Ханум – 8 рецептів, як приготувати узбецьку страву в мультиварці, в духовці і мантоварці

Якщо ви любите манти, але хочете скоротити час підготовки – приготуйте ліниве блюдо. Рецепт ханум відрізняється від мантів тільки формою заготовки. Потрібно замість разових виробів скрутити один соковитий рулет.

Що ж являє собою ханум?

В основі запропонованої страви знаходиться прісне тісто і важливою умовою є тонка його розкочування. Це необхідно щоб шари всередині заготовки просочилися соком начинки. В результаті просте блюдо ханум вийде ніжним з тонким смаком. Після того як приготували тісто, обов’язково дайте йому полежати, тільки після цього розгортайте та начиняйте дуже смачною начинкою.

Потім заготовку скручують в щільний рулет і готують близько півгодини.

Як приготувати в мультиварці

Для приготування можна скористатися будь-яким м’ясом. Якщо використовується пісний продукт, рекомендується взяти невелику кількість сала.

Компоненти:

  • цибуля – 230 г;
  • сіль;
  • перець;
  • морква – 230 г;
  • вода – 20 мл;
  • свинина – 350 г;
  • неароматное масло – 1 ч. л.;
  • борошно – 225 г;
  • вершки – 210 мл;
  • пісне масло – 1 ч. л.;
  • яйце – 1 шт.

Технологія виконання:

  • Порубати цибулю кубиками. Обсмажити 4 хвилини. Додати натерту моркву. Засмажити. Влити вершки. Підсолити. Посипати перцем. Загасити.
  • Підсолити борошно. Влити яйце і воду. Замісити. Дати полежати півгодини під плівкою. Розкачати. Шар повинен бути тонким.
  • Порубати м’ясо. Закинути в м’ясорубку. Подрібнити і змішати з трьома ложками соусу. Підсолити. Перемішати.
  • Викласти начинку на пласт. Скачати рулет.
  • У чашу влити воду. Помістити вставку-пароварку. Промазати маслом. Покласти рулет. Краї скріпити.
  • Виставити програму «Пар», готуючи ханум в мультиварці сорок хвилин.
  • Готову страву нарізати, полив соусом.

Традиційне узбецька страва ханум в мантоварке

Рулет чудово підходить для обіду або вечері. Дивовижний аромат зачаровує з перших секунд. Слідуючи простим рекомендаціям зможете здивувати сім’ю неповторним смаком.

Компоненти:

  • вершкове масло – 55 г;
  • борошно – 410 г;
  • вода 130 мл;
  • зелень – 45 г;
  • сметана – 200 мл;
  • яйце – 1 шт.;
  • часник – 3 зубки;
  • баранина – 550 г;
  • цибуля – 220 г;
  • чорний перець;
  • сіль;
  • неароматное масло – 55 мл

Технологія виконання:

  • Порубати зелень. Насипати борошно В сито. Потім акуратно просіяти. Влити яйце. Додати воду і соняшникову олію. Замісити. Маса не повинна прилипати до рук.
  • Скачати два кулі. Накрити плівкою і заховати у прохолодне місце.
  • М’ясо порубати. Відправити в м’ясорубку. Додати нарізану цибулю. Подрібнити. Присолити. Посипати перцем. Перемішати.
  • Розкачати перший шар. Зробити це необхідно як можна тонше. Розмістити половину підготовленої м’ясної маси. Розподілити по всій поверхні, залишивши трохи вільного місця по краях. Нарізати вершкове масло і половину викласти на фарш. Посипати частиною зелені. Скачати. Повинен вийти рулет.
  • Викласти заготовку на основу мантоварки. Міцно скріпити між собою краю, інакше страва в процесі приготування розвалиться.
  • Готувати 40 хвилин. Повторити процес з рештою продуктами.
  • Натерти часникові зубки. Додати сметану. Посипати перцем. Перемішати. Насипати зелень. Підсолити. Розмішати. Полити ханум.
Дивіться також:  Вершковий соус для макаронів – 7 рецептів, як зробити смачний соус

З фаршем і картоплею духовці

Спробуйте приготувати ситне страву з м’ясом і картоплею, яке припаде до смаку всім домочадцям.

Компоненти:

  • зелень;
  • томати – 550 г;
  • борошно – 950 г;
  • часник – 4 зубки;
  • перець;
  • вода – 240 мл;
  • картопля – 950 г;
  • сіль;
  • рослинне масло – 55 мл;
  • цукор – 5 г;
  • цибуля – 450 г;
  • перець солодкий – 450 р.

Технологія виконання:

  • Влити масло в борошно. Підсолити. Розмішати. Влити воду. Замісити. Прибрати в холодильник. Витримати годину, попередньо загорнувши в пакет.
  • Нарізати картоплю. Порубати зелень. Змішати.
  • Порубати цибулю. Відкласти для соусу трохи, решту відправити до картоплі. Розмішати.
  • Нарізати перець. Частина відправити до картоплі. Перемішати.
  • Половину тіста розкачати. Розмістити половину начинки. Посипати сіллю. Поперчити. Скачати рулет. Сформувати другу заготовку.
  • Облити окропом помідори. Видалити шкірку. Нарізати.
  • Влити в сковороду масло. Помістити нашатковану цибулю. Додати порубані часникові зубки і солодкий перець. Обсмажити.
  • Помістити помідори. Підсолити. Посипати перцем. Загасити 25 хвилин. Маса повинна бути густою.
  • Помістити заготовки у фольгу. Краї підняти, але залишити простір в центрі.
  • На деко влити воду. Помістити заготовки у фользі. Тушкувати в духовій печі (180 градусів) 25 хвилин. Полити соусом.

Як зробити з гарбузом

Оригінальна гарбузова основа приведе в захоплення гостей.

Компоненти:

  • неароматное масло – 3 ст. л.;
  • червоний перець;
  • цибуля – 260 г;
  • борошно – 460 м;
  • гарбуз – 260 г;
  • сіль;
  • качине м’ясо – 450 г;
  • вода – 230 мл;
  • яйце.

Технологія виконання:

  • У воду насипати борошно. Влити яйце. Підсолити. Замісити. Для пластичності вкрити пакетом і відставити на годину.
  • Нарізати гарбузову м’якоть. М’ясо порубати і відправити в м’ясорубку. Подрібнити.
  • Нашаткувати цибулю. Змішати з качкою. Додати гарбуз. Посолити. Присипати перцем. Перемішати.
  • Розкачати тісто. Розкласти начинку. Скрутити. Покласти рулет в мантоварку. Краї скріпити. Готувати півгодини. Посипати спеціями.
Дивіться також:  Овочеве рагу з кабачками – 11 рецептів приготування

З начинкою з м’яса шматочками

Найчастіше роблять ханум з фаршем, але ми пропонуємо приготувати ще одну смачну варіацію начинки, в якій використовується порзане м’ясо. При правильному приготуванні начинка вийде соковитою, м’якою і ароматною.

Компоненти:

  • пісне тісто – 450 г;
  • м’ясна приправа – 1 ч. ложка;
  • картопля – 260 г;
  • цибуля – 160 г;
  • сіль;
  • сир – 170 г;
  • оливкова олія;
  • свинина – 450 р.

Технологія виконання:

  • Порубати м’ясо. Посипати спеціями. Додати порізану цибулину. Перемішати.
  • Розкачати з тіста прямокутник. Краї обрізати. Розподілити м’ясні шматки. Підсолити. Вкрити дрібно нарізаною картоплею. Підсолити. Натерти сир і посипати заготовку.
  • Скрутити. Вийде рулет. Краї скріпити.
  • Піддон промазати маслом. Помістити заготовку. Влити воду в каструлю. Помістити піддон в чашу.
  • Виставити режим «Суп/Кип’ятіння» на 60 хвилин.

Ханум з сирно-грибним соусом

У запропонованому рецепті розкриємо нюанси приготування страви з грибами.

Компоненти:

  • вода – 85 мл;
  • неароматное масло – 1 ч. л.;
  • сир – 65 г;
  • сіль;
  • капуста – 100 р;
  • печериці – 120 г;
  • вершки – 6 ст. ложок;
  • сметана – 5 ст. л.;
  • борошно – 1,5 гуртки;
  • часник – 2 зубки;
  • фарш – 240 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • яйце відварне;
  • спеції.

Технологія виконання:

  • Підсолити борошно. Влити воду. Замісити. Вкрити пакетом. Відставити на годину.
  • Нашаткувати капусту і варити три хвилини в підсоленій воді. Злити рідину.
  • Одну посічену цибулину обсмажити у вершковому маслі. Змішати з капустою. Додати натерте яйце. Підсолити. Посипати перцем.
  • Натерти залишився лук і відправити у фарш. Нарізати часникові зубки. Додати у фарш сіллю. Присипати спеціями. Розмішати.
  • Розкачати тісто. Шар повинен бути тонким. Розподілити фарш. Розкласти начинку з капусти. Згорнути рулет.
  • Мантоварку промазати маслом. Викласти рулет. У воду покласти лаврушку і горошини перцю. Підсолити. Розмістити сітку з заготівлею. Варити 40 хвилин.
  • Гриби нашаткувати. Розігріти сковороду з олією. Додати порізану цибулину. Обсмажити. Підсолити. Посипати перцем. Влити сметану, потім вершки.
  • Натерти сир. Додати в соус. Потомити три хвилини. Сирна стружка повинна повністю розчинитися. Полити готовий ханум.
Дивіться також:  Медальйони з яловичини – ніжні і м’які: 7 рецептів приготування в духовці на сковороді і в мультиварці

Пісний рецепт приготування

Чудовий овочевий варіант приготування, який підходить для харчування в пісні дні.

Компоненти:

  • неароматное масло – 2 ст. л.;
  • вода – 1 склянка;
  • перець;
  • пісне масло – 2 ст. л. для начинки;
  • цибулина – 340 г;
  • крохмаль – 1 ст. ложка;
  • зелена цибуля – 45 г;
  • борошно – 470 г;
  • сіль;
  • картопля – 950 р.

Технологія виконання:

  • Воду підсолити. Влити олію. Додати крохмаль. Засипати борошном. Замісити.
  • Порубати картопляні бульби. Нарізати цибулину. Порубати зелень. Змішати. Влити олію, перемішати.
  • Розкачати тісто. Розмістити начинку. Згорнути. Помістити в мантоварку. Готувати 45 хвилин.

Гул-ханум по-узбецьки

Дуже смачна закуска у формі троянди доведеться всім до смаку.

Компоненти:

  • чорний перець;
  • червоний перець;
  • вода – 260 мл;
  • баранина – 460 м;
  • зіра – 4 г;
  • курдючний жир – 110 г;
  • цибуля – 460 м;
  • сіль;
  • борошно 550 г;
  • вершкове масло – 55 р.

Технологія виконання:

  • У воду насипати борошно. Підсолити. Замісити. Залишити на півгодини.
  • Нарізати м’ясної шматок. Смачніше якщо вийде соломка тонка за розміром. Жир посікти. Змішати. Нашаткувати цибулю. Перемішати. Закинути зіру. Посипати перцем. Підсолити. Перемішати.
  • Розкачати тісто. Нарізати на довгі смужки. У центр кожного покласти фарш. Скласти уздовж. Протилежні краї защипнути. Згорнути. Повинна вийти трояндочка. Виконати процес з рештою продуктами. У мантоварку помістити заготовки на 40 хвилин.

Рекомендації

  • Рулет не скручуйте занадто товсто. Слід брати до уваги висоту мантоварки. Між заготівлею і кришкою повинне залишитися місце, щоб циркулював пар.
  • Для більш швидкого і рівномірного приготування додайте солі у воду.
  • Змінювати смак закуски можна за допомогою овочів. В будь-який з запропонованих варіантів приготування можна додати баклажани, помідори і кабачки. Аромат страви допомагають додавати гриби.
Прокрутка до верху