Вважається, що гуляш колись придумали угорські кулінари, щоб одним єдиним блюдом нагодувати велику компанію. Але страва виявилося настільки універсальним і смачним, що сьогодні поширився по всьому світу.
Існує величезна кількість рецептів, які пропонують гасити яловичину з різними овочами, грибами і навіть солодкими сухофруктами. Щоб зробити підливку ще смачніше, в неї можна додати томат, сметану, вершки, сир і, звичайно ж, борошно в якості згущувача.
Але починати приготування гуляшу з яловичини кулінари радять з вибору «правильного» м’яса. Бажано брати м’якоть з лопаткової частини, задньої ноги або вирізку. Мяско повинно бути красивого кольору, без прожилок і інших вад.
Сама яловичина, якщо тільки це не м’ясо молоденького теляти, вимагає тривалого гасіння, тому доведеться запастися терпінням і підібрати посуд з товстим дном. Все інше залежить від вибраного рецепту і вашої майстерності.
Гуляш з яловичини — класичний рецепт
Починати завжди краще з традиційних способів приготування. В осягненні секретів і таємниць гуляшу допоможе покроковий рецепт і відео. Використовуючи базовий рецепт можна експериментувати з будь-якими відповідними інгредієнтами.
- 500 г яловичини;
- пара великих цибулин;
- масло рослинне для смаження;
- 1 ст. л. борошна;
- 3 ст. л. томату;
- пара лаврових листків;
- сіль, перець за смаком;
- щіпка сухого базиліка;
- свіжа зелень.
Приготування:
- М’ясо наріжте невеликими кубиками або брусочками. Розігрійте в сковороді олію і обсмажте яловичину, періодично перемішуючи, до золотистої скоринки (приблизно 5 хвилин).
- Цибулю поріжте півкільцями. Додайте до м’яса і смажте ще 5-6 хвилин.
- Посипте вміст сковорідки борошном, злегка присолите, додайте томат, лаврові листочки і базилік. Перемішайте, влийте приблизно 2-2.5 склянки води або бульйону.
- Тушкуйте на малому газу під кришкою не менше 1-1.5 годин.
- Приблизно за 10 хвилин до закінчення процесу досоліть за смаком і щедро поперчіть.
- Перед подачею додати в гуляш подрібнену зелень.
Гуляш із яловичини в мультиварці
Ще простіше зробити смачний гуляш в мультиварці. Цей вид кухонної техніки спеціально розроблений для тривалого томління продуктів, що особливо актуально у випадку з яловичиною.
- 1 кг яловичої м’якоті;
- 1 велика цибуля;
- 2 ст. л. густого томата;
- стільки ж борошна;
- 2 ст. л. сметани;
- на смак сіль, перець;
- трохи рослинного масла.
Приготування:
- Наріжте яловичу м’якоть невеликими шматочками.
- Виберете в меню техніки програму «смаження» або аналогічну. Налийте трохи олії і викладіть підготовлене м’ясо.
- Як тільки м’ясо злегка обсмажиться і пустить сік (приблизно через 20 хвилин), додайте в чашу довільно нарізану цибулину.
- Окремо приготуйте соус, змішавши томатну пасту і сметану. Додайте сіль, перець. Розведіть до рідкої консистенції водою (близько 1.5 мультистаканов).
- Ще через 20 хвилин, коли м’ясо і цибулю добре обсмажаться, додати борошно, обережно перемішайте і смажте ще 5-10 хвилин.
- Після влийте томатно–сметанний соус, киньте в чашу лаврушку.
- Встановіть на 2 години програму «гасіння» і можете займатися своїми справами.
Гуляш з яловичини з підливою — дуже смачний рецепт
Традиційно яловичий гуляш подається з будь–яким гарніром. Це може бути картопляне пюре, макарони, каші. Тому дуже важливо, щоб у страві було дуже багато смачної підливи.
- 600 г яловичини;
- 1 цибулина;
- 1 велика морквина;
- 2 ст. л. борошна;
- 1 ст. л. томату;
- сіль, лавровий лист.
Приготування:
- Яловичину наріжте на кубики розміром не більше 1х1 див. Обсмажте їх на розпеченому рослинному маслі до утворення невеликої скоринки.
- Моркву крупно натерти, цибулю порубаєте як подобається. Додайте овочі до м’яса і смажте близько 5-7 хвилин при помішуванні.
- Перекладіть всі інгредієнти в каструлю з товстим дном, додайте 0,5 л бульйону і тушкуйте після закипання на невеликому вогні.
- На залишках олії активно орудуючи лопатою, швидко обсмажте борошно.
- Додайте томат, лаврушку і влийте бульйон (ще приблизно 0.5 л). Варіть томатний соус на невеликому спеку близько 10-15 хвилин.
- Залийте їм м’ясо і продовжуйте тушкувати все разом до повної готовності.
Як приготувати смачний гуляш з яловичини
Гуляш по своїм виглядом нагадує густий супчик, який особливо смачно їсти з будь-яким гарніром. Але блюдо, приготоване за наступним рецептом, полетить і просто з хлібчиком.
