Хачапурі по-мегрельськи – це один з різновидів фірмової грузинської страви і навіть вважається візитною карткою та національним надбанням Грузії. За своєю суттю мегрельські хачапурі є спеченим коржом із дріжджового тіста з великою кількістю сиру сулугуні, імеретинського або інших розсольних сирів як усередині, так і зовні. У цій темі вам пропонуються прості рецепти хачапурі по-мегрельськи, які можна приготувати в домашніх умовах.
Справжні грузинські хачапурі по-мегрельськи
Справжній грузинський хачапурі мегрельськи нескладно спекти і в домашніх умовах, дотримуючись правильної пропорції тіста і сиру (1:1). Тісто замішується або на сухих дріжджах або на мацони. Традиційним сиром для справжніх хачапурі береться імеретинський сир або «Сулугуні». У цьому рецепті вам пропонується приготувати мегрельські хачапурі просто, але справжньому рецепту.
Інгредієнти:
на – 3 порції
- Борошно – 500 гр.
- Вода – 150 мл.
- Молоко коров’яче – 100 мл.
- Сухі дріжджі – 2 ч.л.
- Цукор-пісок – 2 ч.л.
- Олія вершкове – 60 гр.
- Яйце куряче – 1 шт.
- Сир Сулугуні – 500 гр.
Процес приготування:
Хачапурі по-мегрельськи легко готуються в домашніх умовах. У посуд для замісу тіста налити теплу воду та розчинити в ній сухі дріжджі з цукром. Суміші дати постояти у теплі 15-20 хвилин, щоб дріжджі активувалися.
Розтопити 40 гр. вершкового масла|мастила| і трохи підігріти молоко. Перелити в дріжджову опару. Порційно насипати борошно, що просіює, додати щіпку солі і замісити тісто ложкою, поки борошно не забере всю рідину.
Потім тісто перекласти на присипану мукою стільницю і завершити заміс руками. Тісто згорнути в колобок, перекласти в той же посуд і поставити тепло на 1,5 години для підйому.
Сир сулугуні подрібнити на великій тертці.
Тісто, що добре підійшло, обім’яти, розділити на три шматки, кожен скачати в кулю і качалкою розкотити в тонкий коржик.
Натертий сулугуні розділити на 3 рівні порції для начинки та залишити частину для посипання. Перекласти сир на розкочений коржик і додати 20 гр. вершкового масла|мастила|, щоб начинка не була сухою.
Краї кожного коржика акуратно і щільно зібрати «у мішечок».
Потім коржики перекласти на інший бік, рівномірно розкачати качалкою і зробити зубочисткою кілька проколів для повітря.
Застелити папером лист і на нього акуратно перекласти сформовані коржики. Поверхню їх змастити жовтком і рясно посипати рештою сулугуні.
Духовку включити на 200 ° С і запекти хачапурі протягом 15-20 хвилин. Приготований справжній грузинський хачапурі мегрельською перекласти на порційні тарілки, нарізати шматочками і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Домашнє хачапурі по-мегрельськи в духовці
Домашнє хачапурі мегрельськи в духовці готуються нескладно, але вимагає від господині деякого досвіду роботи з тестом. У цьому рецепті тісто для домашніх хачапурі замішуємо за допомогою хлібопічки на програмі «Тісто для піци» та на основі борошна, молока, сухих дріжджів вершкового та олії. Для начинки вибираємо хороший сир сулугуні зі вершковим та слабосолоним смаком, адже іноді він може бути дуже солоним та гумовим.
Час приготування: 1 година 30 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Сулугуні – 500 грн.
- Борошно – 350 гр.
- Молоко – 200мл.
- Сметана – 1 год.
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.
- Цукор – 0,5 ч.л.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Олія – 1 ст.л.
- Яйце – 2 шт.
