Гуляш із яловичини в мультиварці – 6 рецептів

Гуляш – це традиційне угорське блюдо, яке в основному готується з м’яса, тушкованого в томатному соусі, з додаванням овочів. Це блюдо саме по собі є повноцінним обідом або вечерею, часто його подають, як додатковий гарнір. Класична рецептура припускає використання в якості основного інгредієнта яловичини, яка, як відомо, потребує тривалої термічної обробки. Значно скоротити час приготування і при цьому зберегти соковитість м’яса можна приготувати гуляш із яловичини в мультиварці.

Гуляш із яловичини в мультиварці – класичний рецепт

Класичний гуляш – страва угорських пастухів, може видатись нам трохи незвичним. Ми звикли до м’яса в томатній підливі, а оригінальний гуляш також додається шматочками картоплю, що робить його більш ситним. Родзинкою страви є темнувата, трохи пряна підлива, напитавшаяся соковитим смаком м’яса і спецій.

Традиційно для гуляшу брали червоне м’ясо, так як воно дає насичений навар. Угорські пастухи використовували для приготування страви яловичину, іноді замінюючи її бараниною або дичиною.

Якщо ви вирішили дотримуватись класичної рецептури, а саме використовувати червоне м’ясо, то вам необхідно навчитися правильно його вибирати:

  • ідеальним варіантом для приготування цієї страви буде яловича лопатка або грудинка;
  • м’ясо повинно мати невеликий прошарок сала;
  • краще використовувати м’ясо молодої тварини (телятину);
  • продукт повинен обов’язково бути свіжим.

Особливий шарм цій страві додає паприка, червоний – солодкість, рожева – гостроту і пікантність.

Інгредієнти:

  • яловичина – 400 грам;
  • картопля – 12 штук;
  • одна морква;
  • одна цибулина;
  • томатної пасти – 2-3 ст. л;
  • вода – 1,5 ст.;
  • соняшникова олія – 2 ст. л (1 ст. л для обсмажування м’яса і овочів, друга для картоплі);
  • сіль – 2/3 ч. л;
  • чорний перець і ароматні трави – за смаком.
Дивіться також:  Гречаники – 8 рецептів приготування

Приготування:

  • Ріжемо м’ясо на невеликі шматочки.
  • Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками.
  • Моркву натираємо на крупній тертці.
  • Наливаємо олію в чашу мультиварки, кладемо туди яловичину, і овочі. Обсмажуємо 10-15 хвилин.
  • Змішуємо воду з томатною пастою.
  • Додаємо соус до м’яса і овочів.
  • Додаємо сіль і спеції.
  • Перемішуємо.
  • Тушкуємо 40-50 хвилин.
  • Нарізаємо картоплю на маленькі кубики.
  • Кладемо в поліетиленовий пакет.
  • Додаємо масло, спеції і перемішуємо.
  • Після закінчення часу приготування кладемо рівномірним шаром поверх м’яса картопля.
  • Включаємо «Гасіння» ще на 30-40 хвилин.
  • Перед вживанням перемішуємо.
  • Як приготувати томатний гуляш із яловичини в мультиварці

    Щоб приготувати яловичий гуляш в мультиварці необхідно дотримуватися такої послідовності дій:

  • Попередньо нарізане шматочками м’ясо поміщається в чашу мультиварки і обсмажується на соняшниковій олії з використанням опції «Смаження» («Випічка»).
  • До обсмаженої яловичині додаються подрібнені овочі (цибуля, морква) і приправи (відповідно до рецептури).
  • Підготовлені продукти заливаються томатною підливою;
  • Готувати страву на режимі «Гасіння» («Суп») близько 1 години.
  • Можливий варіант приготування гуляшу без попереднього обсмажування яловичини. В цьому випадку всі підготовлені інгредієнти ми кладемо в чашу мультиварки одночасно і тушкуємо їх до стану готовності.

    Приготування гуляшу в мультиварці дещо відрізняється від звичного смаження на сковороді з подальшим гасінням в каструлі. Тому, щоб готова страва порадувало вас своїм чудовим смаком необхідно дотримуватися певних секретів приготування.

