Хашлама з баранини – кавказька їжа, головним компонентом якої є м’ясо. Якщо правильно приготувати, то отримаєте страва з приємним смаком і ніжними, м’якими шматочками баранини. Є багато варіантів приготування, які відрізняються підготовкою і набором прянощів, але обов’язковою умовою хашлама є додавання великої кількості баранини.
Традиційна хашлама з баранини по-вірменськи
Найлегше приготувати хашламу за традиційним рецептом. Вірмени для готування використовують казан, який добре зберігає тепло і гасить продукти з усіх боків.
Запорука успіху – це правильно підібране м’ясо. Баранина повинна бути молодою, не особливо жирної. Старе м’ясо не підійде, тому що для страви важливий запах і сік, який виділяється в процесі приготування.
Інгредієнти:
- баранина – 1 кг;
- цибуля – 6 цибулин;
- спеції;
- томати – 7 шт.;
- перець – 5 шт. солодкий;
- зелень;
- сіль.
Приготування:
- Промити м’ясо. Просушити, скориставшись паперовим рушником.
- Нарізати шматками середнього розміру.
- З цибулин зняти лушпиння.
- Порізати кільцями великого розміру.
- Томати промити. Розрізати кожну на чотири часточки.
- Перці – навпіл. Прибрати кісточки. Відрізати ніжку. Плоди подрібнити соломкою.
- Підготувати казан.
- На дно помістити ½ частину цибулі.
- Вкрити частиною помідор.
- Викласти половину баранини. Присипати сіллю і спеціями.
- Висипати цибулю.
- Розкласти частина томатів.
- Викласти залишок баранини. Присипати сіллю і спеціями.
- Розмістити помідори.
- Накрити кришкою.
- Поставити на мінімальний вогонь.
- Готувати чотири години.
- Порубати зелень. Висипати в казан.
Рецепт приготування по-грузинськи
Для приготування використовується мінімальна кількість продуктів, а в результаті виходить дуже смачне, соковите страва.
Інгредієнти:
- спеції;
- баранина – 750 г грудинки;
- кріп – 20 г;
- петрушка – 2 кореня;
- селера – 2 кореня;
- морква – 2 шт.;
- цибулина – 2 шт.;
- часник – 7 зубків;
- петрушка – 20 г зелені;
- лавр – 4 аркуша;
- сіль.
Приготування:
- Промити м’ясо. Зрізати плівку. Порубати на шматки.
- Помістити в казан.
- Залити водою.
- Закип’ятити, видаляючи піну.
- Проварити годину.
- Корінці петрушки і селери промити. Очистити. Нарізати кружальцями.
- Зняти верхній шар з морквини. Порізати кружечками.
- Очищений цибуля нашаткувати дрібними кубиками.
- Зелень промити. Просушити.
- Помістити, не нарізаючи зелень на м’ясо.
- Закинути всі підготовлені продукти.
- Підсолити. Засипати спеції.
- Помістити лавр.
- Накрити кришкою.
- Протушкувати чотири години.
- Злити бульйон.
- М’ясо без овочів перемістити на блюдо.
- Часник подрібнити, пропустивши через прес.
- Влити в стакан бульйон, заповнивши його наполовину. Додати часник. Перемішати.
- Полити баранину.
- Додати приготовані овочі.
Зі стручковою квасолею, капустою і айвою
Щоб блюдо було ароматним додавайте пряні трави, як сухі, так і свіжі, а також спеції. Зелень викладають відразу пучком. В момент приготування страву не перемішують. Це обов’язкова умова для отримання гармонійного смаку.
Інгредієнти:
- ребра – 1500 г баранячих;
- зіра;
- цибуля – 400 г;
- сіль;
- картопля – 500 г;
- перець солодкий – 500 г;
- мелений перець пекучий;
- помідор – 500 г;
- квасоля стручкова – 200 г;
- баклажан – 300 г;
- айва – 300 г;
- капуста – 100 р;
- часник – 7 зубков.
Приготування:
- Промити м’ясо. Промокнути паперовим рушником. Порубати.
- Взяти казан. Викласти на дно баранину.
- Присипати перцем пекучим. Насипати зіру. Підсолити.
- Зняти лушпиння з цибулинок. Порізати кубиками дрібного розміру.
- Висипати на баранину.
- Закип’ятити воду. Облити томати. Зняти шкірку.
- Розрізати на вісім частин.
- Розташувати поверх лука.
