Існує безліч різновидів сирних коржів. Готувати їх не дуже складно, а їсти – одне задоволення. Гаряча ароматна начинка ідеально поєднується з рум’яним ніжним тістом. Залишається тільки вибрати потрібний рецепт хачапурі з сиром і сиром і закупити продукти.
Хачапурі з сиром і сиром в духовці
Випічка кавказької кухні з дріжджового тіста відрізняється пишнотою і ніжною консистенцією тесту. Дивовижний смак компенсує витрачений час.
Щоб приготувати грузинське блюдо, необхідно взяти певні компоненти:
- сто мілілітрів молока;
- 0,75 склянки води;
- одне яйце і жовток для змазування;
- десять грам цукру і стільки ж дріжджів;
- п’ять грам хлориду натрію;
- чотириста грам борошна;
- тридцять грам масла на вершках;
- чотириста грамів бринзи або Російського сиру.
Готуємо в духовці:
- Воду і молочний продукт з’єднуємо в одному посуді і трохи нагріваємо.
- Розчиняємо у складі цукор і дріжджі.
- Відправляємо складу в тепле місце на деякий час.
- Далі кладемо в опару яйце, борошно і вершкове масло.
- Замішуємо м’яке пластичну масу.
- Через півтори години масу обминаємо і ділимо на однакові частини.
- Кожен шматочок розгортаємо в коло.
- В середину коржів кладемо по сто грамів дрібно натертого сиру.
- У центрі защепляем краю.
- Заготовки тонко розкачуємо і викладаємо на деко, застелений папером.
- У центрі виробів робимо надрізи.
- Зверху закуску посипаємо рештою сиром і випікаємо при 160-180 градусів.
Через 40-45 хвилин випічка готова.
Як приготувати на сковороді
Для тих, у кого немає духовки, підійде рецепт приготування на плиті.
Щоб посмажити хачапурі на сковороді, будуть потрібні наступні продукти:
- 500 мілілітрів кисляку;
- жовток і білок;
- карбонат натрію і сіль по 15 грам;
- приблизно п’ять склянок борошна;
- 140 грам сулугуні або моцарели;
- триста грам сиру жирного.
Покроковий рецепт:
- У глибоку чашу вливають кисляк і вбивають яйце.
- Всипають соду і хлорид натрію.
- Повільно додають борошно і вимішують тісто.
- Сир перетворюють в стружку і змішують з сиром.
- Формують коржики з начинкою по діаметру сковороди.
- Обсмажують їх без масла по п’ять хвилин з обох сторін.
Готові коржі змащують вершковим маслом.
Готуємо з лаваша
Для швидкого і простого хачапурі з лаваша беруть наступні інгредієнти:
- триста грам лаваша (три аркуші);
- 145 г адигейського сиру;
- двісті грам сиру;
- яєчний білок і жовток;
- два часникового зубчики;
- дві щіпки солі.
Хід роботи:
- Часник дрібно нарізають.
- Змішують з тертим сиром і сиром.
- Лаваш нарізати на квадрати.
- Кладуть по центру начинку.
- Згортають конвертом.
- Збивають яйце і змащують ним конвертики.
- Завантажують хачапурі в шафу духовки.
Готують 20-30 хвилин при 180 градусах.
Хачапурі з сиром і сиром по-аджарськи
Напевно, багато хто знає, як виглядає хачапурі по-аджарськи. Це оригінальні човники з яйцем, які їдять не самим звичайним способом. Відломлюють шматочок від бортика і вмочують його в начинку.
Складові рецепту:
- триста грам борошна;
- 0,5 маленької ложки хлориду натрію;
- чверть десертної ложки цукру;
- десять грам дріжджів;
- триста мілілітрів молока;
- їдальня ложка олії соняшнику;
- моцарелла і сулугуні по 150 г;
- дві великі ложки олії на вершках;
- один жовток;
- три яйця.
Готують коржі у вигляді човників таким чином:
- В борошно додають сіль з цукром дріжджі.
- Вливають молоко, все ретельно перемішують руками. Повинно вийти добре отлипающее тісто.
