Хачапурі з сиром – 8 рецептів приготування в духовці на сковороді
Зараз це блюдо кавказької кухні можна зустріти з різними начинками (куркою, грибами, картоплею і навіть рибою), але автентичний рецепт передбачає сирну начинку, оскільки назва випічки перекладається як хліб («пурі») з сиром («хача»). У кожної господині на Кавказі є свій рецепт хачапурі з сиром, та й форма цих пирогів може значно відрізнятися, бути круглої, квадратної, трикутної, з отвором або без нього. Нижче наведено найбільш цікаві з них, які дадуть змогу ближче познайомитися з кулінарними традиціями народів Кавказу.
Хачапурі з сиром — простий рецепт в духовці
Кавказькі коржики з сиром готуються не складно, оскільки для них в основному використовується прісне бездріжджове тісто. Але багатий і насичений смак страви дає сирна начинка, в якій може поєднуватися кілька видів цього продукту.
Щоб приготувати прості сирні коржики в духовці потрібно підготувати:
500 мл кефіру;
1 яйце;
5 г цукру;
5 г солі;
15 г розпушувача;
30 мл рослинного масла;
650 г борошна;
300 г бринзи;
200 г сулугуні;
100 г імеретинського сиру.
Рецептура покроково:
З’єднати сипучі компоненти тіста (борошно, сіль, цукор і розпушувач), висипати у велику ємність і виконати в цій суміші воронку, вилити в неї суміш з яйця, кефіру і рослинного масла.
Потрошку змішуючи рідку складову і сухі компоненти зліпити їх в еластичне і некруте тісто. Зібрати тісто в круглий колобок, який обернути плівкою для харчових продуктів і прибрати на 60 хвилин на полицю холодильника.
Для фаршу потрібно просто перетворити сири в стружку і змішати. Можна використовувати і будь-які інші види сиру, наявні в холодильнику.
Охолоджене тісто розкачати в коржі середнього розміру, овальної або круглої форми. У їх центр класти сирну стружку, потім кромку тесту зібрати в центрі, але зберігши отвір. Дбайливо, щоб начинка не висипалася, перекласти коржики отвором вниз і прокатати качалкою до сантиметрової товщини.
Заготовки хачапурі спекти в гарячій духовці, укладаючи їх на лист отвором вгору.
Щоб готові хачапурі були м’якими і довго не черствели, відразу після духовки їх слід змастити розтопленим вершковим масло і накрити бавовняним рушником.
З дріжджового тіста
Випічка хачапурі з дріжджового тіста займає більше часу, ніж з прісного бездріжджового. Однак коржі, які виходять з духовки, в результаті своєю пишністю, м’якістю і смаком виправдовують витрачений час.
Тісто на дріжджах і його сирне наповнення готуються з:
100 мл молока;
150 мл води;
1 яйця і 1 жовтка для змащування перед відправкою в духовку;
10 г цукру;
10 г сухих дріжджів;
5 г солі;
450 г борошна;
30 г вершкового масла;
500 г твердого сиру.
Хід роботи:
Молоко з водою злити в одну посудину, трохи нагріти. Розчинити в цій рідині дріжджі і цукор, відправити в тепло до появи пінної шапочки.
Далі додати до опарі яйце, сіль, розтоплене вершкове масло і борошно. Замішуємо м’яке тісто, яке залишаємо на півтори години для підйому.
Потім масу добре обминаємо і ділимо на чотири однакові частини. Кожен шматок тесту розгортаємо в коло, кладемо в центр приблизно 100 г дрібної сирної стружки, краї защипуємо в центрі. Після цього розкачуємо заготовку до товщини один сантиметр.
Чотири хачапурі викладаємо на змащене олією деко. В центрі кожного з них робимо надрізи до начинки, щоб випічка не пузирилася в духовці. Зверху посипаємо залишками сирної стружки і печемо до готовності в розігрітій духовці.
Ледачі хачапурі – це прості у приготуванні сирні коржики, які можна приготувати буквально за 10-15 хвилин, оскільки не доведеться окремо возитися ні з начинкою, ні з тестом. Ця випічка ідеально підійде для ситного сніданку, перекусу і навіть непозднего вечері.
Для лінивих сирних коржів знадобляться:
200 г адигейського або будь-якого іншого твердого сиру;
100-150 мл нежирної сметани (10-15%) або йогурту;
100 г борошна;
2 яйця;
сіль і зелень за бажанням.
