Хачапурі по-аджарськи – 5 кращих рецептів

Апетитне грузинське блюдо хачапурі по-аджарськи стане відмінним варіантом сніданку або ситним перекусом. Воно готується з різних видів тіста. Начинки також варіюються за смаком кулінара.

Хачапурі по-аджарськи — класичний рецепт

Інгредієнти: 7 яєць, 160 мл мацоні і стільки ж фільтрованої води, 6 ст. високосортного борошна, половина пачки несолоного вершкового олії, 11 г миттєвих дріжджів, 3 ч. ложки цукру-піску, 1 ч. ложка кухонної солі, по 130 г бринзи і сулугуні, невеликий пучок свіжого кропу.

  • Першим ділом потрібно приготувати тісто для хачапурі. Для цього в теплій воді розчиняються всі сипучі компоненти. Залишається недоторканою лише борошно. Відразу ж в суміш вливається мацоні. Мішаються інгредієнти дерев’яною лопаткою, після чого залишають на 12-15 хвилин.
  • Далі в тісто вливається тепле масло і борошно просіюється невеликими частинами. В результаті воно вийде м’яким і жирноватым. Маса залишається на годину недалеко від джерела тепла.
  • Для начинки труться обидва види сиру. Близько 50 м з них відкладається в сторону. 3 яйця варяться до твердого жовтка і також подрібнюються теркою. Вони з’єднуються з сирами.
  • Тісто ділиться на 4 частини, кожна з яких розкачується в тонкий прямокутник. По краях заготовок розподіляється залишений сир. З них загортаються всередину бортики. Формується «човник».
  • В середину укладається сирно-яєчну масу.
  • Через 12-14 хвилин для розстойки випічка готується 17 хвилин при 210-220 градусах в духовій шафі.

У кожну човник виливається по яйцю. Вони повертаються в духовку ще пару хвилин, поки не схопиться білок. Готове ласощі посипається подрібненою зеленню.

Як приготувати з сиром?

Інгредієнти: півкіло готового дріжджового тіста, 320 г сиру і стільки ж будь-якого малосольного сиру, 70 г вершкового масла, 2 курячих яйця.

  • Тісто ділиться на дві половинки, кожна з яких качалкою перетворюється в коржик. Краю заготовки повинні вийти товщі, ніж серединка.
  • В окремому посуді з’єднується сир. Отримана маса ділиться на дві частини і розкладається на тісто.
  • Кожна заготовка складається і згортається у вигляді «човники» з піднятими краями.
  • Спочатку випікається страва 7-8 хвилин в духовій шафі при 200-210 градусів. Далі по центру кожної заготовки розташовується сире яйце.
Дивіться також:  Як приготувати хмиз в домашніх умовах? 6 рецептів

Готується випічка ще пару хвилин до схоплювання білка. В останню чергу на хачапурі викладається по шматочку масла.

Хачапурі-човник на кефірі

Інгредієнти: 1,2 кг високосортного борошна, 90 г якісного вершкового масла, 1,5 ст. кефіру середньої жирності, 30 г пресованих дріжджів, 25 г цукру-піску, 7 г кухонної солі, 8 яєць, по 140 г сулугуні та бринзи, пучок петрушки.

  • Спочатку для хачапурі-човники замішується тісто. Варіант на кефірі більш доступний для російських господинь, так як грузинський кисломолочний продукт мацоні в звичайному супермаркеті відшукати буває непросто.
  • Теплий кефір з’єднується з раскрошенными дріжджами та іншими сипучими компонентами, крім борошна. Маса залишається в теплому містечку на 8-9 хвилин. Після появи бульбашок на поверхні можна приступати до додавання борошна.
  • Готове тісто залишається під серветкою хвилин на 40-50 подалі від протягів.
  • З яєць 3 відварюється круто, труться і з’єднуються з подрібненою зеленню. До них додається подрібнений сир і сіль за смаком.
  • Тісто ділиться на 4 частини, кожна з яких тонко розкочується. Її краєчки складаються по напряму один до одного, защипываются. Формується човник.
  • У центр заготовок викладається начинка.
  • Через 10-12 хвилин можна відправляти хачапурі в духову шафу на 12-14 хвилин при 230 градусах.

Залишається розбити кожну човник по сирому яйцю і повернути в духовку на 6-7 хвилин.

Незвичайний рецепт з листкового тіста

Інгредієнти: півкіло готового листкового тіста, 280 г сулугуні, 7 яєць, 3 ч. ложки жирного масла, сіль.

  • Тісто розморожується і злегка розкочується. Кожен з двох прямокутників ділиться на 2 частини. Їх довгі краї скочуються трубочками, а короткі – з’єднуються.
  • Для начинки крупно треться сир.
  • Одним збитим сирим яйцем змазують краї заготовок з тіста. Що залишилася після змазування частина яєчка змішується з сиром. Начинка викладається в отримані «човники».
  • Випікаються заготовки 10-12 хвилин при 180 градусах.
  • Далі в кожну «човник» виливається яйце.
Дивіться також:  Заварний крем без масла – 7 рецептів

Хачапурі по-аджарськи з листкового тіста запікаються в духовці ще 3-4 хвилини. За цей час повинен встигнути вхопити тільки білок, а жовток – залишиться сируватим. Подається гаряча випічка з шматочком вершкового масла.

На дріжджовому тесті

Інгредієнти: 230 г сиру сулугуні і фета, половина пачки несолоного вершкового масла, 6 яєць, 7 м миттєвих дріжджів, 380 г високосортного борошна, 1 ч. ложка дрібної солі, по 130 мл жирного молока і питної води, 2 ч. ложки цукрового піску, 2 ст. ложки рафінованої олії.

  • У теплій суміші молока і води розчиняються дріжджі і пісок.
  • Через 10-12 хвилин рідини вливається одне сире яйце, масло, додається сіль. Поступово підмішується просеянная борошно.
  • Тісто буде близько години відпочивати подалі від протягів. Після обминания маса залишається ще на півгодинки.
  • Для начинки крупно труться сири і змішуються з розтопленим маслом. Можна посолити суміш.
  • Тісто ділиться на 5 рівних частин. Кожна розкачується в тонкі овали, з яких формуються «човники».
  • У центр заготовок викладається начинка. Вони запікаються в духовці 17-20 хвилин.

Приблизно за 3-4 хвилини до готовності в центр хачапурі виливається по сирому яйцю, і випічка знову повертається в духову шафу.

Як правильно їсти хачапурі по-аджарськи?

Важливо дізнатися не тільки, як готувати, але і як правильно їсти хачапурі по-аджарськи. В процесі не використовуються столові прилади. Вживається така випічка виключно руками.

В середину гарячого страви укладається шматочок вершкового масла, який відразу тане. Далі від хачапурі поступово відламуються маленькі шматочки з боків, які умочують в яйце і масло.

Прокрутка до верху