Гуакамоле – це холодна закуска-соус родом з мексиканської кухні, приготована на основі пюрованої м’якоті авокадо із соком лайма/лимону та гострим перцем. Основні інгредієнти доповнюються, залежно від рецепту, іншими овочами та приправами. Закуска відмінно підходить до різних страв, а вдома готується швидко та просто.
Класичний соус гуакамоле з авокадо
Класичний соус гуакамоле з авокадо, як найпопулярніший, готується просто і буде чудовим доповненням до будь-якого столу. Готується гуакамоле на основі класичного набору інгредієнтів: зі зрілого авокадо, соку лимона, гострого перцю, цибулі та свіжої зелені.
Інгредієнти:
на – 1 порції
- Авокадо – 5 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Цибуля-шалот – 1 шт.
- Зелень – 1 пучок
- Лимон – ½ шт.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Олія оливкова – 3 ст.л.
Процес приготування:
Як приготувати соус гуакамоле з авокадо в домашніх умовах? Відразу готуємо, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти на гуакамоле.
Авокадо промиваємо, розрізаємо навпіл і видаляємо шкірку з кісточкою.
М’якуш авокадо перекладаємо в окремий посуд і розминаємо в однорідне пюре.
Стручок гострого перцю промиваємо, видаляємо насіння, дуже дрібно нарізаємо та перекладаємо до авокадо.
Дрібно нарізаємо очищену цибулину шалот або червону та перекладаємо до авокадо.
Зелень промиваємо, обсушуємо серветкою, дрібно шаткуємо і перекладаємо до авокадо.
Віджимаємо в пюре сік половини лимона чи лайма.
Потроху наливаємо до пюре оливкову олію, яка текстуру соусу зробить більш гладкою та однорідною. Насипаємо до соусу сіль із чорним перцем.
Приготовлений за класичним рецептом соус гуакамоле з авокадо, добре перемішуємо і одразу подаємо до столу. Смачного!
Домашній соус гуакамоле з авокадо з часником
Авокадо у нас досить дороге і для приготування домашнього соусу гуакамоле з авокадо з часником, у цьому рецепті беремо майонез наповнювачем. Хоч варіант менш якісний, але смак оригінальний. Для соусу вибирається зрілий фрукт, інакше масляниста текстура соусу не вийде. Часнику додається небагато, тільки для аромату.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Авокадо – 1 шт.
- Майонез домашній – 1 ст.
- Часник – 1 зубок.
- Цукор – 1 ч.л.
- Гірчиця – 1 год.
- Сіль – 1 год.
- Огірковий розсіл – 1 ч.л.
Процес приготування:
Крок 1. Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточку та ложкою акуратно вийняти м’якоть.
Крок 2. Перекласти м’якуш в окремий посуд і додати до нього всі, вказані в рецепті спеції з майонезом.
Крок 3. Виделкою, але не блендером, ці інгредієнти розім’яти та перемішати в однорідну масу.
Крок 4. Потім в соус додати через часник зубок часнику і ще раз перемішати.
Крок 5. Приготовлений соус гуакамоле з авокадо з часником перекласти в чисту банку. Його можна використовувати, намазавши на хліб і подати до супу.
Крок 6. Соус гуакамоле можна додати до будь-якого салату замість майонезу, що надасть страві нового смаку. Смачного!
Гуакамоле з авокадо з помідорами
Гуакамоле з авокадо з помідорами відноситься до варіантів класики і крім цього овочів, доповнюється червоною цибулею, кінзою та соком лимона. Авокадо вибирається лише зріле. Такий соус відмінно підійде до чіпсів.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Авокадо м’якоть – 250 гр.
- Помідори – 100 грн.
- Цибуля червона – 50 гр.
- Кінза – 20 грн.
- Сік лимона – 2 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Перець гострий стручковий – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед підготуйте всі інгредієнти на гуакамоле.
Крок 2. Помідори промийте і наріжте маленькими кубиками, не знімаючи шкірку.
Крок 3. Такими ж кубиками наріжте червону цибулину.
Крок 4. Авокадо промийте, розріжте навпіл, видаліть кісточки і витягніть ложкою м’якоть.
