Хачапурі з сиром – 7 рецептів, як приготувати на сковороді або в духовці

Всі, кому довелось побувати в Грузії чи Абхазії, напевно пригадають цей особливий смак печених коржів з сирною або сирною начинкою. Хачапурі з сиром, «човник» з сиром і яйцем — хто це пробував, напевно не забуде хрустку скоринку, за якою тягнеться розплавлений в печі сир, або жовток, хитко поглядывающий з ароматною човники по-аджарськи. Фантастично смачно! А якщо ви не знаєте, як готують ці чарівні коржики, ми розповімо. Право, це варто спробувати!

Хачапурі з сиром — класичний рецепт на сковороді

Це блюдо відноситься до традиційної грузинської кухні і під сиром передбачає сьогодні будь-яку начинку з домашнім або іншим ропні сиром. Однак класикою жанру вважається все ж сир, з яким і пропонуємо зробити традиційну корж за рецептами грузинських кухарів.

Тісто може бути дріжджовим, бездріжджовим, листковим і прісним. Так як класичний рецепт готується на грузинському кисломолочному продукті мацоні, то й ми пропонуємо бездріжджове тісто, в якому можна замінити мацоні ряжанкою, кефіром, кислим молоком.

Для тіста знадобиться:

  • стакан або трохи більше кисляку;
  • 1 яйце;
  • 3 склянки пшеничного борошна;
  • пів-ложечки соди;
  • щіпка солі.

Начинка для хачапурі може бути з сиром, сиром, з додаванням зелені. Для начинки візьмемо півтори склянки сиру, яйце і за смаком солі.

Готуємо так.

  • Розбити в миску яйце, влити кефір, додати погашену оцтом соду і сіль.
  • Перемішавши все, всипати борошно.

В рецептурі зазначено приблизну кількість кислого молока, щоб ним могли варіювати щільність тіста. Воно не повинно бути надто жорстким, але і рідким теж його робити не варто. М’яке, еластичне тісто повинне в процесі випікання добре підніматися.

Поки тісто, огорнуте поліетиленовою плівкою, дозріває приблизно півгодини, готуємо начинку. Змішуємо сир з яйцем, сіллю, перемішуємо до однорідності.

Далі розкачуємо корж, на неї викладаємо рівним шаром начинку, далі з’єднуємо з напрямку до серединці і защипуємо краю, утворюючи круглу коржик. Останній штрих — проходимо по коржику качалкою і переносимо на суху сковороду. Підрум’янивши одну сторону, перекладаємо на дошку або тарілку і знову кладемо на сковороду.

Це швидкий спосіб приготування хачапурі. Але є ще варіант випічки в духовці.

Як приготувати в духовці

Той же рецепт можна використовувати для хачапурі в духовій шафі. Різниця тільки в тому, що перед викладенням вироби на деко його змащують збитим білком або сумішшю жовтка з молоком, наколюють для виходу пари виделкою в декількох місцях, потім підмазують деко і відправляють пектися на півгодини — годину. Температура печі при цьому 180 градусів.

Дивіться також:  Тісто для біляшів – 14 рецептів

Хачапурі з сиром і зеленню

Грузинські хачапурі сьогодні, як правило, готуються з сиром і зеленню, причому з великою кількістю зелені — петрушки, базиліка, кропу і пр. Для аромату можна додати трохи часнику.

Отже, зелена начинка і тісто вимагають таких продуктів:

  • 0,4 кг борошна;
  • склянку злегка теплої води;
  • пачка маргарину або вершкового масла;
  • щіпка солі;
  • 250 г жирного сиру;
  • трохи зелені петрушки, кропу, кінзи, базиліка в поєднанні;
  • сіль, перець мелений;
  • часник — пару зубчиків.

Приступаємо:

  • У теплу воду додаємо сіль, перемішуємо, додаємо склянку борошна.
  • Замішуємо некруте тісто і кладемо на час в холодильник.
  • Поки воно охолоджується, залишок борошна змішуємо з пачкою масла — просто рубаємо його в борошно, домагаючись виходу маслянистої крихти.
  • З’єднуємо крихту з тестом з холодильника, вимішуємо і розкачуємо нетолстый пласт. Далі складаємо його вчетверо і знову розгортаємо. Повторюємо цю маніпуляцію ще два рази. Тим самим ми добиваємося деякого подібності листкового тіста. Останній пласт знову розгортаємо в пласт 4 мм товщиною.
  • Нарізаємо пласт квадратами зі стороною приблизно 10-15 див.
  • Сир змішуємо з сіллю, перцем, зеленню. В кінці додаємо пропущений через часникодавку часник. Начинка готова.

Можна в начинку додати два рубаних варених яйця, це робиться за бажанням, але виходить смачно.

По квадратах розподіляємо начинку, складаємо кожен навпіл, щоб вийшов трикутник, защипуємо краї. Випікаємо в сухій сковороді на малому вогні, перевертаючи на обидві сторони. Можна пекти і в духовці, попередньо змастивши поверхню яйцем.

З додаванням в начинку сиру

Хачапурі з сиром і сиром — це, мабуть, самий смачний варіант. В принципі, можна просто з’єднати сир, натерти на тертці, і начинити будь-яке з перерахованих вище видів тіста. Однак можна створити справжній кулінарний шедевр, приготувавши з сиру тісто, а з сиру — запаморочливо смачну тягнеться сирну начинку.

