зменшіть газ і варіть 20-25 хвилин.
- Додайте дрібно порубані листя селери і подрібніть гарячий суп заглибним блендером.
- Посоліть грибний суп–пюре за смаком, додайте білий малоострый перець, мускатний горіх і натертий на дрібній тертці сир.
- Доведіть масу на повільному вогні до легкого кипіння, влийте вершки і додайте вершкове масло. Вимкніть вогонь і залиште на деякий час.
- А поки наріжте другу головку цибулі товстими кільцями, обережно обваляйте їх у борошні й обсмажте з обох сторін на залишках оливкової олії. Подайте смажені кільця цибулі з сирно–грибним супом–пюре.
Суп з грибами і плавленим сиром
Звичайний плавлений сирок цілком замінює дорогий твердий сир. Блюдо виходить більш демократичним за вартістю, але не менш смачним і наваристим.
- 500 г свіжих печериць;
- 3-4 картоплини;
- 1 цибулина;
- 2 плавлених хорошої якості сирка;
- 50 г среднежирных вершків;
- 40 г вершкового масла;
- сіль, мускатний горіх, білий перець за смаком.
Приготування:
- Налийте в невелику каструльку приблизно 1.5 л води. Доведіть до кипіння і опустити нарізану кубиками картоплю.
- Поки картопля вариться, поріжте печериці тоненькими пластинками. Розжаримо на сковороді олію і обсмажте грибочки протягом 3-5 хвилин при помішуванні.
- Додайте в сковороду до грибів цибулька, нарізаний чверть кільцями. Посипте перцем і мускатним горіхом, смажте ще 3-5 хвилин.
- Швиденько поріжте плавлені сирки невеликими кубиками, щоб він швидше розплавився і відправте їх на сковорідку. Підлийте трохи бульйону з каструлі.
- Протушкувати масу пару хвилин. Як тільки сир повністю розплавиться, вилийте сирно–грибну масу в каструлю.
- Посоліть за смаком, влийте теплі вершки, дайте закипіти і вимкніть вогонь.
- Через 5-10 хвилин настоювання подавайте.
- Хочете приготувати наваристий грибний суп з сирками на курячому бульйоні? Дивіться детальну відео інструкцію.
Грибний суп з вершками — дуже ніжний рецепт
Дуже ніжний грибний суп–пюре з вершками подається у багатьох ресторанах як вишуканий делікатес. Але використовуючи наступний рецепт, не складе труднощів приготувати його в домашніх умовах.
- 300 г печериць;
- 1 невелика цибулина;
- 1-3 картоплини;
- 150 мл жирних вершків;
- 30 г вершкового масла;
- сіль, зелень.
Приготування:
- Доведіть до кипіння приблизно 1.5 л води. Закладіть почищений і порізаний невеликими кубиками картоплю. (За допомогою картоплі можна регулювати густоту супу: для рідкого достатньо 1 бульби, для більш густого пюре – візьміть 2-3 штуки.)
- Печериці вимити, очистити від верхньої шкірки і наріжте пластинками. Обсмажте до золотистої скоринки в половині порції вершкового масла.
- Перекладіть обсмажені гриби в порожню тарілку, а на сковороді, додавши залишки масла, спасеруйте порізаний півкільцями цибулю.
- Як тільки картопля стане м’якою, викладіть в суп гриби з цибулею і варіть при малому бурління не більше 5 хвилин.
- Посоліть, влийте жирні суворо кімнатної температури вершки, доведіть до кипіння. Киньте дрібно нарізану зелень і вимкніть вогонь.
- Дайте постояти 3-5 хвилин і пробийте суп блендером до отримання кремоподібній маси.
Грибний суп з перловкою
Перлова крупа дуже корисна для організму, а особливо «для мізків». Доведено, що саме перловка загострює мислення і підвищує кмітливість. Не пропустіть випадку і приготуйте грибний суп з перловкою.
- 0.5 ст. сирої перловки;
- 300 г грибів;
- 5-6 середніх картоплин;
- 1 головка цибулі;
- рослинна олія;
- лаврушка;
- сіль;
- кілька горошин запашного перцю.
Приготування:
- Спочатку добре помийте перловку і залийте її холодною або гарячою водою. Залиште приблизно на півгодини.
- У цей час порізати середніми шматочками гриби і опустіть в каструлю з окропом (2,5–3 л). Відваріть їх на невеликому газу протягом 15-20 хвилин.
- Дістаньте відварені гриби шумівкою. Відцідіть з перловки всю рідину і закладіть її в киплячий грибний бульйон. Варіть близько 30-40 хвилин.
- Тепер відправте в суп очищений і нарізаний довільними кубиками картоплю.
- Цибулю дрібненько нарубаєте і швиденько до золотавості обсмажте в невеликій порції рослинної олії.
