Цю м’яку і надзвичайно смачну випічку напевно люблять всі. Так чому б не зробити хачапурі на кефірі самостійно, адже це зовсім просто.
Хачапурі на кефірі з сиром на сковороді
З сиром на сковороді – найпопулярніший варіант страви. Зовсім небагато часу, і ароматна коржик буде на вашому столі.
Необхідні продукти:
- щіпка солі;
- ложка цукру;
- 0,3 кг борошна;
- по 250 грам бринзи і моцарелли;
- половина маленької ложки соди;
- стакан кефіру.
Процес приготування:
- Для початку подбаємо про начинку. Перетріть на крупній тертці обидва види сиру, змішайте між собою. За бажанням можна додати ще трохи дрібно нарізаної свіжої зелені.
- У миску залийте кефір і просто по черзі додайте в нього інші сипучі компоненти зі списку, поступово перемішуючи і доводячи до щільної маси, яку можна буде розкачати.
- Ділимо її на кілька частин, найчастіше їх виходить чотири, і кожну перетворюємо в тонкий лист круглої форми.
- На середину кладемо трохи начинки, близько 130 грам, звертаємо краю у напрямку до центру і з’єднуємо їх, так щоб вийшло щось на зразок мішечка.
- Проходимся по ньому качалкою або просто притискаємо руками і отримуємо коржик з начинкою.
- Викладаємо її на сковороду і смажимо з двох сторін приблизно по п’ять хвилин. Такі ж дії проробляємо з усіма заготовками.
Рецепт приготування в духовці
Тісто для хачапурі в цьому варіанті готується за звичайним рецептом, різниця лише в тому, що корж не смажиться, а випікають у духовій шафі.
Необхідні продукти:
- півкілограма моцарели;
- половинка ложечки соди;
- близько двох склянок борошна;
- ложечка цукру;
- 0,25 літра кефіру;
- щіпка солі.
Процес приготування:
- З усіх складових зазначених у списку, крім сиру-замішуємо тісто. Додаємо їх в ємність по черзі, починаючи з кефіру і закінчуючи борошном. Можливо, муки піде трохи менше або навпаки більше, дивіться по консистенції. Маса повинна бути податливою, добре розкачуватись.
- Ділимо її на кілька частин і розгортаємо в круги середнього розміру.
- Сир перетираємо на крупній тертці і наповнюємо їм кожен круг в середині.
- Потім краями покриваємо начинку, формуємо мішечок, розгортаємо його качалкою, так щоб вийшла товста коржик.
- Перекладаємо їх на змащене деко і запікаємо близько 30 хвилин на 200 градусах.
Готуємо по-грузинськи
Грузинський рецепт складається з декілька інших продуктів і взагалі готується на мацоні, але в даному випадку цілком підійде і кефір.
Необхідні інгредієнти:
- свіжа зелень;
- ложечка солі і цукру;
- 30 грам вершкового масла;
- близько 350 грам борошна;
- одне яйце;
- щіпка соди;
- 200 грам моцарели або сулугуні;
- стакан кефіру.
Процес приготування:
- Сир подрібніть за допомогою великої терки, вбийте до нього яйце, додайте нарізану зелень і добре перемішайте.
- З решти складових зробіть тісто, просто з’єднавши в ємності всі продукти.
- Розкачайте кілька круглих і тонких коржів і на кожну покладіть трохи сирної начинки. Не забудьте залишити трохи сиру для присипки.
- Сформуйте з кожної заготовки мішечок, а потім притисніть руками і зробіть корж.
- Викладіть їх на деко, посипте зверху відкладеним сиром і випікайте не більше 10 хвилин на 250 градусах.
Хачапурі по-аджарськи на кефірі
Необхідні інгредієнти:
- ложечка солі;
- склянка кефіру;
- близько трьох склянок борошна;
- чайна ложка дріжджів і цукру;
- чотири яйця;
- 300 грам сиру.
