Рецепт класичного гуакамоле бере свій початок ще з часів племен ацтеків. А завдяки оригінальним смаком і широкому розповсюдженню по всьому світу серед інших народностей, у страви з’явилося багато нових варіантів приготування з додаванням різних приправ, овочів і соусів.
Класичний рецепт гуакамоле з авокадо
Традиційне блюдо готується дуже просто і включає всього 3 інгредієнта.
Щоб виконати класичний рецепт з авокадо потрібно взяти:
- власне, два стиглих авокадо
- лайм;
- і трохи солі на свій смак.
Приготування:
- Лайм розрізати навпіл і видавити весь сік.
- Авокадо надрізати з усіх боків до середини, злегка прокрутити половинки і відокремити їх один від одного. Кісточку наколоти на ніж і акуратно вийняти. За допомогою ложки або ножа відокремити м’якоть від шкірки.
- Одразу ж трохи побризкати її соком лайма, щоб зберегти колір екзотичного фрукта.
- Збити в блендері м’якоть або ж розтерти товкачиком або виделкою.
- Трохи посолити отриману масу, додати, що залишився сік лайма і розмішати соус до однорідності.
Як приготувати з помідорами
Компоненти:
- зрілий авокадо – 2 шт.;
- в’ялені помідори – 90 – 100 г;
- часник – 2 – 3 зубця;
- ріпчаста цибуля (середнього розміру) – 1 шт.;
- сік лимона або лайма – 3 ч. л.;
- чорний мелений перець – ½ ч. л.;
- морська сіль – ½ ч. л.;
- гостра паприка (за бажанням) – ½ ч. л.
Приготування:
- Вийняти стиглу м’якоть авокадо, як у попередньому рецепті, і полити її лимонним соком.
- Цибулю почистити і порізати кубиками. Часник дрібно нарубати або продавити через спеціальний прес (часникодавку).
- Авокадо, цибуля і часник разом з помідорами збити блендером до однорідної пасти. Присипати отриманий склад сіллю, перцем і паприкою.
- Готовий соус перекласти в пластиковий або скляний контейнер, закрити кришкою і прибрати в холодильник на 20 – 25 хвилин. Після охолодження його можна подавати до столу.
Соус з болгарським перцем і петрушкою
Компоненти:
- авокадо – 2 шт.;
- жовтий болгарський перець – 1 шт.;
- стебло цибулі – 1 шт.;
- лимонний сік – 2 ст. л.;
- оливкова олія (вищої якості) – 1 – 2 ст. л.;
- дрібно рубана петрушка – 50 – 60 г;
- сіль – пару щіпок;
- перець – за смаком;
Приготування:
- Цибулю порізати півкільцями. З перцю вийняти серцевину і нарізати кубиками.
- Стиглий авокадо очистити від кісток і шкірки, а м’якоть добре розім’яти виделкою і змішати з нарізаними овочами (цибулею, петрушкою, перцем).
- В отриману суміш влити лимонний сік і масло, трохи посолити і поперчити. Ще раз перемішати всі складові і подавати.
Рецепт Джеймі Олівера
Компоненти:
- зрілі авокадо – 2 шт.;
- лайм – 2 шт.;
- помідори черрі – 6 шт.;
- перець чилі – 1 шт.;
- зелена цибуля (тільки стебло) – 2 шт.;
- кінза свіжа – 20 – 40 г;
- сіль – 2 – 3 щіпки;
- чорний свежемеленый перець – щіпка;
- оливкова олія – 1 ст. л.
Приготування:
- Гострий перець розрізати навпіл і вийняти всі кісточки. Промити холодною водою і просушити серветкою.
- Стебла цибулі, свіжу зелень кінзи і чилі розмолоти за допомогою блендера.
- У авокадо прибрати черешок і видавити м’якоть. Однак такий метод підійде виключно для стиглих фруктів. Якщо ж плід злегка твердуватий, потрібно розрізати його навпіл, вийняти кістку і зчистити м’якоть.
- Томати розрізати на четвертинки і відправити в чашу блендера до авокадо і зелені. Інгредієнти перемолоти.