- Додайте гриби з бульйону і смажте всі разом на малому газу ще 5-7 хвилин.
- Перекладіть грибну піджарку в суп, посоліть і приправте за смаком. Якщо перловка недостатньо м’яка, то варіть до повної готовності, в зворотному випадку достатньо 3-5 хвилин при тихому бурління.
- Зніміть з плити і дайте супчику постояти не менше 15 хвилин.
Грибний суп з куркою
Грибний суп, приготований за наступним рецептом, виходить ще смачніше і наваристее. Особливу ситність йому додає куряче м’ясо.
- 300-400 г курячого філе;
- 300 г грибів;
- 150 г тонкої вермішелі;
- за однією середньої цибулині і моркви;
- 2-3 часникових зубки;
- вершкове і рослинне масло;
- сіль, кріп.
Приготування:
- Візьміть свіжі або заморожені гриби. (Можна використовувати і сухі в кількості приблизно 50 м, але їх слід завчасно замочити.) Опустіть їх в холодну воду, доведіть до кипіння, зніміть піну і варіть при малому бурління близько години.
- Картоплю почистіть, наріжте довільно і викладіть в каструлю з киплячим грибним бульйоном. Самі гриби за бажанням можна залишити в супі або використовувати для приготування інших страв.
- Куряче філе наріжте невеликими шматочками. Розігрійте в сковороді суміш вершкового і рослинного масла (по 1 ст. л.) і обсмажте курку до золотистого кольору.
- За цей час почистіть і поріжте цибулю з морквою. Обсмажте разом з куркою до золотистого кольору (5-7 хвилин).
- Надішліть м’ясну піджарку в суп і варіть до повної готовності картоплі.
- Посоліть за смаком, киньте пару жмень тонкої вермішелі. Проваріть 2-5 хвилин (в залежності від якості макаронних виробів), додайте подрібнений часник і вимкніть.
- Дайте супчику постояти хвилин 10-15, при цьому вермішель дійде, а страву трохи охолоне.
Як варити грибний суп зі свіжих грибів
Класичний рецепт по кроках опише процес приготування супу зі свіжих грибів. Крім основного інгредієнта знадобляться звичайні продукти, які завжди є на кухні.
- 150 г свіжих (будь-яких) грибів;
- 1 середня морквина;
- 1 цибулина;
- 3-4 середні картоплини;
- 1 ст. л. вершкового масла;
- стільки ж рослинного;
- сіль.
Приготування:
- Свіжі грибочки гарненько помийте, якщо потрібно, видаліть шкірку, зріжте всі зіпсовані місця і край ніжки.
- Підготовлені гриби наріжте великими шматочками і закладіть їх у каструлю з 3 л холодної води. Одразу ж трохи посоліть і варіть після закипання близько 20-25 хвилин, поки грибні шматочки не опустяться на дно.
- А поки почистіть картоплю і нарубаєте її невеликими кубиками. Як тільки гриби зваряться, додати картоплю.
- Очищену моркву натріть крупно, цибулю порубаєте чверть кільцями. Обсмажте овочі на розігрітому рослинному маслі до м’якості і появи карамельної скоринки.
- Через приблизно 15-20 хвилин після закладання картоплі перекладіть овочеву піджарку в каструлю з киплячим супом.
- Досоліть на свій смак, проваріть ще 5-7 хвилин і зніміть з плити.
- Киньте в каструлю шматочок вершкового масла і за бажанням рубану зелень. Через 10-15 хвилин подавайте.
Як приготувати суп на грибному бульйоні – рецепт
Відварили грибочки для іншої страви? Не виливайте бульйон – з нього вийде приголомшливий суп!
- 2 л грибного бульйону;
- 5-6 картоплин;
- 1 цибулина;
- 1 ст. молока;
- 2 ст. л. борошна;
- для пасерування олія рослинна;
- щіпка сухого базиліка;
- сіль.
Приготування:
- Бульйон поставте на великий вогонь і доведіть до кипіння.
- Картоплю почистіть, поріжте середніми брусками і закладіть в киплячу грибну основу. Після закипання вогонь зменшити.
- Влийте трохи рослинного масла в сковороду і розігрійте його. Цибулину очистіть від лушпиння і нарубаєте дрібними кубиками. Обсмажте їх на малому вогні до золотистого відтінку.
- Посипте цибулю прямо на сковороді борошном, швидко перемішайте і влийте молоко. Дайте потомитися пару хвилин.
- Як тільки картопля повністю звариться, додайте в каструлю молочно–цибульну пасеровку, сіль і щіпку базиліка.
- Дайте ще раз закипіти і зніміть з плити. За бажанням подрібніть блендером, щоб отримати пюре або подавайте як є.
- До речі, на грибному бульйоні можна приготувати навіть наваристі щі з квашеною капустою.