Дивіться також:  Картопляні ньоккі – 7 рецептів, як готувати, і з чим подавати італійські галушки

Для тіста беремо:

  • 350 г просіяного пшеничного борошна;
  • яйце;
  • 170 г вершкового масла;
  • солі за смаком;
  • три малих щіпки соди;
  • 250 г сиру (звичайний магазинний, не сухий, якщо сухуватий, додайте трохи молока або сметани).

Для начинки знадобиться:

  • сир (350 р);
  • дві ложки майонезу;
  • трохи часнику, перцю, солі за смаком.

На батьківщині хачапурі люблять в начинку з сиром додавати зелену черемшу. Добре підуть і пір’ячко молодого зеленого часнику.

Приступаємо:

  • Тісто робимо, з’єднуючи сир, яйце, масло, соду і сіль, потім всипаємо борошно. Тісто має бути податливим, м’яким. Поки готується начинка, воно лежить в холодильнику.
  • Начинка збирається з натертого сиру, розчавленого часнику, сметани, майонезу, її солимо, перчимо, додаємо зелень, якщо хочеться.
  • Половину тіста розкочуємо колом і кладемо на деко, застелений папером. Деко не забуваємо подпылить борошном.
  • Далі рівне начинку, на неї друга частина тесту, розкачане також. Краї защипываются.
  • Духовка до цього часу вже нагріта до 180 градусів, випікається виріб приблизно півгодини.

З листкового тіста

Готове тісто для хачапурі теж непоганий варіант. Дуже швидко готується смачна страва з дріжджового або бездріжджового листкового тіста.

Для нього візьміть дві пачки тесту, кожен аркуш розкачати до товщини 2 мм, на один покладіть начинку з сиру і бринзи. Для начинки потрібно змішати з 250 г сиру і бринзи або просто натерти півкіло сиру, додати яйце і сіль за смаком.

Начинку завжди потрібно трохи пересолювати, адже хачапурі їдять або з вином, з чаєм.

Залишається розкласти її на один пласт, накрити другим, краї защипати і нарізати верхній шар так, як ви б різали на порційні шматочки. Це дасть вихід пари і надалі полегшить нарізку готового виробу. Змастіть верх збовтаним яйцем і відправляємо в духовку. Через 10-15 хвилин хачапурі готовий!

Варіант для ледачих, з лаваша

Ледачі хачапурі робляться з готових лавашів. Хачапурі з лаваша чимось схожі за смаком на вірменську ачму — виріб з простого тіста і великої кількості масла і сиру. Різниця тільки в тому, що листи тесту для ачмы відварюються і в такому вигляді використовуються у виробі. Хачапурі ж збирається з готового лаваша.

Дивіться також:  Горохова каша в мультиварці – 6 рецептів приготування

Зазвичай достатньо трьох лавашів великого розміру. Один з них вирізається за формою дека з захопленням країв форми, щоб утворити бортики. Обрізки знадобляться після.

Начинкою буде сир звичайний і адигейський. Всього 400 р. Плюс знадобиться соус для змащування, адже листи досить сухі, а хачапурі повинен бути соковитим.

Приготуємо Соус з 250 г склянки ряжанки чи кисляку, двох яєць і солі.

Перший пласт укладемо в форму, на нього викладемо третину сирної маси. Прикриємо другим лавашем і змастимо його сумішшю ряжанки і яйця. Додамо ще одну третину сиру, знову прикриємо обрізками лаваша і знову змастимо соусом. Третім лавашем накриємо все виріб і поставимо випікати.

Соковиті хачапурі по-аджарськи з сиром

Цей рецепт найдовший за часом приготування, але хачапурі по-аджарськи виходять такими ж, що продають в Абхазії прямо на озері Ріца. Називають їх «човники», тому що дріжджове тісто сформовано так, що сирна начинка соковита спочиває немов у човні, а поверх сиру красується вічко жовтка. Дуже смачно і красиво.

На півкіло борошна:

  • півсклянки теплого молока;
  • стакан води;
  • чайна ложка дріжджів (краще знайти свіжі, тоді норму потрібно збільшити з 1 до 2,5);
  • 1 ст. ложка олії;
  • пів-ложечки цукрового піску і стільки ж солі.

Для начинки натерти на крупній тертці 400 г імеретинського або адигейського сиру. Для оформлення знадобляться також сирі курячі яйця і трохи вершкового масла.

  • У підігріте молоко і воду покласти цукор, сіль, масло, всипати дріжджі і, почекавши, щоб розійшлися, додати борошна.
  • Замісити трохи липке тісто і залишити для підйому.
  • Через півтори години тісто обім’яти, щоб воно піднялося заново.
  • У натертий сир додати трохи води, щоб вийшло напіврідка маса.
  • Готове тісто ділимо на шість шматочків. Кожну розкачуємо в коржик. Корж звернемо рулоном, краю защиплем, а серединку розгорнемо — вийде щось на зразок човника. У неї кладемо начинку.
  • У духовці виставляємо температуру 250 градусів і печемо чверть години.
  • Розбиваємо в кожен виріб по одному свіжому яйцю і швидко запікаємо, щоб яйце лише схопилося, жовток залишався рідким. На це піде кілька хвилин.
  • Подаємо, поклавши в кожну човник по шматочку вершкового масла.
Прокрутка до верху