Хліб на кефірі – 7 рецептів, як спекти домашній хліб в хлібопічці, в духовці і в мультиварці

Будь-який домашній хліб на кефірі і не тільки відрізняється особливими смаковими та ароматичними якостями. Хліб, приготовлений своїми руками, довше зберігає свої свіжі властивості і хрустку консистенцію.

Хліб на кефірі в духовці

Для створення неповторного хлібця можна поекспериментувати з його рецептурою і начинкою.

Для того, щоб приготувати класичний хліб на кефірі в духовці, готуємо такі інгредієнти:

  • кефір – 800-950мл;
  • хороша борошно – 1000-1300гр;
  • сода – 1 ч. л;
  • сіль – 1 ч. л;
  • цукор – 1 ч. л;
  • соус із сої – 2 ст. л.

Покроковий рецепт приготування:

  • Зручне, досить глибокій мисці потрібно змішати всі сухі інгредієнти.
  • Заливаємо суху суміш кефіром. Починаємо процес вимішування.
  • Спочатку використовуємо ложку або лопатку, потім, додаючи борошно (за необхідності), починаємо місити майбутній хліб руками. При приготуванні будь-якого хліба, важливо пам’ятати, що тісто при замісі має бути злегка вологим і трохи прилипати до рук. Інакше хліб буде сухим і підгорить при випіканні.
  • Формуємо з маси буханець потрібної форми. Зверху бажано злегка надрізати ножем.
  • Випікати такий хліб потрібно в духовці при 180 градусах. Тісто ставимо в заздалегідь розігріту духовку, інакше форма не встигне схопитися». Випікати до готовності близько 40-50 хвилин.

Готуємо в хлібопічці

Для приготування свого домашнього хліба можна скористатися сучасної хлібопічкою. Готувати з її допомогою одне задоволення. Розглянемо один з рецептів приготування.

Підготуємо інгредієнти:

  • вода – 520 мл;
  • оцет столовий – 30 мл;
  • вершкове масло – 50 г;
  • борошно з пшениці – 560 г;
  • сіль – 2 ч. л;
  • кава розчинна – 10 г;
  • цукор – 0,5 ч. л;
  • мед – 60 г;
  • порошок з какао-бобів – 50 р.

Процес приготування:

  • Всі інгредієнти акуратно і по черзі додаємо в ємність хлібопічки. Вибираємо режим «Білого хліба».
  • Більше ніяких дій не потрібно. На виході вийде дуже ароматний і смачний хліб. Кава і какао майже не будуть відчуватися, але додадуть ароматний шлейф і приємний коричневий окрас. Домашній хліб готовий.
Дивіться також:  Торт Їжачок – 7 рецептів приготування своїми руками

Використання хлібопічки дуже полегшує життя будь-якої господині. При ретельному дотриманні рецептури смачний і правильний хліб буде виходити завжди.

Без додавання дріжджів

Якщо виникла необхідність приготувати хліб без дріжджів, можна скористатися наступним оригінальним і досить нескладним рецептом.

Підготуємо наступні інгредієнти:

  • борошно з пшениці найвищого ґатунку – 900гр;
  • масло оливи – 6ст.л;
  • кефір – 600мл;
  • цукор – 4ч.л;
  • звичайна сода – 2ч.л;
  • сіль – 1 год.л;
  • приправи (бажано італійські) – за смаком.

Покроковий процес приготування:

  • Закладаємо в хлібопічку вищеперелічені інгредієнти. В залежності від моделі хлібопічки можуть лягати спочатку рідкі, а потім сипучі інгредієнти або навпаки.
  • Закладаємо всі сухі інгредієнти і злегка перемішуємо.
  • Додаємо кефір, соду і сіль. Присипаємо травами або приправою. В кінці додаємо масло оливи.
  • Для початку вибираємо функцію «замісу» на хлібопічці. Тривалість його становить близько 15-ти хвилин. Потім вибираємо режим «Випічка» і чекаємо закінчення циклу.
  • Дістаємо приготовлений хліб з хлібопічки і насолоджуємося рум’яним і смачним блюдом.

Смачний хліб на кефірі в мультиварці

Приготувати хліб на кефірі в мультиварці в сучасному світі може абсолютно кожна господиня. Освоїти нехитрий рецепт не складе особливої праці.

Підготуємо наступні інгредієнти:

  • вівсянка (сухі пластівці) – 1 ст;
  • цукор – 2 ст. л;
  • борошно з жита – 1ст;
  • панірувальні сухарі – 4 ч. л;
  • борошно з пшениці – 3 ст. л;
  • слив.масло – 100 г;
  • кефір – 2 ст. л;
  • сіль – 2 ч. л;
  • сода – 4 ст. л.