- 600 г м’ясної вирізки;
- середня цибулина;
- 2 помідори або 2 ст. л. томату;
- 0.75 мл води або бульйону;
- перець, сіль на смак.
Приготування:
- Вирізку наріжте на шматочки, що називається, на один укус. Перекладіть їх у розпечене на сковорідці масло і смажте, поки не випарується сік, що виділився.
- У цей момент закладіть нарізаний чверть кільцями цибулю і смажте при помішуванні близько 5 хвилин, поки він не позолотится.
- Зніміть з помідорів шкірку, поріжте кубиками і додайте до м’яса. Взимку свіжі овочі можна замінити томатною пастою або навіть хорошим кетчупом. Перемішайте і смажте ще 5 хвилин.
- Влийте гарячий бульйон або воду, гарненько перемішайте, щоб рідина з’єдналася з іншими інгредієнтами. Посоліть і поперчіть.
- Прикрутіть вогонь і тушкуйте не менше години, а краще півтора, поки яловичина не стане м’якою і ніжною.
Гуляш з яловичини по–угорськи
А тепер саме час переходити до більш складних страв. І першим буде рецепт, який розповідає, як приготувати справжній угорський гуляш з яловичиною і картоплею.
- 0.5 кг картоплі;
- 2 цибулини;
- 2 морквини;
- 1-2 солодких перчины;
- 2 ст. л. томату;
- 3 часникових зубки;
- 1 кг яловичини;
- 200 мл червоного вина (за бажанням);
- по 1 ч. л. зіри, паприки, чебрецю, барбарису;
- сіль, перець;
- близько 3 ст. л. масла рослинного.
Приготування:
- У казані або товстостінній каструлі розігрійте олію. Киньте нарізану відносно великими скибочками яловичину. Обсмажте на сильному газу протягом 6-8 хвилин.
- Додати півкільця цибулі і дрібно порізаний часник. Перемішайте, обсмажуйте 5 хвилин.
- Далі додайте крупно натерту моркву і полуколечки солодкого перцю, а також томатну пасту. Влітку краще використовувати свіжі томати. Тушкуйте 10 хвилин.
- Додайте всі перераховані в рецепті спеції і протушкувати на середньому вогні 5 хвилин.
- Влийте вино (можна замінити водою, бульйоном) і тушкуйте під кришкою не менше 15 хвилин, щоб алкоголь випарувався.
- Картоплю почистіть, наріжте довільно і киньте в казан. Долийте ще близько склянки бульйону або води, щоб ледь покрило всі продукти, і тушкуйте під кришкою в середньому 20-25 хвилин.
- Посоліть і поперчіть, якщо є, додайте побільше свіжої зелені і через 5 хвилин вимикайте.
Гуляш з яловичини зі сметаною
Цей гуляш за способом приготування і навіть за смаком нагадує легендарне страву а–ля Бефстроганов. Для більшої схожості можна додати трохи грибів, а в кінці натертий дрібно твердий сир.
- 700 г яловичини;
- 1 велика цибулина;
- 200 г сметани;
- 2 ст. л. борошна;
- сіль і перець.
Приготування:
- Яловиче філе наріжте довгими і тонкими брусочками.
- Киньте їх на розпечену сковороду з маслом і смажте, поки на поверхні з’явиться легка скоринка, а сік, що виділився, майже повністю випарується.
- Додати півкільця цибулі і готуйте, регулярно заважаючи ще хвилин п’ять.
- Притрусіть борошном, сіллю і перцем, перемішайте, щоб сухі інгредієнти рівномірно розподілилися і перейшли в соус.
- Через 5-6 хвилин влийте сметану і тушкуйте не більше 5-7 хвилин під кришкою. Відразу ж подавайте.
Гуляш з яловичини з чорносливом
Чорнослив додає тушкованій яловичині незабутню нотку пікантності. Гуляш в цьому випадку виходить настільки смачним, що його оцінять навіть найвимогливіші гурмани.
- 600 г яловичини;
- 1 цибулина;
- 10 штук чорносливу без кісточок;
- 2-3 ст. л. масла рослинного;
- 200 мл вина на смак;
- 2 ст. л. томату;
- стільки ж борошна;
- сіль і перець.
Приготування:
- Поріжте довільно м’ясо і обсмажте його на великому вогні.
- Як тільки яловичина злегка засмажиться, перекладіть її в окрему каструльку.
- У цю ж сковороду влийте вино (воду або бульйон), прокип’ятіть пару хвилин і злийте рідину до м’яса.
- У сковорідку налийте трохи олії, коли воно прогріється, викладіть цибулю, нарізану півкільцями. Обсмажте його до прозорого стану.
- Додайте борошно і томат (можна і без нього), активно перемішайте і смажте пару хвилин.
- Викладіть піджарку до м’яса, при необхідності підлийте трохи води. Тушкуйте на малому газу приблизно годину.
- Чорнослив наріжте на четвертинки і киньте до м’яса, на смак посоліть і поперчіть, тушкуйте ще приблизно 30 хвилин.