Як приготувати:
Натерту на середній тертці сир змішати з сирими курячими яйцями і борошном. Суміш, яка вийде в результаті, розвести обраним кисломолочним продуктом (сметана або йогурт) до сумішей густої сметани. За бажанням можна присолити тісто, якщо сир був не солоний, додати січену свіжу зелень.
На змащену маслом поверхню розпеченої сковороди вилити отриману масу рівномірно розподілити її і готувати, прикривши кришкою.
Коли на середньому вогні сирна корж зверху добре схопиться, а краї підрум’яняться, її потрібно обережно, щоб не поламати, перекласти на іншу сторону і довести до готовності так само під кришкою.
З додаванням сиру
Хачапурі з сиром і сиром на перший погляд це звучить дуже складно, може навіть здатися, що в домашніх умовах приготувати цей вид випічки практично неможливо. Але не все так складно, спробувавши раз приготувати це блюдо, згодом воно стане часто з’являтися на столі.
Для тіста і начинки використовуються:
190 мл натурального йогурту без наповнювачів;
4 г солі;
4 г соди;
320 г борошна;
200 г сиру сулугуні;
150 г сиру фета;
100 г сиру;
чорний мелений перець за смаком.
Алгоритм випічки:
Сіль і соду з’єднати з просіяним борошном. Додати в цю сипку суміш йогурт і замісити гладке тісто без грудочок.
Розкачати тісто в джгут, який розрізати на вісім рівних шматочків, кожен розкачати в тонкий корж.
Сулугуні і фету натерти на дрібній тертці, з’єднати з размятым виделкою сиром, посолити і поперчити за смаком. З підготовленого фаршу сформувати чотири однакових сирних кульки.
На одну толстенькую коржик покласти кульку з фаршу, накрити другим коржем, з’єднати краї, а потім розкачати качалкою до сантиметрової товщини.
Підготовлені коржі обсмажити з обох сторін на сухій сковороді або запекти в розігрітій духовці.
З сиром з листкового тіста
Дуже швидко в домашніх умовах можна приготувати хачапурі з сиром з листкового тіста, особливо, якщо використовувати готовий напівфабрикат (листкове тісто) з магазину або домашнього приготування. Плюс цього рецепта полягає ще в тому, що для начинки можна зібрати всі залишки сиру з холодильника, і це вийде смачно. Головне не жаліти олії.
550 г сулугуні (будь-якого іншого сиру або суміші різних сирів);
3 пласта готового листкового тіста (дріжджового або бездріжджового);
30-60 г вершкового масла;
2 яйця;
сіль при необхідності за смаком.
Послідовність приготування:
Кожен пласт листкового тіста трохи розкачати і розрізати на однакові квадрати.
Для начинки на тертці з великими або середніми отворами натерти сир, додати до нього одне сире яйце і розтоплене вершкове масло, старанно перемішати сирний фарш.
У центр квадрата з листкового тіста викласти начинку, куточки квадрата скріпити в центрі, щоб вийшов конверт. Для красивої хрусткої скориночки і щільного зчеплення куточків конверта з тіста, місця скріплення тіста і поверхню пирога змастити збитим яйцем.
Дбати ці сирні пироги повинні при температурі не більше 200 градусів протягом 20 хвилин до рум’яної скоринки.
Традиційні хачапурі по-грузинськи
Для традиційного грузинського хачапурі потрібні два продукти, які важко буде знайти за межами Кавказу. Це особливий кисломолочний продукт, іменований напоєм кавказького довголіття – мацоні, на ньому замішують тісто, і молодий імеретинський сир, використовуваний для начинки. При відсутності цих продуктів можна спробувати повторити рецепт хачапурі по-грузинськи, замінивши мацоні кефіром і сметаною в рівних пропорціях, а замість імеретинського сиру взяти адигейський.
На чотири коржі хачапурі для начинки слід взяти:
250 мл мацоні;
100 г вершкового масла;
30 г цукру;
4 г солі;
4 г соди;
300 г борошна.
Для сирної начинки потрібно:
350 г імеретинського сиру;
50 г сметани;
25 г вершкового масла;
сіль за смаком.
Як приготувати хачапурі по-грузинськи в домашніх умовах:
У мацоні розчинити цукор, сіль і соду. Суміш трохи спіниться, це відбувається нейтралізація соди. Потім влити розтоплене вершкове масло, невеликими порціями всипати борошно і замісити м’яке пухнасте тісто. Завдяки маслу в його складі воно практично не буде липнути до рук.
