Хачапурі на кефірі – 8 рецептів приготування на сковороді і в духовці

Цю м’яку і надзвичайно смачну випічку напевно люблять всі. Так чому б не зробити хачапурі на кефірі самостійно, адже це зовсім просто.

Хачапурі на кефірі з сиром на сковороді

З сиром на сковороді – найпопулярніший варіант страви. Зовсім небагато часу, і ароматна коржик буде на вашому столі.

Необхідні продукти:

  • щіпка солі;
  • ложка цукру;
  • 0,3 кг борошна;
  • по 250 грам бринзи і моцарелли;
  • половина маленької ложки соди;
  • стакан кефіру.

Процес приготування:

  • Для початку подбаємо про начинку. Перетріть на крупній тертці обидва види сиру, змішайте між собою. За бажанням можна додати ще трохи дрібно нарізаної свіжої зелені.
  • У миску залийте кефір і просто по черзі додайте в нього інші сипучі компоненти зі списку, поступово перемішуючи і доводячи до щільної маси, яку можна буде розкачати.
  • Ділимо її на кілька частин, найчастіше їх виходить чотири, і кожну перетворюємо в тонкий лист круглої форми.
  • На середину кладемо трохи начинки, близько 130 грам, звертаємо краю у напрямку до центру і з’єднуємо їх, так щоб вийшло щось на зразок мішечка.
  • Проходимся по ньому качалкою або просто притискаємо руками і отримуємо коржик з начинкою.
  • Викладаємо її на сковороду і смажимо з двох сторін приблизно по п’ять хвилин. Такі ж дії проробляємо з усіма заготовками.

Рецепт приготування в духовці

Тісто для хачапурі в цьому варіанті готується за звичайним рецептом, різниця лише в тому, що корж не смажиться, а випікають у духовій шафі.

Необхідні продукти:

  • півкілограма моцарели;
  • половинка ложечки соди;
  • близько двох склянок борошна;
  • ложечка цукру;
  • 0,25 літра кефіру;
  • щіпка солі.

Процес приготування:

  • З усіх складових зазначених у списку, крім сиру-замішуємо тісто. Додаємо їх в ємність по черзі, починаючи з кефіру і закінчуючи борошном. Можливо, муки піде трохи менше або навпаки більше, дивіться по консистенції. Маса повинна бути податливою, добре розкачуватись.
  • Ділимо її на кілька частин і розгортаємо в круги середнього розміру.
  • Сир перетираємо на крупній тертці і наповнюємо їм кожен круг в середині.
  • Потім краями покриваємо начинку, формуємо мішечок, розгортаємо його качалкою, так щоб вийшла товста коржик.
  • Перекладаємо їх на змащене деко і запікаємо близько 30 хвилин на 200 градусах.
Дивіться також:  Свинина в горщику з картоплею в духовці – 7 рецептів приготування

Готуємо по-грузинськи

Грузинський рецепт складається з декілька інших продуктів і взагалі готується на мацоні, але в даному випадку цілком підійде і кефір.

Необхідні інгредієнти:

  • свіжа зелень;
  • ложечка солі і цукру;
  • 30 грам вершкового масла;
  • близько 350 грам борошна;
  • одне яйце;
  • щіпка соди;
  • 200 грам моцарели або сулугуні;
  • стакан кефіру.

Процес приготування:

  • Сир подрібніть за допомогою великої терки, вбийте до нього яйце, додайте нарізану зелень і добре перемішайте.
  • З решти складових зробіть тісто, просто з’єднавши в ємності всі продукти.
  • Розкачайте кілька круглих і тонких коржів і на кожну покладіть трохи сирної начинки. Не забудьте залишити трохи сиру для присипки.
  • Сформуйте з кожної заготовки мішечок, а потім притисніть руками і зробіть корж.
  • Викладіть їх на деко, посипте зверху відкладеним сиром і випікайте не більше 10 хвилин на 250 градусах.

Хачапурі по-аджарськи на кефірі

Необхідні інгредієнти:

  • ложечка солі;
  • склянка кефіру;
  • близько трьох склянок борошна;
  • чайна ложка дріжджів і цукру;
  • чотири яйця;
  • 300 грам сиру.