- Баклажани порізати кубиками.
- Налити в банку літр води. Всипати чайну ложку солі. Помістити баклажани.
- Через півгодини дістати і розмістити на томати.
- Бульби картоплі почистити. Нарізати. Краще підійдуть кубики. Викласти на баклажани.
- Перець розрізати. Прибрати кісточки. Нарізати соломкою. Закинути в казан.
- Стручкову квасолю нарізати. Смужки повинні бути розміром чотири сантиметри. Помістити до баранині.
- Айву нашаткувати. Викласти шаром на продукти.
- Порубати зелень.
- Посипати овочі.
- Вкрити листям капусти.
- Влити воду. Вона повинна покрити інгредієнти.
- Закрити кришкою.
- Протушкувати дві години.
З картоплею, баклажанами і пивом
Ця страва добре підходить для свята і на кожен день. Для приготування завжди використовуйте м’яса в три рази більше, ніж овочів.
Інгредієнти:
- картопля – 1500 г;
- спеції;
- помідори – 1000 м;
- сіль;
- баклажани – 4 шт.;
- баранина – 2500 г;
- кінза – 7 гілочок;
- перець – 6 шт. солодкого;
- базилік – 30 г;
- цибулю – 500 р ріпчастої;
- пиво – 250 мл світлого;
- часник – 6 зубчиків.
Приготування:
- Промити томати. Порізати на чотири частини.
- Розмістити дном казана.
- Перець розрізати. Прибрати насіння. Третю частину розмістити на помідори.
- Цибулини почистити. Нашаткувати кубиками. Третина розмістити в казані.
- Баранину промити. Нарізати. Половину відправити до овочів.
- Підсолити. Посипати спеціями.
- Зелень промити. Нашаткувати. Половиною присипати баранину.
- У тому ж порядку розмістити залишилися підготовлені інгредієнти.
- Бульби картоплі почистити. Нарізати. Вкрити овочі. Підсолити. Присипати спеціями.
- Влити пиво.
- Закрити кришкою.
- Протушкувати чотири години.
Як приготувати по-турецьки?
Смачне, ароматне блюдо, яке здатне прикрасити будь-який святковий стіл, викликати захват і здивування досконалим смаком.
Інгредієнти:
- баранина – 1200 м;
- оливкова олія;
- морква – 2 шт.;
- сіль;
- цибулю-шалот – 6 шт.;
- картопля – 4 бульби;
- перець зелений – 3 шт.;
- перець – 2 шт. червоного.
Приготування:
- Баранину промити. Помістити в каструльку.
- Залити водою.
- Після закипання видалити пінку.
- Моркву почистити. Нарізати.
- Лук порубати.
- Бульби картоплі почистити. Порізати.
- Перець звільнити від насіння. Порізати соломкою.
- Коли баранина провариться, помістити овочі.
- Присипати спеціями. Підсолити.
- Влити масло оливкове.
- Накрити кришкою. Тушкувати годину.
В мультиварці
В мультиварці дуже зручно готувати. Потрібно мінімум участі. Помістити продукти, встановити режим і можна забути про приготуванні. Піч сама повідомить про закінчення процесу.
Інгредієнти:
- баранина – 870 м;
- лавр – 5 аркушів;
- морква – 3 шт.;
- сіль;
- баклажани – 500 г;
- приправи;
- цибуля – 3 шт.;
- перець – 3 шт. солодкого;
- кріп – 30 г;
- томат – 3 шт.;
- кінза – 30 г;
- часник – 7 зубків;
- петрушка – 30 г;
- печериці – 8 шт.
Приготування:
- Почистити цибулинки. Нарізати на чотири частини.
- Закинути в чашу.
- Моркву нашаткувати кружечками.
- Відправити до цибулі.
- Баранину вимити. Зрізати плівки.
- Нарізати скибками не великого розміру.
- Вкрити овочі.
- Підсолити.
- Смужками нашаткувати перчик.
- Закинути в чашу.
- Порізати баклажани кільцями.
- Розкласти зверху перцю.
- Пластинками подрібнити грибочки.
- Помістити в окріп томати. Через дві хвилини дістати. Зняти шкірку. Нарізати.
- Розмістити поверх грибів.
- Очистити зубки часнику. Нарізати.
- Посипати блюдо.
- Присипати спеціями. Підсолити.
- Встановити режим «Гасіння».
- Час три години.
- Коли пролунає сигнал, перемішати.
- Порубати зелень. Посипати.