Сьогодні ми будемо готувати ароматне і дуже ситне угорське блюдо. Розглянемо декілька цікавих рецептів гуляшу з яловичини з підливою.
Покроковий рецепт приготування в сметанному соусі
Цей рецепт дуже сподобається вашому чоловікові, так як тут використовується пиво.
Інгредієнти:
Яловичина – 0,4 кг;
Болгарський перець – ¼ штуки;
Морква – 1 штука;
Сметана – 4 ст. ложки;
Перець чилі – 1 щіпка;
Сіль і кріп – за смаком;
Мелена паприка (червона) – 1 ч. ложка;
Цибуля – 1 головка;
Світле пиво (його можна замінити водою) – 0,15 л;
Часник – 4 зубки;
Мелений коріандр – 1 щіпка;
Зіра – пів чайної ложки.
Приготування:
Зніміть з лука шкірку і наріжте його кільцями.
Налийте в сковороду олію і почекайте, коли воно нагріється.
На розпечену сковороду необхідно висипати цибулю. Смажте до золотистого відтінку.
Приготуйте каструлю, в якій будете гасити на гуляш (в ідеалі – чавунна каструля). На її дно викладіть цибулю.
Почистіть 3 зубчики часнику і наріжте їх тонкими пластинами.
Покладіть подрібнений часник в каструлю до цибулі.
Яловичину необхідно ретельно промити і просушити серветками.
Обріжте зайвий жир і плівки. Наріжте м’ясо довгими брусочками.
Візьміть сковороду, в якій смажилося цибулю, і знову розігрійте її. Додайте олії.
Викладайте на сковороду яловичину і смажте до готовності (вона повинна стати рум’яного кольору).
Готову яловичину перекладіть в каструлю з цибулею і часником. Покладіть м’ясо поверх овочів.
Очистіть моркву від шкірки і натріть її на крупній тертці. Якщо є час і бажання, то наріжте моркву вручну – невеликими брусочками. Це буде не тільки смачніше, але й виглядати набагато краще.
Покладіть моркву в каструлю поверх м’яса.
Додайте в каструлю всі спеції, але не перемішуйте вміст!
Влийте в каструлю світле пиво. Якщо воно повністю не покрило яловичину – додайте трохи фільтрованої води. Замість пива ви можете просто налити води. Але в цьому рецепті воно необхідно, так як додає м’ясу дуже цікавий специфічний смак.
Поставте каструлю на середній вогонь. Коли все закипить, зменшіть газ на мінімум. Накрийте яловичину кришкою і тушкуйте її близько години.
По закінченню вказаного часу спробуйте яловичину, вона повинна бути дуже м’якою і соковитою. Якщо цього не сталося – відправте м’ясо ще тушкуватися. Але звичайно, їй 1 години достатньо.
Додайте до м’яса сметану. От тільки тепер можна все перемішати.
Накрийте яловичину кришкою і знову відправте її на мінімальний вогонь на 5-10 хвилин.
Очистіть 1 зубчик часнику і пропустіть його через прес або ж дрібно його нарубаєте на обробній дошці.
Болгарський перець наріжте невеликими кубиками.
Кріп промийте і дрібно наріжте.
Додайте подрібнений кріп, часник і перець до протушеної яловичині. Все перемішайте.
Накрийте гуляш щільно кришкою і дайте настоятися близько 5-10 хвилин.
Гуляш готовий! Приготуйте до нього гарнір. Найбільш добре з ним поєднуються макарони. Приємного апетиту.
Ріпчаста цибуля – 3 штуки (вони повинні бути великими, можна кожну цибулину взяти різного виду, тоді смак буде більш насиченим);
Часник – 5 зубчиків;
Яловичина – 0,7 кг;
Томатна паста – 2 ст. ложки;
Болгарський перець – 2 штуки (краще взяти червоний і жовтий, тоді страва буде більш барвистим);
Паприка – 1 ст. ложка;
Сіль і улюблена зелень – за смаком;
Помідори – 0,5 кг;
Перець чилі – 1 штука.
Готувати страву потрібно в казані або в товстостінній каструлі.
Приготування:
Цибулю треба очистити і промити в холодній воді. Наріжте його на обробній дошці.
У сковороду влийте рослинне масло. Якщо є – додайте до м’яса невеликий шматочок свіжого сала, з ним піджарка буде мати неймовірний аромат.
На розпечену сковороду покладіть цибулю. Смажте до золотистого відтінку.
Щоб прискорити процес, візьміть ще одну сковороду для м’яса. Налийте в неї олію і добре розігрійте її на великому вогні.
Яловичину гарненько промийте і приберіть зайву вологу з допомогою серветок.
Наріжте м’ясо невеликими кубиками. Намагайтеся робити однаковими.
Викладайте На сковороду м’ясо і швидко обсмажте його з усіх сторін. Зараз нам потрібно досягти лише гарної скоринки, готувати саме м’ясо будемо пізніше, в казані. Тому, зараз яловичина засмажиться за кілька хвилин. Потім, знімайте її з вогню.
