Гуляш по-угорськи — відмінний варіант ситного, смачного, ароматного страви, що різноманітить ваш звичний обід. Пропонуємо кілька варіантів, як можна приготувати гуляш по-угорськи з яловичини, рецепти на будь-який смак.
Класичний гуляш по-угорськи з яловичини
Приготувати гуляш в традиційному стилі можна з наступних складових:
- яловичина — 500 гр;
- цибуля — 1 маленька головка;
- перець солодкий — 1 одиниця;
- помідор, очищений від шкірки — 2 одиниці;
- кориця — 2 ст. л.;
- перець червоний — щіпка;
- крас. сухе вино — 50 мл;
- трохи масла — 1-2 стіл. л.
Яловичину гарненько обполіскуємо під проточною водою, при необхідності видаляємо прожилки і плівочки — так м’ясо вийде ніжніше. Ріжемо невеликими шматочками, розміром приблизно 2 на 3 див.
Овочі обполіскуємо, очищаємо і ріжемо невеликими кубиками, приблизно в 1 див.
Гуляш обсмажуємо в маслі, протягом третини години, періодично помішуючи. Після додаємо овочі, спеції, знову перемішуємо, тушкуємо все у власному соку хвилин десять. Потім вливаємо вино, склянку води, накриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо протягом півгодини або сорока хвилин.
Готувати страву рекомендується в каструлі з товстим дном, сотейнику або казанку.
На замітку. Шкірка томатів буде легко відділятися від м’якоті плодів, якщо їх опустити на 5-7 хвилин в окріп. Далі з нижньої сторони плоду робиться надріз у вигляді букви «Х», і з нього знімається шкірка.
Як приготувати в мультиварці?
Спосіб приготування гуляшу в мультиварці не дуже відрізняється від стандартного способу — на плиті або в каструлі.
Для обсмажування встановлюється режим «Смаження» на той же час, що потрібно при класичному приготуванні. Кришка при цьому не закривається.
Далі м’ясо готується разом з овочами в режимі «Гасіння». Кришку потрібно закрити. Варто відзначити, що в попередньо нагріту ємність мультиварки не можна наливати холодну воду — так псується покриття. Наливайте заздалегідь нагріту воду. Можна використовувати овочевий/м’ясний бульйон.
Суп-гуляш по-угорськи
Трохи густий угорський гуляш, виходить, за наступним рецептом:
- яловича грудинка — 600 гр;
- картопля — 600 гр;
- цибуля — 200 гр;
- терті помідори — 80 гр;
- слад. перець — 200-300 гр;
- угорська паприка (прянощі) — 2-3 ч. л. (з гіркою)
- сіль — 1-2 ч. л.;
- масло пост. — 4-6 ст. л.
Цибулю чистимо, ріжемо дрібними кубиками, обсмажуємо в олії.
Тим часом обполіскуємо м’ясну вирізку, ріжемо шматочками і відправляємо обсмажуватися разом з цибулею протягом чверті години. На цьому етапі додаємо спеції і сіль, добре перемішуємо ложкою.
Кип’ятимо чайник. Вливаємо пару склянок окропу до м’яса і залишаємо тушкуватися.
Тим часом готуємо інші складові: обполіскуємо овочі, перець чистимо від насіння, картоплю чистимо від шкірки. Ріжемо картоплю кубиками і відправляємо його до м’яса. Продовжуємо варити ще хвилин 10-15. Після додаємо томати і перець. Готуємо ще 5-7 хвилин, помішуючи. Відключаємо вогонь і даємо настоятися з чверть години. Суп-гуляш по-угорськи готовий. Перед подачею можна доповнити зеленню і сметаною.
На замітку. Рекомендується додати чайну ложку цукрового піску — соус гуляшу вийде злегка солодкуватий, дуже смачним.
Віденський гуляш — бограч
Кількість продуктів розрахована на п’ятилітровий казан. Рекомендується регулювати міру залежно від наявного обсягу каструлі і планованого кількості порцій.
- 150 гр сала без прошарків;
- 700 гр телячої вирізки;
- 800 гр. свинячий гомілки;
- 250 гр копченої ковбаски;
- 250 гр копчених реберець;
- морква середня;
- 3 цибулинки;
- 5 середніх картоплин;
- 4 солодких томата;
- головка часнику;
- пучок зелені;
- за бажанням трошки чилі;
- сушений солодкий перець — 2 стіл. л.;
- мелений чорний перець;
- 150 мл сухого крас. вина.
Приготування починається з підготовки складових: всі овочі ополіскують, чистяться.
Сало ріжемо невеликою соломкою, телятину — скибочками, реберця розділити на окремі кістки з м’ясом, ковбасу — невеликими шматочками. Цибулю — дрібними кубиками.
В першу чергу обсмажуємо сало з цибулею і прянощами. Через десять хвилин до них викладаємо всі інші м’ясні складові (крім ковбаси), у тому числі промиту гомілку. Заливаємо водою так, щоб все м’ясо було покрито водою. Готуємо протягом двох — двох з половиною годин, поки м’ясо на гомілки не почне відставати від кісток. Періодично воду потрібно додавати, щоб вона залишалася на тому ж рівні.
Очищену моркву ріжемо кубиком, схожим за розміром на цибульні шматочки. У цей момент можна вийняти гомілку, залишити остудити і після розібрати на шматочки.
Часник натерти на дрібну тертку.
В гуляш покласти нарізану гомілку, нарізану кубиками картоплю, перець, часник, ковбасу. Все гарненько перемішати. Посолити, додати прянощі і знову перемішати.
Викладаємо томати, нарізані кубиком. Готуємо хвилин десять, виливаємо вино, викладаємо порізану зелень і готуємо ще хвилин п’ять-сім.
З томатною пастою з яловичини
Наступний рецепт передбачає приготування дуже простий, і в той же час смачного гуляшу.
Складові такі:
- яловичина — 600 гр;
- цибуля — 500 гр;
- картопля — 400 гр;
- сіль, перець, спеції Для яловичини»;
- оливкова олія — 3 стіл. л.;
- томатна паста — 100 мл
У розігрітій олії обсмажити цибульні півкільця. Через кілька хвилин додати м’ясо, нарізане невеликими скибочками. Присипати сіллю і спеціями, перемішати і готувати кілька хвилин, поки шматочки трохи не підрум’яняться. Далі розвести томатну пасту в півтори склянках води і залити соусом м’ясо з цибулею, перемішати і залишити під кришкою нудитися на годину.
Тим часом почистити картоплю і нарізати кубиком. Коли м’ясо буде готове, викласти на нього картоплю, перемішати і протушкувати під кришкою ще хвилин 15-20, поки картопля не приготується.
Гуляш з болгарським перцем
Традиційний рецепт гуляшу містить солодкий болгарський перець. Щоб блюдо вийшло більш солодким, кількість цього овоча можна збільшити за своїм розсудом, не забуваючи посилити смак меленою паприкою.
Ще цікавіше страва буде виглядати, якщо додати різнокольорові перчинки — жовтий, червоний і зелений. Овочі ріжуться кубиками.