- Сіль – 1/2 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. У цебро хлібопічки, згідно з послідовністю інструкції, налийте підігріте молоко, рослинне масло і нарізане шматочками вершкове масло. Потім насипте сіль із цукром, просіяне борошно і поверх борошна насипте сухі дріжджі. Увімкніть потрібну програму за замовчуванням.
Крок 2. Після завершення програми, замішане тісто, що підійшло, вийміть з цебра.
Крок 3. Сулугуні подрібніть на великій тертці і відразу окремий посуд. Розбийте до сиру одне яйце та перемішайте.
Крок 4. Замішане тісто на присипаній мукою|борошном| стільниці розріжте на 3 шматки і скачайте в колобки.
Крок 5. Потім їх розкотіть тонкими коржами завтовшки не більше півсантиметра. Коржики наколіть вилкою або роликом.
Крок 6. На коржики розкладіть натертий сир, залишивши четверту частину сиру для посипання. «Мішечком» щільно скріпіть краї кожного коржика.
Крок 7. Коржики переверніть швом вниз і в середині зробіть невеликий отвір для видалення пари при випіканні.
Крок 8. Поверхню коржів присипте борошном і качалкою або долонею сформуйте хачапурі завтовшки до 1 см і діаметром до 20 см.
Крок 9. Коржики акуратно перекладіть на застелений папером лист або на окремі форми для випічки і ще раз наколіть вилкою.
Крок 10. У піалі змішайте сметану з другим яйцем і цією сумішшю змастіть коржі.
Крок 11. Помірно посипте хачапурі іншим натертим сиром. Увімкніть духовку на 220 ° С і випікайте протягом 15-20 хвилин.
Крок 12. Приготовлені домашні хачапурі мегрельськи в духовці, сервіруйте до столу в гарячому вигляді, щоб не застигла сирна начинка. Смачного!
Хачапурі по-мегрельськи з тестом на кефірі
Хачапурі по-мегрельськи з тестом на кефірі будуть у вас більш простим і швидким варіантом цієї відомої страви грузинської кухні, адже кефір відмінно замінює мацони. Кефірне тісто замішується з додаванням сметани, вершкового масла та соди. Формування хачапурі на тесті кефіру і начинка, не відрізняються від традиційних мегрельських, на дріжджовому тесті. У цьому рецепті формуємо одну велику хачапурі на 4 порції.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Борошно – 400 гр.
- Кефір – 180 мл.
- Сметана – 120 гр.
- Олія вершкове – 70 гр.
- Сода – ½ ч.л.
- Цукор – 1 ст.
- Сіль – 1 щіпка.
- Сир сулугуні – 300 грн.
- Яйце – 1 шт.
- Олія – для змащування дека.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відміряти, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для хачапурі.
Крок 2. У посуд для замісу тіста налити трохи підігрітий кефір, додати до нього сметану та насипати соду із сіллю та цукром. Ці інгредієнти перемішати і залишити на 5 хвилин|мінути|, щоб сода вступила в реакцію з кефіром.
Крок 3. Розтопити вершкове масло, перелити до маси кефіру і ще раз перемішати.
Крок 4. Борошно просіяти на сито, порційно пересипати в основу і спочатку ложкою, а потім руками замісити тісто.
Крок 5. Текстура замішаного тіста повинна вийти м’якою, жирною та трохи липкою. Важливо борошном таке тісто не обтяжити.
Для начинки подрібнити сир сулугуні на будь-якій тертці.
Крок 7. Замішане тісто кефіру розкотити на присипаній борошном стільниці у великий тонкий коржик.
Крок 8. Дві третини натертого сиру рівномірно укласти всередину коржика.
Крок 9. Ретельно та щільно скріпити краї коржика та максимально видалити повітря, щоб не зіпсував зовнішній вигляд хачапурі. Зайве тісто з місць скріплення можна видалити ножем. На 190 ° С включити духовку.
Крок 10. Потім коржик акуратно розкотити качалкою. Якщо при цьому утворюються бульбашки в начинці, проколоти їх, видалити повітря і ретельно скріпити тісто.
