Грибний суп – це перша страва, яка користується величезною популярністю в країнах пострадянського простору, але чому дивуватися, якщо з настанням осені більша частина населення вирушає в золоті ліси за здобиччю? Зварити суп можна не тільки в сезон, а й у будь-яку пору року, бо для приготування підходять, як сушені, так і заморожені грибочки. Крім ароматного інгредієнта, традиційно до складу таких страв також входять картопляні кубики, класична засмажка та спеції. Але якщо ви не любите лісові прогулянки, то це зовсім не привід для розладу, тому що можна побалувати себе і стравою, приготованою з того, що продається в кожному супермаркеті: гливи або печериці.
Грибний суп із свіжих грибів з картоплею
Грибний суп зі свіжих грибів з картоплею – це ароматне блюдо, перед яким неможливо встояти, незважаючи на простий набір продуктів та елементарність приготування. Як приклад у рецепті використовуються гливи, але ви можете замінити їх будь-якими лісовими грибами, які попередньо слід відварити.
Інгредієнти:
на – 2 порції
- Картопля – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Гливи свіжі – 300 гр.
- Морква – 1 шт.
- Олія соняшникова – для смаження
- Сіль за смаком
- Вода – 1.5 л.
- Перець чорний мелений – за смаком
Процес приготування:
Як зварити смачний грибний суп? Насамперед очищаємо і промиваємо картоплю, моркву та цибулю.
Дрібно рубаємо головку цибулі.
Озброюємося теркою та подрібнюємо моркву.
У сковорідку наливаємо і прогріваємо олію, 4-6 хвилин обсмажуємо подрібнені овочі, часто помішуючи.
Картоплю ріжемо довільними скибочками і закидаємо в каструлю.
Слідом перекладаємо засмажку.
Гриби промиваємо і злегка віджимаємо, розрізаємо на невеликі шматочки і додаємо до овочів.
Заливаємо компоненти водою і доводимо до кипіння, солимо і перчимо. Проварюємо протягом 20 хвилин на помірному вогні.
Грибний суп готовий! Розливаємо його по порційних піалах і подаємо. Смачного!
Грибний суп із сушених грибів
Грибний суп із сушених білих грибів – це популярна перша страва, яка підкорить своїм ароматом ще в процесі варіння. Для приготування вам знадобиться невелика жменька сушених грибочків, овочі, які є під рукою і зовсім небагато вершків, які нададуть страві особливої ніжності.
Час приготування – 50 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Гриби сушені – 30 грн.
- Картопля – 7 шт.
- Морквина – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Вершки 10% – 100 мл.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Картоплю чистимо і ополіскуємо, ріжемо бульби соломкою і закидаємо в киплячу підсолену воду.
Крок 2. Паралельно на розпеченій олії 3-4 хвилини обсмажуємо натерту на тертці моркву, додаємо цибульні півкільця і доводимо до м’якості.
Крок 3. Сухі гриби попередньо вимочуємо у теплій воді, промиваємо та повторно заливаємо водою ще на 5-7 хвилин.
Крок 4. Гриби віджимаємо і зберігаємо у великій нарізці, воду зберігаємо, оскільки вона нам ще знадобиться.
Крок 5. Перекладаємо гриби до засмаження та поступово вливаємо воду, в якій вони вимочувалися. На повільному вогні випаровуємо вологу та заливаємо вершками.
Крок 6. Вершкову масу перемішуємо та прибираємо з конфорки.
Крок 7. Зелень дрібно шаткуємо.
Крок 8. З’єднуємо вміст сковороди із подрібненою зеленню.
Крок 9. Зажарку перекладаємо в каструлю з готовою картоплею, доводимо до кипіння і при необхідності досолюємо. Залишаємо під кришкою настоятися на 30-60 хвилин.
Крок 10. До столу подаємо у гарячому вигляді, доповнивши скибочками свіжого хліба. Смачного!
