Багато господинь помилково думають, що хачапурі – це дуже складне складне блюдо, яке не вдасться втілити в життя без спеціальної печі. Насправді існує безліч спрощених рецептів такого частування. Можна навіть приготувати хачапурі на сковороді.
Швидке хачапурі з сиром на сковороді
Складу продуктів: по 0,7 склянки нежирної сметани і густого кефіру, 130 г вершкового масла, 300-320 г борошна високої сортності, по ½ ч. ложки харчової соди і дрібної солі, 230 г твердого сиру і 90 г бринзи.
- Кефір з’єднується зі сметаною. Пара великих ложок останньої залишається для начинки. Сюди відразу всипати всі сухі інгредієнти, крім борошна.
- Вливається розтоплене вершкове масло (110 г).
- Поступово додається через сито борошно.
- У результаті тісто має бути дуже м’яким і ніжним. Масло в складі не дасть йому липнути до пальців.
- Для начинки з’єднується два види сиру в подрібненому вигляді, масло і сметана. Можна посолити масу.
- Тісто ділиться на 4 частини, кожна з яких розкочується і наповнюється начинкою. Коржик збирається з країв до середини і защипывается. При цьому зсередини потрібно вигнати повітря.
- Далі корж обережно сплющується рукою. Головне її не порвати.
Залишилося обсмажити хачапурі з сиром на сковороді без додавання олії до рум’яності.
Простий варіант з лаваша
Склад продуктів: 3 листа лаваша, по 160 г твердого та адигейського сиру, 2 великих яйця, повну склянку жирного кефіру, 2 великі пучки солі.
- Кефір злегка збивається з сіллю і яйцями.
- З лаваша вирізається два кола за розміром форми. Його обрізки довільно рвуться шматочками і занурюються в яєчну суміш.
- Цілий лист вкладається в форму. Його краю обрізаються.
- Зверху висипається тертий сир і укладається один з вирізаних кіл.
- Знову йде тертий сир і дрібні кубики адигейського сорту.
- Далі розподіляються шматочки лаваша, просочені яєчної сумішшю. І знову йде два види сиру.
- Основа покривається другий круглої заготівлею, заливається решти яєчної сумішшю і посипається тертим сиром.
Готується хачапурі з лаваша близько півгодини в добре розігрітій духовці до рум’яності.
Хачапурі на кефірі
Склад продуктів: велике яйце, 620 г сиру і стільки ж борошна (останньої в процесі замісу може знадобитися трохи більше), півлітра кефіру, малий. л. цукрового піску, соди і крупної солі, 2 великі ложки олії і пачка вершкового.
- Борошно заливається кефіром, в яке попередньо розчиняються всі сипучі компоненти.
- Сюди ж вливається яйце і олію.
- Сир крупно треться і змішується з розм’якшеним маслом (вершковим). Це буде начинка для випікання.
- Борошняна основа ділиться на кілька порцій, кожна з яких тонко розкочується і наповнюється сирною масою. Краї піднімаються зверху, скріплюються в середині. Далі заготовки акуратно сплющуються. В процесі тісто не має порватися.
Печуться хачапурі на кефірі на сухій сковороді під кришкою до рум’яності.
З сиром
Склад продуктів: гранований стакан молока будь-якої жирності, стільки ж борошна високої сортності, 320 г грубозернистого сиру, кухонна сіль, велике яйце, 40 г масла вершкового.
- Добре збивається куряче яйце.
- В отриману масу вливається молоко. Збивання повторюється.
- Залишається всипати попередньо просіяне кілька разів борошно. Після цього знову повторюється збивання. Додається сіль за смаком.
- З тесту формується начинка з коржиком з підсоленого грубозернистого сиру.
Хачапурі обсмажують на сковорідці, змащеній вершковим або топленим маслом.
Ледачі хачапурі з сиром — швидко і смачно
Склад продуктів: 120 г густої сметани, дрібку солі, 2 великих яйця, 4 ст. ложки високосортного борошна, 230-250 г напівтвердого або твердого сиру, 0,3 ч. ложки пекарського порошку, суміш перців, різноманітна свіжа зелень.
- Сир крупно треться, з’єднується зі сметаною. Якщо останній під рукою не виявилося, її можна замінити жирним кефіром (70 мл).
- Сюди ж забиваються сирі яйця, додається сіль за смаком, суміш перців, мелкорубленая зелень.
- Залишилося всипати просіяне борошно і пекарський порошок.
- Після ретельного перемішування маса викладається на промаслений сковороду. Коли корж просмажиться з одного боку – її потрібно перевернути на іншу.
Залишилося нарізати ледачий хачапурі з сиром на порції і подати до столу гарячим.
З фаршем
Склад продуктів: 380 г високосортного борошна, 5 великих ложок чистої води, 320 г будь-якого фаршу, свіжий часник за смаком, 2 великих яйця, ½ ч. ложки крупної солі, 120 г вершкового масла, 3 цибулини, 2-3 ч. ложки цукрового піску, 110 мл жирного молока, 3 великі ложки рафінованої олії, 9 м миттєвих дріжджів, 1 велика ложка сухої аджики.
- Всі сухі інгредієнти просіваються в миску (крім аджики). До них додається терте вершкове масло (90 г) і розтирається з сипучої сумішшю в дрібну крихту.
- Сюди ж по черзі забиваються сирі яйця.
- Тонким струменем до решти продуктів вливається холодне молоко. В кінці з’єднується рафінована олія.
- Маса добре вимішується і на півгодини під рушником забирається подалі від протягів.
- Для начинки змішується фарш і подрібнену цибулю з часником. Сюди ж висипається суха аджика, сіль за смаком. Додається холодна вода і масло, що залишилося в тертому вигляді. Фарш добре вимішується.
Формуються коржі з готового тіста з м’ясною начинкою. Вони злегка розкочуються і обсмажують на сковорідці, змащеній маслом з двох сторін до готовності начинки.
Швидке хачапурі за 10 хвилин на сметані
Склад продуктів: 410 г адигейського сиру, 265 р високосортного борошна, велике яйце, дрібка солі, 70 г вершкового масла і 40 мл соняшникової, стакан среднежирной сметани.
- Борошно з’єднується з білком, рослинним маслом і сіллю.
- Після перемішування в масу відправляється сметана.
- Тісто замішується вручну, загортається в плівку і залишають на півгодини.
- Сир крупно треться, з’єднується з жовтками і вершковим маслом.
- Залишилося сформувати з тіста коржика з начинкою з попереднього кроку.
Смажаться хачапурі на сковорідці без олії з обох сторін.