Картопляні оладки відомі всім. Але не багато хто знає, що споконвічно російські деруни в інших кухнях популярні не менше, просто вони носять інші назви – українські деруни, американський хашбраун, чеські брамбораки… Список можна продовжувати дуже довго, але сьогодні під нашим прицілом класичний рецепт хашбрауна і його варіації.
Що таке хашбраун
Хашбраун (hash browns) являє собою блюдо американської кухні, технологія приготування якого схожий відомим всім дерунам. На сніданок жителі Північної Америки і туманного Альбіону картоплю натирають і обсмажують його у формі оладок або котлет. За бажанням господині додають подрібнений у кашку цибулю. Страва настільки популярне, що його можна замовити в кафе, включаючи мережі фастфуду, або придбати в замороженому, охолодженому і навіть дегедрированном вигляді.
Класичний рецепт картопляного хашбрауна
Якщо приготувати картопляний хашбраун самостійно, можливо все ж вийде зрозуміти різницю між американським стравою і нашими улюбленими дерунами. Давайте спробуємо!
Інгредієнти для готування «заморського ” делікатесу»:
- ½ Кг картоплі;
- 50 мл оливкової олії;
- перець і сіль.
Спосіб приготування:
- Картопляні бульби промиваються, очищаються і натираються на дрібній тертці.
- Картопляна маса відкидається на друшляк, щоб стекла зайва рідина (по можливості вона ще віджимається руками).
- На середньому вогні розігрівається сковорода з маслом, в яке за допомогою ложки викладаються картопляні котлети. Заготовки солятся і перчатся.
- Хашбраун обсмажується до утворення рум’яної скориночки з двох сторін.
Подавати до столу таку закуску можна як з соусами, так і без них, залежно від смакових уподобань.
Готуємо, як в Макдональдсі
На сьогоднішній день широкій публіці достеменно невідомо, що ж входить до складу хашбрауна, який подається до відомої мережі ресторанів швидкого харчування. Однак є адаптований рецепт, в результаті виконання якого виходить досягти великої схожості домашніх картопляних оладок з набутими в подібних кафе.
Будуть потрібні:
- ½ Кг картоплі;
- цибулина;
- яйце;
- 20 г борошна;
- сіль;
- панірувальні сухарі;
- олія для смаження.
Щоб приготувати хашбраун, як в Макдональдсі, слідуємо простим алгоритмом:
- Очищений картопля натирається і проварюється 3 хвилини, після чого відкидається на друшляк і розподіляється по паперового рушника для видалення надлишкової рідини.
- Цибулина треться і відправляється в картопляну масу, куди також додаються яєчний білок, сіль і борошно.
- З вымешенного тесту формуються котлети, які дуже добре обвалюються в паніровці.
- Обсмажується хашбраун у фритюрі по 6 хвилин з кожного боку.
Важливо! Якщо відмовитися від панірування, то подібності з виробами з Макдональдса добитися не вдасться.
З яйцем і беконом
Хашбраун з яйцем і беконом – варіант сніданку в англійському стилі.
Щоб за чашкою ранкової кави відчути себе в затишному кафе туманною столиці Великобританії, досить приготувати смачне блюдо з:
- 600 г картоплі;
- 200 г цибулі;
- 4 яєць;
- 100 г бекону;
- 15 г тростинного цукру;
- стопки рослинного масла;
- солі, спецій за смаком.
Послідовність дій:
- Очищені бульби картоплі і цибулини натираються на крупній тертці, солятся, приправляється і змішуються з половиною масла, після чого маса віджимається.
- Картопляно-цибульна суміш викласти на гарячу сковороду з рештою олією, розрівнюється і обсмажується з двох сторін по 3 хвилини.
- Зверху забиваються яйця, а потім ємність відправляється в гарячу духовку (250 °C) на 10 хвилин.
- В цей час в СВЧ печі готується бекон, попередньо викладений на тарілку і прикритий паперовим рушником. На цей процес не піде більше 3 хвилин.
- У фіналі бекон викладається на яйця, посипається цукром.
Перед подаванням страву знаходиться під кришкою 2 хвилини, що дозволяє кристалами цукру розтопитися.
Хашбраун, як KFC
Ще одна варіація рецепту приготування американського страви з дуже простих продуктів:
- 8 картоплин;
- 50 г вершкового масла;
- по дрібці солі і меленого перцю.
Покрокова інструкція створення заморського страви:
- На плиту ставиться велика каструля з водою, куди поміщається попередньо очищену картоплю.
- Бульби проварюються близько 30 хвилин до м’якості (але вони не повинні розвалитися).
- Вода зливається, картопля охолоджується і на ніч відправляється в холод.
- Вранці бульби натираються, змішуються з сіллю, перцем і формуються у вигляді котлет, які обсмажуються до рум’яної скоринки з 2 сторін.
На замітку! Можна використовувати сирої терту картоплю. Але тут важливий один момент, ухвалення якого під увагу, що дозволяє домогтися хрусткості готового страви: картопляна маса добре віджимається і висушується за допомогою паперових рушників, які виступають дегедрирующим засобом.
З солодким болгарським перцем
Щоб приготувати хашбраун, який багатьом нагадує деруни, необхідні певні досвід і вправність. Якщо перша спроба не увінчалася успіхом, не варто опускати руки. Ось ще один рецепт, результат якого може виявитися дуже вдалим.
Складові:
- 3 великих картопляні бульби;
- ½ Солодкого болгарського перцю;
- 20 г борошна;
- 2 яйця;
- сіль, перець;
- вершкове масло для смаження.
Спосіб підготовки полягає у виконанні наступних дій:
- Поки закипає вода, картопля очищається і натирається.
- Овочева маса закидається в киплячу воду на 2 хвилини, а потім відкидається на друшляк.
- В цей час подрібнюється кубиками перець.
- Картопля віджимається і змішується з сіллю, перцем і спеціями.
- В окремій мисці збиваються яйця, які відразу втручається борошно.
- З картопляного фаршу формуються кульки, які викладаються на сковороду з гарячим маслом і поливаються кляром.
- Через 6 хвилин вироби перевертається на інший бік.
- Подається хашбраун зі сметаною, гострим соусом або просто з майонезом.
Основна складність «драніков по-американськи» полягає в перевертанні виробів в процесі смаження. Вони не повинні розпадатися, що непросто реалізувати, враховуючи відсутність яйця в фаршевой масі.
Калорійність представлених рецептів
Хашбраун – популярне американське страва з картоплі, яку складно назвати дієтичним. Його калорійність може змінюватись в залежності від вибраного рецепту приготування.
У 100 грамах картопляної закуски міститься:
- 142 ккал – за класичним рецептом;
- 160 ккал – у виробах, як в Макдональдсі;
- 184 ккал – у страві з беконом;
- 176 ккал – при приготуванні, як KFC;
- 155 ккал – при виконанні рецептури з болгарським перцем.
Розрахунки наведено досить приблизні, оскільки багато що залежить від соусу, з яким буде подаватися хашбраун.
Енергетична цінність 100 г найпопулярніших соусів, з якими подається хашбраун на пострадянському просторі:
- майонез – 680 ккал;
- кетчуп – 112 ккал;
- сметана (жирність 20 %) – 206 ккал.
Хашбраун – це новий підхід до приготування картопляних оладок, які завжди користувалися широкою популярністю на Русі. З плином часу цей факт не зазнав змін, а всенародна любов до дерунам поширилася і на заморське блюдо.