Хамон – 5 рецептів приготування в домашніх умовах

Сиров’ялена, нарізана тонкими скибочками свинина, яку заздалегідь засолили – це хамон. Його вважають іспанським делікатесом. Але не обов’язково вирушати в Іспанію, щоб скуштувати знамениту страву. Пропонуємо найкращі рецепти хамона в домашніх умовах.

Класичний хамон зі свинячого окосту

Саме час здивувати гостей цікавим і незвичайним блюдом — хамоном з свинини.

Інгредієнти:

  • свинячий окіст – 4 кг;
  • морська сіль – 12 кг.

Приготування:

  • Обрізати зайвий жир з окосту. Добре обсипати сіллю.
  • Помістити в миску і прибрати на горище на два тижні. Щоб шматок рівномірно просолился, періодично перевертати.
  • Обмити залишки солі. Підвісити окіст до стелі.
  • Залишити дозрівати на півроку. Якщо є можливість, то раз на тиждень необхідно підвищувати температуру на один градус. Це допоможе окосту пропотіти. З свинини вийде зайва волога і жир.
  • Перенести в прохолодне місце. Можна на балкон. Підвісити до стелі і залишити на три місяці.

Традиційний іспанський рецепт

Можна зробити хамон будинку, але для цього необхідно запастися терпінням. Головний продукт після м’ясного шматка – сіль, яка є консервантом і допомагає свинині придбати особливий смак.

Інгредієнти:

  • окіст свинячий – 5 кг;
  • морська сіль – 20 кг.

Приготування:

  • З окосту обрізати жир. Засипати сіллю, яка обов’язково повинна бути великою. Помістити в льох, можна зберігати в холодильнику.
  • Щоб сіль рівномірно розподілилася, вбралася і витіснила зайву вологу, окіст просолюють два тижні.
  • Промити м’ясної шматок і залишити на три дня в приміщенні з температурою не менше 30 градусів.
  • Перемістити в темне місце, в якому температура не перевищує 10 градусів. Далі температуру і вологість поступово збільшують. Витримувати в цьому приміщенні окіст потрібно не менше півроку. Коли окіст повністю просохне перемістити в приміщення з температурою повітря вісім градусів і залишити вялиться на 9-25 місяців.
Дивіться також:  Риба карась – 7 рецептів приготування

Готуємо з баранини

Хамон з баранини – це незвичайна закуска, здатна повністю замінити ковбасу з магазину не тільки в звичайний, але і в святковий день.

Інгредієнти:

  • сіль – 4 кг для першої засолювання;
  • нога бараняча – 2 кг;
  • сіль – 4 кг.

Приготування:

  • На деко постелити фольгу. Насипати півкілограма солі. Помістити ногу і засипати залишилася сіллю для першої засолювання. Помістити в холодне місце на добу.
  • Прибрати сіль, яка просочилася соком. Обтряхнуть ногу від залишків солі. Засипати двома кілограмами солі. Залишити на дві доби.
  • Видалити сіль і засипати двома кілограмами солі. Залишити на тиждень.
  • Видалити всю сіль і підвісити на тиждень в приміщенні, яке добре провітрюється. Під ногу помістити таз, щоб на підлогу не капав сік, який буде виділятися.
  • М’ясо придбає гарний темний відтінок. Зберігати готовий продукт у холодильнику.

Хамон прискореним способом

Якщо у вас немає можливості витримувати окіст на дозріванні на горищі або у підвалі, пропонуємо дуже швидкий варіант приготування.

Інгредієнти:

  • суміш перців;
  • свиняча корейка – 1 кг;
  • каррі;
  • сіль – 2 кг;
  • базилік;
  • цукор – 1 кг;
  • лаврушка – 2 подрібнених листків.

Приготування:

  • Підсушити корейку. Обсипати сіллю і цукром. Помістити в посуд, бажано в емальований. Зверху покласти гніт. Потримати три доби. Кілька разів за цей час перевернути, щоб шматок просолился рівномірно. Так само регулярно зливати рідину, яка виділяється з м’яса.
  • Взяти паперовий рушник і просушити шматок. Натерти спеціями. Обернути марлею і обмотати товстою ниткою. Підвісити до стелі на п’ять днів. Бажано на балкон.
  • Через п’ять діб свинина готова до вживання. Але, рекомендуємо запастися терпінням і перетворити корейку в справжній делікатес. Для цього дати їй повисіти місяць. Зберігати таке м’ясо можна більше року.
Дивіться також:  Риба в духовці у фользі — 12 рецептів запікання

З пряними травами

Для приготування не обов’язково купувати великий окіст. Підійде якісна корейка.

Інгредієнти:

  • чорний перець мелений;
  • оцет – 100 мл (6%);
  • сіль – 550 г;
  • подрібнений лавровий лист – 1 ч. ложка;
  • пряні трави;
  • цукор – 250 г;
  • корейка – 2100 р.

Приготування:

  • Сіль насипати цукор. Додати пряні трави і перець. Перемішати.
  • Отриманою сумішшю натерти корейку. Помістити в ємність, бажано в емальований. Збризнути оцтом. Покласти гніт. Прибрати в холодильник на три доби.
  • Кожен день шматок перевертати, щоб краще просолился.
  • Через зазначений час протерти паперовим рушником. Натерти ще раз пряними травами і загорнути в марлю. Повісити на балкон. Якщо готуєте в теплу пору року, то на день прибирайте в холодильник, а вночі знову вивішуйте. Для приготування знадобиться тиждень.

Як зберігати хамон в домашніх умовах

Для зберігання окосту знадобиться сухе приміщення зі стабільною температурою близько 15-20 градусів. Якщо будуть часті або різкі температурні перепади, то м’ясо швидше зіпсується.

Для більш тривалого зберігання подвешивайте копитом вгору, попередньо промазав жиром з усіх боків. Жир можна замінити на оливкову олію.

Поява цвілі на поверхні – це межа норми. Грибок свідчить про те, що продукт натуральний і дотримані технологічні умови приготування.

Після того, як відрізали шматочки м’яса, на місце зрізу помістіть смужку жиру і прикрийте натуральною тканиною.

З чим подавати готове м’ясо

Цей делікатес необхідно правильно підносити. Можна подавати як самостійну закуску. Для цього м’ясні слайсы викласти на блюдо і прикрасити зеленню, яка ніяк не зможе зіпсувати смак делікатесу. Викладати рекомендується на тепле блюдо або дерев’яну дошку.

Витончений аромат і смак страви ідеально підкреслять вино і різні фрукти. Солоні слайсы бездоганно поєднуються з солодкою динею. Фруктові скибочки загортають у тонкі слайсы і надягають на шпажки. Викладають на блюдо і прикрашають навколо оливками, зеленню і сиром.

Дивіться також:  Жульєн з куркою – 7 варіантів приготування

Найчастіше подають хамон з:

  • козячим або овечим сиром;
  • м’яким сиром з базиліком;
  • великим і не дуже солодким виноградом;
  • грушею;
  • спаржею;
  • динею;
  • інжиром;
  • руколою;
  • оливками без кісточки;
  • полуницею;
  • м’яким сиром фета.
Прокрутка до верху