Традиційне російське блюдо під назвою Гур’євська каша в наш час незаслужено забуто. А адже це чудовий варіант смачного і корисного сніданку, який обов’язково варто приготувати!
Що таке Гур’євська каша – опис страви
Не знаєте, що таке Гур’євська каша? Ніякого секрету тут немає.
Це всього лише манна крупа, зварена на молоці з додаванням горіхів, сухофруктів і вершкових пінок.
Історія цієї страви починається з XIX століття, а свою назву каша отримала на честь графа Дмитра Гур’єва. Цікаво, що така манка була найулюбленішою меню Олександра III.
Класичний рецепт
Класичний рецепт існує в двох варіантах. Перший – це старовинний, придуманий більше 100 років тому, а другий – сучасний. До першого ми ще повернемося, а поки розглянемо більш простий спосіб приготування.
Необхідні продукти:
- 50 г волоських горіхів;
- 20 грам родзинок;
- 100 грам манки;
- чотири ложки цукру;
- 1,3 літра молока.
Процес приготування:
- Горіхи очищаємо, а родзинки заливаємо водою на 10 хвилин, щоб він став більш м’яким.
- Горіхи поміщаємо на деко, присипаємо цукром і сушимо протягом трьох хвилин при 200 градусах.
- Вливаємо Молоко в ємність, яка підходить для духовки. Ставимо її в піч, включивши нагрівання на 180 градусів, і чекаємо, поки утвориться піна. Знімаємо її і перекладаємо в іншу тарілку. Робимо це кілька разів, поки не вийде шість пінок.
- Залишилося молоко доводимо до кипіння, засипаємо в нього манку, дві ложки цукру і варимо, поки каша не «дійде».
- Змішуємо її з горіхами і родзинками, а частина цієї маси перекладаємо в іншу ємність, чергуючи шари з пінкою. Прибираємо страву ще на 10 хвилин у духовку, прогрів її до 200 градусів.
Як приготувати в мультиварці
Каша в мультиварці готується значно швидше і виходить щось дуже схожою на оригінальне страву, зроблену в російської печі.
Необхідні продукти:
- 50 г будь-яких горіхів;
- дві ложки вершкового масла;
- 120 грам цукру;
- половина склянки варення;
- літр молока;
- півсклянки манки.
Процес приготування:
- У чашу мультиварки вливаємо молоко і включаємо режим «Гасіння» на годину.
- Через 20 хвилин відкриваємо кришку, знімаємо з молока піну і засипаємо манку, не забуваючи добре перешкодити крупу, щоб уникнути грудок.
- Ще через 20 хвилин манку перекладаємо в іншу ємність і заправляємо олією.
- Промиваємо чашу, поміщаємо в неї кашу, зверху кладемо горіхи і варення, а потім готуємо ще 20 хвилин в режимі «Випічка».
Гречана каша по-гурьевски
Необхідні продукти:
- 600 грам гречки;
- спеції і масло за смаком;
- одна морква;
- 150 грам грибів.
Процес приготування:
- Гриби нарізаємо на скибочки і обсмажуємо на сковороді, поки не випарується вся волога.
- Моркву очищаємо, натираємо на тертці і теж доводимо до м’якості на сковороді.
- Гречку поміщаємо в горщик або каструлю і варимо майже до готовності, не забуваючи приправити спеціями і вершковим маслом.
- Беремо форму або ємність, яку можна нагрівати, і шарами викладаємо в неї гречку, гриби, моркву і знову гречку. Краще всього зробити кілька таких тонких прошарків.
- Прибираємо блюдо в прогрітий до 180 градусів духовку і тримаємо, поки каша не стане розсипчастим.
Старовинний рецепт приготування
Якщо ви хочете спробувати справжнє старорусское страву, то скористайтеся цим рецептом.
Звичайно, єдиного варіанту не існує, оскільки в різних куточках країни каша готувалася по-різному. Але цей метод максимально наближений до найбільш популярного оригіналу.
Необхідні продукти:
- 1,2 літра дуже жирного молока, бажано, домашнього;
- одна невелика груша і яблуко;
- склянку меду;
- половина склянки манної крупи;
- 70 грам будь-яких ягід;
- ложка цукру;
- стакан будь-яких горіхів.
Процес приготування:
- Підготуйте відповідну каструлю. Добре, якщо вона буде з товстим дном. Влийте в неї молоко, поставте на дуже повільний вогонь і прогрівайте протягом 60 – 90 хвилин. Під час цього процесу на поверхні буде утворюватися піна, її необхідно акуратно знімати і перекладати в окрему тарілку.
- Коли зібралося досить піни, що залишився молоко засипаємо манку, але обережно і не швидко. Відразу ж перемішуємо вміст, щоб не утворилися грудки.
- Поки вариться каша, змішуємо половину від зазначеної кількості меду з горіхами і проварюємо пару хвилин.
- Фрукти очистити від шкірки і видаляємо тверду середину і насіння. Нарізаємо м’якоть на невеликі шматочки, з’єднуємо їх з другою половиною меду і теж варимо кілька хвилин.
- У сковороду (обов’язково з високими бортиками) спочатку за допомогою ложки поміщаємо частина зібраної пінки від молока, потім частина манної каші, знову пінку, половину від горіхів і фруктів в меду, ще раз манку, пінку і, нарешті, завершуємо формування страви залишилися фруктами і горіхами.
- Те, що вийшло, присипаємо невеликою кількістю цукру і ставимо в заздалегідь прогріту до 180 градусів духовку. Тримаємо блюдо там, поки зверху не з’явиться красива рум’яна кірочка.
- Подавайте кашу гарячою, прикрасивши свіжими ягодами.
Чим можна урізноманітнити приготування страви
Оскільки ніяких обмежень щодо приготування цієї каші немає, і існує маса різних її варіацій, то поліпшити смак можна найрізноманітнішими продуктами.
- Не завжди потрібно використовувати молоко, його цілком підійде замінити вершками, але жирними.
- Обов’язково кладіть горіхи, і вважається, що їх має бути, як мінімум, два види (наприклад, волоські і мигдаль).
- Мед, варення, конфітюр, джем. І зовсім не обов’язково класти тільки щось одне, адже такі солодкі добавки повністю замінюють цукор. В одну страву можна покласти два варіанти варення, рідкий і густий мед, та ще й горіхи.
- Не забувайте про сухофрукти: інжир, родзинки, курага, різні цукати – все це зробить смак страви більш яскравим і насиченим.
- Горіхи також можна трохи обсмажити в цукровому сиропі, а варення замінити свіжими ягодами.
- Незвичайною вийде каша, якщо додати в неї прянощі (кардамон, корицю, цедру апельсина). Можна влити в готову страву і трохи міцного алкоголю, наприклад, рома.
- Ще один варіант – присипати цукром кашу перед випіканням в духовці. Тоді зверху утворюється шар зразок карамелі.
Гур’євська каша – це самий справжній десерт, але при цьому корисний і незвичайний. Їм цілком можна замінити сніданок, а на вечерю вживати все-таки не варто. Калорії осядуть на боках, оскільки в такій кількості їх просто нікуди буде витратити перед сном.