На сковороду до цибулі висипайте паприку. Швиденько все розмішайте, накрийте кришкою на 1-2 хвилини.
Почистіть часник і наріжте його невеликими кубиками або тонкими пластинами.
Додайте до цибулі часник і м’ясо і все перемішайте.
Перекладіть вміст сковороди в казан. Налийте трохи води, щоб яловичина могла в ньому тушкуватися. Вода не повинна покривати її повністю.
Додайте до яловичині томатну пасту, сіль і приправи. Все перемішайте, закрийте кришку і поставте гуляш готуватися на дуже маленький вогонь на годину-півтора.
Поки гаситься м’ясо, ми займемося картоплею. Його потрібно весь почистити і нарізати на кубики. Вони за розміром повинні бути такими, як яловичина.
Болгарський перець потрібно промити і теж нарізати кубиками.
Помідори також порізати великими кубиками (як картоплю)
Коли м’ясо потушилось, додайте до нього нарізаний картопля, болгарський перець і помідори.
Промийте зелень і дуже дрібно нашаткуйте. Додайте її до яловичині і ретельно перемішайте наш гуляш.
Промийте перець чилі, зробіть в ньому кілька надрізів. Покладіть його в нашу страву зверху.
Надсилайте каструлю на маленький вогонь. Води поки що додавати не потрібно, так як овочі пустять сік. Нехай все протушкується ще 15 хвилин.
Тепер відкрийте кришку і додати воду. Її кількість обирайте самостійно, якщо любите густий суп – менше води, якщо рідкий – влийте її більше.
На дуже повільному вогні продовжуємо готувати наш гуляш. Орієнтуйтеся по готовності картоплі, якщо він готовий суп можна вимикати.
Гуляш по-угорськи готовий! Насипайте його по тарілках, прикрасивши свіжою зеленню (наприклад, петрушкою). До гуляшу ще можна подати свіжі овочі (або салат з них) і хліб. Приємного апетиту!
М’ясний бульйон – 3 склянки (його можна замінити кип’яченою водою).
Приготування:
Візьміть шматок яловичини з жировим прошарком і ретельно промийте під краном. Залишки води приберіть паперовими серветками.
Наріжте яловичину довгими брусочками.
Увімкніть мультиварку в режим «випічка» на 35 хвилин.
Покладіть в чашу мультиварки нарізану яловичину. Укладайте її жирної прошарком до низу, щоб жир розтопився, і м’яса було на чому смажитися. Нехай поки що м’ясо смажиться з відкритою кришкою.
Цибулю очистіть від шкірки і опустіть в холодну воду.
Дістаньте цибулю з води, покладіть його на обробну дошку і розріжте його на 4 частини. Кожну з частин наріжте на тонкі пластини.
Зніміть з моркви шкірку і наріжте її тонкими кільцями.
Додайте овочі до м’яса і все перемішайте. Закрийте кришку. Нехай все смажиться. Але в процесі смаження потрібно буде кілька разів відкрити кришку і перемішати овочі, щоб нічого не підгоріло.
Тепер займемося помідорами (вибирайте великі томати): 1) На кожному з них зробіть надрізи у вигляді хрестика. 2) Закип’ятіть воду в каструлі. 3) Опускайте кожен помідор в окріп на 30-40 секунд. 4) Тепер по зроблених надрізах шкірка легко зніметься. 5) Помідори без шкіри складіть у друшляк. Поставте його на миску. 6) Візьміть штовханину (вона зазвичай використовується для приготування пюре) і починайте товкти нею помідори. Вся рідина стікатиме в миску, на якій стоїть друшляк. 7) Коли ви перетерли всі помідори, можна переходити до наступного пункту.
Болгарський перець промийте і виріжте з нього серцевину з насінням.
Наріжте перець довгою соломкою.
Коли мультиварка видасть звуковий сигнал – відкривайте її.
Вилийте в неї сік з помідорів. Киньте солодкий перець, приправи, сіль, лавровий лист і 2 склянки м’ясного бульйону (можна взяти більше, ніж 2 склянки, все залежить від обраної вами консистенції). Дуже ретельно все перемішайте.
Закрийте каструлю і поставте на ній режим «гасіння» на 2 години.
Обсмажте на сухій сковорідці 3 ложки борошна. Коли вона стане золотистого кольору, додайте до неї склянку бульйону і все перемішайте.
Поставте вогонь на мінімум і чекайте, коли маса загусне.
Промийте зелень і дуже дрібно нашаткуйте.
За кілька хвилин до закінчення гасіння відкрийте мультиварку і всипте зелень і рідку масу з борошна. Перемішайте гуляш.
Коли пролунає характерний звук приладу — гуляш з яловичини з підливою в мультиварці готовий! Подавайте гуляш з улюбленим гарніром. Найбільш добре з ним сполучається гречана крупа. Крім неї можна ще порізати свіжих овочів. Приємного апетиту!
Тепер ви знаєте, як приготувати гуляш з яловичини з підливою. Сподіваємося, що наші рецепти вам ще не раз знадобляться, і ви будете балувати ними усю сім’ю.