    З підливою в мультиварці

     

    Гуляш з томатною підливою, з мультиварки, виходить більш соковитим і пахучим, ніж аналогічне блюдо, приготоване в каструлі на плиті. Завдяки особливому покриттю чаші в продуктах зберігаються всі корисні речовини, а страва виходить наваристим і ароматним.

    Смак томатного гуляшу виходить більш багатим і насиченим порівняно з класичною рецептурою.

    Дивіться також:  Пиріг з м’ясом в духовці – 18 рецептів приготування

    Для його приготування необхідно приготувати такі продукти:

    • м’якоть яловичини – близько 1 кг;
    • помідори – 5-6 штук;
    • 2 цибулини;
    • одна морква;
    • солодкий перець — 1 шт.;
    • борошно пшеничне – 2 ст. л;
    • лаврушка;
    • сіль;
    • перець чорний і запашний;
    • бульйон (кип’ячена вода).

    Покроковий рецепт:

  • Порубаєте середніми шматочками м’якоть яловичини.
  • Смажте, не додаючи жиру, з відкритою кришкою.
  • Додайте в чашу подрібнену цибулю і крупно нашатковану моркву (можна нарізати кружечками).
  • Тушкуйте до закінчення часу готування.
  • Помідори подрібніть, попередньо очистивши шкірку.
  • Перець нарубайте соломкою.
  • По закінченню програми приготування додайте в чашу томати, перець, лаврушку, запашний перець, сіль і бульйон.
  • Томіть всі продукти на програмі «Гасіння» близько 2 годин.
  • Прожарити борошно на сковорідці до рожевого відтінку. Долийте 250 мл бульйону і повільно уваривайте до загустіння.
  • Перед закінченням приготування додайте соус до решти продуктів.
  • В цьому блюді неймовірно смачною виходить томатна підлива, завдяки чому гуляш з успіхом займе почесне місце на вашому столі.

    Сметанний гуляш з яловичини

    Хочете зробити телятину ніжною, неперевершено соковитою і м’якою? Кращий спосіб – це протушкувати її, у якому-небудь соусі. Дуже добре телятина поєднується зі сметанною, вона виходить дуже ніжною і м’якою.

    Інгредієнти:

    • Яловичина – 700-800 гр. (нарізати соломкою).
    • Цибулина (порізати кубиками).
    • Морква(дрібно натерти)
    • Солодкий перець, томати (за бажанням).
    • Сметана жирна або вершки – 1 склянку.
    • Сіль.
    • Лаврушка.
    • Перець мелений (чорний).
    • Прованські трави.

    Спосіб приготування страви аналогічний попереднім рецептами. М’ясо і овочі обсмажуються на режимі «Випічка», після чого тушкують протягом 1,5-2 годин. Різниця в приготуванні полягає в тому, що замість рідини до яловичини додають сметану.

    Нюанси приготування в мультиварці різних брендів: Редмонд, Поларіс та інших

    Гуляш – м’ясо з овочами і підливою являє собою густий суп з яловичиною, картоплею і паприкою. Приготувати таку страву, за класичним рецептом, адаптованим під сучасну техніку, можна в мультиварці будь-якого бренду – «Поларіс», «Редмонд», «Панасонік» та інші. Якщо у вашій мульти варінні немає вказаного в рецепті режиму, то ви з легкістю зможете замінити схожих по функціональності.

    Дивіться також:  Пшоняна каша з гарбузом на молоці – 5 рецептів

    Поради та рекомендації з приготування гуляшу в диво-каструлі:

    • перед обсмажуванням м’ясо можна обваляти в борошні;
    • якщо використовується яловичина жорсткувата, то слід трохи збільшити час приготування (до 1,5 години);
    • щоб всі інгредієнти рівномірно обжарились їх необхідно кілька разів перешкодити;
    • щоб у вашій страві було більше підливи розведіть томатну пасту кількома склянками бульйону або води;
    • отримати більш натуральний смак можна замінивши томатний соус свіжими помідорами, попередньо очищеними і порізаними.
    Прокрутка до верху