Покроковий рецепт:

  • Спершу розтоплюємо вершкове масло. Повільно помішуючи, з’єднуємо разом кефір, масло. В окремій ємності змішуємо вівсянку і два види борошна.
  • Додаємо до сухої суміші цукор, сіль і соду.
  • Починаємо змішувати дві маси. Повільно вливаємо кефірну суміш в борошно і перемішуємо тісто. В кінцевому підсумку тісто має вийти досить пластичним і м’яким. При замішуванні тіста для хліба важливо пам’ятати, що одним з важливих показників хорошого результату є повна відсутність грудок в тесті.
  • Змащуємо ємність мультиварки вершковим маслом, обсипаємо панірувальними сухарями. Закладаємо тісто в ємність, формуючи невеликий горбок.
  • Ставимо режим «Випічка» на мультиварці. Середня тривалість випікання 50-70 хвилин.
Дивіться також:  Джем з гарбуза – 8 швидких і смачних рецептів приготування

З цільнозернового борошна

Цільнозерновий хліб вважається одним з найбільш корисних, а приготувати його зможе навіть господиня, яка вперше замислилася над домашнім хлібцем.

Для цього дуже поживного хліба знадобиться:

  • тепла вода – 500 мл;
  • цілісна борошно – 610 м;
  • олія на рослинній основі – 4 ст. л;
  • сіль – 3 ч. л;
  • дріжджі (сухі) – 4 ч. л;
  • цукор – 2 ст. л.

Послідовність приготування:

  • Готуємо борошно просіваємо через ситці. До борошна додаємо всі сухі інгредієнти. Ретельно перемішуємо суху суміш.
  • Починаємо збивати і повільно додавати воду і рослинну олію. Приступаємо до замішування тіста. Важливо стежити, щоб тісто не взяло занадто багато води, інакше замість хліба вийде недолуга, сира коржик.
  • Коли тісто стане досить пружним, дістаємо його на поверхню і продовжуємо вимішувати руками.
  • Накриваємо тісто глибокою мискою або поліетиленом. Даємо «відпочити» хвилин 15-20.
  • Після «відпочинку» кладемо тісто підросло в ємність, змазану олією, і залишаємо його на кілька годин, щоб утворилася характерна для хліба «розшарування».
  • Формуємо з тіста потрібну фігуру і відправляємо в духовку на 40-50 хвилин. Під лист необхідно поставити дві склянки води, щоб хліб не пересихав і в потрібний момент насичувався вологою.
  • Чекаємо, поки хліб охолоне. Свіжий і корисний домашній хліб готовий.

Як спекти по ірландському рецептом

Старовинний і дуже незвичайний рецепт традиційної кухні Ірландії. У класичному рецепті житній хліб на кефірі використовують спільно з додаванням родзинок.

Для цього цікавого рецепта знадобляться наступні інгредієнти:

  • пшеничне і житнє борошно – 1,3 ст;
  • борошно з кукурудзи – 1 ст. л;
  • вівсянка – 4 ст. л;
  • коріандр – 1 / 2 ч. л.;
  • кефір – 1,5 ст;
  • цукор – 1 ст. л;
  • сода і сіль — 0.5 ч. л.
Дивіться також:  Пончики на кефірі – 3 швидких рецепта за 15 хвилин

Процес приготування:

  • Змішуємо всі сухі інгредієнти в одній ємності.
  • Розігріваємо духовку до 170 градусів, змащуємо олією форму і злегка присипаємо манною крупою.
  • Гасимо соду оцтом і змішуємо її з кефіром. Обережно вводимо в кефір сухі інгредієнти. Замішуємо тісто – воно повинно вийти досить круте.
  • Формуємо «буханець» з отриманого тесту. Робимо неглибокі хрестоподібні надрізи на буханці.
  • Випікаємо і насолоджуємося м’яким з хрусткою скоринкою домашнім хлібцем.

Домашній хліб житній

Спекти житній хліб на кефірі в хлібопічці нескладно. В домашніх умовах процес стане ще більш захоплюючою і простою.

Щоб приготувати запашний житній хліб підготуємо наступні продукти:

  • житнє борошно – 3 ст;
  • сіль і цукор – за смаком;
  • дріжджі (сухі) – 2 ч. л;
  • стакан сироваткової суміші;
  • оливкова олія – 2 ст. л.

Етапи готування:

  • Завантажуємо згідно інструкції хлібопічки всі інгредієнти в ємність. Вибираємо режим «Житній хліб».
  • Нічого іншого робити не потрібно. Хлібопічка для того і потрібна, щоб повністю відгородити господиню від роботи з тестом.

Середній час випікання складе близько трьох годин. За підсумком смачної житній хліб прикрасить будь-який стіл.

Прокрутка до верху