Незважаючи на те, що вірменська кухня вважається досить непростий, рецепт хашлама не здасться складним навіть недосвідченим кулінарам.
Традиційна хашлама з баранини по-вірменськи
Хашлама по-вірменськи – популярна страва, що включає в себе м’ясо і овочі.
Необхідні продукти:
300 грам томатів;
100 грам вершкового масла;
один зелений перець;
одна цибулина;
500 грам баранини.
Процес приготування:
Необхідно підготувати м’ясо. Для цього її очищають, добре промивають під прохолодною водою, приблизно близько 15 хвилин.
Потім ставиться на вогонь каструлю з водою, солиться. Коли вода закипає, в неї опускають баранину і варять півтори години.
Перець, цибулю і помідори нарізати на шматки і додаються до киплячого м’яса.
За кілька хвилин до того, як потрібно знімати м’ясо з вогню, до нього додається масло. Рекомендується з овочами і невеликою кількістю бульйону.
По-грузинськи
Грузинська хашлама – одне з найпоширеніших страв на Кавказі. Її можна готувати з яловичини, а в гірських районах використовують баранину.
Необхідні продукти:
кілограм яловичини або баранини;
трохи більше літра води;
дві цибулини і два зубчики часнику;
два лаврових листа;
сіль, перець, зелень.
Процес приготування:
Вибране м’ясо нарізають на шматки і опускає в киплячу воду. Дочекатися поки вона знову закипить і злити. Знову набрати води, довести до закипання, додати розрізаний на дві половини цибулю і варити близько години.
Через відведений час додайте спеції, часник, лавровий лист і тримайте на плиті ще дві години.
М’ясо варитися так довго для того, щоб воно стало м’яким і смачним. Коли все готово в тарілку викладається спочатку шматок м’яса, потім додається бульйон і все це присипається нарізаною зеленню.
Рецепт з яловичини
Вирішивши готувати хашламу за цим рецептом, вибирайте гарне м’ясо. Найкраще підійде грудинка.
М’ясо добре промийте і наріжте на шматки середнього розміру. Цибулю теж потрібно порізати, але не дрібно, а як можна більше.
М’ясо викласти в казан або каструлю з товстими стінками, зверху засипати нарізаною цибулею.
Поверх цибулі викладіть помідори, розрізані на четвертинки і перець, роздвоєний на тонкі смуги.
Залийте продукти водою, так щоб вона злегка покривала їх. Введіть всі спеції. Готуйте м’ясо з овочами близько трьох годин. За цей час компонент стане м’яким, а бульйон наваристим. При подачі можна додати часник і зелень.
По-кавказьки
Хашлама з баранини – це не перше і не друге блюдо, але зате завжди ситне і смачне.
Необхідні продукти для приготування:
кілограм баранини або яловичини;
три помідора;
один солодкий перець;
дві цибулини;
вода, спеції, зелень.
Процес приготування:
Наріжте всі продукти: м’ясо на середні шматки, помідори на невеликі шматочки, цибулю кільцями, а перець – шматочками.
Візьміть велику каструлю або навіть краще казан. І викладіть продукти шарами: м’ясо, цибулю, помідори, перець.
Додайте спеції і воду. Дочекайтеся, поки все закипить, і доведіть до готовності. Зазвичай потрібно приблизно 2,5 години. Через це час посипте блюдо зеленню. За смаком можна додати часник, кінзу і інші спеції.
З картоплею, баклажанами і пивом
Незвичайний рецепт приготування хашлама з використанням пива, а також картоплі. За рахунок цих інгредієнтів страва вийде ще більш насиченим.
М’ясо розрізати на середні шматки, посолити і прибрати на 30 хвилин.
Поки м’ясо просочується потрібно нарізати картоплю на скибочки, перець смужками, цибулю і помідори четвертинками, а баклажани кільцями, але не тонкими.
Беремо каструлю з товстим дном або казан. Інгредієнти викладаємо шарами, починаючи з м’яса. Потім кладуть цибулю, картопля, баклажани, перець. Завершується все помідорами.
Весь вміст каструлі заливається пивом, кладуть лавровий лист і зелень. Чекаємо, поки вміст закипить, робимо повільний вогонь і готуємо 2,5 години.
Як приготувати в мультиварці?
Готувати хашламу в мультиварці – одне задоволення. Все, що потрібно, це підготувати інгредієнти і помістити їх у чашу.
Необхідні продукти:
яловичина або баранина – кілограм;
кілька солодких перців;
дві цибулини;
два свіжих томата;
часник і спеції.
Процес приготування:
Готуємо чашу мультиварки, змащуємо її невеликою кількістю рослинного масла. Першим шаром викладаємо нарізане на середні шматки м’ясо. Потім йдуть помідори кільцями
Наступний шар – цибулю кільцями, дрібно нарізаний часник і сіль. Завершує все – перець нарізаний смужками. За бажанням можна ще покласти картоплю.
Заливаємо інгредієнти водою, закриваємо каструлю, виставляємо режим «Гасіння» на 15 хвилин. Через це час змінюємо режим: «Молочна каша» і час 2,5 години.
У казані на багатті
Рецепт, за яким спочатку готували цю страву. До того ж на багатті все виходить набагато смачніше, ніж удома, на плиті.
Необхідні продукти:
півкілограма помідор;
кілограм м’яса;
кілька цибулин;
два болгарських перцю;
зелень, часник, лавровий лист і спеції.
Процес приготування:
У цьому рецепті в якості посуду підійде тільки казан. Всі продукти нарізати середніми шматками, бо готуватися все буде довго, і вона не повинна розваритися.
Потім все викладається шарами, починаючи, звичайно ж, з м’яса. Потім йде перець, помідори, цибулю, зелень, лавровий лист, часник і спеції.
Заливаємо водою і світлим пивом, кому як подобається. Накриваємо казан кришкою і готуємо трохи більше двох годин. При цьому вогонь не повинен бути занадто сильним.