Хінкалі – 10 рецептів приготування в домашніх умовах

Хінкалі – це класика грузинської кухні, без якої не обходяться жодні кавказькі посиденьки за багатим столом, серед найрідніших і близьких друзів. І, якщо вам імпонують подібні страви, ви просто зобов’язані навчитися готувати ці незвичайні «пельмені» своїми руками і радувати членів сім’ї. У процесі готування немає нічого складного, головне – дотримуватись пропорцій і дотримуватися рекомендацій, які докладно описуються у кожному з рецептів. І навіть, якщо ви не вживаєте в їжу продукти тваринного походження, це зовсім не привід відмовлятися від апетитних хінкалей, бо начинити їх можна, наприклад, просто сиром.

Класичні хінкалі в домашніх умовах

Класичні хінкалі в домашніх умовах можна запросто приготувати, провівши на кухні лише півгодини! Тому, якщо ви є шанувальником грузинської кухні, то не відмовляйте собі в задоволенні насолодитися цією неймовірно смачною та ароматною стравою.

Інгредієнти:

на – 5 порції

  • Борошно – 500 гр.
  • Вода крижана – 250 мл.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія – ​​2 ст.л.
  • Для начинки: –
  • М’ясо – 800 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Спеції та приправи – 1 ч.л.
  • Вода тепла – 150 мл.
  • Кінза – 20 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Як приготувати класичні хінкалі в домашніх умовах? У чашу з високими бортами просіюємо борошно.

У борошні в середині робимо поглиблення і поступово вливаємо теплу воду.

Починаємо перемішувати за допомогою ложки.

Вливаємо олію і продовжуємо змішування компонентів.

Продовжуємо вимішувати основу ще близько 15 хвилин, збираємо у кулю.

Укладаємо в пакет і на півгодини відправляємо у холодильник.

Охолоджене м’ясо дрібно рубаємо чи пропускаємо через решітку м’ясорубки з великими отворами.

Цибулю пробиваємо у блендері, додаємо до фаршу.

Потім закидаємо рубаний часник і зелень, приправу для м’яса, сіль і чорний перець – перемішуємо до в’язкості та однорідності.

Продовжуючи вимішування, підливаємо тонким струмком 150 мілілітрів води. Начинку залишаємо при кімнатній температурі на 30 хвилин для просочення.

Охолоджене тісто розгортаємо і вирізаємо кола, кожен сегмент розкочуємо в корж діаметром близько 12 сантиметрів.

У центр заготовки викладаємо начинку і, піднімаючи краї догори, збираємо гармошкою, щільно скріплюючи.

Варимо напівфабрикати у великій кількості підсоленої води, що кипить, 10-15 хвилин після того, як хінкалі спливли на поверхню.

Хінкалі в домашніх умовах готові! Гаряча страва за бажанням перчимо і прикрашаємо зеленню. Смачного!

Хінкалі по-грузинськи з фаршем та цибулею

Хінкалі по-грузинськи з фаршем і цибулею – це ситна і дуже апетитна страва, яка запросто стане для вас повноцінним і збалансованим прийомом їжі. Класичне поєднання тонкого тіста з великою кількістю м’ясної начинки – це дуже смачно!

Час приготування – 1,5 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

Для начинки:

  • Фарш м’ясний – 400 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Кінза – 0,5 пучка.
  • Вода крижана – 2-3 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Для тесту:

  • Борошно – 2 ст.
  • Вода – 1 ст.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 щіпка.

Процес приготування:

Крок 1. Починаємо з тіста: в борошно, що просіює, вливаємо воду і починаємо перемішувати, потім вводимо сіль і рослинне масло – вимішуємо руками до пружної та еластичної консистенції. Повертаємо в плівку і залишаємо на 20 хвилин, потім знову заважаємо і даємо полежати ще 20 хвилин.

Крок 2. М’ясо промиваємо та обсушуємо будь-яким зручним способом, дрібно рубаємо ножем.

Крок 3. До м’ясної складової додаємо подрібнену цибулю та кінзу, приправляємо сіллю та перцем. Поступово вливаючи воду, змішуємо компоненти до в’язкості. На півгодини прибираємо у холодильник.

Крок 4. Робочий стіл «припудрюємо» жменею борошна та розкочуємо тісто в тонкий пласт, вирізаємо кола по 10 сантиметрів. У центр кладемо по столовій ложці начинки.

Крок 5. Бортики тіста піднімаємо і, накладаючи одну складку на іншу, скріплюємо.

Крок 6. Для додаткової надійності прокручуємо «мішочки» за хвостики, тримаючи на вазі.

