Хачапурі по — імеретинськи – національне блюдо Грузії, яке можна приготувати як по самому звичайному класичному варіанту, так і з додаванням інших інгредієнтів.
Традиційний рецепт хачапурі по — імеретинськи
Робиться цей корж на воді з імеретинським солоним сиром. Звичайно, можна взяти й інший сир, але це вплине на смак.
Необхідні продукти:
- за щіпки солі і цукру;
- 0,7 кг сиру;
- яйце;
- 15 грам свіжих дріжджів;
- стакан води;
- 0,5 кг борошна.
Процес приготування:
- У вказану кількість теплої води потрібно помістити дріжджі, розмішати їх, так щоб вони розчинилися, додати трохи цукру і солі. Влити цю суміш у велику ємність і покласти борошно. Зробити з маси щільну консистенцію у вигляді кулі, вона не повинна прилипати.
- Прикриваємо її чимось, ставимо у тепле місце й чекаємо, поки підніметься, потім приминаем. Так потрібно виконати два рази
- Сир перетираємо на тертці, додаємо яйце, ложку борошна, все добре перемішуємо і робимо невеликі кульки.
- Вже готове тісто ділимо на шматочки, розгортаємо в плоскі круги, на які покласти кульку з сиру і скріплюємо тісто в самому центрі, так щоб вийшов мішечок.
- Перевертаємо його швом вниз руками і трошки притискуємо, щоб знову вийшла коржик, але вже не така плоска і з начинкою.
- Зробивши з усіх продуктів заготовки, обсмажуємо на сухій сковороді з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.
Домашня випічка в духовці
Зробити смачні коржики з солоним сиром, можна і в духовці, так вони будуть ще більше схожою на оригінал, який випікається в тандирі.
Необхідні продукти:
- пакетик сухих дріжджів;
- склянку теплої води;
- половина ложки солі і цукру;
- 0,6 кг сулугуні або іншого сиру;
- одне яйце;
- ложка рослинної олії;
- 2,5 склянки борошна.
Процес приготування:
- У борошно кладемо всі зазначені сухі інгредієнти, заливаємо воду кімнатної температури і рослинне масло, перемішуємо до утворення однорідної маси і ставимо її на годину. Через це час коли вона підійшла, то можна використовувати для подальшого приготування.
- Вибраний сир змішуємо з яйцем і формуємо невеличкі кульки.
- Тісто ділимо на шматочки і кожен з них розгортаємо в тонкий коло, поміщаємо туди кулька з начинкою, скріплюємо в центрі і притискаємо руками, так щоб вийшла пухкенька коржик.
- Викладаємо їх на деко і готуємо близько 15 хвилин на найвищому рівні нагріву.
Готуємо по справжньому грузинським рецептом
Справжній грузинський рецепт по – імеретинськи зовсім трохи відрізняється від того, яким звикли користуватися у нас.
Необхідні продукти:
- велика ложка цукру і маленька – солі;
- яйце;
- пачка дріжджів – 11 грам;
- п’ять склянок борошна;
- 0,5 літра молока;
- 2 ложки сметани;
- 0,1 літра масла рослинного;
- 0,9 кг сиру;
- ложка картопляного крохмалю.
Процес приготування:
- Молоко потрібно трохи нагріти, додати до нього сипучі продукти із списку і один стакан борошна, добре перемішати і залишити на 15 хвилин.
- Потім всипаємо муку, що залишилася, наливаємо масло і знову залишаємо, але вже на півтори години.
- Ділимо його на шматочки, розкачуємо їх в тонкі коржі, наповнюємо тертим сиром, скріплюємо в середині краю, приминаем, щоб мішечок знову став коржем.
- Промазуємо кожну заготовку сумішшю яєць і сметани, а зверху ще трохи тертого сиру і готуємо на 190 градусах в духовці, поки хачапурі не стане рум’яним.
Хачапурі по – імеретинськи на мацоні
Тісто, приготоване на цьому кисломолочному продукті, виходить ну дуже м’яким, причому його можна зробити як з дріжджами, так і без.
Необхідні продукти:
- 3 ложки масла рослинного;
- ложка цукру;
- літр мацоні;
- 0,8 кг сиру;
- трохи солі за смаком;
- маленька ложечка соди;
- 2 яйця;
- борошно – дивіться, скільки знадобиться, але приблизно 0,6 кг.
Процес приготування:
- Мацоні перемішуємо з содою, сіллю, цукром і залишаємо на 60 хвилин. Потім вливаємо олію, кладемо борошно. Її знадобиться стільки, щоб маса вийшла не щільна і злегка прилипала. Знову прибираємо на 60 хвилин.
- Готуємо начинку: сир натираємо, змішуємо з яйцем.
- Тісто ділимо на коржі, вони повинні бути тонкі, наповнюємо сиром, скріплюємо, приплющиваем руками, щоб вони знову стали плоскими, але досить товстими і смажимо на сковороді з обох сторін, поки колір не стане красивим, рум’яним.
Тісто на кефірі
Для цієї випічки підійде майже будь-яке тісто, а особливо смачно вийде на кефірі.
Необхідні продукти:
- половина ложечки соди;
- склянка кефіру;
- яйце;
- три склянки борошна;
- ложечка солі і цукру;
- велика ложка рослинного масла.
Процес приготування:
- У кефір додаємо соду, сіль з цукром, перешиваємо і даємо постояти 15 хвилин.
- Вбиваємо яйце, наливаємо масло і починаємо засипати борошно, доводячи масу до потрібного стану.
Чим замінити імеретинський сир в хачапурі?
Звичайно, краще всього випічка вийде з цим імеретинським сиром, але у нас його знайти зовсім непросто. А от замінити іншим – не складно. Сир повинен бути з м’яким ледь солоним смаком.
В першу чергу добре підійде сулугуні, але без великої кількості солі, а деякі використовують бринзу або навіть Фету. Але роблячи таку заміну, будьте готові до того, що результат вийде інший.
Якщо під рукою не знайшлося нічого підходящого, то можна змішати трохи відвареної і тертої картоплі з будь-яким солоним сиром, а далі готувати за рецептом який обрали.
Різниця між імеретинським і мегрельским варіантом хачапурі
Ці два види хачапурі практично однакові. Основна різниця в тісті, яке готується для випічки.
Для імеретинського варіанти можна приготувати дріжджове тісто, на кефірі, на мацоні або навіть без дріжджів.
А для мегрельского підходить тільки дріжджовий спосіб замісу. І ще одна відмінність цієї страви в тому, що за кілька хвилин до закінчення готування його зверху покривають пластинками сиру і тримають, поки він не розплавиться. А деякі ще не кладуть начинку окремо в розкатаний пласт, а відразу замішують її в тісто.