Крок 5. Потім подрібніть м’якоть у ступці до однорідної маси. Дрібні шматочки м’якоті у соусі допустимі.
Крок 6. В окремий посуд перекладіть нарізку овочів та авокадне пюре.
Крок 7. Додайте до цих інгредієнтів дві столові ложки соку лимона, який додасть соусу особливий смак і не дозволить м’якоті потемніти. Все добре перемішайте.
Крок 8. Кинзу промийте і дрібно наріжте. За бажанням, додайте до соусу трохи дрібно нарізаного гострого перцю.
Крок 9. Перекладіть кинзу з перцем до соусу, насипте сіль із чорним перцем, ще раз перемішайте та зніміть пробу. Смак відкоригуйте додаванням солі чи лимона.
Крок 10. Приготовлений гуакамоле з авокадо з помідорами перекладіть у піалу і сервіруйте до столу відразу, адже він довго не зберігається. Смачного!
Соус гуакамоле з авокадо з лимоном
Лимон, як і лайм, є другим постійним інгредієнтом соусу гуакамоле з авокадо. Лимон добре зберігає зелений відтінок соусу, додає кислоту, а кількість її можна вибирати на особистий смак. Зазвичай додається до соусу сік лимона і можна трохи цедри. У цьому рецепті додатковими інгредієнтами беремо часник із зеленою цибулею та петрушкою.
Час приготування: 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Авокадо м’якоть – 200 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Зелена цибуля – 25 гр.
- Петрушка – 10 гр.
- Олія оливкова – 5 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Перець гострий мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти на гуакамоле. Авокадо з лимоном та зеленню промити. Авокадо розрізати навпіл, видалити шкірку з кісточкою і нарізати м’якоть шматочками. Зелену цибулю дрібно нашаткувати.
Крок 2. Нарізку авокадо та петрушки з часником перекласти в чашу блендера. Насипати до них сіль із чорним перцем. Налити оливкову олію та видавити сік лимона. Подрібнити ці інгредієнти до потрібної консистенції соусу.
Крок 3. Подрібнену масу перекласти в посуд для подачі соусу. Додати до соусу нарізку зеленої цибулі, пекучий перець та перемішати.
Крок 4. Приготовлений соус гуакамоле з авокадо з лимоном сервірувати до чіпсів або крекерів, але він відмінно підійде до різних м’ясних та рибних страв. Смачного!
Гуакамоле з авокадо з помідорами та лаймом
Гуакамоле з авокадо з помідорами та лаймом у цьому рецепті готуємо трохи по-іншому, ніж у класичних варіантах. Додаємо до соусу помідори, які смак зроблять більш насиченим і текстуру бархатисто-ніжною. Подрібнюємо всі інгредієнти в блендері не дуже сильно, щоб овочі залишилися невеликими шматочками, а сік лайма додасть соусу кислих ноток і збереже колір. Гостроту соусу регулюємо кількістю гострого перцю.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Авокадо – 1 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Лайм/лимон – ½ шт.
- Зелена цибуля – 3 пера.
- Петрушка – 10 гр.
- Олія оливкова – 1 ст.л.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
- Перець чилі – 0,5 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте, згідно з рецептом, всі інгредієнти на гуакамоле.
Крок 2. Нарізайте кубиками помідори і перекладіть в чашу блендера. До них додайте дрібно нарізаний перець чилі.
Крок 3. Авокадо очистіть від шкірки, видаліть кісточку, наріжте кубиками та перекладіть у чашу до помідорів.
Крок 4. Зелень також наріжте і перекладіть у чашу. Ці інгредієнти посипте сіллю із чорним перцем і налийте сік лайма з оливковою олією.
Крок 5. Подрібніть їх на середній швидкості і до густої текстури зі шматочками помідорів та зелені. Зніміть пробу та відкоригуйте смак.
Крок 6. Приготований гуакамоле з авокадо з помідорами та лаймом перекладіть у креманку і одразу сервіруйте до столу до крекерів, чіпсів або тортильй. Смачного!
Гуакамоле з авокадо з червоною цибулею
Гуакамоле з авокадо з червоною цибулею, як гострішою та кориснішою в порівнянні з іншими видами, буде у вас не тільки соусом до чіпсів. Але й чудово доповнить шаурму, буріто та страви з рису. Крім цибулі, у цьому рецепті до авокадо додамо зелень, часник, гострий перець та сік лайма.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Авокадо – 3 прим.
