Харчо з баранини – 4 перевірених рецепту

Цей гострий суп доведеться багатьом до смаку, адже перед його ароматами важко встояти. Сьогодні ми розглянемо кілька варіантів приготування класичного харчо з баранини і рисом.

Харчо з баранини – корисні поради досвідчених кулінарів

  • Щоб стара баранина швидше зварилася, перед приготуванням – замочіть її в горілці.
  • Прийнято, що цей суп повинен бути гострим, але все в міру. Адже грань дуже тонка і пересолити суп легко, тому поставтеся до цього етапу дуже обережно. Головне завдання спецій – надавати страви цікавий аромат.
  • Багато хто вважає за краще додавати в суп кінзу, тим більше, що у великих кількостях. Але ця зелень має специфічний аромат і не всім може сподобатися. Тому ми радимо вам класти кінзу безпосередньо в тарілки.
  • Часник не потрібно піддавати тривалій тепловій обробці, щоб він не втратив свій запах.
  • Соус ткемалі можна замінити гранатовим соком.
  • Рису не повинно бути занадто багато, навіть якщо ви його дуже любите. Адже тоді суп ризикує перетворитися в звичайну кашу. І не переваріть рис.
  • Якщо нарежете цибулю красивими кільцями, то можете класти не в каструлю, а прямо в тарілку. Попередньо потрібно замочити в окропі на кілька хвилин.
  • Обов’язково дайте час супу настоятися, щоб кожен інгредієнт розкрив свій смак.
  • Класичний рецепт супу-харчо з баранини і рису



    Інгредієнти:

    • Баранина – 0,5 кг;
    • Болгарський перець – 1 штука;
    • Рис – 0,1 кг;
    • Ткемалі (соус) – 60-70 г;
    • Морква – 1 штука;
    • Кінза – 1 невеликий пучок;
    • Цибуля – 2-3 штуки;
    • Томатна паста – 60-70 г;
    • Волоські горіхи – 0,1 кг;
    • Червоний мелений перець, сіль, петрушка і хмелі-сунелі – за смаком.

    Етапи приготування покроково:

  • Приготуйте м’ясо. Баранину ретельно промийте і просушіть. Зріжте з неї зайвий жир, прожилки і плівки. Жир не потрібно викидати, адже він нам знадобиться для приготування овочів.
  • Поріжте м’ясо на шматочки.
  • Візьміть велику каструлю, покладіть в неї всю баранину. Залийте м’ясо водою і поставте його на плиту.
  • Дочекайтеся, коли баранина закипить. Зніміть піну. Зменшіть вогонь і залиште м’ясо варитися далі. Час варіння залежить від віку барана. Наприклад, якщо він молодий, то і за годину звариться. А якщо старий – значно довше. Тому, самостійно перевіряйте готовність м’яса за допомогою виделки, якщо вона легко проколює м’ясо – баранина готова.
  • Поки м’ясо вариться, займіться іншими компонентами супу. Моркву очистіть від шкірки і натріть за допомогою великої терки.
  • Зніміть з лука оболонку і дрібно наріжте його.
  • Болгарський перець необхідно добре промити, вийняти насіння і дрібно подрібнити.
  • Викладіть на сковороду обрізаний жир. Розтопіть його і на розпечений жир висипте моркву і цибулю. Трохи присолите овочі, помішуючи, доведіть до готовності.
  • Додайте до піджарки болгарський перець.
  • Влийте в сковороду томатну пасту. Все ретельно змішайте.
  • Додайте до піджарки соус ткемалі. Змішайте всі інгредієнти і зніміть сковороду з вогню.
  • Волоські горіхи необхідно очистити від шкірки і подрібнити. Це можна зробити за допомогою блендера, ступи або качалки. Шматочки повинні бути дуже дрібними.
  • Пучок кінзи промийте і подрібніть.
  • Коли баранина буде готова, дістаньте її з каструлі.
  • Воду, в якій варилося м’ясо необхідно процідити через марлю або сито, щоб бульйон був чистим.
  • Очищений влийте бульйон назад в каструлю, додайте до нього м’ясо і промитий рис.
  • Хвилин через 5-10 можна всипати в суп готову піджарку.
  • Через 5 хвилин всипте в суп кінзу, волоські горіхи, сіль і приправи.
  • Нехай суп повариться на середньому вогні близько 10 хвилин.
  • Наше блюдо готове. Подавайте суп до столу в теплому вигляді.
  • Якщо ви не любите запах баранини, то наприкінці варіння слід додати трохи лимонного соку. Після додавання соку, потрібно ще раз закип’ятити харчо, щоб прибрати лимонний присмак. Після цього вимикайте суп.

