Домашній хліб, що приготований з любов’ю, буде набагато смачніше покупного і без добавок. Сьогодні ми розповімо, як правильно приготувати хліб у мультиварці і доведемо, що це зовсім не складно.
Рецепт житнього хліба
Інгредієнти:
Житнє борошно – 0,5 кг;
Вода – 0,1 л;
Сіль – на кінчику ножа;
Сухі дріжджі – 0,01 кг;
Рослинне масло – для змазування форми мультиварки;
Молоко – 0,32 л;
Цукор – 1 ч. ложка;
Сухі дріжджі – 0,01 кг;
Пшеничне борошно-3 ст. ложки.
Приготування:
Приготуйте велику ємність, у якій буде зручно замішати тісто.
Все борошно (це близько 3,5 склянки) просійте через сито. Пересипте її в ємність для тіста.
Додайте до борошна цукор, дріжджі і сіль.
Влийте в каструльку все молоко. Поставте його на середній газ, нехай вона нагріється, але не закипить. Влийте молоко до борошна.
Візьміть невелику мисочку, налийте в неї 100 мл води і трохи підігрійте її на газу. Додайте воду до тесту.
Візьміть ложку і починайте нею змішувати тісто. Допомагайте собі руками. Як тільки тісто буде триматися купи – його можна викладати на дошку. Не забудьте її притрусити борошном, інакше тісто буде липнути до поверхні.
Тісто буде погано м’ятися, щоб спростити цей процес – змастіть руки рослинним маслом. Тоді заміс пройде набагато простіше, а тісто не візьме в собі зайву муку.
Проминайте тісто на дерев’яній дошці близько п’яти хвилин. У підсумку, воно не повинно приставати до рук.
Тепер відправте тісто відпочивати. Для цього приготуйте велику ємність і трохи збризніть її маслом.
Покладіть тісто в миску і надіньте на нього поліетиленовий пакет, або накрийте все харчовою плівкою.
Надішліть миску з тестом в тепле місце на 45 хвилин. За цей час воно у вас збільшитися вдвічі.
Дістаньте наше тісто і покладіть його на робочу поверхню. Трохи промните його руками.
Форму мультиварки необхідно змастити соняшниковою олією.
Увімкніть на мультиварці режим «підігрів» на 2 хвилини.
У вимкнену, але теплу каструлю покладіть тісто. Закрийте кришку приладу і залиште там тісто на 40 хвилин (у цей час відкривати кришку не можна).
По закінченню вказаного часу, виставте режим «випічка» на 60 хвилин. Вкажіть температуру 150 градусів.
Через 40 хвилин потрібно відкрити каструлю і перевернути наш хліб. Для цього можна взяти ємність для варіння на пару. Перед перевертанням хліба, візьміть спеціальну лопатку (інші прилади брати не рекомендується, інакше ви можете подряпати саму чашу) і пройдіться нею по стінках чаші, щоб хліб легко відокремився.
Після перевертання хліб повинен випікатися ще 20 хвилин.
Житній хліб готовий. Акуратно діставайте її з чаші і дайте йому охолонути. Вважається, що такий хліб потрібно подавати лише холодним, але ви можете його вживати в будь-якому вигляді.
Бездріжджовий хліб в мультиварці
На приготування такого хліба у вас піде декілька днів, але результат того вартий.
Інгредієнти:
Житнє борошно – 1 кг;
Соняшникова олія – 6 ст. ложок;
Мед – 1 ст. ложка;
Пшеничне борошно – 0,1 кг;
Сіль – 1 ч. ложка;
Очищена вода.
Приготування:
Приготуйте велику посуд. В ідеалі вона повинна бути керамічної або скляної.
Закип’ятіть 100 мл води. Влийте її в ємність для тіста.
Додайте до води 0,1 кг житнього борошна. Ретельно все перемішайте, щоб маса не мала грудочок. Ці дії потрібно проводити дерев’яною лопаткою або ложкою. Залізні прилади не підійдуть.
Візьміть харчову плівку і затягніть нею миску. Або просто накрийте тісто паперовим рушником.
Поставте хлібне тісто в тепле місце (наприклад біля батареї) на 1 добу.
Через зазначений час, дістаньте тісто. На його поверхні повинні були утворитися бульбашки, якщо їх немає – значить, ви неправильно вибрали місце для зберігання тесту. На даному етапі це не критично, просто переставте миску в більш тепле місце.
Закип’ятіть знову 100 мл води і додайте її до тесту.
Відміряйте 0,1 кг житнього борошна, просіяти її і висипте до опарі. Знову все перемішати дерев’яною лопаткою, затягніть миску харчовою плівкою і відправте в будь тепле місце (наприклад біля плити) на 1 добу.
На 3 день необхідно буде повторити 7 і 8 кроки.
На четвертий день необхідно закип’ятити близько 0,5 літра води. Додайте її до тесту, а також насипте борошно. Її повинно бути стільки, щоб маса нагадувала густу сметану.
Надішліть миску в тепле місце ще на 1 день.
Відокремте ¾ цього тесту і покладіть його в окрему миску, в якій вже буде замішуватися хліб.
У решту ¼ додайте 0,1 кг житнього борошна і кип’ячену воду. Маса повинна нагадувати густу сметану. Повторюйте з цієї ¼ ті ж дії, що були раніше, і через кілька днів ви зможете приготувати ще хліба. Якщо ви більше не захочете спекти хліб, то просто додайте цю опару в іншу випічку замість дріжджів. Стакан цієї опари замінює 0,04 кг дріжджів.
До тесту (¾ опари) додайте трохи меду, солі і масла. Все змішайте. Найзручніше це робити віночком, тоді не будуть формуватися грудочки. Тепер додайте борошно і продовжуйте всі розмішувати ложкою. Тільки після того, як тісто набуло щільну структуру, його можна замішувати руками. Раніше цього робити не можна, так як всі прилипне до рук, і відмити тісто буде дуже важко. Але якщо тісто випадково потрапило на стіл або на іншу меблі, відразу лийте на нього воду, щоб тісто розмокло.
Коли ложкою вже не вийде вимішувати тісто, викладіть його на дошку (обов’язково посипте її борошном, інакше потім буде важко відірвати тісто) та мніть його руками. Це потрібно робити до тих пір, поки воно не перестане прилипати до ваших пальцях. