Якщо ви любите манти, але хочете скоротити час підготовки – приготуйте ліниве блюдо. Рецепт ханум відрізняється від мантів тільки формою заготовки. Потрібно замість разових виробів скрутити один соковитий рулет.
Що ж являє собою ханум?
В основі запропонованої страви знаходиться прісне тісто і важливою умовою є тонка його розкочування. Це необхідно щоб шари всередині заготовки просочилися соком начинки. В результаті просте блюдо ханум вийде ніжним з тонким смаком. Після того як приготували тісто, обов’язково дайте йому полежати, тільки після цього розгортайте та начиняйте дуже смачною начинкою.
Потім заготовку скручують в щільний рулет і готують близько півгодини.
Як приготувати в мультиварці
Для приготування можна скористатися будь-яким м’ясом. Якщо використовується пісний продукт, рекомендується взяти невелику кількість сала.
Компоненти:
- цибуля – 230 г;
- сіль;
- перець;
- морква – 230 г;
- вода – 20 мл;
- свинина – 350 г;
- неароматное масло – 1 ч. л.;
- борошно – 225 г;
- вершки – 210 мл;
- пісне масло – 1 ч. л.;
- яйце – 1 шт.
Технологія виконання:
- Порубати цибулю кубиками. Обсмажити 4 хвилини. Додати натерту моркву. Засмажити. Влити вершки. Підсолити. Посипати перцем. Загасити.
- Підсолити борошно. Влити яйце і воду. Замісити. Дати полежати півгодини під плівкою. Розкачати. Шар повинен бути тонким.
- Порубати м’ясо. Закинути в м’ясорубку. Подрібнити і змішати з трьома ложками соусу. Підсолити. Перемішати.
- Викласти начинку на пласт. Скачати рулет.
- У чашу влити воду. Помістити вставку-пароварку. Промазати маслом. Покласти рулет. Краї скріпити.
- Виставити програму «Пар», готуючи ханум в мультиварці сорок хвилин.
- Готову страву нарізати, полив соусом.
Традиційне узбецька страва ханум в мантоварке
Рулет чудово підходить для обіду або вечері. Дивовижний аромат зачаровує з перших секунд. Слідуючи простим рекомендаціям зможете здивувати сім’ю неповторним смаком.
Компоненти:
- вершкове масло – 55 г;
- борошно – 410 г;
- вода 130 мл;
- зелень – 45 г;
- сметана – 200 мл;
- яйце – 1 шт.;
- часник – 3 зубки;
- баранина – 550 г;
- цибуля – 220 г;
- чорний перець;
- сіль;
- неароматное масло – 55 мл
Технологія виконання:
- Порубати зелень. Насипати борошно В сито. Потім акуратно просіяти. Влити яйце. Додати воду і соняшникову олію. Замісити. Маса не повинна прилипати до рук.
- Скачати два кулі. Накрити плівкою і заховати у прохолодне місце.
- М’ясо порубати. Відправити в м’ясорубку. Додати нарізану цибулю. Подрібнити. Присолити. Посипати перцем. Перемішати.
- Розкачати перший шар. Зробити це необхідно як можна тонше. Розмістити половину підготовленої м’ясної маси. Розподілити по всій поверхні, залишивши трохи вільного місця по краях. Нарізати вершкове масло і половину викласти на фарш. Посипати частиною зелені. Скачати. Повинен вийти рулет.
- Викласти заготовку на основу мантоварки. Міцно скріпити між собою краю, інакше страва в процесі приготування розвалиться.
- Готувати 40 хвилин. Повторити процес з рештою продуктами.
- Натерти часникові зубки. Додати сметану. Посипати перцем. Перемішати. Насипати зелень. Підсолити. Розмішати. Полити ханум.
З фаршем і картоплею духовці
Спробуйте приготувати ситне страву з м’ясом і картоплею, яке припаде до смаку всім домочадцям.
Компоненти:
- зелень;
- томати – 550 г;
- борошно – 950 г;
- часник – 4 зубки;
- перець;
- вода – 240 мл;
- картопля – 950 г;
- сіль;
- рослинне масло – 55 мл;
- цукор – 5 г;
- цибуля – 450 г;
- перець солодкий – 450 р.
Технологія виконання:
- Влити масло в борошно. Підсолити. Розмішати. Влити воду. Замісити. Прибрати в холодильник. Витримати годину, попередньо загорнувши в пакет.
- Нарізати картоплю. Порубати зелень. Змішати.
- Порубати цибулю. Відкласти для соусу трохи, решту відправити до картоплі. Розмішати.
- Нарізати перець. Частина відправити до картоплі. Перемішати.
- Половину тіста розкачати. Розмістити половину начинки. Посипати сіллю. Поперчити. Скачати рулет. Сформувати другу заготовку.
- Облити окропом помідори. Видалити шкірку. Нарізати.
- Влити в сковороду масло. Помістити нашатковану цибулю. Додати порубані часникові зубки і солодкий перець. Обсмажити.
- Помістити помідори. Підсолити. Посипати перцем. Загасити 25 хвилин. Маса повинна бути густою.
- Помістити заготовки у фольгу. Краї підняти, але залишити простір в центрі.
- На деко влити воду. Помістити заготовки у фользі. Тушкувати в духовій печі (180 градусів) 25 хвилин. Полити соусом.
Як зробити з гарбузом
Оригінальна гарбузова основа приведе в захоплення гостей.
Компоненти:
- неароматное масло – 3 ст. л.;
- червоний перець;
- цибуля – 260 г;
- борошно – 460 м;
- гарбуз – 260 г;
- сіль;
- качине м’ясо – 450 г;
- вода – 230 мл;
- яйце.
