Гусак в духовці – 9 рецептів приготування

Запечений гусак в духовці – це не просто страва, а справжній символ, який об’єднує за столом всю сім’ю і близьких друзів. Таке м’ясо готується довго і напружено, але результат того вартий. Аромат приготованої страви наповнить будинок теплом і затишком, ну а вишуканий смак порадує навіть самих витончених гурманів.

Гусак, запечений в духовці цілком

Існує думка, що гусак – це кілограм жиру, шкіра, кістки і лише трохи м’яса. Такий опис можна віднести тільки до худої птиці. Як правило, досвідчені птахівники намагаються відгодувати її так, щоб отримати багато соковитого м’яса. Такого гусака буде шкода різати на шматочки, а тому краще запекти його тушкою. А ось як приготувати гусака в духовці цілком, ми зараз розповімо докладніше.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку гусака натираємо сумішшю з солі і перцю. Можна використовувати і такі приправи, як шавлія і орегано. Залишаємо птицю в прохолодному місці на 3 години.
  • Часточки часнику потрібно нарізати кружечками, а половинку лимона – тонкими скибочками. По всій поверхні тушки слід зробити надрізи такої глибини, щоб у них помістилися часточки часнику і лимона.
  • Всередину черевця кладемо кілька зубчиків часнику і лавровий лист. Туди ж кладемо пляшку, яка допоможе тушці тримати форму при запіканні. Зашиваємо отвір.
  • У форму для запікання з невеликою кількістю масла викладаємо птицю спиною вгору. Ставимо її в холодну духовку, встановлюємо температуру 220 градусів і запікаємо 2 – 3 години, періодично поливаючи виділився жиром.

Як смачно приготувати птицю шматочками

Приготувати смачну, а головне, соковитого гусака – завдання не з легких. Ця птиця, запечена цілком може вийти жорсткою і дуже жирною.

Але насолодитися ароматним, апетитним і соковитим стравою можливо, якщо приготувати гусака в духовці шматочками.

Спосіб приготування:

  • Очищену тушку птиці розрізаємо на четвертинки. Тут варто врахувати, що кістки гусака дуже тверді, тому для оброблення потрібні сили і великий гострий ніж.
  • Для того щоб м’ясо стало м’якше, краще замочити шматочки в солоній воді і залишити їх на ніч.
  • Тепер замаринуем птицю в маринаді. Для цього змішуємо олію (3 ст. ложки) з зерновий гірчицею (2 ч. ложки) і подрібненим часником. Додаємо сіль, перець і пряні трави (орегано, чебрець).
  • Кожен шматочок змащуємо маринадом і складаємо в скляну (емальований) ємність. Ставимо його в холодильник на кілька годин.
  • Замариновані шматочки обсмажуємо з двох боків до рум’яної скоринки. Для смаження можна використовувати наявний у птиці жир, який треба попередньо зрізати з м’яса. Обсмажену птицю складаємо в гусятницю.
  • Тепер пасеруємо подрібнену цибулю та моркву, приправляємо овочі сіллю і перцем, готову зажарку перекладаємо до м’яса. Заливаємо все пивом (250 мл) і тушкуємо страву на невеликому вогні 1,5 години.

Можна вибрати й інший спосіб приготування – замариновані шматочки обернути фольгою і запікати в духовці 1,5 – 2 години.

Дивіться також:  Відбивні з курячого філе – 5 рецептів

Рецепт приготування з картоплею

Запечений гусак з картоплею в духовці – це не тільки дуже смачно, але й красиво. Таке ефектне блюдо прикрасить будь-який святковий стіл, особливо якщо використовувати красиві й рівні бульби картоплі.

Спосіб приготування:

  • Тушку гусака обсушуємо рушником і зрізаємо зайвий жир. Обмазуємо поверхню і внутрішність птиці ароматною сумішшю з майонезу (3 ст. ложки), гірчиці (1 ст. ложка) і будь-яких спецій. Перекладаємо замариновану тушку в пакет, і ставимо в холодильник на 10 годин.
  • У форму для запікання кладемо жир, який залишився після обробки гусака. Перекладаємо птицю спиною вниз і обкладаємо її бульбами картоплі. Всередину тушки можна покласти картоплю або великі шматочки яблука.
  • Накриваємо форму фольгою і залишаємо запікатися в духовці 1,5 години при 180 градусах.
  • Після закінчення цього часу, дістаємо форму. У ній буде багато жиру, частина його можна злити, а інший полити картоплю і гусака. Запікаємо страву ще 40 хвилин, потім знову поливаємо все жиром, знімаємо фольгу і запікаємо гусака останні 30 хвилин.

