Гур’євська каша класичний рецепт і 4 варіанти приготування

Старовинний рецепт 19 століття

19 століття (а точніше, 1899 р) ознаменований виходом книги «Практичні основи кулінарного мистецтва», в якій наведено старовинний рецепт цього ласощі.

Що відрізняє його від більш пізніх варіацій, так це подача в чавунній сковороді, а також використання для прошарку каймаку і маседуана.

Пропорції інгредієнтів, що використовуються в приготуванні страви, будуть такими:

  • 1500 мл жирних вершків;
  • 500 мл молока;
  • 90 г манної крупи;
  • 350 г цукрового піску (в тому числі 50 г у манку);
  • 20 г ванільного цукру;
  • 600 мл води;
  • 100 г подрібнених горіхів (мигдаль, фундук);
  • 500 р яблук і груш.

Послідовність кулінарних процесів:

  • Готуємо каймак – плівки з ловлення в печі (духовці) вершків. Вершки жирністю від 20% і вище слід перелити в чавунну сковороду з високими бортами і товстим дном, а потім відправити в розігріту духовку. Температура в ній повинна бути такою, щоб вони не кипіли, а повільно нудилися. Утворилися плівки потрібно акуратно знімати і розкладати по окремим плоским тарілках. Пінки з уварених вершків не тільки додають каші ніжний вершковий смак, але і багаті залізом, вітаміном А і кальцієм. У процесі приготування важливо їх не перетримати до коричневого кольору, оскільки такі пінки будуть гірчити.
  • Поки нудяться вершки, можна закип’ятити молоко. Потім засипати в нього тонкою цівкою манну крупу, змішану зі звичайним і ванільним цукром. Варити кашу буквально кілька хвилин після закипання, після чого зняти з вогню і поставити упрівати, обгорнувши каструлю теплою ковдрою.
  • З води і цукру зварити сироп. В нього опустити нарізані тонкими скибочками яблука і груші. Проварити фрукти в киплячому складі 10 хвилин, після чого маседуан (фрукти, зварені в сиропі) для прошарку готовий.
  • Коли всі складові страви готові, на дно посудини для запікання покласти шарами пінки – кашу – маседуан і подрібнені горіхи – кашу – пінки. Укладати шари важливо саме в такій послідовності. Останнім повинен бути шар каші, присипаний горіхами і покритий фруктами в сиропі.
  • «Зібрану» кашу залишилося тільки запекти в духовці при 100 градусах.
Дивіться також:  Картопля в мундирі – 7 простих рецептів приготування в духовці, мікрохвильовій печі або мультиварці

Подавати її теплою, нарізавши на порційні шматки і полив варенням або іншим солодким соусом.

Прокрутка до верху