- З’єднують його з олією і вимішують.
- Потім формують кулю і залишають в теплому місці на кілька годин, прикривши рушником.
- За цей час двічі обминають його.
- Сулугуні подрібнюють на тертці, моцарелу шаткують на шматочки і змішують два типу сиру.
- Додають до сирної маси ложку вершкового масла. Начинка для хачапурі готова.
- Борошняну основу ділять на 3-4 частини.
- Формують з кожної руками човники.
- У човник накладають начинку.
- Бортики змащують жовтком.
- Укладають кожен човник на змащене деко.
- За п’ять хвилин до закінчення готування виріб виймають і вливають в кожне яйце. Зверху кладуть маленький шматочок вершкового масла.
Замість яйця курки допустимо вливати перепелине яєчко.
Простий рецепт на кефірі
Досить легко готувати сирні коржики на кефірі.
Для цього беруть наступні продукти:
- пів-літри кефіру;
- 0,6 кілограма борошна;
- по половині десертної ложки соди, цукру, солі;
- білок і жовток;
- півкіло Монастирського або Російського сиру;
- 240 грам масла на вершках.
Покрокові дії:
- Борошно всипають в ємність.
- Вливають в неї кефір із содою, солять і сахарят.
- Додають яйце.
- Сир перетирають.
- Додають до нього м’яке масло.
- Основу з борошна поділяють на шматочки, кожен розкочують і заповнюють сирною масою.
- Борошняний виріб смажать на сковорідці під кришкою без масла.
Випічка повинна підрум’янитися з двох сторін.
З начинкою з сиру і зелені
Для такого рецепта знадобляться всім доступні продукти:
- триста грам борошна;
- куряче яєчко;
- пів чайної ложки соди;
- сіль за смаком;
- сто мілілітрів молока;
- 350 грам сиру Гауда;
- два часникового зубчики;
- 70 г майонезу;
- 250 г сиру;
- будь-яка зелень;
- перець за смаком.
Покрокове приготування:
- У мисці змішують жовток з білком, соду і сіль. Все добре збивають і вливають молоко.
- Не поспішаючи насипають борошно.
- Масу добре замішують на столі.
- Накривають харчовою плівкою і ставлять у холодильник.
- Сирний продукт пропускають через тертку, з’єднують з подрібненим часником.
- Додають сир і січену зелень.
- Дістають борошняну основу і ділять на однакові частини.
- Кожну розкочують в тонкий пласт.
- Формують коржики з двох кіл, кладуть всередину начинку.
- Краї защипують і розподіляють руками сирно-сирну масу.
- Змащують вироби майонезом.
- Ставлять випічку в розігріту духовку на 35 хвилин.
Після закінчення часу випічку викладають на тарілку і приступають до дегустації.
По-грузинськи
Любителям хачапурі варто приготувати сирні коржики по-грузинськи.
Для цього треба запастися наступними інгредієнтами:
- п’ять склянок пшеничного борошна;
- пара яєчок;
- півсклянки коров’ячого молока;
- сіль і цукор по маленькій ложці;
- столова ложка крохмалю;
- одна десята літра олії з рослинної сировини;
- 0,01 кілограми дріжджів;
- вісімсот грамів сулугуні;
- дві великі ложки сметани.
Хід дій:
- Молочний продукт трохи підігрівають і додають до нього цукор, дріжджі з сіллю.
- Додають склянку перемеленої пшениці, заважають і відставляють в теплому місці на півгодини.
- Вмішують яйце і крохмаль.
- Всипають решту борошна і формують основу для коржів.
- В кінці вливають олію (80 мл).
- Залишають масу на 1,5 години.
- Змішують яйце, сметану і 20 мл олії соняшника. Добре збивають.
- Сир подрібнюють за допомогою терки.
- Тісто ділять на три або чотири частини.
- Тонко розкочують їх кола.
- Насипають по кожному центру сир і защипують кінці, згортаючи мішечок.
- Розкочують кожен на деку.
- Зверху змащують сметанно-яєчної заливкою і тримають у гарячій духовці близько півгодини.
Подають на стіл, коли випічка трохи охолоне.