Апетитне грузинське блюдо хачапурі по-аджарськи стане відмінним варіантом сніданку або ситним перекусом. Воно готується з різних видів тіста. Начинки також варіюються за смаком кулінара.
Хачапурі по-аджарськи — класичний рецепт
Інгредієнти: 7 яєць, 160 мл мацоні і стільки ж фільтрованої води, 6 ст. високосортного борошна, половина пачки несолоного вершкового олії, 11 г миттєвих дріжджів, 3 ч. ложки цукру-піску, 1 ч. ложка кухонної солі, по 130 г бринзи і сулугуні, невеликий пучок свіжого кропу.
- Першим ділом потрібно приготувати тісто для хачапурі. Для цього в теплій воді розчиняються всі сипучі компоненти. Залишається недоторканою лише борошно. Відразу ж в суміш вливається мацоні. Мішаються інгредієнти дерев’яною лопаткою, після чого залишають на 12-15 хвилин.
- Далі в тісто вливається тепле масло і борошно просіюється невеликими частинами. В результаті воно вийде м’яким і жирноватым. Маса залишається на годину недалеко від джерела тепла.
- Для начинки труться обидва види сиру. Близько 50 м з них відкладається в сторону. 3 яйця варяться до твердого жовтка і також подрібнюються теркою. Вони з’єднуються з сирами.
- Тісто ділиться на 4 частини, кожна з яких розкачується в тонкий прямокутник. По краях заготовок розподіляється залишений сир. З них загортаються всередину бортики. Формується «човник».
- В середину укладається сирно-яєчну масу.
- Через 12-14 хвилин для розстойки випічка готується 17 хвилин при 210-220 градусах в духовій шафі.
У кожну човник виливається по яйцю. Вони повертаються в духовку ще пару хвилин, поки не схопиться білок. Готове ласощі посипається подрібненою зеленню.
Як приготувати з сиром?
Інгредієнти: півкіло готового дріжджового тіста, 320 г сиру і стільки ж будь-якого малосольного сиру, 70 г вершкового масла, 2 курячих яйця.
- Тісто ділиться на дві половинки, кожна з яких качалкою перетворюється в коржик. Краю заготовки повинні вийти товщі, ніж серединка.
- В окремому посуді з’єднується сир. Отримана маса ділиться на дві частини і розкладається на тісто.
- Кожна заготовка складається і згортається у вигляді «човники» з піднятими краями.
- Спочатку випікається страва 7-8 хвилин в духовій шафі при 200-210 градусів. Далі по центру кожної заготовки розташовується сире яйце.
Готується випічка ще пару хвилин до схоплювання білка. В останню чергу на хачапурі викладається по шматочку масла.
Хачапурі-човник на кефірі
Інгредієнти: 1,2 кг високосортного борошна, 90 г якісного вершкового масла, 1,5 ст. кефіру середньої жирності, 30 г пресованих дріжджів, 25 г цукру-піску, 7 г кухонної солі, 8 яєць, по 140 г сулугуні та бринзи, пучок петрушки.
- Спочатку для хачапурі-човники замішується тісто. Варіант на кефірі більш доступний для російських господинь, так як грузинський кисломолочний продукт мацоні в звичайному супермаркеті відшукати буває непросто.
- Теплий кефір з’єднується з раскрошенными дріжджами та іншими сипучими компонентами, крім борошна. Маса залишається в теплому містечку на 8-9 хвилин. Після появи бульбашок на поверхні можна приступати до додавання борошна.
- Готове тісто залишається під серветкою хвилин на 40-50 подалі від протягів.
- З яєць 3 відварюється круто, труться і з’єднуються з подрібненою зеленню. До них додається подрібнений сир і сіль за смаком.
- Тісто ділиться на 4 частини, кожна з яких тонко розкочується. Її краєчки складаються по напряму один до одного, защипываются. Формується човник.
- У центр заготовок викладається начинка.
- Через 10-12 хвилин можна відправляти хачапурі в духову шафу на 12-14 хвилин при 230 градусах.
Залишається розбити кожну човник по сирому яйцю і повернути в духовку на 6-7 хвилин.
Незвичайний рецепт з листкового тіста
Інгредієнти: півкіло готового листкового тіста, 280 г сулугуні, 7 яєць, 3 ч. ложки жирного масла, сіль.
- Тісто розморожується і злегка розкочується. Кожен з двох прямокутників ділиться на 2 частини. Їх довгі краї скочуються трубочками, а короткі – з’єднуються.
- Для начинки крупно треться сир.
- Одним збитим сирим яйцем змазують краї заготовок з тіста. Що залишилася після змазування частина яєчка змішується з сиром. Начинка викладається в отримані «човники».
- Випікаються заготовки 10-12 хвилин при 180 градусах.
- Далі в кожну «човник» виливається яйце.
Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста запікаються в духовці ще 3-4 хвилини. За цей час повинен встигнути вхопити тільки білок, а жовток – залишиться сируватим. Подається гаряча випічка з шматочком вершкового масла.
На дріжджовому тесті
Інгредієнти: 230 г сиру сулугуні і фета, половина пачки несолоного вершкового масла, 6 яєць, 7 м миттєвих дріжджів, 380 г високосортного борошна, 1 ч. ложка дрібної солі, по 130 мл жирного молока і питної води, 2 ч. ложки цукрового піску, 2 ст. ложки рафінованої олії.
- У теплій суміші молока і води розчиняються дріжджі і пісок.
- Через 10-12 хвилин рідини вливається одне сире яйце, масло, додається сіль. Поступово підмішується просеянная борошно.
- Тісто буде близько години відпочивати подалі від протягів. Після обминания маса залишається ще на півгодинки.
- Для начинки крупно труться сири і змішуються з розтопленим маслом. Можна посолити суміш.
- Тісто ділиться на 5 рівних частин. Кожна розкачується в тонкі овали, з яких формуються «човники».
- У центр заготовок викладається начинка. Вони запікаються в духовці 17-20 хвилин.
Приблизно за 3-4 хвилини до готовності в центр хачапурі виливається по сирому яйцю, і випічка знову повертається в духову шафу.
Як правильно їсти хачапурі по-аджарськи?
Важливо дізнатися не тільки, як готувати, але і як правильно їсти хачапурі по-аджарськи. В процесі не використовуються столові прилади. Вживається така випічка виключно руками.
В середину гарячого страви укладається шматочок вершкового масла, який відразу тане. Далі від хачапурі поступово відламуються маленькі шматочки з боків, які умочують в яйце і масло.