Грибний суп із заморожених лісових грибів
Грибний суп із заморожених лісових грибів – це легка та нежирна страва, яка відмінно підходить для ситного та збалансованого обіду, особливо, при додаванні ложечки охолодженої сметани, свіжої рубаної зелені та улюблених ароматних спецій – пальчики оближеш!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Інгредієнти:
- Гриби заморожені лісові – 200 гр.
- Картопля – 2-3 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Олія – для смаження.
- Приправи – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Прямо в каструлі прогріваємо невелику кількість рослинної олії і закидаємо чверть кільця цибулі.
Крок 2. Через 1-2 хвилини всипаємо морквину, подрібнену на тертці – помішуючи, обсмажуємо овочі до м’якості та золотистості. Приблизно 7-10 хвилин.
Крок 3. Додаємо кубики картоплі.
Крок 4. Заливаємо інгредієнти водою і доводимо до кипіння, підсолюємо та зменшуємо нагрівання – томимо близько 20 хвилин.
Крок 5. Після закінчення зазначеного часу, в жароміцний посуд занурюємо заморожені гриби, варимо 15-20 хвилин після повторного закипання.
Крок 6. Готовий суп доповнюємо зеленню та улюбленими спеціями.
Крок 7. Розливаємо страву по супницях та запрошуємо сім’ю до столу. Смачного!
Грибний суп із печериць з плавленим сиром
Грибний суп із печериць з плавленим сиром – це напрочуд ніжна та поживна страва, яку можна готувати не тільки в період зимової холоднечі, а й у найспекотніші дні. Такий суп можна запропонувати домочадцям навіть у холодному вигляді, бо смакові якості не втрачаються.
Час приготування – 25 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Печериці – 300 гр.
- Морквина – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Картопля – 3-4 шт.
- Сирок плавлений – 200 гр.
- Зелень – 1 пучок.
- Окріп – 2 л.
- Олія – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед очищаємо та ополіскуємо коренеплоди: цибулину дрібно рубаємо, а моркву натираємо на тертці. Гриби нарізаємо невеликими сегментами, жменьку ріжемо крупно.
Крок 2. У каструлю вливаємо олію і близько 5 хвилин пасеруємо овочі, засипаємо печериці і, помішуючи, обсмажуємо компоненти ще 7-10 хвилин.
Крок 3. Потім закидаємо в каструлю кубики картоплі – заливаємо двома літрами окропу і томимо на середньому нагріванні 10 хвилин.
Крок 4. Після вказаного часу вводимо шматочки сиру і активно розмішуємо суп, до повного розчинення інгредієнта. Додаємо сіль, зелень та чорний перець.
Крок 5. Залишки грибів підрум’янюємо на розігрітій олії і ними ж прикрашаємо порції готового супу. Смачного!
Класичний суп-пюре з печериць із вершками
Класичний суп-пюре з печериць із вершками – це страва, яка підкорює своїм насиченим та яскравим вершково-грибним смаком та ніжною консистенцією, не схожою ні на що інше. У класичному варіанті приготування ви не зустрінете нічого зайвого, мінімальний продуктовий набір і максимум ароматів і смаків.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3-4.
Інгредієнти:
- Вода – 500 мл.
- Печериці – 300 гр.
- Вершки 20% – 120 мл.
- Горіх мускатний мелений – 1 щіпка
- Цибуля ріпчаста – 200 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу очищаємо головки цибулі та гриби, дрібно рубаємо свіжу петрушку.
Крок 2. У сковорідці з олією пасеруємо невеликі скибочки цибулі до м’якості, закидаємо кубики печериць і готуємо на мінімальному полум’ї до випаровування вологи та золотистості. Орієнтуючись на свій смак, посипаємо меленим перцем та сіллю.
Крок 3. Обсмажені інгредієнти перекладаємо в каструлю, заливаємо водою та доводимо до кипіння, проварюємо 25 хвилин на повільному вогні та вливаємо вершки. Через 5 хвилин каструлю прибираємо з плити та пюруємо її вміст, озброївшись занурювальним блендером. Приправляємо мускатним горіхом.
