Хе з щуки – швидке і цікаве блюдо, яке під силу приготувати навіть недосвідченій господині. Інгредієнти закуски не треба смажити, варити або запікати. Достатньо підготувати рибу, заправити її спеціями і чекати готовності страви.
Хе з щуки – класичний рецепт по-корейськи
Розкриємо секрет, що в корейській кухні не існує звичних нам других страв, а один рецепт може об’єднувати відразу перше, гарнір і навіть салат. Риба хе є саме такою закускою.
Але варто врахувати, що подібним делікатесом не бажано захоплюватися людям, які страждають патологіями ШЛУНКОВО-кишкового тракту.
Інгредієнти:
- ½ Кг щуки;
- десять часникових зубчиків;
- п’ять головок цибулі;
- дві ложки оцту;
- за п’ять ложок цукрового піску і соєвого соусу;
- по ложці солі, червоного і чорного перцю;
- десять ложок оливкової або будь-якого олії;
- ложка коріандру.
Спосіб приготування:
- М’ясо щуки потрібно відокремити від кісток і нарізати тонкою соломкою.
- Часник кришимо, цибулю ріжемо півкільцями.
- Змішуємо шматочки риби з цибулею, часником і усіма приправами, які вказані в списку інгредієнтів. Залишаємо заготівлю маринуватися на 3 – 4 години.
- У глибоку сковорідку виливаємо олію, розігріваємо його і кладемо рибу з усіма інгредієнтами і маринадом. Перемішуємо, вимикаємо вогонь і знову маринуємо рибу протягом трьох годин.
- Готову закуску викладаємо в блюдо і посипаємо свіжою зеленню.
Закуска, для тих, хто любить погостріше
Найкориснішою вважається кухнею саме корейська. Справа в тому, що всі продукти, які входять у корейські страви, піддаються мінімальній термічній обробці. Всі інгредієнти також збалансовані, але мають досить пікантний смак з-за великої кількості гострих спецій і приправ. Тому для тих, хто любить страви погостріше, пропонуємо наступний рецепт.
Інгредієнти:
- щука вагою 1 кг;
- ложка оцтової кислоти (70%);
- дві ч. л. олії;
- одна ч. л. паприки;
- червоний гострий перець і сіль за смаком;
- цибуля.
Спосіб приготування:
- Рибу нарізаємо на невеликі шматочки і кладемо їх у глибоку чашу разом з кільцями цибулі. Вливаємо оцтову кислоту, перемішуємо інгредієнти і залишаємо просочуватися.
- Потім замариновані продукти змішуємо з сухими приправами і сіллю, вливаємо олію, перемішуємо, прикриваємо і залишаємо на 3 години.
З додаванням моркви
Хе з щуки дуже гостре блюдо, але підсолодити його можна, якщо додати в рецепт морквину.
Виходить дуже смачно, красиво і не так гостро. Записуйте рецепт хе з щуки по-корейськи з морквою.
Інгредієнти:
- філе щуки;
- ложка оцту (9%);
- три морквини;
- одна велика цибулина;
- пекучий перець за смаком.
Спосіб приготування:
- Рибне філе нарізаємо тонкими смужками, присмачую оцтовою кислотою і залишаємо маринуватися на півгодини.
- Моркву тремо на тертці. Краще використовувати призначену для корейських салатів.
- Цибулину також намагаємося порізати соломкою, щоб наше блюдо було не тільки смачним, але і красивим.
- Тепер з’єднуємо рибу з овочами, посипаємо пекучим перцем і перекладаємо в сковорідку з розігрітою олією. Перемішуємо, остуджуємо і ставимо в холодильник на три години.
Швидкий варіант хе з щуки
Останнім часом у людей практично не вистачає часу на приготування смачної та корисної їжі, тому на прилавках магазинів з кожним днем зростає асортимент продуктів швидкого приготування. Але не варто труїти свій організм підозрілої їжею, адже сьогодні є безліч рецептів швидких і смачних страв. Наприклад, у вихідний можна легко приготувати хе з щуки.
