Хочете відчути справжню насолоду, приготуйте варено-копчену грудинку в домашніх умовах, дотримуючись рецепту. Для страви краще брати нежирне м’ясо з тонкою шкіркою.
Грудинка варено-копчена, приготовлена холодним способом
Готування холодним способом займає тривалий час, може знадобитися тиждень або більше. Щоб приготувати копчену грудинку, визначаємося з розмірами шматка. У крупно порізане м’ясо важче потрапити диму, тому готуватися страва буде довше.
Для приготування знадобиться:
- свиняча грудинка – 2 кг;
- сіль – 6 ст. л.;
- цукор – 1 ст. л.;
- 3 шт. лаврового листа;
- 0,5 ч. л. червоного меленого перцю;
- спеції за смаком;
- часник – 5-6 зубчиків.
Як готувати:
- Робиться суміш з протертого часнику, лаврового листя і спецій.
- Для маринаду половина спецій крім часнику додається в каструлю з водою, кип’ятять 2-3 хвилини і охолоджується.
- Грудинку потрібно обробити спеціями, залити маринадом і покласти в холод на 7-8 днів.
- Потім м’ясо треба вимочувати у воді близько 10 годин, потім залишити на сушку.
- Висушені шматки повісити в коптильню на один-два дні, періодично додаючи тріску. Готова грудинка може зберігатися в холодильнику до трьох тижнів.
Гаряче копчення в домашніх умовах
Щоб приготувати грудинку в коптильні гарячого копчення знадобляться ті ж продукти, що і для холодного копчення.
Необхідні продукти:
- грудинка – 1кг;
- лавровий лист 3 листа;
- сіль – 10 ст. л.;
- червоний перець 0,5 ч. л.;
- часник 4-5 зубчиків;
- цукор 1 ст. л.;
- вода 1,5 л.
Як готувати:
- М’ясо слід натерти сіллю і спеціями, помістити в холодне місце на кілька годин, щоб воно просочилося пряними запахами. Це сухий спосіб засолювання. Щоб замаринувати грудинку холодним способом, потрібно вимочити її в маринаді з солі, води, цукру, перцю і лаврового листа.
- Після маринування м’ясо пров’ялюють на повітрі і вішають у коптильню. Час приготування – приблизно 3 години залежно від характеристик агрегату.
В цибулинні
Для приготування знадобляться:
- 1 л води;
- 100 г солі;
- 2 жмені цибулиння;
- 3 зубчики часнику;
- спеції за смаком та уподобаннями.
Спосіб приготування:
- Цибульне лушпиння промити під краном в ситі.
- Потім лушпиння викладається на рушник і сохне.
- Грудинку змити і промокнути серветкою.
- В каструлю покласти підсушений лушпиння, сіль, холодну воду і поставити цю суміш на сильний вогонь. Як тільки розсіл закипить, покласти туди шматки м’яса.
- Грудинка вариться близько 20 хвилин при невеликому вогні. Після цього каструлю зняти з вогню, накрити кришкою і дати охолонути.
- Остиглу каструлю відправити в холодильник на 10 годин, щоб м’ясо замаринувалося.
- Потім м’ясо дістати з води, протерти серветкою і посипати пропущеним через прес часником і спеціями.
- Грудинку загорнути в харчову плівку і відправити на 5 годин в холодильник.
Через деякий час можна нарізати тонкими скибочками.
Важливо! Блюдо краще готувати в темному посуді, щоб каструля не забарвилася лушпинням.
Варено-копчена грудинка з рідким димом
Більшість рецептів, в тому числі і для промислового приготування, засноване на рідкому димі. Концентрат, виготовлений з натуральних інгредієнтів, безпечний і схвалений фахівцями. Рецепт приготування грудинки з рідким димом аналогічний способу в цибулинні.
Відмінності полягають в наступному:
- Лушпиння розділити на 2 частини, на першу покласти грудинку, а другий накрити.
- У каструлю з м’ясом залити воду, додати одну столову ложку рідкого диму.
- Каструля ставиться на сильний вогонь, після закипання грудинка вариться 10 хвилин. Кришкою накривати не потрібно, але можна встановити зверху гніт.
- Далі виконати ті ж кроки, що при готуванні в цибулинні. Рідкий дим потрібен для додання нового смаку, а цибулиння забарвлює грудинку в золотаве забарвлення.
Домашній рецепт з медом
Варено-копчена свиняча грудинка з медом – це страва з приємним пікантним смаком, яке чудово поєднується з овочами.
Для приготування потрібно:
- 1 кг грудинки;
- 1 головка часнику;
- 1,5 чайних ложки меду;
- жменю цибулиння;
- сіль;
- приправи.
Приготування:
- Всі інгредієнти помістити в каструлю, залити двома літрами води і відправити на плиту.
- Коли вміст каструлі скипить, додати грудинку і варити 1,5 години.
- М’ясо витягнути, трохи підсушити і натерти спеціями.
- Грудинку покласти у фольгу і відправити під прес на добу в холодильник. Після цього його можна подавати на стіл.
У ветчиннице з желатином
Зробити грудинку можна в ветчиннице. Для цього використовують духовку, мультиварку або велику каструлю.
Інгредієнти:
- грудинка – 1,5 кг;
- сіль 3 ст. л. (можна більше, за смаком);
- кілька зубчиків часнику;
- 1,5-2 ст. л. желатину;
- перець духмяний 1 ч. л.;
- лавровий лист;
- рідкий дим.
Покрокова інструкція приготування:
- Часник подрібнити і перемішати з сіллю.
- Цією сумішшю натирається грудинка.
- М’ясо покласти в ємність, накрити кришкою і залишити при кімнатній температурі на весь день. Утворилася рідина злити, м’ясо натерти рідким димом, накрити харчовою плівкою і залишити на 30 хвилин.
- Після цього кожен шматок посипати желатином, лавровим листом і укласти в ветчинницу всередину рукава для запікання, притиснувши пружинами.
- Температура готування повинна бути 180С.
- Витримується м’ясо приблизно дві години.
- Грудинку дістати, покласти в холодильник на ніч, не виймаючи з рукава.
Вранці м’ясо розрізати і можна знімати пробу.
Приготування домашньої варено-копченої грудинки – процес нескладний. Слідуючи рецептами, можна зробити блюдо, не поступається за смаковими якостями і зовнішнім виглядом магазинного товару.