Гусак, фарширований гречкою і грибами, стане справжньою окрасою столу. Приготувати його не так складно, як здається.
Час приготування страви – три години.
Кількість порцій – шість.
Інгредієнти для гусака, фаршированого гречкою і грибами
- – склянка гречаної крупи,
- – гусак (без нутрощів) вагою 2,5 кг,
- – середня морковина,
- – середня цибулина,
- – зубчик часнику,
- – дві склянки води,
- – 300 гр. шампіньйонів,
- – олія для смаження,
- – сіль,
- – спеції,
- – перець.
Рецепт приготування гусака, фаршированого гречкою і грибами
Підготовка гусака
Приготування почнемо з самого гусака. Добре його вимиємо і обсушим. Зайвий жир зрізаємо. Щоб кінчики крил не пригоріли під час запікання, краще відразу відріжемо. Шию відрізаємо, а шкірку на ній закріплюємо зубочистками або просто зашиваємо.
Підготовленого гусака натираємо перцем і сіллю зовні і всередині. Зубчик часнику пропускаємо через землянку і натираємо їм внутрішню частину гусака.
В такому стані залишаємо гусака на пару годин. Якщо час дозволяє, то й на всю ніч.
Приготування начинки для фаршированого гусака
Так як страва називається «Гусак, фарширований гречкою і грибами» приготування начинки, починаємо саме з гречаної крупи. Її промиваємо, перебираємо, заливаємо водою і ставимо на плиту. Варимо гречку до готовності.
Цибулю і моркву очищаємо і моєму. Цибулю нарізаємо квадратиками, моркву тремо на крупній тертці. Печериці миємо й нарізаємо скибочками. Дрібно нарізати гриби не потрібно.
У глибоку сковороду або казанок наливаємо трохи олії соняшникової та викладаємо цибулю. Обсмажувати його будемо до золотистого кольору протягом п’яти хвилин. Додаємо моркву. За необхідністю можна додати масла. Солимо і перчимо цибулю з морквою і даємо їм обсмажитися ще трохи, поки морква не стане м’якою.
Потім додаємо гриби. Їх теж солимо і перчимо. Гриби необхідно обсмажити протягом п’яти хвилин. Коли всі овочі будуть обсмажені знімаємо сковороду з плити, додаємо в неї відварену гречку. Все, намагаючись, перемішуємо. Пробуємо начинку на смак, і за необхідністю додатково солимо і перчимо. За бажанням додаємо різні спеції, трави. Не зіпсує страви трохи чебрецю. Начинка готова.
Фарширування гусака, фаршированого гречкою і грибами
Дістаємо промариновавшегося гусака і фаршируємо його начинкою. Фарширувати тушку гусака потрібно нещільно. Гусак, фарширований гречкою, а саме його черевце зашиваємо або скріплюємо зубочистками. Шкіру птиці необхідно наколоти зубочисткою або виделкою. Так непотрібний жир зможе вытопиться назовні.
Запікання гусака з гречкою і грибами
Щоб гусак, фарширований гречкою, запікся в духовій шафі нам знадобиться рукав для запікання. Пакуємо птицю в рукав, ретельно зав’язуємо краю і укладаємо на деко. Лист обов’язково повинен бути глибоким. Щоб рукав не луснув акуратно проколюємо його пару раз в різних місцях.
У розігрітий духову шафу ставимо деко і запікаємо до готовності протягом 2 годин. Щоб гусак був красивого кольору в кінці запікання акуратно розриваємо рукав. Гусак, фарширований гречкою, залишаємо запікати до зарум’янювання. Готовність страви перевіряємо зубочисткою. З місця проколу повинен рясно сочитися прозорий сік. Перекладаємо птицю в блюдо, і даємо жиру стекти. Гусак, фарширований гречкою і грибами приготований!