Інгредієнти:
- 350 р філе риби;
- шість часникових зубчиків;
- три цибулини;
- півсклянки білого цукру;
- дві ложки солі;
- чотири ложки оцту (9%);
- по ложці пекучого перцю і соєвої приправи;
- одна ч. л. коріандру;
- пучок зелені.
Спосіб приготування:
- Рибу ріжемо кубиками або смужками – кому як подобається. Складаємо нарізку в ємність, заливаємо оцтом і залишаємо на три години.
- Цибулю, часникові зубчики і зелень кришимо.
- Поверх рибних шматочків викладаємо цибулю і часник, посипаємо все цукровим піском і сіллю.
- Потім маслом, підігрітим разом з червоним перцем, заливаємо інгредієнти, присипаємо їх зеленню і вливаємо соєву приправу.
- Після закінчення 30-ти хвилин хе з щуки буде готово.
З редькою і перцем чилі
Найсмачніше хе виходить тільки зі свіжої риби, тому перед покупкою уважно подивіться на очі і зябра. Блискуче очі і яскраво-червоні зябра скажуть про те, що таку рибу можна використовувати в приготуванні страв.
Інгредієнти:
- ½ Кг щуки;
- одна велика (два маленьких) редьки;
- дві морквини;
- велика цибулина;
- два часникових зубки;
- по дві ложки 9% оцту і масла;
- стручок чилі, сіль за смаком;
- щіпка коріандру;
- кріп, петрушка.
Спосіб приготування:
- Рибу розбираємо на смужки, які складаємо в ємність, солимо, присмачую оцтом і ставимо в холод на дві години.
- Моркву і редьку подрібнюємо за допомогою корейської терки, а цибулю шаткуємо півкільцями.
- До овочів кладемо нарізані зубчики часнику і зелень, а також коріандр і спеції для корейських салатів.
- У сковорідку наливаємо олію, кладемо перець чилі і не знімаємо з вогню, поки не з’являться бульбашки.
- З’єднуємо рибу з овочами і гострим маслом, змішуємо, прикриваємо і чекаємо повної готовності закуски в холодильнику протягом двох годин.
Як приготувати з лимоном
Якщо вам страшенно хочеться спробувати хе по-корейськи, але ви не любите гострі страви, то є рецепт з додаванням лимона.
Зробити не дуже гостру закуску можна, якщо використовувати в приготуванні томати, свіжої огірок і солодкий перець, а замість столового оцту взяти яблучний.
Інгредієнти:
- 750 г філе щуки;
- за дві середні морквини і цибулини;
- чотири ложки оцту (столового або яблучного);
- свіжовичавлений сік половини лимона;
- три ложки олії;
- два зубці часнику;
- зелень, сіль, перець чорний.
Спосіб приготування:
- Філе добре заливаємо соком лимона і після закінчення 30 хвилин ріжемо його смужками.
- До риби кладемо цибулю півкільцями, вливаємо оцет і додаємо чорний перець. Перемішуємо склад і ставимо в холод на 8 годин. За цей час м’ясо повинно стати світлим.
- Потім на розігрітій олії пасеруємо натерту моркву протягом п’яти хвилин і разом з рубаною зеленню і часником відправляємо до риби. Перемішуємо продукти і через три години подаємо готову страву до столу.
Поради по розбиранні риби
Будь приготування рибних страв не обійдеться без розбирання риби, що є не самим приємним етапом в процесі готування. Але є кілька порад, які допоможуть скоротити тривалість цього етапу і зробити його менш трудомістким.
- Найзручніше чистити живу рибу, але, якщо ви використовуєте подмороженную, то її необхідно очищати відразу ж, як тільки відтанула луска.
- Ніж повинен бути гострим, щоб легше було відокремити м’ясо від кісток.
- Щука досить слизька і гостра риба, тому краще одягти на руки гумові рукавички для захисту рук, а зверху бавовняні, які не дадуть рибі вислизнути.
- Якщо обшпарити рибу окропом або просто потримати її в теплій воді з оцтом, то такий прийом прискорить процес оброблення.
- Лимон допоможе позбутися запаху твані.
Завдяки простим рецептами ви зможете наблизитися до традицій корейської кухні. Хе можна приготувати не тільки з щуки, але і з будь-якої іншої риби, а також з м’яса з додаванням різних овочів.