Подрібнити сир з допомогою терки або іншим способом, змішати його зі сметаною і м’яким вершковим маслом. Кількість останніх двох інгредієнтів можна регулювати, залежно від консистенції сиру. Начинка не повинна бути не занадто сухий, ні занадто мокрою.
Для формування коржів розділити тісто на чотири частини. Кожну розкачати в корж, на неї викласти чверть сирного фаршу. Потім краї защипнути в центрі, перевернути швом вниз і розкачати в тонкий коржик (1-1,5 см завтовшки).
Підготовлену перекласти корж на розігріту суху сковороду і готувати під кришкою кілька хвилин на середньому вогні до красивих світло-коричневих цяток. Потім перевернути на іншу сторону і смажити ще з іншого боку, але вже не накривати кришкою.
Хачапурі човник по-абхазьки
Абхазькі хачапурі з сиром відомі далеко за межами Кавказу завдяки своїй впізнаваною формі човника. Однієї такої коржі з сирною начинкою і яйцем вистачить для повноцінного прийому їжі. Тісто для цієї випічки традиційно замішується на мацоні, але при його відсутності допустимо використання молока або кефіру.
Для тіста і начинки човників хачапурі знадобляться:
130 мл молока (кефіру);
130 мл питної води;
7 г сухих дріжджів;
10 г цукру;
5 г солі;
30 мл рослинного масла;
6 курячих яєць;
450 г борошна;
270 г сулугуні;
260 г адигейського сиру;
100 г вершкового масла.
Як спекти хачапурі по-абхазьки:
Процес приготування починається з замішування тіста. У теплу суміш з молока і води всипати дріжджі і цукор, розмішати до повного розчинення і залишити хвилин на десять до активації дріжджів.
Після цього в миску до молочно-дріжджового розчину вбити яйце, влити рослинне масло, посолити і просіваючи невеликими порціями борошно замісити ніжне і м’яке тісто.
Ком тесту перекласти в каструльку великого об’єму і залишити в теплі на годину для дозрівання. Через півгодини потрібно буде зробити обминку.
Для сирної начинки сулугуні і адигейський сир натерти на тертці, влити розтоплене вершкове масло, посолити і перемішати. Начинка готова.
Колобок тесту розділити на п’ять однакових шматків. Кожен з них розкачати в подовжену овальну корж. Уздовж довгих сторін овалу викласти кілька ложок начинки, потім з кожної сторони начинку загорнути в трубочку до центру. Вузькі краю коржі защипнути разом, а середину розсунути пальцями, щоб вийшов човник.
Середину кожної човники наповнити фаршем з сиру і акуратно перекласти на лист для випічки, застелене пергаментом. По бічних валикам човників пройтися пензлем, змоченою в жовтку, і відправити випічку в духовку на 15-25 хвилин при 200 градусах.
Практично готові хачапурі вийняти з духовки, вбити в центр кожного по яйцю і відновити запікання. Через дві хвилини приготування буде завершено, для м’якості випічку можна змастити невеликою кількістю вершкового масла.
З сиром сулугуні на сковороді
Для начинки хачапурі можна використовувати абсолютно різні види сиру і сир. Їх можна брати в різних комбінаціях або тільки один з сирів, як, наприклад, у наведеному нижче рецепті хачапурі з сулугуні на сковороді.
Для прісного тіста на кисломолочної основі використовуються:
250 мл мацоні (кефіру, кислого молока, йогурту);
1 яйце;
8 г соди;
5 г солі;
300-350 г борошна.
До складу сирної начинки з сулугуні входять:
350 г сулугуні;
40 г м’якого вершкового масла;
1 яйце.
Порядок замішування тіста, підготовки начинки і випічки:
Замішуючи тісто для коржів, потрібно з’єднати кисломолочний продукт з яйцем, а в окремій ємності змішати борошно та інші сипкі продукти. З’єднати обидві суміші і вимісити однорідне, не липнущее до рук тісто.
Щоб зробити сирний фарш, слід змішати разом натерту на середній тертці сулугуні з сирим яйцем і м’яким маслом.
На два коржі розділити тістовій ком на 4 однакових шматочка, з кожного выкатать корж 20 см в діаметрі. На один корж покласти половину начинки, накрити зверху другою, краю старанно зліпити. Аналогічні дії повторити з іншою начинкою та двома коржами.
Сформовані хачапурі обсмажити на сковороді з невеликою кількістю вершкового масла, витрачаючи по 3-4 хвилини на підрум’янення кожної сторони.