Найсмачніший рецепт грудинки в розсолі у кожної господині свій. Існує маса способів приготування м’яса. Це ласощі володіє незрівнянним смаком, послужить гарною заміною ковбасним виробам з магазину. Солона грудинка завжди буде відмінною закускою, яка не залишити байдужими гостей або домочадців.
Найсмачніший рецепт грудинки в розсолі
За нижченаведеним рецептом можна приготувати відмінну грудинку в розсолі по-домашньому.
Які компоненти будуть потрібні:
- свиняча грудинка – 1,4 кілограма;
- лист лавра – 3-4 штучки;
- сіль – 275 грамів;
- чорний, червоний перець – 1 столова ложка;
- гострі спеції – по 10 г;
- часникові головки – 5 штук;
- гвоздика – 3-4 бутончика.
Як приготувати:
- Грудинку порізати як на відбивні. З’єднати сухі приправи, подрібнені зубчики, перець і помістити в тару з м’ясом.
- Готуємо розсіл. Спочатку розчинити кухонну сіль у воді. Кип’ятити 5 хвилин. Покрити отриманою сумішшю свинину з приправою і щільно закрити посуд, дати охолонути, помістити в холодильник на 2 доби. За цей час, страва просочиться спеціями, придбає непередаваний аромат і смак.
- Після дістати з холодильника і насолоджуватися приготованим делікатесом.
Засолити грудинку в розсолі вийде навіть у недосвідченої господині, якщо чітко слідувати рецептом і дотримуватися пропорції.
Готуємо з часником
Свиняча грудинка з часником припаде до душі любителям гострих страв, стане прекрасною закускою до алкогольних напоїв. Готується ласощі досить просто.
Які компоненти знадобляться:
- м’ясо – 1 кілограм;
- вода – 1,5 літра;
- сіль – 275 грамів;
- чорний перець – 1 столова ложка;
- аджика – 125 грамів;
- часникова головка – 1 штука;
- цибулиння – 3-4 жменьки.
Як готувати.
- Порізати м’ясо скибочками.
- Довести до кипіння воду, додати до неї інші інгредієнти.
- У бульйон покласти грудинку і проварити 15 хвилин, зняти з вогню і обгорнути теплою тканиною.
- Дати страві просолитися 18 годин, обсушити паперовим рушником, розтерти часником.
Заготівля повинна настоятися в холодильнику 12 годин.
Якщо вдома немає аджики, можна приготувати її самостійно. Для цього береться хмелі-сунелі, сушений часник. Компоненти перемішати, вийде суха аджика.
Варіант для подальшого копчення
Для тих, хто хоче закоптити грудинку по-домашньому, підійде наступний рецепт.
Необхідні продукти:
- 2,5 кілограма свининою грудинки;
- 4 літри води;
- 100 грамів солі;
- 3 зубчики часнику;
- 2 столові ложки гострої приправи;
- 2 листків лавра;
- чорний перець за смаком.
Як готувати.
- Воду посолити, кинути часник, лавровий лист і чорний перець. Варити до появи бульбашок, тушкувати 5 хвилин.
- Остудити розсіл, грудинку нарізати як на відбивні. Промити м’ясо, опустити в каструлю з розсолом.
- Прибрати ємність з майбутнім стравою в холодильник на 4 дні. За цей період, свинина повністю просочиться сіллю.
- Вийняти шматочки м’яса з розсолу, обв’язати товстою ниткою. Підвісити, що стікали на 4 години. Можна обтерти їх сухим рушником, щоб швидше висохло.
М’ясо готове. Далі можна коптити.
Грудинка в розсолі по-домашньому
Засолювання грудинки холодним способом або сухим займає тривалий час – кілька днів. Можна виготовити м’ясо і гарячим методом, який потребує близько 15 годин.
Що знадобиться:
- свиняча грудинка – пів кілограма;
- суха аджика – 1,5 столових ложки;
- кухонна сіль – 1 склянка;
- лавровий листочок;
- часникові головки – 1 штука і 1 для натирання.
Як готувати.
- Взяти м’ясо, вимити, витерти рушником.
- Підготувати 1 літр води, залити ємність, прокип’ятити. Посипати у тару сіллю, спеціями, аджикою, лаврушкой, часником.
- Довести суміш ще раз до кипіння, покласти в нього свинину, варити 5 хвилин. Вимкнути вогонь, дати охолонути майбутнього страви.
- Почекати 15 годин.
Не варто боятися тримати м’ясо в тарі тривалий час. Воно не зіпсується, а лише просочиться спеціями.
Цікаво! Сіль виступає природним консервантом, так як вона не дає м’ясу зіпсуватися за період засолювання.
З аскорбіновою кислотою
Грудники з аскорбіновою кислотою – сміливий рецепт, м’ясо виходить кисло-солодкого смаку з нотками прянощів.
Інгредієнти для готування:
- 500 грамів м’яса;
- 5 гвоздикових бутончиків;
- 12 горошинок перцю;
- 6 таблеток аскорбінки;
- 100 грамів солі;
- 2 листків лавра;
- 1 літр води.
Як готувати.
- У тару з водою додати приправи, довести до кипіння, дати охолонути. Свинину вимити, обсушити серветками. Часник обсмажити. Потовкти аскорбінку в порошок, змішати з овочем. Міксом ретельно обтерти м’ясо.
- Залити бульйоном свинину, помістити в холодильник на 7 днів. Вона повинна бути повністю в рідині.
- Злити розсіл. Помістити м’ясо на решітку, щоб стекли залишки рідини. Обсипати її перцем і відправити на день в холодильну камеру.
Почекавши необхідний час, вийде смачний делікатес для всієї родини. В магазині таке м’ясо не купиш.
Свиняча грудинка вважається одним з найбільш вигідних в плані бюджету і смаку видів їжі. Таке м’ясо готується просто, як годиться в якості основного блюда з гарніром, так і закуски. Щоб грамотно приготувати делікатес, слід запастися терпінням і гарним настроєм.