Хек відрізняється малою кількістю кісток, соковитим і ніжним м’ясом. Пікантний смак і пряний аромат риби отримують завдяки спеціям і додаткових інгредієнтів. Варто приготувати хек в духовці, щоб здивувати своїх домочадців ситним і оригінальним стравою.
Хек в духовці з лимоном
Зазвичай рибу запікають в розігрітій духовій шафі при температурі 200-220 градусів. З приправ краще використовувати легкі і свіжі добавки, а не насичені східні прянощі. Добре підходять базилік, паприка, куркума, розмарин.
Для запеченого хека з лимоном потрібні такі інгредієнти:
- 3 тушки риби;
- 1 лимон;
- майонез;
- рослинна олія;
- сіль, перець за смаком;
- спеції для риби.
Процес приготування:
- Тушки розморожують і очищають. Відрізують плавники.
- Спеції змішують з майонезом і умочують в ньому рибу.
- Лимон нарізають кружальцями.
- Викладають по дві штуки в середину хека і ще по два кружечка на нього.
- Рибу маринують 30-40 хвилин.
- Форму змащують маслом і викладають на неї мариновані тушки.
- Час приготування – 20-25 хвилин.
- Щоб страва підрум’янилося, його готують на грилі ще протягом 5 хвилин.
Готовий хек прикрашають зеленню і подають до столу разом з овочами.
Рецепт приготування у фользі
Риба у фользі виходить надзвичайно смачною і ароматною.
Цей рецепт чудово підходить для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Для нього знадобляться:
- 2 рибні тушки;
- 50 г нежирної сметани;
- половина лимона;
- сіль, перець;
- кріп;
- рослинне масло.
Етапи приготування:
- З розмороженої тушки видаляють залишки нутрощів і обрізають плавці.
- Уздовж живота роблять надріз так, щоб спинка залишилася цілою.
- Акуратно видаляють хребет і розгортають тушку.
- Змащують тушку сметаною, солять і перчать, посипають кропом.
- Викладають на одну сторону часточки лимона.
- Хек знову складають і поміщають на подвійний аркуш фольги, який попередньо змащують рослинним маслом.
- Рибу щільно загортають у фольгу і ставлять у духовку.
- Через 25 хвилин дістають і розвертають фольгу.
Смачний і дієтичний хек, запечений в духовці готовий.
В сметанному соусі
Наивкуснейшую рибку можна отримати, якщо запекти її в сметанною підливці.
Для рецепта знадобиться:
- 2 хека;
- 150 г борошна для панірування;
- 300 г сметани;
- 1 стакан молока;
- 2 яйця;
- сіль, перець;
- спеції;
- олія для смаження.
Процес приготування:
- Очищену рибу нарізають на порційні шматки.
- Злегка змазують її спеціями, сіллю і перцем. Залишають у такому вигляді на 10-15 хвилин.
- Розігрівають сковороду і наливають в неї соняшникова або оливкова олія.
- Шматочки обвалюють в борошні і викладають на розпечену сковороду. Обсмажують з двох сторін.
- Потім в миску кладуть сметану, молоко і яйця. Збивають складу віночком, солять, перчать.
- Хек перекладають у форму для запікання і заливають молочно-сметанною сумішшю.
- Страву готують у духовій шафі 15-20 хвилин при температурі 170-180 градусів.
Хек в сметанному соусі чудово поєднується з картопляним пюре або гречкою.
Випікаємо в духовці з картоплею
Це ситне блюдо можна приготувати з наступних продуктів:
- 700 г хека;
- 450 р картоплі;
- 220 г сметани або майонезу;
- приправа для риби;
- 120 г цибулі;
- 3 г гірчиці;
- сіль, чорний перець.
Спосіб приготування:
- Хек розрізають на порційні шматочки і посипають приправою. У такому вигляді залишають його на 10-20 хвилин.
- Картоплю шаткують на тонкі скибочки, цибулю нарізають соломкою.
- У мисці змішують гірчицю, сметану, перець і сіль. Розбавляють трохи водою.
- На змащене маслом деко викладають першим шаром картопля, другим – рибу, третім – цибулю.
- Всі продукти заливають сметанно-гірчичною сумішшю і запікають до готовності картоплі (близько 25 хвилин).
У цьому рецепті можна використовувати будь-яку рибу тріскової породи.
Готуємо з яблуками
Для приготування цієї страви знадобляться наступні продукти:
- 800 г риби;
- 1 яблуко;
- пів лимона;
- рослинне масло.
Процес приготування:
- Яблука миють і нарізають тонкими скибочками.
- Підготовлену рибу зовні і всередині натирають перцем і сіллю.
- Хек фарширують яблуками і збризкують лимонним соком.
- Рибу загортають у фольгу, попередньо змащену рослинним маслом, і запікають 30-35 хвилин.
Можна приготувати хек на подушці з яблук.
Для цього виконують наступні маніпуляції:
- Плоди нарізають кружальцями завтовшки 5 мм, видаляють серцевину.
- Філе хека розрізають на шматочки.
- 2-3 яблучних колечка кладуть на фольгу, зверху розташовують рибу.
- Солять і перчать, поливають лимонним соком.
- Загортають продукти у фольгу, змащену маслом. Готують 30 хвилин.
Це дієтичне блюдо, яке готується без всяких турбот. Причому хек в духовці у фользі прекрасно гармонує з печеними яблуками.
На подушці з цибулі і моркви
Риба, запечена на овочевій подушці, виходить дуже соковитою і поживною.
Страва включає в себе наступні інгредієнти:
- 800 г філе хека;
- 3 головки цибулі;
- 2 великих моркви;
- 100 г сметани;
- 100 г майонезу;
- приправа сіль.
Покроковий рецепт:
- Цибулю і моркву нарізати кільцями.
- Філе хека розрізають на порційні шматочки і посипають приправою.
- У змащену маслом форму спочатку викладають половину овочів, а потім рибу.
- Зверху розташовують залишилися луки і моркву.
- Змішують майонез і сметану. Поливають продукти соусом і відправляють в духовку на 45-50 хвилин.
За 10 хвилин до закінчення можна посипати страву тертим сиром. Хек з овочами вийде ще смачніше.
Випікаємо під вершковим соусом
Щоб приготувати хек у вершковому соусі, знадобляться наступні продукти:
- 800 г риби;
- 1 цибуля;
- 150 мл вершків 15%;
- 50 г твердого сиру;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Рибу розморожують, потрошать, промивають і нарізають на порційні шматочки.
- Цибулю нарізають півкільцями.
- На дно форми викладають цибулю, потім рибні шматочки. Солять, перчать.
- В окремій ємності змішують вершки і сир, подрібнений на тертці.
- Отриманим соусом покривають рибу і відправляють форму в духовку на 30-40 хвилин.
Риба під вершковим соусом виходить дуже соковитим, а цибулю трохи хрустким. На закінчення варто відзначити, що запікання дозволяє зберегти максимальну кількість речовин у рибі і передати її натуральний смак.