Гуакамоле – класичний рецепт і 7 варіантів приготування

Рецепт класичного гуакамоле бере свій початок ще з часів племен ацтеків. А завдяки оригінальним смаком і широкому розповсюдженню по всьому світу серед інших народностей, у страви з’явилося багато нових варіантів приготування з додаванням різних приправ, овочів і соусів.

Класичний рецепт гуакамоле з авокадо

Традиційне блюдо готується дуже просто і включає всього 3 інгредієнта.

Щоб виконати класичний рецепт з авокадо потрібно взяти:

  • власне, два стиглих авокадо
  • лайм;
  • і трохи солі на свій смак.

Приготування:

  • Лайм розрізати навпіл і видавити весь сік.
  • Авокадо надрізати з усіх боків до середини, злегка прокрутити половинки і відокремити їх один від одного. Кісточку наколоти на ніж і акуратно вийняти. За допомогою ложки або ножа відокремити м’якоть від шкірки.
  • Одразу ж трохи побризкати її соком лайма, щоб зберегти колір екзотичного фрукта.
  • Збити в блендері м’якоть або ж розтерти товкачиком або виделкою.
  • Трохи посолити отриману масу, додати, що залишився сік лайма і розмішати соус до однорідності.

Як приготувати з помідорами

Компоненти:

  • зрілий авокадо – 2 шт.;
  • в’ялені помідори – 90 – 100 г;
  • часник – 2 – 3 зубця;
  • ріпчаста цибуля (середнього розміру) – 1 шт.;
  • сік лимона або лайма – 3 ч. л.;
  • чорний мелений перець – ½ ч. л.;
  • морська сіль – ½ ч. л.;
  • гостра паприка (за бажанням) – ½ ч. л.

Приготування:

  • Вийняти стиглу м’якоть авокадо, як у попередньому рецепті, і полити її лимонним соком.
  • Цибулю почистити і порізати кубиками. Часник дрібно нарубати або продавити через спеціальний прес (часникодавку).
  • Авокадо, цибуля і часник разом з помідорами збити блендером до однорідної пасти. Присипати отриманий склад сіллю, перцем і паприкою.
  • Готовий соус перекласти в пластиковий або скляний контейнер, закрити кришкою і прибрати в холодильник на 20 – 25 хвилин. Після охолодження його можна подавати до столу.
Дивіться також:  Баранина в мультиварці – 8 смачних рецептів

Соус з болгарським перцем і петрушкою

Компоненти:

  • авокадо – 2 шт.;
  • жовтий болгарський перець – 1 шт.;
  • стебло цибулі – 1 шт.;
  • лимонний сік – 2 ст. л.;
  • оливкова олія (вищої якості) – 1 – 2 ст. л.;
  • дрібно рубана петрушка – 50 – 60 г;
  • сіль – пару щіпок;
  • перець – за смаком;

Приготування:

  • Цибулю порізати півкільцями. З перцю вийняти серцевину і нарізати кубиками.
  • Стиглий авокадо очистити від кісток і шкірки, а м’якоть добре розім’яти виделкою і змішати з нарізаними овочами (цибулею, петрушкою, перцем).
  • В отриману суміш влити лимонний сік і масло, трохи посолити і поперчити. Ще раз перемішати всі складові і подавати.

Рецепт Джеймі Олівера

Компоненти:

  • зрілі авокадо – 2 шт.;
  • лайм – 2 шт.;
  • помідори черрі – 6 шт.;
  • перець чилі – 1 шт.;
  • зелена цибуля (тільки стебло) – 2 шт.;
  • кінза свіжа – 20 – 40 г;
  • сіль – 2 – 3 щіпки;
  • чорний свежемеленый перець – щіпка;
  • оливкова олія – 1 ст. л.

Приготування:

  • Гострий перець розрізати навпіл і вийняти всі кісточки. Промити холодною водою і просушити серветкою.
  • Стебла цибулі, свіжу зелень кінзи і чилі розмолоти за допомогою блендера.
  • У авокадо прибрати черешок і видавити м’якоть. Однак такий метод підійде виключно для стиглих фруктів. Якщо ж плід злегка твердуватий, потрібно розрізати його навпіл, вийняти кістку і зчистити м’якоть.
  • Томати розрізати на четвертинки і відправити в чашу блендера до авокадо і зелені. Інгредієнти перемолоти.
  • Розрізати Лайм по «екватору» і видавити сік.
  • Заправити соус гуакамоле отриманим соком і ложкою олії. На останньому етапі додати сіль і перець.