Запікаємо у фользі

Святкового гусака готують у багатьох Європейських країнах. Його доповнюють ароматними спеціями, часником, маринують і довго запікають у духовці.

Особливо смачним, ароматним і красивим виходить гусак, якщо його замаринувати з пряними травами і запекти у фользі.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку гусака ретельно натираємо сіллю, вкриваємо пакетом і кладемо в холодильник на добу.
  • Для начинки можна використовувати фрукти або овочі. Ми візьмемо морква, цибуля і картопля. Наріжемо їх великими шматочками, змішаємо разом з сіллю, перцем і розмарином, поллємо сумішшю соєвого соусу, лимонного соку і білого вина.
  • Дістаємо птицю з холодильника, промиваємо від солі і фаршируємо приготовленої начинкою. Розрізи зашиваємо. Поливаємо тушку залишками соусу, кладемо на фольгу і загорнути так, щоб не було ніяких дірочок. Запікається гусак в духовці у фользі 1,5 – 2 години при температурі 200 градусів.

Готуємо з гречкою

Приготувати гусака можна по-різному. Але ось фаршированим, він виходить особливо смачним і апетитним. Для начинки використовують різні інгредієнти, а також овочі і фрукти. Але найпопулярніша – це гречана каша.

Начинити птицю можна і однією гречкою, і разом з овочами або з яблуками.

Спосіб приготування:

  • Візьмемо тушку гусака вагою від 2,5 до 3 кг, промиємо і обсушим, щоб при запіканні птах не підгоріла. Обріжемо жир, але його не викидаємо.
  • Тепер беремо жир, який залишили, розтоплюємо його на сковороді і пасеруємо на ньому подрібнену цибулю. Додаємо 300 г гречаної крупи і обсмажуємо все разом 4 – 5 хвилин. Вливаємо 300 мл води і готуємо гречку до повної готовності.
  • Тушку гусака натираємо спеціями, можна використовувати сіль, перець, пряні трави і приправи для курки. Ну а якщо в будинку є ягоди ялівцю, то їх можна розтовкти в ступці разом з сіллю і куркумою. Така суміш додасть страві особливий пікантний смак.
  • Начинкою заповнюємо тушку, яку після цього зашиваємо товстими нитками.
  • Розігріваємо духовку до 200 градусів. Запікається гусак з гречкою в рукаві або фользі протягом 2-х годин.
Дивіться також:  Тушкована баранина з овочами – 8 рецептів приготування в казані, в мультиварці і в духовці

Гусак в духовці з яблуками

Гусак з яблуками – це одне з головних страв будь-якого святкового столу. Особливо популярно воно на новорічні та різдвяні свята. Але щоб страва не зіпсувало свято, а навпаки, порадував своїм неймовірним смаком і ароматом, потрібно знати деякі тонкощі його приготування.

Спосіб приготування:

  • Тушку гусака потрібно підготувати належним чином, а саме, занурити її в окріп на пару хвилин, потім обсушити, натерти сіллю і перцем. Птицю слід після всіх процедур покласти в пакет і залишити в прохолодному місці мінімум на добу.
  • Для начинки ми будемо використовувати яблука «Антонівка» та курагу, яку потрібно попередньо замочити.
  • Яблука ріжемо на часточки, курагу режим смужками.
  • Птицю дістаємо з пакета, начиняємо її яблуками з курагою. При бажанні можна доповнити начинку відвареним рисом. Черевце зашиваємо.
  • Просочуємо птицю соусом з майонезу і сметани, викладаємо на решітку, а під низ ставимо деко з водою.
  • Запікаємо птицю 15 хвилин при максимальній температурі, а потім до готовності при 170 градусах. Іноді поливаємо тушку з жиром деко.

Традиційний рецепт на новий рік

Приготування новорічного гусака відкриває простір для кулінарної творчості. Існує безліч варіантів приготування цієї птиці. Ми ж пропонуємо традиційний рецепт, але не з яблуками, а з айвою. Такий фрукт ідеально поєднується з м’ясом птиці, наділяючи його вишуканим ароматом і неповторним смаком.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку птиці натираємо спеціями і залишаємо на кілька годин.
  • Для начинки беремо айву, очищаємо і режим на часточки. Великими шматками нарізаємо моркву, цибулю порей і ріпчасту цибулю, а також корінь петрушки і селери.
  • У черевце укладаємо айву (можна додати трохи кислих яблук). Затягуємо ниткою і зашиваємо.
  • Беремо глибоке деко і наливаємо 700 мл води. Додаємо 150 мл червоного міцного вина, лавровий лист, 5 горошин перцю і 5 гвоздик. Викладаємо гусака і разом з ним – підготовлені овочі. Ставимо всю конструкцію в духовку і починаємо запікати при 180 градусах.
  • Через 30 хвилин дістаємо птицю, поливаємо її соком, перевертаємо і знову ставимо в духовку на 2 години.

