Гуляш — це угорську страву з м’яса або птиці, доповнене густий овочевий підливою і ароматними спеціями. Спочатку його готували на вогнищі з великою кількістю соусу, за рахунок чого це страва вважалося супом і носило назву «їжа пастухів». Але у вітчизняних точках громадського харчування блюдо завжди відносили до категорії другого і подавали з різними гарнірами. Робили його зазвичай з свинини, але в цій рубриці ми розглянемо, як приготувати гуляш з курки з підливою.
Простий гуляш з курки з підливою на сковороді
Перевага цієї страви полягає в тому, що приготувати гуляш з курки по простому рецептом можна дуже швидко. Досить просто нарізати необхідні інгредієнти, злегка підсмажити їх, приправити соусом і поставити тушкуватися. А в цей час можна продовжувати займатися своїми справами.
Найпростіший варіант цієї страви можна зробити з таких продуктів:
- курятина;
- цибуля;
- морквина;
- кілька помідорів;
- лавровий лист;
- сіль і ароматні спеції.
Як готувати гуляш:
- Обполіскуємо курятину знімаємо м’ясо з кісток, нарізаємо його невеликими шматками і обсмажуємо зі спеціями.
- Коли м’ясо пустить сік і змінить колір, вводимо порізану чверть кільцями цибулю і нашатковану кубиками моркву. Пасеруємо до м’якості.
- Ошпарюємо окропом помідори, знімаємо з них шкірку, м’якоть подрібнюємо і вводимо її в блюдо.
- Заправляємо гуляш спеціями, кладемо лавровий лист, доливаємо воду і тушкуємо під кришкою на слабкому вогні.
На замітку. Блюдо готове до вживання, коли курятина без зусиль розламується виделкою.
Класичний рецепт в мультиварці
У класичному варіанті гуляш готують на свинячому салі незалежно від того, яке м’ясо обрано в якості основи.
Щоб зробити традиційну угорську страву в мультиварці, знадобляться такі продукти:
- курятина;
- пара дрібних цибулин;
- морквина;
- томатне пюре;
- трохи борошна;
- свиняче сало;
- сіль і кілька відповідних приправ.
Готуємо смачний гуляш в мультиварці:
- Нарізаємо свиняче сало невеликими смужками і розтоплюємо їх до чаші.
- Виймаємо шкварки, кладемо на їх місце подрібнену м’якоть курки, посипаємо її сіллю і готуємо в режимі смаження до виділення соку.
- Закладаємо в чашу нарізку з лука з морквою і продовжуємо підготовку, поки овочі не розм’якшаться.
- Змішуємо борошно з томатною пастою до однорідності, а потім розбавляємо малою кількістю води.
- Вливаємо соус в миску, додаємо ще трохи рідини, після чого закриваємо кришкою і готуємо гуляш в режимі «Гасіння» або «Суп».
На замітку. Тут наведено адаптований, «російський» варіант гуляшу. Угорці нерідко додають у страву картоплю і подають гуляш в якості першого.
Зі сметанною підливою
Щоб зробити ніжний гуляш, краще взяти філе курки. А соус зі сметани додасть готовому страві особливу вершкову ноту.
Для роботи знадобляться такі компоненти:
- курятина;
- невелика цибулина;
- кілька морквин;
- часникові зубці;
- сметана високої жирності;
- трохи борошна;
- щіпка каррі або куркуми;
- сіль і спеції.
Готуємо страву покроково:
- Обсмажуємо курятину до зміни кольору, посипаємо сіллю і спеціями, перемішуємо.
- Вводимо подрібнені овочі і смажимо до їх прозорості.
- Змішуємо сметану з борошном так, щоб не було грудочок, додаємо карі або куркуму і викладаємо соус до м’яса і овочів.
- Доливаємо в блюдо воду і тушкуємо під щільно закритою кришкою.
При подачі гуляш потрібно прикрасити зеленню і доповнити гарніром з макаронів, крупи або картопляного пюре.
Гуляш з філе курки з підливою
Гуляш з філе курки готується різними способами, і можна доповнити його бобовими культурами за своїм вибором.