Крок 4. Розподіляємо крем-суп по тарілках і за бажанням прикрашаємо сухариками та зеленню.
Крок 5. Не чекаючи остигання, знімаємо пробу і насолоджуємося. Готуйте та отримуйте задоволення!
Грибний суп з лисичками
Грибний суп з лисичками – це одна з найпростіших перших страв, які можна приготувати на основі лісових осінніх грибів. Лисички – це чудовий продукт, тому що в цих грибах не заводяться паразити, а виростають вони цілими родинами. Тож давайте побалуємо себе і сім’ю наваристим і ароматним супом!
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 4.
Інгредієнти:
- Лисички – 350 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 300 гр.
- Морква – 1 шт.
- Зелень – 25 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Вода – 1 л.
- Олія – 0,5 ст.л.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Лисички очищаємо від землі та іншого бруду, промиваємо та проварюємо 15 хвилин, відкидаємо на сито і даємо стекти рідини.
Крок 2. Відварені гриби довільно подрібнюємо.
Крок 3. Дрібно нарізаємо очищений часник і цибулю, обсмажуємо до м’якості в товстостінному сотейнику на суміші двох видів масел.
Крок 4. Тепер у сотейник засипаємо терту на тертці моркву, перемішуємо та смажимо ще 5 хвилин.
Крок 5. Засипаємо нарізку з картоплі і при постійному помішуванні прогріваємо складові протягом 5 хвилин.
Крок 6. Доповнюємо склад рубаною зеленню та сіллю, заливаємо водою та проварюємо до напівготовності картопляних скибочок.
Крок 7. Додаємо гриби і томимо страву на середньому нагріванні ще 15 хвилин.
Крок 8. Приправляємо суп лавровим листом та ще однією жменею зелені. Забравши з конфорки, наполягаємо під кришкою 10-15 хвилин для розкриття всіх ароматів.
Крок 9. Гаряча страва сервіруємо і негайно подаємо до столу. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!
Грибний суп із сушених білих грибів
Грибний суп із сушених білих грибів – це справжній делікатес, особливо в період холодів та хуртовин за вікном. Тарілка такого супчика не тільки підніме вам настрій і зігріє всередині, але також миттєво перенесе вас у літо та приємні спогади завдяки своєму дивовижному аромату.
Час приготування – 35 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- Вода – 1,5л.
- Гриби білі сушені – 50 гр.
- Картопля – 200 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Локшина – 50 гр.
- Олія соняшникова – для смаження.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Чабрець – 1 год.
- Кріп сухий – 2 ч.л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготовляємо компоненти, наведені вище.
Крок 2. Гриби заливаємо теплою водою та залишаємо на 15 хвилин.
Крок 3. Цибулю довільно нарізаємо і пасеруємо на соняшниковій олії з додаванням меленого перцю та чебрецю.
Крок 4. Воду доводимо до кипіння в каструлі відповідного розміру, додаємо гриби разом з відваром, смажену цибулю, лаврушку, кріп та сіль – доводимо до кипіння. Через 10 хвилин закидаємо в ароматний бульйон кубики картоплі та локшину.
Крок 5. Стомлюємо суп на повільному вогні до готовності картоплі.
Крок 6. Перед тим як запрошувати домочадців до столу, дайте першій страві настоятися під кришкою хоча б півгодини. Смачного!
Грибний суп з перловкою
Грибний суп з перловкою – це ситна і неймовірно смачна страва, яка надовго позбавить вас від голоду і зарядить енергією до самого вечора! Так як крупі потрібен деякий час для вимочування, рекомендується залити перловку водою – ця дія скоротить процес приготування.
Час приготування – 3 год. 30 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 6-8.
Інгредієнти:
- Гриби заморожені лісові – 300 гр.
- Перловка – 0,25-0,5 ст.
- Морквина – 0,5 шт.
- Картопля – 4-5 шт.
- Цибуля ріпчаста – 0,5 шт.
- Олія – 2 ст.л.