Крок 7. Велику кількість води доводимо до кипіння і солимо, опускаємо заготовки по одній, не допускаючи склеювання. Чекаємо другого закипання та проварюємо протягом 10 хвилин.

Дивіться також:  Яловичина по-бургундськи – 7 рецептів приготування

Крок 8. У каструлю з готовими хінкалями вливаємо склянку холодної води та акуратно перекладаємо «мішечки» на тарілку, озброївшись шумівкою.

Крок 9. Подаємо до столу «з запалу, з жару» і насолоджуємось чудовим смаком! Смачного!

Хінкалі з грибами в домашніх умовах

Хінкалі з грибами в домашніх умовах – це нетрадиційна варіація всесвітньо відомої страви родом із Грузії. Для приготування підійдуть абсолютно будь-які гриби, які вам подобаються і які є в наявності. Однак при використанні лісових грибочків, страва виходить ароматнішою.

Час приготування – 1 год. 20 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Гриби – 300 грн.
  • Борошно – 250 гр.
  • Вода крижана – 130 мл.
  • Сіль – 1 год.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Підготовляємо продукти згідно зі списком, представленим вище.

Крок 2. Головку цибулі очищаємо і дрібно рубаємо, пасеруємо шматочки на олії до м’якості.

Крок 3. До цибулі засипаємо невеликі кубики печериць і готуємо до випарювання вологи. Солимо і перчимо, орієнтуючись на свої смакові уподобання.

Крок 4. Для приготування тіста борошно просіюємо, змішуємо з сіллю та в центр вливаємо крижану воду, ретельно перемішуємо склад.

Крок 5. Максимально тонко розкочуємо еластичну основу і будь-яким зручним способом вирізаємо кола діаметром 10-12 сантиметрів.

Крок 6. Розподіляємо ароматну начинку.

Крок 7. Краї заготовок збираємо гармошкою, внахлест. Хвостики за бажанням відрізаємо та варимо напівфабрикати 10-15 хвилин з моменту закипання.

Крок 8. Акуратно перекладаємо хінкалі на тарілку та дегустуємо. Смачного!

Хінкалі з м’ясом та картоплею

Хінкалі з м’ясом і картоплею – це поживна страва, приготувавши яку, нам не доведеться морочитися над будь-якими доповненнями, тому що традиційно, хінкалі подаються до столу навіть без усіляких соусів. Слід насолодитися натуральним та яскравим смаком.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 25-30 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • М’якуш свинини – 500 гр.
  • Картопля – 3-5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4-5 шт.
  • Вода – 300 мл. + 100 мл.
  • Борошно – 400-500 грн.
  • Яйце – 1 шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Приготуємо соковиту начинку: свинину промиваємо під струменем води і даємо обсохнути час, очищаємо цибулю.

Крок 2. М’ясо та головки цибулі прокручуємо через м’ясорубку, посипаємо чорним перцем та сіллю – старанно перемішуємо до однорідної та гладкої консистенції.

Крок 3. Картоплю очищаємо від шкірки, обполіскуємо і рубаємо дрібним кубиком. Нарізку висипаємо до фаршу, вливаємо 100 мл холодної води – знову заважаємо.

Крок 4. Переходимо до основи: у глибоку чашу вливаємо воду, розбиваємо яйце і всипаємо сіль – розбиваємо вилкою.

Крок 5. Поступово всипаємо борошно, що просіює, і замішуємо тісто. Збираємо продукт у кому і залишаємо під рушником на 15 хвилин для набухання клейковини.

Крок 6. Займемося формуванням: тісто розкочуємо в пласт і вирізаємо досить круглі кола, в центр кладемо 1-2 столові ложки начинки і защипуємо краї, піднімаючи їх під фаршем з овочами, накладаючи складки один на одного.

Крок 7. Готуємо хінкалі 10-15 хвилин після випливання на поверхню, у просторій каструлі з підсоленою водою. Готуйте та отримуйте задоволення!

Смачні хінкалі з куркою

Смачні хінкалі з куркою – це ароматне і не зовсім звичайне блюдо, тому що в класичних варіаціях приготування зазвичай використовується яловичина або баранина. Але у разі використання птиці, страва виходить ніжною і м’якою, також після їди ви не відчуєте тяжкості в шлунку.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 250 гр.
  • Борошно – 1,5 ст.
  • Сіль – 1 год.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Вода гаряча – 100мл.
  • Вода холодна – 50 мл.
  • Часник – 1 зуб.
  • Зіра – до смаку
  • Коріандр – до смаку
  • Хмелі-сунелі – до смаку
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продуктовий набір.

Крок 2. У робочій мисці змішуємо сіль і просіяне борошно.

Дивіться також:  Печеня зі свинини — 9 рецептів приготування в духовці і мультиварці

Крок 3. Підливаємо півсклянки гарячої води та починаємо перемішувати ложкою.