- Червона цибуля – 40 гр.
- Петрушка нарізана – 3 ст.
- Часник нарізаний – 1 ч. л.
- Сік лайма/лимона – 1 ст.
- Перець халапеньо – ½ стручка.
- Сіль – 1 год.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти на гуакамоле. Цибулю з петрушкою та часником дрібно нарізати.
Крок 2. Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточки зі шкіркою і перекласти м’якоть в окремий посуд.
Крок 3. До неї налити ложку соку лайма або лимона і виделкою розім’яти до консистенції соусу.
Крок 4. Перекласти до авокадо нарізку червоної цибулі, часнику, зелені та гострого перцю. Додати сіль та соус, і ще раз перемішати. Зняти пробу та відкоригувати смак.
Крок 5. Приготовлений гуакамоле з авокадо з червоною цибулею використовувати відразу або зберігати не більше 1-2 днів у холодильнику, оскільки він темніє і втрачає свої корисні та смакові властивості. Смачного!
Класичний соус гуакамоле з кінзою
Зелень кінзи або по-іншому коріандру відрізняється особливими смако-ароматичними властивостями і відмінно підходить до класичного гуакамоле з авокадо. Такий соус буде у вас корисним та освіжаючим доповненням не тільки до чіпсів, але й до різних супів, м’ясних та рибних страв.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 12.
Інгредієнти:
- Авокадо – 8 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Лайм – 2 шт.
- Кинза нарізана – 30 грн.
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – 2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготувати, згідно з рецептом, усі інгредієнти на гуакамоле. Авокадо вибрати лише зрілі. Цибулю та часник очистити від лушпиння і дрібно нарізати. Кинзу промити та нарізати.
Крок 2. Авокадо розрізати навпіл, видалити кісточки та шкірку, перекласти в посуд для соусу.
Крок 3. Полити м’якоть соком лайма, щоб надати соусу особливу кислинку і запобігти потемнінню фрукта.
Крок 4. Потім пересипати до авокадо нарізку цибулі, часнику та кінзи. Посипати ці інгредієнти сіллю|соль|.
Крок 5. Будь-яким кухонним інструментом авокадо розім’яти, залишивши трохи невеликих шматочків і добре перемішати. Зняти пробу та відкоригувати смак соусу.
Крок 6. Приготовлений класичний соус гуакамоле з кінзою сервірувати до столу до чіпсів, лаваша або просто скибок багету. Смачного!
Гуакамоле з коріандром
Особливий аромат і особливо в міксті з іншими прянощами додасть гуакамоле, мелений коріандр, хоча соуси з сирих інгредієнтів його додають рідко. У цьому рецепті гуакамоле готуємо з класичних інгредієнтів: зрілого авокадо, червоної цибулі та соку лайма. Доповнюємо соус помідором, меленим коріандром, кінзою, зірою, часником та гострим перцем.
Час приготування: 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Авокадо – 2 шт.
- Помідор – 1 шт.
- Цибуля червона – 1/2 шт.
- Лайм – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Коріандр мелений – ½ ч.л.
- Кінза – 20 грн.
- Зіра мелена – ½ ч.л.
- Чилі мелений – ½ ч.л.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промити і дрібно нашаткувати пучок кінзи.
Крок 2. Нарізати помідор маленькими кубиками.
Крок 3. Дрібно нарізати червону цибулю.
Авокадо розрізати на половинки, видалити кісточки, зняти шкірку і перекласти в посуд для приготування соусу.
Крок 5. Потім м’якоть розім’яти вилкою. Використовувати для цього міксер небажано. Лайм долонею покатати по столу та видавити сік до подрібненого авокадо.
Крок 6. Насипати в соус мелений коріандр із зірою та гострим перцем. Посипати соус сіллю та перемішати. Потім перекласти нарізку помідора.
Крок 7. Зубки часнику подрібнити через часник, додати до соусу і перемішати ще раз.
Крок 8. Приготовлений гуакамоле з коріандром відразу подати до будь-якої страви або просто як смачний свіжий салат. Смачного!