Крок 11. Деко застелити папером і змастити олією. На нього акуратно перекласти великий хачапурі і змастити поверхню збитим яйцем.
Крок 12. Помірно посипати хачапурі іншим натертим сиром і поставити в духовку на 20 хвилин.
Крок 13. Приготовлений хачапурі по-мегрельськи з|із| тестом на кефірі трохи остудити і подати до столу в гарячому вигляді. Смачного!
Хачапурі по-мегрельськи на сковороді
Хачапурі по-мегрельськи на сковороді готуються дещо швидше, але до смаку не відрізняються від спечених у духовці. Для цього варіанта тісто замішується на мацони або кефірі з додаванням соди, а технологія та начинка не відрізняються від традиційних. У цьому рецепті кефірне тісто доповнимо сиром, що випічку зробить більш пишною.
Час приготування: 1 год.
Час приготування: 40 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Борошно – 600 гр.
- Кефір 32% – 300 мл.
- Сир 9% – 100 гр.
- Сода – 1 ч.л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Сир сулугуні – 600 грн.
- Яйце – 1 шт.
- Зелень – до смаку.
- Олія – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста перекласти сир, налити до нього кефір і збити занурювальним блендером в однорідну масу. Потім насипати соду із сіллю та просто перемішати.
Крок 2. У кефірну масу порційно насипати борошно, що просіює, і ретельно руками вимісити тісто. Згорнути його в колобок, прикрити плівкою і на 1:00 поставити в холодильник для вистоювання. За цей час тісто стане зручним для роботи із ним.
Для начинки сир сулугуні подрібнити на великій тертці. Третю частину відібрати для посипання. До решти сиру розбити яйце, додати дрібно нарізану зелень і перемішати.
Крок 4. Через годину замішане тісто кефіру-сир розділити на 4 рівні частини і розкотити кожну тонким коржом. На середину кожного коржика укласти підготовлену начинку.
Крок 5. Краї коржів акуратно і щільно скріпити. Потім коржики перевернути швом вниз і долонею додати плоску форму.
Крок 6. В антипригарній сковороді розігріти олію. Перекласти на нього сформоване хачапурі, обсмажити до рум’яного кольору на одній стороні, перевернути на інший бік, посипати сиром та обсмажити вже на невеликому вогні під кришкою та до повного розплавлення сиру. Таким чином обсмажити всі коржики.
Крок 7. Приготовлені хачапурі по-мегрельськи на сковороді перекласти на тарілку, змастити вершковим маслом і до сервірування до столу тримати в теплому місці. Смачного!
Мегрельські хачапурі на мацоні
Мегрельські хачапурі на мацоні, як традиційному бездрожжевому варіанті тесту, виходять менш пишними та готуються швидше. Мацони дещо подібний до кефіру, але відрізняється як способом закваски, так і текстурою, а тісто виходить м’яким і ніжним. У цьому рецепті тісто замішуємо на мацоні, соді, яйці та олії. Для начинки та намазки беремо класичний сулугуні.
Час приготування: 1 година 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Борошно – 500 гр.
- Мацоні – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сода – 1/2 ч. л.
- Сіль – 1/2 ч. л.
- Олія – 1 ст.л.
Для намазування:
- Сир сулугуні – 600 грн.
- Жовток – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. У посуд для замісу тіста перекладіть мацони, насипте соду з сіллю, розбийте яйце і налийте ложку рослинної олії. Ці інгредієнти добре перемішайте.
Крок 2. Насипте до цієї маси борошно, що просіює, і руками замісіть тісто, скачайте в колобок і на півгодини покладете в холодильник для вистоювання.
Крок 3. На великій тертці подрібніть сулугуні, відніміть четверту частину для посипання, а решту сиру скачайте в кулю.
Крок 4. Охолоджене тісто на мацоні розкотіть на присипаній мукою стільниці в тонкий коржик. На середину коржика покладіть сирну кулю.
