Приготувати на обід супчик з грибами досить легко і швидко. Він виходить ароматним, ситним, а в деяких випадках може виступати і як дієтичне блюдо. Пропонуємо кілька найпоширеніших і смачних варіантів приготування грибного супу з печериць.
Класичний грибний суп з печериць
На півкіло печериць вам потрібно:
- 2 ст. л. олії;
- 2 л води;
- за великої морквині і цибулині;
- лаврушка;
- шматочок вершкового масла;
- трохи перцю;
- 20 г сметани;
- кілька гілочок свіжої петрушки.
Готуємо так:
- Гриби промиваємо, розрізаємо на 4-6 частин, складаємо в невелику каструльку з закипілої водою і відварюємо протягом чверті години.
- Тим часом в каструлю побільше наливаємо підготовлену воду і ставимо кип’ятитися. На сковороді розігріваємо масло і відправляємо в нього відварені гриби.
- Поки вода гріється, а гриби тушкуються, підготуємо овочі, що залишилися. Цибулю з морквою чистимо і дрібно шаткуємо, обсмажуємо до м’якості в соняшниковій олії. Останню можна не обсмажувати, а просто покласти в суп за 15-20 хвилин до кінця готування, але тоді бульйон стане не таким наваристим і не буде мати золотистого відтінку.
- Відправляємо в бульйон грибочки і засмажку, перемішуємо, кладемо прянощі і солимо. Проварюємо ще хвилин 10, після чого посипаємо рубаною петрушкою, закриваємо кришкою і вимикаємо вогонь. Наполягаємо 10-20 хвилин і подаємо домашнім зі сметаною.
На замітку! Перший грибний бульйон з печериць можна не зливати. Такий спосіб застосовується для лісових грибів, які часто вбирають в себе шкідливі речовини з грунту. Парникові печериці можна відразу перекладати у воду для супу або обсмажити з ароматним маслом і після додати в бульйон.
З куркою
Суп з печериць з куркою незмінно виходить ситним, добре насыщающим і бадьорить в зимовий сезон.
Приготувати його можна наступним чином:
- 3 картоплини;
- 1 куряча грудка без кістки;
- 400 г печериць;
- маленька головка цибулі;
- сіль, перець;
- 5-7 гілочок петрушки;
- 1 маленька морквина;
- 1 лавровий лист;
- 50 р. вершкового масла
Готуємо так:
- Грудку обполіскуємо і кладемо в каструльку з водою. Ставимо варитися, в бульйон відразу додаємо сіль. Періодично знімаємо піну, щоб зберегти прозорість бульйону. Коли пінка припинить утворюватися, додаємо прянощі і лаврушку.
- Готуємо овочі, як зазвичай: картоплю, моркву і цибулю чистимо, ріжемо картоплини невеликими кубиками, моркву тремо, а цибулю дрібно рубаємо і обсмажуємо з морквою на олії.
- Поки нудиться пассеровка, миємо печериці, нарізаємо дрібними пластинками і додаємо в зажарку. Тушкуємо хвилин 10 на середньому вогні.
- Тим часом обполіскуємо зелень подрібнюємо.
- У бульйон викладаємо картопляні кубики. Грудку виймаємо, даємо трохи охолонути, розбираємо на шматочки, після чого повертаємо м’якоть в бульйон.
- Одночасно викладаємо засмажку з грибами. Гарненько перемішуємо, варимо ще хвилин 7-10, додаємо зелень і через пару хвилин вимикаємо.
Даємо супу настоятися під кришкою, а після, розкладаємо його по тарілках.
Суп-пюре з печериць з вершками
Ніжний суп-пюре з печериць з вершками складається з наступного списку компонентів:
- 1,5 л м’ясного бульйону;
- 500 г свіжих печериць;
- 30 г вершкового жирного масла;
- 200 г свіжих вершків 15-20%;
- 3 часникового зубчики;
- 1 головка цибулі;
- 2 ст. л. борошна;
- сіль, перець.