Подавати з хрустким тортільями і гілочкою зелені.

Гуакамоле з імбиром і лимонним соком

Компоненти:

  • авокадо – 2 шт.;
  • свіжий корінь імбиру – 10 – 20 м;
  • томат – 1 шт.;
  • солодкий болгарський перець – ½ шт;
  • невелика головка ріпчастої цибулі – 1 шт.;
  • сік лимона – 2 ст. л.;
  • морська сіль – за смаком;
  • перець – 1/3 ч. л.;
  • тортилії – за смаком.
Дивіться також:  Котлети з кальмарів – 8 дуже смачних рецептів

Приготування:

  • Головний інгредієнт очистити від шкірки і кістки, розім’яти в ступці.
  • Частина солодкого перцю без внутрішніх перегородок і насіння, нарізати невеликими прямокутниками.
  • Цибулю і томат порізати на кубики. Імбир дрібно натерти.
  • Засипати всі овочі і коренеплоди в ступку і перемішати.
  • Приправити соус з авокадо соком лимона, посолити і поперчити.
  • Тортильї порізати на невеликі трикутники і підрум’янити на сковороді.

Подавати гуакамоле в маленьких піали з хрусткими коржами.

Простий варіант зі сметаною

Компоненти:

  • авокадо – 2 шт.;
  • лимонний сік – 1 – 2 ст. л.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • оливкова олія – 1 ст. л.;
  • сметана – 2 – 3 ст. л.;
  • соус сальса – 1 ст. л.

Приготування:

  • Зробити пюре з м’якоті авокадо.
  • Додати сіль, лимонний сік, сальсу і оливкове масло. Добре все перемішати.
  • Покласти кілька ложок сметани і знову змішати.
  • Перед подачею охолодити протягом 10 – 15 хвилин в холодильнику.

З додаванням бекону

Компоненти:

  • бекон – 4 – 5 скибочок;
  • стиглий авокадо – 2 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • рубана зелень (можна взяти кінзу або кріп) – 50 р;
  • помідори черрі – 3 – 4 шт.;
  • подрібнений кайенский перець – 1 – 2 г;
  • мексиканський сир Котіха – 50 г;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • сік половини лимона.

Існує велика ймовірність, що знайти мексиканський сир не вдасться. Замініть його Пармезаном або, на крайній випадок, Фетою.

Приготування:

  • Бекон обсмажити на сухій сковороді до прозоро-золотистої скоринки.
  • Сир нарізати кубиками, цибулю і томати – маленькими шматочками.
  • Авокадо почистити, а м’якоть розтерти виделкою. Додати цибулю, зелень, томати, сіль і лимонний сік. Перемішати все до однорідності.
  • На окрему страву викласти пару ложок гуакамоле. У центрі зробити поглиблення і відправити туди 2 – 3 смужки бекону і кілька шматочків сиру. Блюдо готове.
Дивіться також:  Риба в духовці – 22 рецепта запікання

Готуємо по-мексиканськи

Компоненти:

  • помідор – 1 шт.;
  • авокадо – 2 шт.;
  • лимонний сік – 3 ст. л.;
  • свіжа кінза (подрібнена) – 1 ст. л.;
  • пекучий перець (червоний або зелений) – 1 стручок;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування:

  • Авокадо розрізати уздовж, розгорнути половинки в різні сторони і відокремити один від одного, вийняти кістку. М’якоть зчистити з шкірки і розтовкти виделкою.
  • Зверху полити її соком лимона і перемішати.
  • Цибуля очистити від лушпиння і дрібно порубати. Помідор обдати окропом, зняти шкірку і нарізати середніми кубиками.
  • Пекучий перець розрізати уздовж і видалити насіння. Добре промити половинки стручка під холодною водою і обсушити серветкою або паперовим рушником. Після цього нарізати овоч дрібними шматочками.
  • З’єднати авокадо, цибуля, помідор, перець і кінзу, додати сіль і перемішати. На цьому виконання гуакамоле по мексиканському рецептом закінчено.

Якщо закуска змішується заздалегідь, то її потрібно накрити харчовою плівкою і поставити в холодильник.

Прокрутка до верху