Птах, фарширована рисом

Гусак, фарширований рисом, – відмінне рішення, щоб ситно і смачно нагодувати гостей. Блюдо виходить соковитим, м’ясо – смачним, а рис, стане прекрасним гарніром, який ідеально доповнить смакову гаму. До рису можна додати яблука, родзинки і чорнослив.

Спосіб приготування:

  • Тушку птиці ретельно промиваємо, обсушуємо, натираємо сіллю, перцем та іншими на вибір спеціями.
  • У сотейник висипаємо склянку рису, наливаємо воду і варимо до повної готовності.
  • Відварений рис змішуємо з сіллю і перцем, можна додати сушену або свіжу зелень.
  • Фаршируємо тушку начинкою і зашиваємо. Просочуємо майонезом, викладаємо на деко і накриваємо фольгою.
  • Розігріваємо духовку до 180 градусів і запікаємо гусака під фольгою протягом 1,5 годин. Потім фольгу прибираємо і готуємо ще 15 хвилин до утворення рум’яної скоринки.
Дивіться також:  Чахохбілі з курки в мультиварці — 5 рецептів

Як запекти в рукаві

Гусяче м’ясо дуже жирне, тому багато відмовляються від приготування такої птиці. Але якщо знати, як правильно приготувати гусака, то іноді можна себе побалувати неймовірно смачним і апетитним стравою. Для запікання краще використовувати кулінарний рукав, тоді м’ясо вийде соковитим і ніжним.

Спосіб приготування:

  • Підготовлену тушку птиці потрібно попередньо замаринувати. Для маринаду ми візьмемо сметану (4 ст. ложки), гірчицю (ч. ложку), натуральний мед (ст. ложку) і спеції. Все добре змішаємо і отриманою сумішшю ретельно обмажем тушку зовні і всередині. Загортаємо гусака в харчову плівку і ставимо в прохолодне місце на кілька годин.
  • Для начинки можна використовувати різні інгредієнти, наприклад, яблука з чорносливом. Для цього яблука режим на часточки, а чорнослив – смужками. Черевце набиваємо начинкою і зашиваємо товстою ниткою.
  • Поміщаємо гусака в рукав для запікання спиною вниз, перекладаємо в деко і ставимо в розігріту до 200°С духовку. Через 30 хвилин зменшуємо температуру до 180°С. Готується гусак в рукаві 2 – 2,5 години.

Маринад для смачного запікання гусака

По своїй структурі м’ясо гусака досить жорстке, тому перед приготуванням його потрібно довго маринувати, а потім так само довго запікати. Для маринаду можна використовувати різні інгредієнти: спеції, вино, яблучний і винний оцет, гірчицю, ягоди ялівцю, брусниці або журавлини.

  • Класичний маринад для гусака можна приготувати з винного оцту. На 1 л оцту потрібно ½ л води, 100 г солі, морква, цибуля і спеції (лавровий лист, орегано і білий перець). Тушку гусака потрібно повністю занурити у маринад на 24 – 48 годин.
  • Швидкий маринад можна приготувати з найпростіших інгредієнтів. Потрібно змішати 200 мл майонезу, 50 мл рослинного масла і сік лимона. Додати спеції (сіль, білий і чорний перець, майоран). Приготованою сумішшю натираємо тушку птиці і залишаємо на 5 – 6 годин.
  • Незвичайний смак страви додасть маринад з оцту, меду і білого вина. Для його приготування в ємність наливаємо 200 мл вина, сік одного апельсина, 50 мл рідкого меду і 2 ч. ложки оливкової олії. Додаємо ч. ложку імбиру, кілька зубчиків подрібненого часнику, 3 ст. ложки гірчиці, сіль.

Як виявилося, приготувати таку птицю зовсім не складно, якщо знати, як це робити правильно. Готового гусака краще подавати цілим, прикрасивши зеленню або журавлиною. Вишуканий смак птиці підкреслить келих червоного сухого вина.

Прокрутка до верху