    З додаванням чорносливу

    Інгредієнти:

    • Баранина (грудинка) – 0,5 кг;
    • Часник – 3 зубчики;
    • Чорнослив – 0,2 кг;
    • Рис – 0,1 кг;
    • Томатна паста – 0,1 кг;
    • Цибуля – 2 головки;
    • Ткемалі, сіль, кінза, приправи (аджика, хмелі-сунелі) – за смаком.

    Приготування:

  • М’ясо необхідно промити, обрізати всі плівки і зайвий жир, нарізати шматочками.
  • Складіть все м’ясо в каструлю, залийте баранину холодною водою. Поставте суп на невеликий вогонь на 1 годину. У процесі готування знімайте піну. Можна варити суп і довше, тоді м’ясо стане м’яким і буде легко відділятися від кістки.
  • Чорнослив промийте і подрібніть його. Додайте до м’яса (після того, як воно проварилося півгодини).
  • Коли м’ясо готове, додайте до нього рис (він повинен бути чистим, тому промийте його перед додаванням до супу). Кількість рису регулюйте самі, так як одні люблять густий суп, а інші – більш рідкий.
  • Цибулю очистіть від шкірки, дрібно наріжте. Додайте його до супу.
  • Томатну пасту трохи прогрійте на сковороді і додати до супу. Можна її розігріти на сухій сковорідці, або ж на олії. Також, для цього процесу можете використовувати залишився жир, тоді його слід розтопити, і лише потім викладати на сковороду томатну пасту.
  • В кінці приготування покладіть часник (попередньо його потрібно пропустити через прес, або ж дрібно наріжте його) і соус ткемалі (але без нього можна обійтися). Додайте до супу улюблені приправи і зелень. Все ретельно перемішайте.
  • Наше блюдо готове. Дайте йому настоятися і можете розкладати його по тарілках.
  • Такий суп слід з’їдати в цей же день, інакше може з’явитися неприємний запах барана. Але на смак — специфічний запах зовсім не вплине.

    Рецепт приготування з помідорами

    Інгредієнти:

    • Баранина (бажано, на кості) – 1 кг;
    • Помідори (обов’язково свіжі) – 5-6 штук;
    • Рис – 0,1 кг;
    • Кінза – 1 пучок;
    • Морква – 1 штука;
    • Яблучний оцет – 1 ч. ложка;
    • Часник – 1 головка (середніх розмірів);
    • Цибуля – 1-2 штуки;
    • Топлене масло, сіль, червоний і чорний перець, насіння коріандру – за смаком.

    Приготування:

  • М’ясо необхідно промити, прибрати зайву вологу і нарізати на шматочки. Намагайтеся робити однакового розміру.
  • Зніміть шкірку з лука. Наріжте його кільцями, намагайтеся їх робити як можна тонше.
  • Промийте кінзу і нашаткуйте лише половину листя.
  • Перець краще брати у вигляді горошку і самостійно його подрібнити. Тоді він буде більш запашної. Для цього можна використовувати кавомолку або ступу. Краще, якщо ви змішати всі спеції і разом подрібніть їх, наприклад, у ступці. Помістіть в середину два види перцю (по половині чайної ложки кожного), насіння коріандру (1-2 чайні ложки) і сіль. Дрібно подрібніть всі ці інгредієнти.
  • Візьміть товстостінну каструлю і розігрійте на ній масло (достатньо буде 2 ст. ложок).
  • У розігріту каструлю викладайте м’ясо. Обсмажте його з кожного боку до золотистої скоринки (близько 10 хвилин).
  • Полийте баранину оцтом.
  • Викладіть на м’ясо цибулю і всі спеції (вони до цього товклися в ступі або ж були подрібнені за допомогою кавомолки).
  • Перемішайте баранину з цибулею і спеціями. Потримайте суміш на вогні ще пару хвилин.
  • Подрібніть помідори без шкіри. Це можна зробити двома способами: Вимийте помідори і зробіть на кожному надріз у вигляді плюса. Опустіть всі помідори на кілька секунд в окріп. Зачекайте, поки все охолоне, з холодних помідорів зніміть шкіру. Складіть помідори в друшляк і пам’ятайте їх до стану пюре; помідори Промийте і натріть їх на тертці. Під час цього процесу буде утворюватися помідорне пюре, а шкіра сама відокремиться.
  • Викладіть в каструлю помідорне пюре. Додайте до овочів подрібнену кінзу. Все ретельно перемішайте і доведіть цю масу до кипіння.
  • Залийте баранину 2 літрами води. Поставте невеликий вогонь, суп повинен варитися під закритою кришкою ще близько години.
  • Дуже ретельно промийте рис (не менше 5 разів) і киньте його в суп хвилин за 10 до готовності.
  • Наприкінці варіння додайте кінзу, яка залишилася і часник Його потрібно обчистити і пропустити через прес. Або ж дрібно подрібнити з допомогою ножа.
  • Харчо з баранини готово. Залиште суп настоятися близько 10-15 і можна розкладати по тарілках.
  • Харчо з баранини по-грузинськи

    Зараз ми вам розповімо, як приготувати не тільки суп, але ще і соус ткемалі.

    Інгредієнти:

    • Сливи – 0,2 кг;
    • Часник – 1 головка;
    • Борошно – 2 ст. ложки;
    • Баранина – 0,5 кг;
    • Рис – 0,1 кг;
    • Цибуля – 2 головки;
    • Масло – для смаження;
    • Чорний і червоний перець, хмелі-сунелі, сіль, базилік, зелень (петрушка/кінза) – за смаком.

    Приготування:

  • М’ясо необхідно промити, зачистити, нарізати на рівні шматочки.
  • Підготовлене м’ясо складіть у каструлю, залийте все холодною водою. Її знадобиться близько 2 літрів.
  • Поставте м’ясо варитися. Під час варіння періодично збирати піну.
  • Приступаємо до приготування соусу ткемалі:
  • Візьміть каструлю і викладіть в неї промиті сливи, їх необхідно близько 150-200 грам. Залийте сливи водою і відправте їх на газ на півгодини. За цей час вони повинні стати м’якими, тільки тоді з ними можна працювати далі.
  • Приберіть з кожної сливи шкіру і повынимайте кісточки.
  • Перетріть сливи, з допомогою сита. Всю м’якоть складіть на сковороду.
  • Часник очистіть і пропустіть через прес.
  • Додайте на сковороду, до сливам часник і два види подрібненого перцю (можна подрібнити самостійно в ступі, або ж купити готовий).
  • Готуйте соус до густоти.
  • Цибулю очистіть від шкірки і дрібно наріжте.
  • Розігрійте сковороду, влийте в неї масло. Висипте на розпечену сковороду цибулю. Обсмажте його і додайте борошно. Все змішайте. Готуйте масу до рум’яного кольору.
  • Готову баранину витягніть з каструлі і процідіть бульйон.
  • Чистий налийте бульйон назад в каструлю і додайте готове м’ясо. Коли вода закипить, викладайте промитий рис (промивайте крупу до тих пір, поки вода не стане прозорою).
  • Через 5 хвилин додайте до супу — цибулю, спеції і соус. Нехай суп повариться на невеликому вогні ще 10-15 хвилин.
  • В кінці киньте посічену свіжу зелень, і залиште суп покипіти кілька хвилин.
  • Харчо з баранини по-грузинськи готово. Приємного апетиту.
  • Ось ми розглянули кілька смачних рецептів харчо. Не бійтеся пробувати готувати нові рецепти, цим ви тільки порадуєте свою сім’ю. І найголовніше – готуйте з любов’ю.

    Прокрутка до верху