Грудка індички (філе) – 12 рецептів приготування

М’ясо індичатини користується особливим попитом серед господинь за його ніжність і дієтичні властивості. Рецепти приготування грудки індички мають безліч варіантів, серед яких обов’язково знайдеться той, що припаде до смаку всім домочадцям.

Якщо початківець кулінар з якихось причин при готуванні пересушил філе, то ситуацію можна врятувати, подавши до готового блюда вершковий або кисло-солодкий соус.

Грудка індички, запечена з картоплею в духовці

  • 400 гр філе індички промивається, нарізають невеликими шматочками і обсушивается паперовими серветками. Якщо м’ясо заморожене, то необхідно витримати його в теплій воді до повного розморожування, не забуваючи періодично міняти рідину.
  • Підготовлені шматочки викладаються в миску, пересипаються сіллю, перцем і спеціями. Залишаються промаринуватися протягом десяти хвилин.
  • Пів кілограма картоплі нарізається на кругляш або шматочки рівні м’ясним. Потім рівним шаром викладаються у форму, солятся, перчатся.
  • На дно форми наливається невелика кількість рідини, щоб картоплю в процесі запікання придбав м’яку консистенцію і просочене ароматом м’яса і спецій.
  • Велика цибулина очищається і нарізається тонкими півкільцями, які рівномірно розподіляються по картоплі.
  • Зверху викладається шар індички. Форма накривається кришкою або фольгою і ставиться запікатися при 200⁰С на одну годину. За десять хвилин до закінчення приготування кришка або фольга знімається для отримання апетитною скоринки.
  • При бажанні страву можна посипати тертим сиром.

Соковите м’ясо в томатно-сирному соусі

  • 350 гр обмытого і обсушенного м’яса нарізати кубиком.
  • Моркву миють, нарізають аналогічним чином.
  • Глибока сковорода розігрівається з рослинним маслом. У неї викладається м’ясо і моркву, обсмажується до золотистої скоринки.
  • Середня за величиною цибулина очищається, нарізати півкільцями і додати до м’яса. Обсмажується п’ять хвилин.
  • Три чайних ложки томатної пасти змішуються зі склянкою води і вливаються в сковороду. Все закривається кришкою і залишають на повільному вогні для гасіння на 20 хвилин.
  • Великий соковитий болгарський перець очищується від насіння і плодоніжки, нарізати кубиком і додається до тушкованого м’яса з овочами. Все перемішується і готується під кришкою ще п’ять хвилин.
  • Чотири трикутника плавленого сиру ламаються на дрібні шматочки і додаються в сковороду, розминаються за допомогою вилки і готуються ще десять хвилин.
  • Додається сіль, чорний перець, щіпка коріандру. Інгредієнти перемішуються, вогонь вимикається, блюдо залишається під кришкою хвилин на п’ять.

Незвичайний салат з філе індички з огірком

  • 300 гр відвареного м’яса охолодженого нарізається маленьким кубиком.
  • Пара невеликих молодих огірків миється і ріжеться аналогічно.
  • Два яйця відварюють, і подрібнюються також.
  • Пучок зеленого цибулі дрібно рубається.
  • Всі інгредієнти викладаються в салатник і перемішуються.
  • В окремій мисці змішується 200 мл нежирної сметани з трьома столовими ложками соєвого соусу, подрібненим зубчиком часнику і чорним меленим перцем.
  • Салат заправляється сметанним соусом, при бажанні підсолювати і подається до столу.
Дивіться також:  Азербайджанський плов – 7 рецептів приготування

Не слід готувати страву заздалегідь, оскільки виділився сік з огірків зіпсує його зовнішній вигляд.

Рецепт приготування з грибами та вершками

Філе індички чудово поєднується зі свіжими лісовими або штучно вирощеними грибами. Блюдо виходить неймовірно смачним, соковитим, ароматним.

Лісові гриби попередньо відварюють, або обсмажуються протягом 15 хвилин, тоді як печериці або гливи не потребують попередньої теплової обробки.

