Є багато варіантів приготування хачапурі по-мегрельськи, але знайомитися з цим рецептом необхідно з традиційного, грузинського способу.
Справжній грузинський рецепт хачапурі по-мегрельськи
Випічка для тих, хто любить сир. У цій інтерпретації він не тільки всередині, але ще й зверху.
Необхідні продукти:
- 100 мілілітрів молока;
- близько 500 грам імеретинського сиру;
- приблизно 30 грам масла;
- дві маленькі ложки дріжджів;
- по чайній ложці солі і цукру;
- одне яйце;
- півкілограма борошна;
- близько склянки води.
Процес приготування:
- Починати готувати мегрельские хачапурі з сиром потрібно з дріжджів. Для цього злегка збільшуємо температуру воду, кладемо в неї цукор, потім дріжджі і прибираємо цю суміш на деякий час.
- Поки настоюється дріжджова маса, нагріваємо молоко, перетворюємо вершкове масло в рідину. У мисці спочатку перемішуємо борошно з сіллю, а потім додаємо туди яйце і молоко з маслом. Сюди ж вливаємо вже готові дріжджі і перетворюємо масу в пружний клубок. Дайте йому настоятися близько двох годин.
- Через відведений час отриманий грудку потрібно розділити приблизно на три частини і кожну перетворити в плоску корж.
- У центр кожної коржі викладіть частину сиру і скріпіть краю в сторону середини, так щоб вся начинка була покрита тістом. Переверніть її і знову пройдіться по ній качалкою, щоб вона стала більш плоска і рівна.
- Нагрійте духовку до 200 градусів, викладіть у форму заготовки хачапурі, зверху покрийте їх залишилися сиром і готуйте близько 10 хвилин. Через це час підніміть температуру ще на 50 градусів і потримайте ще 5 хвилин.
Як приготувати в мультиварці
Звичайно, краще всього готувати хачапурі в духовці, якщо мова йде про домашніх умовах, але можна спробувати зробити не менш смачну випічку і в мультиварці.
Необхідні продукти:
- дріжджове тісто – приблизно 600 грам;
- імеретинський сир або сулугуні – близько 400 грам;
- одне яйце;
- трохи вершкового масла.
Процес приготування:
- Якщо у вас вже є готове тісто, то можна відразу переходити до приготування начинки. Якщо ж ні, то зробіть його, воно повинно вийти м’яким. Можна використовувати покупне.
- Вибрані сири потрібно розім’яти руками, якщо не виходить тоді використовується тертку. Після того як подрібнили сир перемішайте його з маслом і яйцем. Отримана маса не повинна бути рідкою. Якщо так вийшло, то скріпіть її додавши трохи борошна.
- З тіста вам потрібно зробити кілька коржів, так щоб після розкочування їх діаметр був близько 15 див. В центр викладається частину начинки і скріплюється краями в самому центрі.
- Тепер її потрібно притиснути руками або пройтися качалкою, щоб вона стала більш плоскою, з товщиною близько одного сантиметра.
- Увімкніть мультиварку на режим «Смаження», викладіть заготовки в чашку і смажте з обох сторін приблизно по 5 хвилин.
Рецепт з сулугуні
Оскільки імеретинський сир не особливо популярний у нас, його цілком можна замінити на більш зрозумілу нам – сулугуні.
Необхідні продукти для приготування:
- близько 400 грам сиру сулугуні;
- трохи вершкового масла;
- приблизно 800 грам дріжджового тіста.
Процес приготування:
- Беремо підготовлене тісто, поділяють його на кілька частин і перетворюємо їх в тонкі коржі.
- Сулугуні потрібно натерти на крупній тертці або розім’яти руками, якщо вийде.
- Деяка кількість сиру викласти на корж. Тепер, її треба защипнути в самому центрі. Просто всі краї з’єднайте в середині, так щоб вийшло щось на зразок мішечка.
- Цей мішечок примніть руками і злегка розкачайте в пласт товщиною не більше одного сантиметра. Зверху знову насипте трохи сиру.
- Викладіть заготовки у форму і приберіть в гарячу духову шафу, розігрітий до 200 градусів. І тримайте там хачапурі близько 15 хвилин. Коли дістанете їх не забудьте злегка змастити маслом.
Хачапурі по-мегрельськи з бринзою
Секрет цієї страви – саме в сирі. Дуже важливо вибрати підходящий, так щоб він не був надто сухим, тому бринза – один з варіантів, який можна використовувати.
Необхідні продукти:
- трохи вершкового масла:
- приблизно 400 грамів бринзи;
- близько 800 грам тіста. Можна використовувати дріжджове, звичайна або навіть листкове;
- одне яйце.
Процес приготування:
- Вибране тісто перетворіть в круглі пласти з діаметром близько 15 сантиметрів. Так щоб вони були досить тонкі.
- У миску натріть бринзу або розімніть її і перемішайте з яйцем.
- Викладіть деяку кількість бринзи на підготовлені листи та скріпіть їх в центрі. Притисніть руками, щоб вони знову взяли плоску круглу форму.
- Приберіть в гарячу духовку на 20 хвилин, використовуючи температуру до 200 градусів.
- Після того, як дістанете їх, не забудьте злегка намазати маслом.
Варіанти тіста для хачапурі по-мегрельськи
Тісто для хачапурі по-мегрельськи можна використовувати будь-яке, на свій смак. Але якщо говорити про традиційному рецепті, то для нього використовується дріжджовий варіант.
Процес приготування дріжджового тіста:
- У мисці змішуємо близько 400 грам борошна, з половиною чайної ложки дріжджів.
- Туди ж вливаємо приблизно склянку теплої води, маленьку ложку солі і дві маленькі ложки цукру.
- Отриману масу перетворюємо в еластичний грудку. На цьому етапі можна додати столову ложку рослинної олії. Після чого прибираємо його на дві години. Через цей час його можна використовувати.
Процес приготування звичайного тіста:
- Беремо глибоку миску і додаємо в неї спочатку близько 300 грам борошна, потім половину чайної ложки соди і приблизно стільки ж солі.
- В окремій ємності перемішуємо склянку кефіру і яйце і цю суміш вливаємо до борошна.
- Консистенція повинна бути досить липкою, не варто додавати інших інгредієнтів. Накрийте чим-те миску і приберіть на кілька годин, можна навіть в холодильник. Після того як маса настоїться її можна використовувати.
Дріжджове тісто не найкращий варіант для приготування хачапурі. До того ж він вимагає досить багато часу і умінь. Бажаючи зробити випічку, використовуючи цей вид тіста, краще всього придбати готовий продукт.