- Зелень – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком варіння супу, крупу заливаємо окропом і залишаємо на дві години для набухання.
Крок 2. Потім відкидаємо перловку на сито і добре промиваємо під струменем води.
Крок 3. Пересипаємо “зернятка” в каструлю і заливаємо водою, доводимо до кипіння і знімаємо шумівкою піну, продовжуємо варіння на повільному вогні.
Крок 4. Гриби розморожуємо на нижній полиці холодильної камери або мікрохвильової печі. Висипаємо на сковорідку з розігрітою олією і обсмажуємо близько 5 хвилин.
Крок 5. Викладаємо ароматні гриби до перловки.
Крок 6. Приблизно через 10 хвилин відправляємо в каструлю нарізану картоплю.
Крок 7. Не гаючи часу, робимо засмажку з дрібних кубиків моркви та цибулі. Обсмажувати інгредієнти слід на тій же сковорідці, де обсмажувалися гриби.
Крок 8. Коли картопля зварилася, доповнюємо склад засмажкою. Ще через 5 хвилин доповнюємо склад подрібненою зеленню, сіллю та меленим перцем.
Крок 9. За наявності часу даємо настоятися страві. Подаємо обов’язково зі сметаною та свіжим хлібом. Смачного!
Грибний суп з шампіньйонів та курки
Грибний суп з шампіньйонів та курки – це збалансована та ароматна страва, яка не тільки вгамує ваш голод, але також зарядить енергією. Для отримання насиченого бульйону краще використовувати свійську птицю, а в магазинах вибирати охолоджену продукцію, а не заморожену.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 2 л.
Інгредієнти:
- Вода – 1,5л.
- Печериці – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 100 гр.
- Курка – 250 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Морква – 100 гр.
- Олія – 2-3 ст.л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Курку обдаємо водою і зачищаємо від вкраплень жиру та плівок. Очищаємо і нарізаємо кубиками овочі та гриби, дрібно шаткуємо промиту зелень.
Крок 2. Птах заливаємо водою і доводимо до кипіння, солимо і проварюємо близько 20 хвилин. Виловлюємо м’ясо і перекладаємо в піал, а в бульйон закидаємо картоплю, повторно кип’ятимо і варимо 5-7 хвилин.
Крок 3. Паралельно розігріваємо олію в сковорідці і на середньому вогні обсмажуємо моркву з цибулею до рум’яності та м’якості. Додаємо печериці та випарюємо вологу. Солимо і перчимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.
Крок 4. У киплячий бульйон перекладаємо пасеровані овочі та волокна курки, приправляємо лавром та щіпкою солі. Вимикаємо вогонь та даємо постояти під кришкою 10-15 хвилин.
Крок 5. Розподіляємо першу страву по порційних піалах і подаємо до столу. Смачного!
Грибний суп з вермішеллю
Грибний суп з вермішеллю – це чудовий варіант для повноцінного сімейного обіду, який наситить вас та задовольнить смаком, а також ароматом. Для приготування ви можете купувати не тільки консервовані гриби, але і власні заготовки з морозильної камери.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 6.
Інгредієнти:
- Печериці мариновані – 1 банка.
- Вермішель – 30 грн.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вода – 1,5л.
- Картопля – 2 шт.
- Масло вершкове – для смаження.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти і ставимо каструлю з півтора літрами води закипати, солимо і викладаємо банки з грибами, злив розсіл.
Крок 2. Очищаємо цибулю та картоплю і довільно подрібнюємо.
Крок 3. Розтоплюємо в сковорідці скибочку вершкового масла, на максимальному нагріванні при постійному помішуванні протягом хвилини, обсмажуємо цибулю.
Крок 4. У каструлю перекладаємо картоплю, засікаємо 7 хвилин і додаємо засмажку. Проварюємо суп до готовності всіх компонентів, закидаємо вермішель і за кілька хвилин прибираємо з плити.
Крок 5. Розливаємо наваристий суп по тарілках і трапезуємо. Смачного!