  • 800 гр білого м’яса промивається, обтирається і нарізається в довільній формі. Після чого обсмажується в сотейнику на рослинному маслі протягом п’яти хвилин.
  • Велика цибулина, нарізана кубиками і половина кілограма грибів, нарізаних скибочками, додаються до м’яса, і обсмажуються ще п’ять хвилин.
  • Після обжарювання до філе з грибами вливається 400 мл свіжих вершків, доводиться до кипіння. Газ зменшується, сотейник накривається кришкою, де інгредієнти тушкують протягом 40 хвилин.
  • За 10 хвилин до закінчення, страва солиться.

Грудка індички в соєво-медовому соусі

  • В чаші змішується 4 ст. ложки соєвого соусу з парою ст. ложок рідкого меду, 1 ½ ч. ложки меленого імбиру, ч. ложка солодкої паприки, 2 шматочками подрібненого часнику, білим і чорним меленим перцем, ч. ложка бальзамічного оцту.
  • Половина кілограма філе індички нарізати порційними шматочками, змішується з маринадом і забирається в холодильник для настоювання. Мінімальний час маринування – 25 хвилин.
  • Великий болгарський перець або пара дрібних перчиком, очищаються від насіння і плодоніжки, нарізати тонкою соломкою.
  • Велика цибулина – півкільцями, моркву – на крупній тертці.
  • У сковороду з товстим дном вливається 3-4 ст. ложки рослинної олії.
  • М’ясо відкидається на друшляк, зібравши соус в окрему миску.
  • Маринована частина індички обсмажується на сковороді протягом 4-5 хвилин, постійно перемішуючи. Після викладається в окрему чашку. Масляний шар залишається в сковороді.
  • На маслі протягом пари хвилин обсмажується цибуля й моркву, потім до них додається болгарський перець, продовжуючи пассироваться ще 3 хвилини.
  • В обсмажені овочі вливається злитий з м’яса соус, викладаються шматочки м’яса. Вогонь зменшується до середнього. Вміст сковороди гаситься при постійному помішуванні близько пари хвилин, після чого газ вимикається. Блюдо закривається кришкою і настояти протягом 10 хвилин.

Соковите і м’яке філе з цибульним соусом в мультиварці

Приготувати грудку індички м’якою і соковитою з використанням мультиварки зовсім не складно, необхідно лише дотримуватися етапи приготування в описаному порядку.

Дивіться також:  Курка по-французьки – 8 рецептів приготування в духовці і мультиварці

  • 700 гр м’яса нарізати на порційні шматки, і складаються в глибоку миску.
  • 4 великі цибулини очищаються і нарізати півкільцями. Змішуються з м’ясом.
  • Велика морква натирається на тертці і висипається до цибулі і м’яса.
  • Потім в миску вливається 4 ст. ложки соєвого соусу, додається чорний мелений перець і каррі. Все перемішується.
  • На дно чаші приладу наливається ст. ложка рослинного масла, зверху викладається вміст миски.
  • Мультиварка включається на режим «Гасіння» протягом 50 хвилин. Після закінчення половини часу, вміст чаші необхідно перемішати, і якщо буде потрібно – досолити.
  • За 5 хвилин до готовності до тушкованого м’яса додається пучок дрібно посіченою зеленню. Якщо необхідно отримати густий соус, то прилад на час, що залишився, не закривається кришкою.

Запікаємо гостру грудку у фользі

  • У каструлю наливається приблизно літр холодної води, в якій розводиться ст. ложка солі. Потім в солону рідину укладається 1,5 кг обмытого філе без шкіри і витримується протягом 2 годин.
  • Після закінчення часу м’ясо дістається, обтирається паперовим рушником і шпигається шматочками часникових зубчиків.
  • У мисці змішується пара ст. ложок гострої аджики з 2 ст. ложками рослинного масла і половиною ч. ложки червоного меленого перцю.
  • Запальною сумішшю натирається просолене м’ясо, після чого воно загортається в фольгу для запікання і ставиться в духовку, попередньо розігріту до 200⁰С, на півгодини.
  • Після закінчення терміну вогонь вимикається, а гостре блюдо залишається в закритому духовій шафі на 1,5 години.

Рагу з філе індички з овочами

Склад овочевого рагу з індички можна доповнити будь-якими овочами в довільній кількості, а також під час приготування використовувати свіжі гриби, поліпшивши смак і користь страви.

