Хачапурі по імеретинськи – 5 рецептів

Хачапурі по — імеретинськи – національне блюдо Грузії, яке можна приготувати як по самому звичайному класичному варіанту, так і з додаванням інших інгредієнтів.

Традиційний рецепт хачапурі по — імеретинськи

Робиться цей корж на воді з імеретинським солоним сиром. Звичайно, можна взяти й інший сир, але це вплине на смак.

Необхідні продукти:

  • за щіпки солі і цукру;
  • 0,7 кг сиру;
  • яйце;
  • 15 грам свіжих дріжджів;
  • стакан води;
  • 0,5 кг борошна.

Процес приготування:

  • У вказану кількість теплої води потрібно помістити дріжджі, розмішати їх, так щоб вони розчинилися, додати трохи цукру і солі. Влити цю суміш у велику ємність і покласти борошно. Зробити з маси щільну консистенцію у вигляді кулі, вона не повинна прилипати.
  • Прикриваємо її чимось, ставимо у тепле місце й чекаємо, поки підніметься, потім приминаем. Так потрібно виконати два рази
  • Сир перетираємо на тертці, додаємо яйце, ложку борошна, все добре перемішуємо і робимо невеликі кульки.
  • Вже готове тісто ділимо на шматочки, розгортаємо в плоскі круги, на які покласти кульку з сиру і скріплюємо тісто в самому центрі, так щоб вийшов мішечок.
  • Перевертаємо його швом вниз руками і трошки притискуємо, щоб знову вийшла коржик, але вже не така плоска і з начинкою.
  • Зробивши з усіх продуктів заготовки, обсмажуємо на сухій сковороді з двох сторін до утворення рум’яної скоринки.

Домашня випічка в духовці

Зробити смачні коржики з солоним сиром, можна і в духовці, так вони будуть ще більше схожою на оригінал, який випікається в тандирі.

Необхідні продукти:

  • пакетик сухих дріжджів;
  • склянку теплої води;
  • половина ложки солі і цукру;
  • 0,6 кг сулугуні або іншого сиру;
  • одне яйце;
  • ложка рослинної олії;
  • 2,5 склянки борошна.
Дивіться також:  Ячна каша: як варити на молоці та воді, користь і шкода

Процес приготування:

  • У борошно кладемо всі зазначені сухі інгредієнти, заливаємо воду кімнатної температури і рослинне масло, перемішуємо до утворення однорідної маси і ставимо її на годину. Через це час коли вона підійшла, то можна використовувати для подальшого приготування.
  • Вибраний сир змішуємо з яйцем і формуємо невеличкі кульки.
  • Тісто ділимо на шматочки і кожен з них розгортаємо в тонкий коло, поміщаємо туди кулька з начинкою, скріплюємо в центрі і притискаємо руками, так щоб вийшла пухкенька коржик.
  • Викладаємо їх на деко і готуємо близько 15 хвилин на найвищому рівні нагріву.

Готуємо по справжньому грузинським рецептом

Справжній грузинський рецепт по – імеретинськи зовсім трохи відрізняється від того, яким звикли користуватися у нас.

Необхідні продукти:

  • велика ложка цукру і маленька – солі;
  • яйце;
  • пачка дріжджів – 11 грам;
  • п’ять склянок борошна;
  • 0,5 літра молока;
  • 2 ложки сметани;
  • 0,1 літра масла рослинного;
  • 0,9 кг сиру;
  • ложка картопляного крохмалю.

Процес приготування:

  • Молоко потрібно трохи нагріти, додати до нього сипучі продукти із списку і один стакан борошна, добре перемішати і залишити на 15 хвилин.
  • Потім всипаємо муку, що залишилася, наливаємо масло і знову залишаємо, але вже на півтори години.
  • Ділимо його на шматочки, розкачуємо їх в тонкі коржі, наповнюємо тертим сиром, скріплюємо в середині краю, приминаем, щоб мішечок знову став коржем.
  • Промазуємо кожну заготовку сумішшю яєць і сметани, а зверху ще трохи тертого сиру і готуємо на 190 градусах в духовці, поки хачапурі не стане рум’яним.

Хачапурі по – імеретинськи на мацоні

Тісто, приготоване на цьому кисломолочному продукті, виходить ну дуже м’яким, причому його можна зробити як з дріжджами, так і без.

Дивіться також:  Різотто з овочами – 8 рецептів приготування

Необхідні продукти:

  • 3 ложки масла рослинного;
  • ложка цукру;
  • літр мацоні;
  • 0,8 кг сиру;
  • трохи солі за смаком;
  • маленька ложечка соди;
  • 2 яйця;
  • борошно – дивіться, скільки знадобиться, але приблизно 0,6 кг.

Процес приготування:

  • Мацоні перемішуємо з содою, сіллю, цукром і залишаємо на 60 хвилин. Потім вливаємо олію, кладемо борошно. Її знадобиться стільки, щоб маса вийшла не щільна і злегка прилипала. Знову прибираємо на 60 хвилин.
  • Готуємо начинку: сир натираємо, змішуємо з яйцем.
  • Тісто ділимо на коржі, вони повинні бути тонкі, наповнюємо сиром, скріплюємо, приплющиваем руками, щоб вони знову стали плоскими, але досить товстими і смажимо на сковороді з обох сторін, поки колір не стане красивим, рум’яним.

Тісто на кефірі

Для цієї випічки підійде майже будь-яке тісто, а особливо смачно вийде на кефірі.

Необхідні продукти:

  • половина ложечки соди;
  • склянка кефіру;
  • яйце;
  • три склянки борошна;
  • ложечка солі і цукру;
  • велика ложка рослинного масла.

Процес приготування:

  • У кефір додаємо соду, сіль з цукром, перешиваємо і даємо постояти 15 хвилин.
  • Вбиваємо яйце, наливаємо масло і починаємо засипати борошно, доводячи масу до потрібного стану.

Чим замінити імеретинський сир в хачапурі?

Звичайно, краще всього випічка вийде з цим імеретинським сиром, але у нас його знайти зовсім непросто. А от замінити іншим – не складно. Сир повинен бути з м’яким ледь солоним смаком.

В першу чергу добре підійде сулугуні, але без великої кількості солі, а деякі використовують бринзу або навіть Фету. Але роблячи таку заміну, будьте готові до того, що результат вийде інший.

Якщо під рукою не знайшлося нічого підходящого, то можна змішати трохи відвареної і тертої картоплі з будь-яким солоним сиром, а далі готувати за рецептом який обрали.

Дивіться також:  Печінка яловича – 11 рецептів приготування

Різниця між імеретинським і мегрельским варіантом хачапурі

Ці два види хачапурі практично однакові. Основна різниця в тісті, яке готується для випічки.

Для імеретинського варіанти можна приготувати дріжджове тісто, на кефірі, на мацоні або навіть без дріжджів.

А для мегрельского підходить тільки дріжджовий спосіб замісу. І ще одна відмінність цієї страви в тому, що за кілька хвилин до закінчення готування його зверху покривають пластинками сиру і тримають, поки він не розплавиться. А деякі ще не кладуть начинку окремо в розкатаний пласт, а відразу замішують її в тісто.

Прокрутка до верху