Технологія виконання:
- У воду насипати борошно. Влити яйце. Підсолити. Замісити. Для пластичності вкрити пакетом і відставити на годину.
- Нарізати гарбузову м’якоть. М’ясо порубати і відправити в м’ясорубку. Подрібнити.
- Нашаткувати цибулю. Змішати з качкою. Додати гарбуз. Посолити. Присипати перцем. Перемішати.
- Розкачати тісто. Розкласти начинку. Скрутити. Покласти рулет в мантоварку. Краї скріпити. Готувати півгодини. Посипати спеціями.
З начинкою з м’яса шматочками
Найчастіше роблять ханум з фаршем, але ми пропонуємо приготувати ще одну смачну варіацію начинки, в якій використовується порзане м’ясо. При правильному приготуванні начинка вийде соковитою, м’якою і ароматною.
Компоненти:
- пісне тісто – 450 г;
- м’ясна приправа – 1 ч. ложка;
- картопля – 260 г;
- цибуля – 160 г;
- сіль;
- сир – 170 г;
- оливкова олія;
- свинина – 450 р.
Технологія виконання:
- Порубати м’ясо. Посипати спеціями. Додати порізану цибулину. Перемішати.
- Розкачати з тіста прямокутник. Краї обрізати. Розподілити м’ясні шматки. Підсолити. Вкрити дрібно нарізаною картоплею. Підсолити. Натерти сир і посипати заготовку.
- Скрутити. Вийде рулет. Краї скріпити.
- Піддон промазати маслом. Помістити заготовку. Влити воду в каструлю. Помістити піддон в чашу.
- Виставити режим «Суп/Кип’ятіння» на 60 хвилин.
Ханум з сирно-грибним соусом
У запропонованому рецепті розкриємо нюанси приготування страви з грибами.
Компоненти:
- вода – 85 мл;
- неароматное масло – 1 ч. л.;
- сир – 65 г;
- сіль;
- капуста – 100 р;
- печериці – 120 г;
- вершки – 6 ст. ложок;
- сметана – 5 ст. л.;
- борошно – 1,5 гуртки;
- часник – 2 зубки;
- фарш – 240 г;
- цибуля – 2 шт.;
- яйце відварне;
- спеції.
Технологія виконання:
- Підсолити борошно. Влити воду. Замісити. Вкрити пакетом. Відставити на годину.
- Нашаткувати капусту і варити три хвилини в підсоленій воді. Злити рідину.
- Одну посічену цибулину обсмажити у вершковому маслі. Змішати з капустою. Додати натерте яйце. Підсолити. Посипати перцем.
- Натерти залишився лук і відправити у фарш. Нарізати часникові зубки. Додати у фарш сіллю. Присипати спеціями. Розмішати.
- Розкачати тісто. Шар повинен бути тонким. Розподілити фарш. Розкласти начинку з капусти. Згорнути рулет.
- Мантоварку промазати маслом. Викласти рулет. У воду покласти лаврушку і горошини перцю. Підсолити. Розмістити сітку з заготівлею. Варити 40 хвилин.
- Гриби нашаткувати. Розігріти сковороду з олією. Додати порізану цибулину. Обсмажити. Підсолити. Посипати перцем. Влити сметану, потім вершки.
- Натерти сир. Додати в соус. Потомити три хвилини. Сирна стружка повинна повністю розчинитися. Полити готовий ханум.
Пісний рецепт приготування
Чудовий овочевий варіант приготування, який підходить для харчування в пісні дні.
Компоненти:
- неароматное масло – 2 ст. л.;
- вода – 1 склянка;
- перець;
- пісне масло – 2 ст. л. для начинки;
- цибулина – 340 г;
- крохмаль – 1 ст. ложка;
- зелена цибуля – 45 г;
- борошно – 470 г;
- сіль;
- картопля – 950 р.
Технологія виконання:
- Воду підсолити. Влити олію. Додати крохмаль. Засипати борошном. Замісити.
- Порубати картопляні бульби. Нарізати цибулину. Порубати зелень. Змішати. Влити олію, перемішати.
- Розкачати тісто. Розмістити начинку. Згорнути. Помістити в мантоварку. Готувати 45 хвилин.
Гул-ханум по-узбецьки
Дуже смачна закуска у формі троянди доведеться всім до смаку.
Компоненти:
- чорний перець;
- червоний перець;
- вода – 260 мл;
- баранина – 460 м;
- зіра – 4 г;
- курдючний жир – 110 г;
- цибуля – 460 м;
- сіль;
- борошно 550 г;
- вершкове масло – 55 р.
Технологія виконання:
- У воду насипати борошно. Підсолити. Замісити. Залишити на півгодини.
- Нарізати м’ясної шматок. Смачніше якщо вийде соломка тонка за розміром. Жир посікти. Змішати. Нашаткувати цибулю. Перемішати. Закинути зіру. Посипати перцем. Підсолити. Перемішати.
- Розкачати тісто. Нарізати на довгі смужки. У центр кожного покласти фарш. Скласти уздовж. Протилежні краї защипнути. Згорнути. Повинна вийти трояндочка. Виконати процес з рештою продуктами. У мантоварку помістити заготовки на 40 хвилин.
Рекомендації
- Рулет не скручуйте занадто товсто. Слід брати до уваги висоту мантоварки. Між заготівлею і кришкою повинне залишитися місце, щоб циркулював пар.
- Для більш швидкого і рівномірного приготування додайте солі у воду.
- Змінювати смак закуски можна за допомогою овочів. В будь-який з запропонованих варіантів приготування можна додати баклажани, помідори і кабачки. Аромат страви допомагають додавати гриби.