  • 400 гр філе без шкіри нарізати досить великим кубиком і обсмажується на рослинному маслі до утворення скоринки.
  • В окремій сковороді пассируется цибулина, порізана кубиками з морквою, натертою на тертці або порізаної кружечками. Потім до овочів додається молодий неочищений кабачок і пара болгарських перців. Всі інгредієнти обсмажують до готовності.
  • У сотейник до м’яса додається 800 гр молодої картоплі, очищеного і порізаного аналогічним способом, а також 200 г нашаткованої капусти. Все заливається водою так, щоб вона доходила до верху інгредієнтів, доводиться до кипіння. Закривається кришкою, і гаситься на повільному вогні протягом 20 хвилин.
  • Вміст сковороди викладається в сотейник. Рагу солиться, перчится, додається 3-5 подрібнених зубчиків часнику, зелень і нудиться ще 15 хвилин.

Рецепт приготування відбивних

  • 600 гр філе без шкіри, кісток і сухожиль нарізається скибочками упоперек волокон з товщиною до півтора сантиметрів. Потім кожна частина, укладена між шарами плівки, злегка відбивається молоточком.
  • У мисці змішується дрібна сіль, мелений перець, дрібка цукру і приправа для курячого м’яса. Сумішшю натирається кожна відбивна. М’ясо зі спеціями, складене в миску, заливають холодним коров’ячим молоком і залишається на годину для маринування.
  • В окремій тарілці змішується пара яєць з невеликою кількістю солі, поряд ставиться ще одна тарілка з просіяного пшеничного або кукурудзяним борошном.
  • Промаринованную частина відбивною промокнути паперовим рушником, потім обваляти послідовно в борошні та яйці. Помістити на розпечену сковороду, змащену рослинним маслом.
  • Обсмажується м’ясо з обох боків до золотистої скоринки. Перевернувши шматочок на обсмажену сторону, рекомендується зменшити вогонь до середнього, і закрити сковороду кришкою.
Дивіться також:  Лобіо класичне - 10 рецептів приготування лобіо з квасолі по-грузинськи

Рулетики з філе індички з часником і сиром

  • 2 індичих грудки нарізати на смужки поперек волокон, відбити і обмазати соєвим соусом.
  • 50 гр твердого сиру натерти на крупній клітинці терки змішати з пучком дрібно посіченою зеленню.
  • Начинка розкладається по отбивным смужок, які скручуються у вигляді рулетиків і скріплюються дерев’яною зубочисткою.
  • Обсмажується блюдо з усіх боків до рум’яної скоринки на заздалегідь розігрітій сковороді з антипригарним покриттям.
  • В окремій чашці змішати 100 гр сметани або несолодкого йогурту з дрібно подрібненої часточкою часнику і 50 гр сиру.
  • На кожен обсмажений рулетик покласти по ложці сметанного соусу, накрити сковороду кришкою, вимкнути газ. Через десять хвилин страву можна подавати на стіл.

Під сирною скоринкою

  • Грудка розрізається на порційні шматки, які злегка відбивають, обмащуються соляно-перченной сумішшю і викладають на змащений маслом деко.
  • В окремому посуді змішується майонез з часником (з розрахунку на один шматок м’яса – ст. ложка майонезу і часточка часнику).
  • Майонезній сумішшю змащують поверхню м’яса, зверху щедро посипається натертим сиром твердих сортів.
  • Деко ставиться в розігріту до 180⁰С духовку на 20-25 хвилин.

Стейк, приготований на сковороді

  • У неглибокій мисці змішуються 20 гр оливкової олії з 30 гр зерен гірчиці, 10 горошинками чорного перцю, сумішшю пряних трав і сіллю.
  • Свіже філе індички, вагою 1 кг, нарізати на шматки товщиною приблизно 2 см, які злегка відбиваються молоточком і натираються приготовленим маринадом.
  • Замариноване м’ясо ставиться на півгодини в холодильник.
  • На розпеченій сковороді з соняшниковою олією обсмажуються стейки з обох сторін по 3 хвилини до утворення апетитною скоринки. Після обжарювання газ зменшується, сковорода прикривається кришкою, м’ясо доводиться до готовності.

Прокрутка до верху