Будь-який домашній хліб на кефірі і не тільки відрізняється особливими смаковими та ароматичними якостями. Хліб, приготовлений своїми руками, довше зберігає свої свіжі властивості і хрустку консистенцію.
Хліб на кефірі в духовці
Для створення неповторного хлібця можна поекспериментувати з його рецептурою і начинкою.
Для того, щоб приготувати класичний хліб на кефірі в духовці, готуємо такі інгредієнти:
- кефір – 800-950мл;
- хороша борошно – 1000-1300гр;
- сода – 1 ч. л;
- сіль – 1 ч. л;
- цукор – 1 ч. л;
- соус із сої – 2 ст. л.
Покроковий рецепт приготування:
- Зручне, досить глибокій мисці потрібно змішати всі сухі інгредієнти.
- Заливаємо суху суміш кефіром. Починаємо процес вимішування.
- Спочатку використовуємо ложку або лопатку, потім, додаючи борошно (за необхідності), починаємо місити майбутній хліб руками. При приготуванні будь-якого хліба, важливо пам’ятати, що тісто при замісі має бути злегка вологим і трохи прилипати до рук. Інакше хліб буде сухим і підгорить при випіканні.
- Формуємо з маси буханець потрібної форми. Зверху бажано злегка надрізати ножем.
- Випікати такий хліб потрібно в духовці при 180 градусах. Тісто ставимо в заздалегідь розігріту духовку, інакше форма не встигне схопитися». Випікати до готовності близько 40-50 хвилин.
Готуємо в хлібопічці
Для приготування свого домашнього хліба можна скористатися сучасної хлібопічкою. Готувати з її допомогою одне задоволення. Розглянемо один з рецептів приготування.
Підготуємо інгредієнти:
- вода – 520 мл;
- оцет столовий – 30 мл;
- вершкове масло – 50 г;
- борошно з пшениці – 560 г;
- сіль – 2 ч. л;
- кава розчинна – 10 г;
- цукор – 0,5 ч. л;
- мед – 60 г;
- порошок з какао-бобів – 50 р.
Процес приготування:
- Всі інгредієнти акуратно і по черзі додаємо в ємність хлібопічки. Вибираємо режим «Білого хліба».
- Більше ніяких дій не потрібно. На виході вийде дуже ароматний і смачний хліб. Кава і какао майже не будуть відчуватися, але додадуть ароматний шлейф і приємний коричневий окрас. Домашній хліб готовий.
Використання хлібопічки дуже полегшує життя будь-якої господині. При ретельному дотриманні рецептури смачний і правильний хліб буде виходити завжди.
Без додавання дріжджів
Якщо виникла необхідність приготувати хліб без дріжджів, можна скористатися наступним оригінальним і досить нескладним рецептом.
Підготуємо наступні інгредієнти:
- борошно з пшениці найвищого ґатунку – 900гр;
- масло оливи – 6ст.л;
- кефір – 600мл;
- цукор – 4ч.л;
- звичайна сода – 2ч.л;
- сіль – 1 год.л;
- приправи (бажано італійські) – за смаком.
Покроковий процес приготування:
- Закладаємо в хлібопічку вищеперелічені інгредієнти. В залежності від моделі хлібопічки можуть лягати спочатку рідкі, а потім сипучі інгредієнти або навпаки.
- Закладаємо всі сухі інгредієнти і злегка перемішуємо.
- Додаємо кефір, соду і сіль. Присипаємо травами або приправою. В кінці додаємо масло оливи.
- Для початку вибираємо функцію «замісу» на хлібопічці. Тривалість його становить близько 15-ти хвилин. Потім вибираємо режим «Випічка» і чекаємо закінчення циклу.
- Дістаємо приготовлений хліб з хлібопічки і насолоджуємося рум’яним і смачним блюдом.
Смачний хліб на кефірі в мультиварці
Приготувати хліб на кефірі в мультиварці в сучасному світі може абсолютно кожна господиня. Освоїти нехитрий рецепт не складе особливої праці.
Підготуємо наступні інгредієнти:
- вівсянка (сухі пластівці) – 1 ст;
- цукор – 2 ст. л;
- борошно з жита – 1ст;
- панірувальні сухарі – 4 ч. л;
- борошно з пшениці – 3 ст. л;
- слив.масло – 100 г;
- кефір – 2 ст. л;
- сіль – 2 ч. л;
- сода – 4 ст. л.