Готуємо будемо так:
- Бульйон поставити на повільний вогонь грітися. Гриби вимити, нарізати пластинками завтовшки 5-7 мм Цибулю і часник почистити, дрібно нарізати і обсмажити в олії до перших ознак зміни відтінку овочів.
- Після цього викласти до них печериці і продовжити готувати до повного випаровування з них рідини.
- Присипати борошном, перемішати, обсмажувати ще кілька хвилин. Потім додати пару склянок бульйону, перемішати. почекати закипання і зняти з вогню.
- Все перекласти в чашу блендера і пропрацювати до консистенції пюре. Потім влити залишки бульйону, посолити і поперчити, продовжити процес збивання пару хвилин.
- Суп-пюре перекласти назад у каструльку, в якій раніше був бульйон. Влити вершки, перемішати, повільно закип’ятити і проварити хвилин 10.
- Залишилося додати масло і добре перемішати.
Тепер вимкніть вогонь, дайте першому страві трохи настоятися і подавайте до столу.
З картоплею
Суп з печериць з картоплею будемо готувати з наступного набору продуктів:
- 400 г печериць;
- 200 г білих грибів;
- 4 картоплини;
- з 1 середньої цибулини і моркви;
- сіль, перець, набір спецій «10 овочів»;
- масло для засмажки.
Принцип приготування такого супу не відрізняється від попередніх:
- Підготувати засмажку з цибулі і моркви.
- Гриби вимити, нарізати і окремо протушкувати. Білі рекомендується спочатку проварити в окропі 5-6 хвилин, потім воду злити і разом з печерицями протушкувати в олії. Трохи посолити.
- Картоплю почистити, нарізати кубиками або брусочками, опустити в окріп і варити 10 хвилин, знімаючи пінку.
- Викласти у воду з картоплею гриби і засмажку. Додати спеції, перемішати, готувати ще 10-12 хвилин.
Простий і ситний супчик готовий!
Незвичайний грибний суп з перловкою
Грибний суп з перловкою дуже корисний, має приємний смак і легко готується. Вам знадобиться:
- 4 зелених цибулевих пір’їнки;
- 1 середня морквина;
- 1 велика цибулина;
- лаврушка;
- сіль;
- шматочок вершкового і ложка олії;
- 200 г печериць;
- 2 середніх картоплини;
- ½ Ст. перлової крупи.
Готується все дуже просто:
- Промити крупу через сито і викласти її в заздалегідь закипілу воду.
- Поки крупа пропарюється, помити гриби і нарізати їх кубиками.
- Овочі почистити і змити. Все нарізати дрібними шматочками, орієнтовно з ребром 7-8 мм.
- Викласти в каструлю з крупою тільки картопля. А морквяно-цибульну пасеровку обсмажити з сумішшю підготовлених масел.
- Через кілька хвилин приєднати гриби і смажити 5-7 хвилин.
- Все з’єднати в каструлі з бульйоном, перловкою і картоплею. Проварити 10 хвилин, накрити і залишити на чверть години настоятися.
Промити цибульні пір’я і дрібно нарубати. Розкласти перше за супницам і присипати цибулею.
Ніжний рецепт з плавленим сиром
Набір продуктів і процес приготування такого супчика майже банальна. Зате результат — пальчики оближеш!
- 350 г курячого філе;
- 2 середніх картоплини;
- 2 якісних плавлених сирка;
- 1 цибулина;
- 1 середня морква;
- 400 г печериць;
- сіль за смаком;
- перець, куркума;
- 1 ч. л. суміші спецій «Універсальна».
Готуємо так:
- Філе обполіскуємо і ріжемо акуратними кубиками. Складаємо в каструльку, заливаємо водою і ставимо на вогонь.
- Поки вариться бульйон, готуємо гриби і овочі. Як і зазвичай, робимо морквяно-цибулеву засмажку, гриби ріжемо пластинками, картоплю кубиками або соломкою.