Крок 5. Краї коржі зберіть навколо сиру.
Крок 6. Потім їх щільно скріпіть, формуючи мішечок, подібний до великої хінкалі.
Крок 7. Долонею додайте йому більш плоску форму.
Крок 8. Потім качалкою акуратно розкотіть в плоский коржик товщиною не менше 1 см.
Крок 9. Сформований хачапурі перекладіть на присипаний манкою лист. Жовтком змастіть поверхню і рівномірно посипте рештою сулугуні. Увімкніть духовку на 200 ° С і поставте в неї хачапурі на 25-30 хвилин.
Крок 10. Приготовлений мегрельський хачапурі на мацоні подайте до столу у гарячому вигляді. Смачного!
Хачапурі по-мегрельськи з сиром
Хачапурі по-мегрельськи з сиром буде у вас менш калорійним, ніжнішим і ароматним варіантом цієї випічки. Сир додається в начинку разом із сиром у пропорції 3:1, а посипається хачапурі лише сиром. У цьому рецепті беремо твердий сир. Тісто для сирного хачапурі замішуємо на молоці та сухих дріжджах.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Борошно – 500-550 гр.
- Молоко – 300мл.
- Сухі дріжджі – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 1/2 ч. л.
- Олія – 1 ст.л.
- Олія вершкове – 1 ст.л.
- Сир – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сир твердий – 100 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед відміряйте, згідно з пропорцією рецепту, всі інгредієнти для хачапурі. На великій тертці подрібніть твердий сир.
Крок 2. Через густе сито просійте пшеничне борошно.
Крок 3. У посуд для замісу тіста пересипте борошно, що просіює, додайте до нього сіль з цукром, дріжджі і ложку рослинної олії, добре все перемішайте.
Крок 4. Небагато підігрійте молоко, перелийте в борошняну масу і руками замісіть тісто.
Крок 5. Вимішуйте тісто не менше 5-7 хвилин до гладкої еластичної текстури. Потім його згорніть у колобок, прикрийте плівкою і поставте в тепло на півгодини-годину для підйому.
Крок 6. За цей час тісто вдвічі збільшиться в об’ємі. Його обомніть.
Крок 7. Для начинки сир змішайте з подрібненим сиром, яйцем та вершковим маслом. Тісто, що підійшло, і сирну масу розділіть на 4 частини і скачайте в колобки.
Крок 8. На присипаній мукою стільниці тісто розкотіть у тонкі коржики і в середину кожної покладіть сирну начинку.
Крок 9. Краї коржів зберіть і щільно скріпіть. Потім їх переверніть на інший бік і руками або качалкою надайте плоску форму.
Крок 10. Увімкніть духовку на 200°С. Деко застеліть папером для випічки і перекладіть на нього сформовані хачапурі. Посипте їх твердим сиром натертим і поставте в духовку на 10 хвилин.
Крок 11. Приготовлені хачапурі по-мегрельськи з|із| сиром змастіть вершковим маслом|мастилом| і подайте до столу гарячими. Смачного!
Мегрельські хачапурі з сиром
Мегрельські хачапурі з сиром у цьому рецепті готуємо тільки з сиром і без сиру, що виходить не зовсім мегрельським варіантом із сирним посипанням, але може бути у вас смачним та ситним сніданком, адже назва «хачапурі», по суті, означає «хачо» — сир , «Пурі» – хліб. У цьому рецепті тісто замішуємо на кефірі, яйці та соді.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 3.
Інгредієнти:
- Борошно – 3 ст.
- Кефір – 1 ст.
- Яйце – 2 шт.
- Білок яєчний – 1 шт.
- Сода – ½ ч.л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Сир – 1.5 ст.
- Зелень для декору.
Процес приготування:
Крок 1. В окремий посуд розбийте одне куряче яйце.
