Хашлама з баранини – 6 смачних рецептів приготування

Хашлама з баранини – кавказька їжа, головним компонентом якої є м’ясо. Якщо правильно приготувати, то отримаєте страва з приємним смаком і ніжними, м’якими шматочками баранини. Є багато варіантів приготування, які відрізняються підготовкою і набором прянощів, але обов’язковою умовою хашлама є додавання великої кількості баранини.

Традиційна хашлама з баранини по-вірменськи

Найлегше приготувати хашламу за традиційним рецептом. Вірмени для готування використовують казан, який добре зберігає тепло і гасить продукти з усіх боків.

Запорука успіху – це правильно підібране м’ясо. Баранина повинна бути молодою, не особливо жирної. Старе м’ясо не підійде, тому що для страви важливий запах і сік, який виділяється в процесі приготування.

Інгредієнти:

  • баранина – 1 кг;
  • цибуля – 6 цибулин;
  • спеції;
  • томати – 7 шт.;
  • перець – 5 шт. солодкий;
  • зелень;
  • сіль.

Приготування:

  • Промити м’ясо. Просушити, скориставшись паперовим рушником.
  • Нарізати шматками середнього розміру.
  • З цибулин зняти лушпиння.
  • Порізати кільцями великого розміру.
  • Томати промити. Розрізати кожну на чотири часточки.
  • Перці – навпіл. Прибрати кісточки. Відрізати ніжку. Плоди подрібнити соломкою.
  • Підготувати казан.
  • На дно помістити ½ частину цибулі.
  • Вкрити частиною помідор.
  • Викласти половину баранини. Присипати сіллю і спеціями.
  • Висипати цибулю.
  • Розкласти частина томатів.
  • Викласти залишок баранини. Присипати сіллю і спеціями.
  • Розмістити помідори.
  • Накрити кришкою.
  • Поставити на мінімальний вогонь.
  • Готувати чотири години.
  • Порубати зелень. Висипати в казан.

Рецепт приготування по-грузинськи

Для приготування використовується мінімальна кількість продуктів, а в результаті виходить дуже смачне, соковите страва.

Інгредієнти:

  • спеції;
  • баранина – 750 г грудинки;
  • кріп – 20 г;
  • петрушка – 2 кореня;
  • селера – 2 кореня;
  • морква – 2 шт.;
  • цибулина – 2 шт.;
  • часник – 7 зубків;
  • петрушка – 20 г зелені;
  • лавр – 4 аркуша;
  • сіль.
Дивіться також:  Мідії у вершковому соусі – 6 рецептів приготування

Приготування:

  • Промити м’ясо. Зрізати плівку. Порубати на шматки.
  • Помістити в казан.
  • Залити водою.
  • Закип’ятити, видаляючи піну.
  • Проварити годину.
  • Корінці петрушки і селери промити. Очистити. Нарізати кружальцями.
  • Зняти верхній шар з морквини. Порізати кружечками.
  • Очищений цибуля нашаткувати дрібними кубиками.
  • Зелень промити. Просушити.
  • Помістити, не нарізаючи зелень на м’ясо.
  • Закинути всі підготовлені продукти.
  • Підсолити. Засипати спеції.
  • Помістити лавр.
  • Накрити кришкою.
  • Протушкувати чотири години.
  • Злити бульйон.
  • М’ясо без овочів перемістити на блюдо.
  • Часник подрібнити, пропустивши через прес.
  • Влити в стакан бульйон, заповнивши його наполовину. Додати часник. Перемішати.
  • Полити баранину.
  • Додати приготовані овочі.

Зі стручковою квасолею, капустою і айвою

Щоб блюдо було ароматним додавайте пряні трави, як сухі, так і свіжі, а також спеції. Зелень викладають відразу пучком. В момент приготування страву не перемішують. Це обов’язкова умова для отримання гармонійного смаку.

Інгредієнти:

  • ребра – 1500 г баранячих;
  • зіра;
  • цибуля – 400 г;
  • сіль;
  • картопля – 500 г;
  • перець солодкий – 500 г;
  • мелений перець пекучий;
  • помідор – 500 г;
  • квасоля стручкова – 200 г;
  • баклажан – 300 г;
  • айва – 300 г;
  • капуста – 100 р;
  • часник – 7 зубков.