- Розрізати Лайм по «екватору» і видавити сік.
- Заправити соус гуакамоле отриманим соком і ложкою олії. На останньому етапі додати сіль і перець.
Подавати з хрустким тортільями і гілочкою зелені.
Гуакамоле з імбиром і лимонним соком
Компоненти:
- авокадо – 2 шт.;
- свіжий корінь імбиру – 10 – 20 м;
- томат – 1 шт.;
- солодкий болгарський перець – ½ шт;
- невелика головка ріпчастої цибулі – 1 шт.;
- сік лимона – 2 ст. л.;
- морська сіль – за смаком;
- перець – 1/3 ч. л.;
- тортилії – за смаком.
Приготування:
- Головний інгредієнт очистити від шкірки і кістки, розім’яти в ступці.
- Частина солодкого перцю без внутрішніх перегородок і насіння, нарізати невеликими прямокутниками.
- Цибулю і томат порізати на кубики. Імбир дрібно натерти.
- Засипати всі овочі і коренеплоди в ступку і перемішати.
- Приправити соус з авокадо соком лимона, посолити і поперчити.
- Тортильї порізати на невеликі трикутники і підрум’янити на сковороді.
Подавати гуакамоле в маленьких піали з хрусткими коржами.
Простий варіант зі сметаною
Компоненти:
- авокадо – 2 шт.;
- лимонний сік – 1 – 2 ст. л.;
- сіль – ½ ч. л.;
- оливкова олія – 1 ст. л.;
- сметана – 2 – 3 ст. л.;
- соус сальса – 1 ст. л.
Приготування:
- Зробити пюре з м’якоті авокадо.
- Додати сіль, лимонний сік, сальсу і оливкове масло. Добре все перемішати.
- Покласти кілька ложок сметани і знову змішати.
- Перед подачею охолодити протягом 10 – 15 хвилин в холодильнику.
З додаванням бекону
Компоненти:
- бекон – 4 – 5 скибочок;
- стиглий авокадо – 2 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- рубана зелень (можна взяти кінзу або кріп) – 50 р;
- помідори черрі – 3 – 4 шт.;
- подрібнений кайенский перець – 1 – 2 г;
- мексиканський сир Котіха – 50 г;
- сіль – ½ ч. л.;
- сік половини лимона.
Існує велика ймовірність, що знайти мексиканський сир не вдасться. Замініть його Пармезаном або, на крайній випадок, Фетою.
Приготування:
- Бекон обсмажити на сухій сковороді до прозоро-золотистої скоринки.
- Сир нарізати кубиками, цибулю і томати – маленькими шматочками.
- Авокадо почистити, а м’якоть розтерти виделкою. Додати цибулю, зелень, томати, сіль і лимонний сік. Перемішати все до однорідності.
- На окрему страву викласти пару ложок гуакамоле. У центрі зробити поглиблення і відправити туди 2 – 3 смужки бекону і кілька шматочків сиру. Блюдо готове.
Готуємо по-мексиканськи
Компоненти:
- помідор – 1 шт.;
- авокадо – 2 шт.;
- лимонний сік – 3 ст. л.;
- свіжа кінза (подрібнена) – 1 ст. л.;
- пекучий перець (червоний або зелений) – 1 стручок;
- сіль – ½ ч. л.;
- цибуля – 1 шт.
Приготування:
- Авокадо розрізати уздовж, розгорнути половинки в різні сторони і відокремити один від одного, вийняти кістку. М’якоть зчистити з шкірки і розтовкти виделкою.
- Зверху полити її соком лимона і перемішати.
- Цибуля очистити від лушпиння і дрібно порубати. Помідор обдати окропом, зняти шкірку і нарізати середніми кубиками.
- Пекучий перець розрізати уздовж і видалити насіння. Добре промити половинки стручка під холодною водою і обсушити серветкою або паперовим рушником. Після цього нарізати овоч дрібними шматочками.
- З’єднати авокадо, цибуля, помідор, перець і кінзу, додати сіль і перемішати. На цьому виконання гуакамоле по мексиканському рецептом закінчено.
Якщо закуска змішується заздалегідь, то її потрібно накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.