Крок 2. Налийте до нього склянку трохи підігрітого кефіру, насипте соду з щіпкою солі і віночком добре збийте.
Крок 3. Потім насипте приблизно 3 склянки борошна, що просіює, і замісіть тісто, щоб воно вийшло однорідним, м’яким і не дуже «забитим» борошном.
Крок 4. Прикрийте тісто замішане плівкою і залиште на півгодини для вистоювання при кімнатній температурі.
Крок 5. За цей час підготуйте начинку. Сир добре розімніть вилкою, додайте одне яйце, дрібно нарізану зелень із щіпкою солі і перемішайте.
Крок 6. Замішане тісто розкотіть у тонкий коржик і в середину його помістіть сирну начинку.
Крок 7. Краї коржі загорніть до центру і щільно скріпіть. Потім коржі акуратно качалкою надайте більш плоску форму і перекладіть на застелений папером лист. У кількох місцях коржик наколіть вилкою і змастіть білком. Для мегрельського варіанта можете посипати тертим сиром.
Крок 8. Увімкніть духовку на 200°С. Запечіть мегрельський хачапурі з сиром протягом 30-40 хвилин до потрібного кольору скоринки. Приготовлений хачапурі посипте свіжою зеленню та можете сервірувати до сніданку. Смачного!
Хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тесті
Хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тісті буде у вас чудово смачним сирним коржом, в якому поєднуються ніжне дріжджове тісто з розплавленим сиром сулугуні. Цей сир можна замінити будь-яким доступним розсольним. У цьому рецепті дріжджове тісто замішуємо безопарним способом на борошні, молоці, яйцях, вершковому маслі та сухих дріжджах. Для начинки беремо сир сулугуні із бринзою.
Час приготування: 1 година 20 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Борошно – 550 гр.
- Молоко – 400мл.
- Яйце – 2 шт.
- Сухі дріжджі – 5 грн.
- Вершкове масло – 120 гр.
- Рослинна олія – 10 мл.
- Цукор – 10 гр.
- Сіль – 10 гр.
- Сир сулугуні – 600 грн.
- Бринза – 170 грн.
- Сметана 15% – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Усі інгредієнти для хачапурі відміряти, відповідно до пропорції рецепту.
Крок 2. У посуд для замісу тіста просіяти борошно пшеничне, насипати цукор з сіллю і дріжджі, додати 20 гр. розм’якшеного вершкового масла|мастила| з|із| рослинним і налити молоко кімнатної температури.
Крок 3. Замісити тісто спочатку ложкою, а потім добре вимісити на присипаній борошном стільниці до однорідної гладкої текстури. Тісто згорнути в шар, прикрити серветкою і поставити в тепле місце на 40 хвилин для підйому.
Крок 4. За цей час подрібнити на великій тертці два види сиру та приблизно 70 гр. залишити для посипання. Решту сиру добре перемішати з одним яйцем і 20 гр. вершкового масла.
Крок 5. Тісто, що підійшло, трохи обім’яти, розділити на 5 однакових шматків і скачати їх в колобки.
Крок 6. На присипаній мукою будь-якої робочої поверхні тісто розкотити круглими коржами товщиною не більше 5 мм і наколоти їх зубочисткою або вилкою. На середину кожного коржика покласти сирну начинку.
Крок 7. Краї коржів щільно скріпити у формі мішечків.
Крок 8. Потім коржики перевернути і трохи розкотити для надання їм плоскої та круглої форми.
Крок 9. У піалі змішати залишений натертий сир з другим яйцем, вершковим маслом і сметаною.
Крок 10. Сформовані хачапурі перекласти на застелений папером лист. Духовку увімкнути на 200°С. На хачапурі рівномірно нанести приготовлену сирну намазку і поставити в духовку на 10-15 хвилин.
Крок 11. Приготовлені хачапурі по-мегрельськи на дріжджовому тісті подати до столу у гарячому вигляді, щоб розплавлений сир не встиг застигнути. Смачного!