- Після того, як пінка буде повністю знята з бульйону, викладаємо в нього картоплю і печериці. Варимо 10 хвилин, додаємо зажарку і готуємо ще 5-7 хвилин.
- Після цього на тертці трьом в каструлю заморожені сирки, додаємо сіль і прянощі за смаком, добре перемішуємо і на повільному вогні готуємо ще кілька хвилин.
Для отримання більш ситного супчика можна в перелік продуктів включити півсклянки рису.
На замітку! Дешеві плавлені сирки зовсім не плавляться, залишаючись в бульйоні у вигляді маленьких шматочків. Тому рекомендується взяти хороший, якісний продукт. Можна зі смаком цибулі або грибів.
Грибний суп з заморожених печериць
- 350 г заморожених грибів (печериці можна перемішати з лисичками);
- 1 середня цибулина;
- 2 середніх морквини;
- олії ложка;
- 2 лаврових листа;
- за 5-7 гілочок кропу і петрушки;
- 2 л води;
- 4 картоплини середніх розмірів;
- ч. л. солі;
- кілька щіпок чорного перцю.
Знову готуємо!
- Гриби перекладаємо в каструлю, розморожуємо і відварюємо протягом 10-ти хвилин. Потім заливаємо водою і ставимо варитися.
- Поки грибочки вирують, готуємо овочі, не забуваючи знімати пінку з бульйону. Картоплю, цибулю і моркву чистимо, добре прополіскуємо. З цибулі і моркви робимо звичайну засмажку. Картопля ж нарізаємо невеликою соломкою і перекладаємо в бульйон.
- Відразу ж додаємо прянощі і сіль, перемішуємо. Викладаємо зажарку і готуємо ще 15 хвилин.
- Тим часом моєму і дрібно ріжемо зелень. Висипаємо її в каструлю за 5 хвилин до кінця готування, вогонь ставимо на мінімум.
По закінченні «п’ятихвилинки» страву можна подавати до столу.
В мультиварці
Приготування будь-якої страви в мультиварці трохи полегшує завдання, так як не потрібно стояти у «розумній каструлі» над душею, щоб з неї нічого не википіло і не підгоріло.
Список складових можна використовувати будь-який з перерахованих вище варіантів рецептів. А ось спосіб приготування відрізняється наступними пунктами:
- У режимі «смаження» або «гасіння» обсмажують цибулю з морквою і грибами протягом 20-ти хвилин;
- Картоплю почистити, нарізати кубиками, викласти до грибів з овочами, залити бульйоном, додати прянощі і посолити;
- У програмі «суп» готувати 1 годину і 10 хвилин.
З вермішеллю
Знайомий багатьом з дитинства супчик тепер подзабылся. Повернемо його з небуття!
- 200 г печериць;
- 500 г води;
- маленька головка цибулі;
- 2-3 картоплини;
- шматочок жирного масла;
- жменька сухий дрібної вермішелі;
- сіль і перець.
Готуємо!
- Гриби помити, дрібно нарізати і обсмажити з дрібно нарубаним цибулею в маслі.
- Воду закип’ятити, опустити в неї крупно нарізану картоплю, варити кілька хвилин.
- Потім викласти до неї гриби з цибулею, сіль і спеції, проварити ще 5 хвилин.
- Після, покласти вермішель, варити близько 5-ти хвилин, не припиняючи помішувати. Якщо вермишеленки досить товсті, варто після закипання води засікти 7 хвилин і тільки потім перевірити готовність макаронних виробів.
Пісний суп з печериць
Пісний суп готується виключно з овочів, на воді замість м’ясного бульйону і без використання масла для обсмажування грибів/овочів. Для подачі також не використовується сметана — можна лише страву при подачі присипати свіжою зеленню.
В іншому суп для поста готується так само, як і всі інші, вже описані вище.