Крок 4. Потім переходимо на ручний заміс і досягаємо гладкої та пружної консистенції. Залишаємо під рушником на 20 хвилин, а потім ще раз вимішуємо.

Крок 5. Не гаючи часу готуємо начинку: куряче філе довільно нарізаємо і закидаємо в чашу блендера.

Крок 6. Додаємо крижану воду, часточки цибулі та часнику, сіль та спеції.

Крок 7. Подрібнюємо до консистенції пюре.

Крок 8. Тісто розгортаємо максимально тонко і вирізаємо круглі заготовки, в середину кожної кладемо невелику кількість начинки.

Крок 9. Піднімаємо вільні краї нагору і збираємо в гармошку, щільно притискаючи пальцями.

Крок 10. Занурюємо напівфабрикати в підсолену воду, що кипить, і проварюємо до спливання. Засікаємо ще 6-8 хвилин і перекладаємо на тарілку. Смачного!

Хінкалі з сиром сулугуні

Хінкалі з сиром сулугуні – це чудова альтернатива для тих, хто любить страви кавказької кухні, однак, не вживає м’яса. Звичайно, начинка важлива, але і на тісто те ж саме слід звернути увагу, тому що тонка основа, що тане в роті, прекрасно скрасить абсолютно будь-яку начинку.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Борошно – 250 гр.
  • Сир сулугуні – 300 грн.
  • Олія – ​​1 ст.л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Вода – 125 мл.
  • Яйце – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед відмірюємо необхідну кількість сухих і рідких компонентів.

Крок 2. У глибоку чашу просіюємо муку|борошно|, всипаємо сіль і активно перемішуємо.

Крок 3. Невеликими порціями вливаємо воду та олію, вимішуємо тісто не менше 15 хвилин, поки продукт не перестане прилипати до долонь.

Крок 4. Збираємо масу в кому і накриваємо серветкою або харчовою плівкою і залишаємо при кімнатній температурі на 20 хвилин.

Крок 5. Сулугуні подрібнюємо за допомогою великої тертки і змішуємо з яєчними жовтками.

Крок 6. Тісто скочуємо в джгут і розрізаємо на шматочки, кожен сегмент розкочуємо в тонкий коржик.

Крок 7. У центр кожної заготовки кладемо близько двох столових ложок начинки і, піднімаючи краї до центру, збираємо в мішечок.

Крок 8. Обрізаємо хвостики.

Крок 9. Доводимо до кипіння велику кількість води з сіллю і за бажанням додаємо горошини перцю та лавру, з інтервалом у півхвилини закидаємо напівфабрикати та проварюємо 6-7 хвилин.

Крок 10. Не чекаючи остигання, подаємо до столу і насолоджуємося. Смачного!

Хінкалі з яловичиною

Хінкалі з яловичиною – це ситна і неймовірно апетитна страва, яка стане для вас чудовою альтернативою звичним для нас пельменям. Хінкалі відрізняються великим розміром, відповідно їх доведеться зліпити в кілька разів менше, що значно спрощує і скорочує процес.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Борошно – 130 гр.
  • Яловичина – 200 гр.
  • Вода – 250 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Чилі сушені – 2 гр.
  • Олія вершкове – 50 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 100 гр.
  • Часник – 12 грн.
  • Зіра – 5 гр.
  • Кінза – 20 грн.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо тісто: борошно, що просіює, сіль, вершкове масло вимішуємо руками близько 15 хвилин, збираємо в кульку і загортаємо в плівку, даємо полежати 20 хвилин і потім розкочуємо в тонкий пласт. Будь-яким зручним способом вирізаємо кола, діаметром близько 10-12 сантиметрів.

Крок 2. Дрібно нарізаємо зубці часнику, цибулю ріжемо чверть кільцями – обсмажуємо інгредієнти на вершковому маслі до рум’яності. В іншій сковороді (сухий) прогріваємо зіру до появи аромату і подрібнюємо.

Крок 3. М’ясо пропускаємо через м’ясорубку та об’єднуємо з пасерованими компонентами, спеціями, водою, нарізаною кинзою та сіллю.

Крок 4. На кружки з тіста викладаємо трохи начинки і формуємо хінкалі, збираючи краю внахлест, надлишки тіста зрізаємо і відварюємо у підсоленій воді 7-10 хвилин.

Крок 5. Гарячі хінкалі подаємо до столу негайно і приступаємо до трапези. Смачного!

Домашні хінкалі з бараниною

Домашні хінкалі з бараниною можна легко приготувати своїми руками і приємно здивувати членів своєї родини. Для апетитної та соковитої начинки, крім м’яса, нам також знадобиться досить велика кількість цибулі, кінза та вода, яка в процесі теплової обробки перетвориться на смачний бульйон.