Покроковий рецепт:
- Спершу розтоплюємо вершкове масло. Повільно помішуючи, з’єднуємо разом кефір, масло. В окремій ємності змішуємо вівсянку і два види борошна.
- Додаємо до сухої суміші цукор, сіль і соду.
- Починаємо змішувати дві маси. Повільно вливаємо кефірну суміш в борошно і перемішуємо тісто. В кінцевому підсумку тісто має вийти досить пластичним і м’яким. При замішуванні тіста для хліба важливо пам’ятати, що одним з важливих показників хорошого результату є повна відсутність грудок в тесті.
- Змащуємо ємність мультиварки вершковим маслом, обсипаємо панірувальними сухарями. Закладаємо тісто в ємність, формуючи невеликий горбок.
- Ставимо режим «Випічка» на мультиварці. Середня тривалість випікання 50-70 хвилин.
З цільнозернового борошна
Цільнозерновий хліб вважається одним з найбільш корисних, а приготувати його зможе навіть господиня, яка вперше замислилася над домашнім хлібцем.
Для цього дуже поживного хліба знадобиться:
- тепла вода – 500 мл;
- цілісна борошно – 610 м;
- олія на рослинній основі – 4 ст. л;
- сіль – 3 ч. л;
- дріжджі (сухі) – 4 ч. л;
- цукор – 2 ст. л.
Послідовність приготування:
- Готуємо борошно просіваємо через ситці. До борошна додаємо всі сухі інгредієнти. Ретельно перемішуємо суху суміш.
- Починаємо збивати і повільно додавати воду і рослинну олію. Приступаємо до замішування тіста. Важливо стежити, щоб тісто не взяло занадто багато води, інакше замість хліба вийде недолуга, сира коржик.
- Коли тісто стане досить пружним, дістаємо його на поверхню і продовжуємо вимішувати руками.
- Накриваємо тісто глибокою мискою або поліетиленом. Даємо «відпочити» хвилин 15-20.
- Після «відпочинку» кладемо тісто підросло в ємність, змазану олією, і залишаємо його на кілька годин, щоб утворилася характерна для хліба «розшарування».
- Формуємо з тіста потрібну фігуру і відправляємо в духовку на 40-50 хвилин. Під лист необхідно поставити дві склянки води, щоб хліб не пересихав і в потрібний момент насичувався вологою.
- Чекаємо, поки хліб охолоне. Свіжий і корисний домашній хліб готовий.
Як спекти по ірландському рецептом
Старовинний і дуже незвичайний рецепт традиційної кухні Ірландії. У класичному рецепті житній хліб на кефірі використовують спільно з додаванням родзинок.
Для цього цікавого рецепта знадобляться наступні інгредієнти:
- пшеничне і житнє борошно – 1,3 ст;
- борошно з кукурудзи – 1 ст. л;
- вівсянка – 4 ст. л;
- коріандр – 1 / 2 ч. л.;
- кефір – 1,5 ст;
- цукор – 1 ст. л;
- сода і сіль — 0.5 ч. л.
Процес приготування:
- Змішуємо всі сухі інгредієнти в одній ємності.
- Розігріваємо духовку до 170 градусів, змащуємо олією форму і злегка присипаємо манною крупою.
- Гасимо соду оцтом і змішуємо її з кефіром. Обережно вводимо в кефір сухі інгредієнти. Замішуємо тісто – воно повинно вийти досить круте.
- Формуємо «буханець» з отриманого тесту. Робимо неглибокі хрестоподібні надрізи на буханці.
- Випікаємо і насолоджуємося м’яким з хрусткою скоринкою домашнім хлібцем.
Домашній хліб житній
Спекти житній хліб на кефірі в хлібопічці нескладно. В домашніх умовах процес стане ще більш захоплюючою і простою.
Щоб приготувати запашний житній хліб підготуємо наступні продукти:
- житнє борошно – 3 ст;
- сіль і цукор – за смаком;
- дріжджі (сухі) – 2 ч. л;
- стакан сироваткової суміші;
- оливкова олія – 2 ст. л.
Етапи готування:
- Завантажуємо згідно інструкції хлібопічки всі інгредієнти в ємність. Вибираємо режим «Житній хліб».
- Нічого іншого робити не потрібно. Хлібопічка для того і потрібна, щоб повністю відгородити господиню від роботи з тестом.
Середній час випікання складе близько трьох годин. За підсумком смачної житній хліб прикрасить будь-який стіл.