Приготування:

  • Промити м’ясо. Промокнути паперовим рушником. Порубати.
  • Взяти казан. Викласти на дно баранину.
  • Присипати перцем пекучим. Насипати зіру. Підсолити.
  • Зняти лушпиння з цибулинок. Порізати кубиками дрібного розміру.
  • Висипати на баранину.
  • Закип’ятити воду. Облити томати. Зняти шкірку.
  • Розрізати на вісім частин.
  • Розташувати поверх лука.
  • Баклажани порізати кубиками.
  • Налити в банку літр води. Всипати чайну ложку солі. Помістити баклажани.
  • Через півгодини дістати і розмістити на томати.
  • Бульби картоплі почистити. Нарізати. Краще підійдуть кубики. Викласти на баклажани.
  • Перець розрізати. Прибрати кісточки. Нарізати соломкою. Закинути в казан.
  • Стручкову квасолю нарізати. Смужки повинні бути розміром чотири сантиметри. Помістити до баранині.
  • Айву нашаткувати. Викласти шаром на продукти.
  • Порубати зелень.
  • Посипати овочі.
  • Вкрити листям капусти.
  • Влити воду. Вона повинна покрити інгредієнти.
  • Закрити кришкою.
  • Протушкувати дві години.
Дивіться також:  Корінь селери – 9 рецептів приготування

З картоплею, баклажанами і пивом

Ця страва добре підходить для свята і на кожен день. Для приготування завжди використовуйте м’яса в три рази більше, ніж овочів.

Інгредієнти:

  • картопля – 1500 г;
  • спеції;
  • помідори – 1000 м;
  • сіль;
  • баклажани – 4 шт.;
  • баранина – 2500 г;
  • кінза – 7 гілочок;
  • перець – 6 шт. солодкого;
  • базилік – 30 г;
  • цибулю – 500 р ріпчастої;
  • пиво – 250 мл світлого;
  • часник – 6 зубчиків.

Приготування:

  • Промити томати. Порізати на чотири частини.
  • Розмістити дном казана.
  • Перець розрізати. Прибрати насіння. Третю частину розмістити на помідори.
  • Цибулини почистити. Нашаткувати кубиками. Третина розмістити в казані.
  • Баранину промити. Нарізати. Половину відправити до овочів.
  • Підсолити. Посипати спеціями.
  • Зелень промити. Нашаткувати. Половиною присипати баранину.
  • У тому ж порядку розмістити залишилися підготовлені інгредієнти.
  • Бульби картоплі почистити. Нарізати. Вкрити овочі. Підсолити. Присипати спеціями.
  • Влити пиво.
  • Закрити кришкою.
  • Протушкувати чотири години.

Як приготувати по-турецьки?

Смачне, ароматне блюдо, яке здатне прикрасити будь-який святковий стіл, викликати захват і здивування досконалим смаком.

Інгредієнти:

  • баранина – 1200 м;
  • оливкова олія;
  • морква – 2 шт.;
  • сіль;
  • цибулю-шалот – 6 шт.;
  • картопля – 4 бульби;
  • перець зелений – 3 шт.;
  • перець – 2 шт. червоного.

Приготування:

  • Баранину промити. Помістити в каструльку.
  • Залити водою.
  • Після закипання видалити пінку.
  • Моркву почистити. Нарізати.
  • Лук порубати.
  • Бульби картоплі почистити. Порізати.
  • Перець звільнити від насіння. Порізати соломкою.
  • Коли баранина провариться, помістити овочі.
  • Присипати спеціями. Підсолити.
  • Влити масло оливкове.
  • Накрити кришкою. Тушкувати годину.

В мультиварці

В мультиварці дуже зручно готувати. Потрібно мінімум участі. Помістити продукти, встановити режим і можна забути про приготуванні. Піч сама повідомить про закінчення процесу.

Інгредієнти:

  • баранина – 870 м;
  • лавр – 5 аркушів;
  • морква – 3 шт.;
  • сіль;
  • баклажани – 500 г;
  • приправи;
  • цибуля – 3 шт.;
  • перець – 3 шт. солодкого;
  • кріп – 30 г;
  • томат – 3 шт.;
  • кінза – 30 г;
  • часник – 7 зубків;
  • петрушка – 30 г;
  • печериці – 8 шт.
Дивіться також:  Що приготувати з свинини? 40 рецептів в домашніх умовах

Приготування:

  • Почистити цибулинки. Нарізати на чотири частини.
  • Закинути в чашу.
  • Моркву нашаткувати кружечками.
  • Відправити до цибулі.
  • Баранину вимити. Зрізати плівки.
  • Нарізати скибками не великого розміру.
  • Вкрити овочі.
  • Підсолити.
  • Смужками нашаткувати перчик.
  • Закинути в чашу.
  • Порізати баклажани кільцями.
  • Розкласти зверху перцю.
  • Пластинками подрібнити грибочки.
  • Помістити в окріп томати. Через дві хвилини дістати. Зняти шкірку. Нарізати.
  • Розмістити поверх грибів.
  • Очистити зубки часнику. Нарізати.
  • Посипати блюдо.
  • Присипати спеціями. Підсолити.
  • Встановити режим «Гасіння».
  • Час три години.
  • Коли пролунає сигнал, перемішати.
  • Порубати зелень. Посипати.

Прокрутка до верху