Дивіться також:  Хашлама з яловичини – 8 смачних рецептів приготування

Час приготування – 120 хв.

Час приготування – 25-30 хв.

Порції – 15.

Інгредієнти:

  • Борошно – 500 гр.
  • Вода – 400 мл.
  • Олія соняшникова – 2 ст.л.
  • М’якуш баранини – 500 гр.
  • Часник – 2 зуб.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Кінза – 50 грн.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Процес приготування:

Крок 1. Насамперед слід приготувати тісто: борошно просіюємо і в центрі робимо поглиблення, вливаємо холодну воду, змішану із сіллю, та активно перемішуємо. Після вливаємо олію і вимішуємо продукт близько 25 хвилин, залишаємо під плівкою на півгодини в холодильній камері.

Крок 2. Баранину ополіскуємо і ріжемо на невеликі скибочки, аналогічно робимо з очищеною цибулею – пропускаємо інгредієнти через грати м’ясорубки з великими отворами.

Крок 3. В отриману кашку засипаємо подрібнений часник і кінзу, солимо і перчимо.

Крок 4. Починаємо змішувати інгредієнти, невеликими порціями, вливаючи воду.

Крок 5. Від тіста відокремлюємо шматочки по 45-50 г, тонко розкочуємо і в центр кладемо столову ложку начинки. Формуємо хінкалі та зрізаємо хвостики.

Крок 6. Повторюємо дію з усім тестом та м’ясом зі спеціями.

Крок 7. Готуємо хінкалі протягом 15 хвилин у киплячій підсоленій воді. Смачного!

Хінкалі з креветками

Хінкалі з креветками – це зовсім новий і незвичайний погляд на кухню Грузії, який захопить кожного гурмана. Для прискорення процесу в рецепті використовується готове тісто, яке можна виявити на полицях будь-якого супермаркету. Не бійтеся експериментувати, і ви не пошкодуєте!

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4.

Інгредієнти:

  • Тісто для хінкалей – 400 гр.
  • Креветки очищені – 300 гр.
  • Імбир свіжий тертий – 1 ст.
  • Часник – 2 зуб.
  • Соус соєвий – 1 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Сирі креветки очищаємо від панцира, голови та стравоходу.

Крок 2. М’якуш нарізаємо ножем дрібними шматочками, змішуємо з тертим імбиром, часником, пропущеним через прес і соєвим соусом.

Крок 3. Готове тісто ділимо на сегменти і розкочуємо в тонкі круглі коржики.

Крок 4. Викладаємо 1-1,5 столові ложки морської начинки і, піднімаючи вільні краї, ліпимо хінкалі.

Крок 5. У великій каструлі доводимо до кипіння воду, солимо і акуратно занурюємо напівфабрикати, засікаємо 7-10 хвилин.

Крок 6. Страву сервіруємо та подаємо до столу. Смачного!

Хінкалі з гарбузом

Хінкалі з гарбузом – це не зовсім класичний рецепт, проте, не менш смачний та ароматний, ніж традиційні варіанти. Для того щоб страва вийшла не тільки смачною, а й ситною, в начинку йде не тільки помаранчевий овоч, але також м’ясний фарш, цибуля і спеції.

Час приготування – 2 год.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Фарш м’ясний – 600 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Гарбуз – 250 гр.
  • Зіра – 0,5 ч.л.
  • Коріандр – 1 год.
  • Борошно – 700 гр.
  • Вода – 300 мл.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія – 2 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу та власної зручності викладаємо все необхідне на робочу поверхню.

Крок 2. Для тіста в широкій мисці перемішуємо яйце, воду, чайну ложку солі та олію.

Крок 3. Жменями підсипаємо борошно, що просіює, і починаємо з’єднувати інгредієнти.

Крок 4. Замішуємо нелипке тісто, накриваємо серветкою та залишаємо на 20-30 хвилин.

Крок 5. Тим часом до фаршу висипаємо дрібні кубики гарбузової м’якоті.

Крок 6. Слідом відправляємо дрібні шматочки цибулі, приправи та сіль – ретельно перемішуємо.

Крок 7. Формуємо напівфабрикати: тісто розрізаємо на невеликі сегменти, розкочуємо в тонкі кола та розподіляємо начинку.

Крок 8. Укладаємо краї один на одного внахлест і щільно з’єднуємо між собою для надійності прокручуємо в руках.

Крок 9. Готуємо хінкалі в киплячій підсоленій воді 7-10 хвилин і подаємо до столу в гарячому вигляді. Смачного!

Прокрутка до верху