Розглянемо одне з блюд, для створення якого потрібно взяти такі продукти:
- філе птиці;
- цибулину;
- 2 – 3 невеликих моркви;
- банку консервованої квасолі;
- томатну пасту;
- сіль і ароматні приправи.
Готуємо гуляш з курки з квасолею:
- Нарізаємо м’ясо, смажимо до виділення соку, не забуваючи посолити і посипати спеціями.
- Подрібнюємо цибулю і моркву, додаємо нарізку в блюдо і продовжуємо підготовку, поки овочі не стануть прозорими.
- Вводимо розведену водою томатну пасту і відціджену від соку квасоля. Тушкуємо майже готову страву під кришкою.
На замітку. При бажанні, можна замінити квасоля горошком або цукровою кукурудзою.
З томатною пастою
Приголомшливо смачним виходить гуляш з густою томатною підливою, великою кількістю овочів і ароматною зеленню.
Щоб приготувати таку страву, потрібні наступні продукти:
- курятина;
- пара цибулин;
- морквина;
- солодкий болгарський перець;
- часникові зубці;
- стручок пекучого перцю;
- базилік або кінза;
- томатна паста;
- борошно;
- сіль і спеції.
Як зробити смачний гуляш з томатною підливою:
- Відокремлюємо м’ясо від кісток, солимо його, приправляємо спеціями і трохи підсмажуємо.
- Ріжемо цибулю і болгарський перець півкільцями, моркву шаткуємо соломкою, а пекучий перець — маленькими шматочками. Тиснемо пресом часник.
- Вводимо овочі до м’яса і продовжуємо готування на несильному вогні.
- В окремій сковорідці прижариваем борошно, потім додаємо томатну пасту, вливаємо воду і даємо складу закипіти.
- Переміщаємо підливку до м’яса і овочів, закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності.
Зелень у страву додають незадовго до того, як прибрати ємність конфорки.
З майонезним соусом
Підливу для гуляшу з курятини можна приготувати з майонезу. У цьому випадку блюдо вийде ситним і висококалорійним, оскільки «легкі» варіанти соусу не підійдуть.
Для приготування потрібні такі продукти:
- курка;
- кілька маленьких цибулин;
- морква;
- часник;
- майонезний соус;
- трохи гірчиці;
- лаврове листя;
- сіль і ароматні спеції.
Як зробити гуляш з майонезом:
- Розбираємо курятину знімаємо м’ясо з кісток і обсмажуємо його з сіллю і спеціями.
- Подрібнюємо овочі, додаємо їх до птиці і готуємо, поки не стануть м’якими.
- З’єднуємо майонез з гірчичним соусом, розбавляємо невеликою кількістю води і вливаємо в блюдо.
- Кладемо лаврове листя, закрити ємність кришкою і тушкуємо на несильному вогні.
Рада. Розкладати по тарілках готовий гуляш краще не відразу, а після того, як він трохи постоїть.
Гуляш курячий з вершково-грибною підливою
Поєднання курятини, грибів і вершкового соусу можна сміливо зараховувати до класики кулінарного мистецтва.
Щоб приготувати з цими інгредієнтами гуляш, потрібні такі продукти:
- курятина;
- свіжі гриби будь-якого виду;
- 2 невеликі цибулини;
- морква;
- трохи борошна;
- сіль і відповідні спеції.
Готуємо гуляш з яловичини з грибами та вершками:
- Обсмажуємо м’ясо, приправляємо сіллю і спеціями.
- Ріжемо цибулю, моркву і гриби, додаємо їх в блюдо і продовжуємо готування.
- Висипаємо в окрему сковорідку борошно, пасеруємо до золотистого кольору, а потім потроху вводимо вершки, не припиняючи перемішувати складу.
- Після того, як соус закипить, додаємо його до м’яса і овочів, закриваємо кришкою і тушкуємо.
Кріп гуляш вводять після того, як курка дійде до стадії готовності і буде легко відокремлюватися виделкою. Після цього томят страву на вогні кілька хвилин і залишають настоятися перед подачею ще хоча б на чверть години.