Процес приготування:

  • Зазначене кількість кефіру трохи нагрійте, але так щоб він був теплий, а не гарячий. Додайте до нього цукор, сіль і дріжджі. Залиште на деякий час, приблизно на 15 хвилин.
  • Потім влийте цю суміш до борошна і вимісіть до утворення щільної консистенції, тобто тесту. Прибираємо його на півтори години, щоб маса змогла збільшитися в об’ємі.
  • Після цього ділимо її на кілька частин, і з кожної робимо човник, при цьому, не розгортаючи, а формуючи її руками.
  • Сир перетираємо і поміщаємо його в човник. Зверху за бажанням можна додати трохи спецій.
  • Випікаємо заготовки на 180 градусах близько 20 хвилин, потім відразу ж човник розбиваємо по яйцю, так щоб не розтеклося і готуємо ще 4 хвилини.
Дивіться також:  Печериці в духовці – 11 смачних рецептів

З адигейський сиром

Необхідні продукти:

  • ложечка дріжджів;
  • 0,25 кг адигейського сиру;
  • 150 мл кефіру;
  • по дрібці солі і цукру;
  • півтори склянки борошна;
  • 70 грам масла вершкового.

Процес приготування:

  • Кефір прогріваємо, засипаємо до нього всі сухі компоненти за списком, перемішуємо і доводимо до стану тесту. Залишаємо його хоча б на 40 хвилин.
  • Сир і масло перетираємо на тертці.
  • Тісто розділяємо на частини і робимо з нього тонкі круглі пласти, куди кладемо начинку: трохи сиру і масла.
  • Заліплюємо краю в самій середині, притискаємо руками і отримуємо корж.
  • Такі ж дії проробляємо з усіма заготовками і доводимо їх до рум’яності протягом 15 хвилин на 200 градусах. За бажанням зверху їх можна промазати маслом.

Ледачі хачапурі на кефірі

Тісто на кефірі, і так не вимагає особливих зусиль, але і ці старання можна взагалі звести до мінімуму, якщо приготувати лінивий варіант коржі.

Необхідні продукти:

  • 100 грам кефіру;
  • щіпка солі;
  • 0,1 кг борошна;
  • 200 грам сиру;
  • два яйця.

Процес приготування:

  • Досить просто перетерти сир і змішати його з усіма іншими інгредієнтами.
  • Отриману суміш влити на сковороду, прикрити кришкою і тримати на вогні, поки вона не зарум’яниться, потім перевернути і довести до золотистого кольору і другу сторону.

З додаванням в начинку сиру

Необхідні продукти:

  • 200 грам сиру;
  • за пів ложечки соди і солі;
  • 0,25 літра кефіру;
  • 0,2 кг сиру;
  • два склянки борошна;
  • чотири ложки сметани.

Процес приготування:

  • Додаємо В кефір вказану кількість солі і соди, потім засипаємо борошно і формуємо тісто, не пристающее до рук.
  • У миску кладемо сир, додаємо тертий сир і сметану, все перемішуємо.
  • Робимо тонкі круглі заготовки з тіста, поміщаємо в них начинку, скріплюємо в самій середині краї тіста, потім притискаємо рукою або качалкою і отримуємо коржик з начинкою.
  • Обсмажуємо кожну приблизно за п’ять хвилин з двох сторін на гарячій сковороді.
Дивіться також:  Паста карбонара – 4 рецепти з беконом і вершками

По-імеретинськи

Необхідні продукти:

  • одне яйце;
  • склянка кефіру;
  • по ложечці солі і цукру;
  • щіпка соди;
  • 0,4 кг імеретинського сиру;
  • близько трьох склянок борошна.

Процес приготування:

  • Вбиваємо в ємність вміст яєць, розмішуємо за допомогою віночка, додаємо вказану кількість солі і цукру, потім вливаємо кефір.
  • Кладемо соду, бачимо, як пішли бульбашки і після цього додаємо борошно.
  • Отриману щільну, не липку до рук масу прибираємо приблизно на 50 хвилин.
  • Через це час поділяємо її на кілька частин і кожну перетворюємо в тонкий коло.
  • Наповнюємо заготовки в самій середині натертим сиром і заліплюємо у вигляді мішечка.
  • Придавлюємо руками, щоб не було видно швів, і коржик стала більше і смажимо з обох боків до утворення рум’яності.
Прокрутка до верху