Процес приготування:
- Зазначене кількість кефіру трохи нагрійте, але так щоб він був теплий, а не гарячий. Додайте до нього цукор, сіль і дріжджі. Залиште на деякий час, приблизно на 15 хвилин.
- Потім влийте цю суміш до борошна і вимісіть до утворення щільної консистенції, тобто тесту. Прибираємо його на півтори години, щоб маса змогла збільшитися в об’ємі.
- Після цього ділимо її на кілька частин, і з кожної робимо човник, при цьому, не розгортаючи, а формуючи її руками.
- Сир перетираємо і поміщаємо його в човник. Зверху за бажанням можна додати трохи спецій.
- Випікаємо заготовки на 180 градусах близько 20 хвилин, потім відразу ж човник розбиваємо по яйцю, так щоб не розтеклося і готуємо ще 4 хвилини.
З адигейський сиром
Необхідні продукти:
- ложечка дріжджів;
- 0,25 кг адигейського сиру;
- 150 мл кефіру;
- по дрібці солі і цукру;
- півтори склянки борошна;
- 70 грам масла вершкового.
Процес приготування:
- Кефір прогріваємо, засипаємо до нього всі сухі компоненти за списком, перемішуємо і доводимо до стану тесту. Залишаємо його хоча б на 40 хвилин.
- Сир і масло перетираємо на тертці.
- Тісто розділяємо на частини і робимо з нього тонкі круглі пласти, куди кладемо начинку: трохи сиру і масла.
- Заліплюємо краю в самій середині, притискаємо руками і отримуємо корж.
- Такі ж дії проробляємо з усіма заготовками і доводимо їх до рум’яності протягом 15 хвилин на 200 градусах. За бажанням зверху їх можна промазати маслом.
Ледачі хачапурі на кефірі
Тісто на кефірі, і так не вимагає особливих зусиль, але і ці старання можна взагалі звести до мінімуму, якщо приготувати лінивий варіант коржі.
Необхідні продукти:
- 100 грам кефіру;
- щіпка солі;
- 0,1 кг борошна;
- 200 грам сиру;
- два яйця.
Процес приготування:
- Досить просто перетерти сир і змішати його з усіма іншими інгредієнтами.
- Отриману суміш влити на сковороду, прикрити кришкою і тримати на вогні, поки вона не зарум’яниться, потім перевернути і довести до золотистого кольору і другу сторону.
З додаванням в начинку сиру
Необхідні продукти:
- 200 грам сиру;
- за пів ложечки соди і солі;
- 0,25 літра кефіру;
- 0,2 кг сиру;
- два склянки борошна;
- чотири ложки сметани.
Процес приготування:
- Додаємо В кефір вказану кількість солі і соди, потім засипаємо борошно і формуємо тісто, не пристающее до рук.
- У миску кладемо сир, додаємо тертий сир і сметану, все перемішуємо.
- Робимо тонкі круглі заготовки з тіста, поміщаємо в них начинку, скріплюємо в самій середині краї тіста, потім притискаємо рукою або качалкою і отримуємо коржик з начинкою.
- Обсмажуємо кожну приблизно за п’ять хвилин з двох сторін на гарячій сковороді.
По-імеретинськи
Необхідні продукти:
- одне яйце;
- склянка кефіру;
- по ложечці солі і цукру;
- щіпка соди;
- 0,4 кг імеретинського сиру;
- близько трьох склянок борошна.
Процес приготування:
- Вбиваємо в ємність вміст яєць, розмішуємо за допомогою віночка, додаємо вказану кількість солі і цукру, потім вливаємо кефір.
- Кладемо соду, бачимо, як пішли бульбашки і після цього додаємо борошно.
- Отриману щільну, не липку до рук масу прибираємо приблизно на 50 хвилин.
- Через це час поділяємо її на кілька частин і кожну перетворюємо в тонкий коло.
- Наповнюємо заготовки в самій середині натертим сиром і заліплюємо у вигляді мішечка.
- Придавлюємо руками, щоб не було видно швів, і коржик стала більше і смажимо з обох боків до утворення рум’яності.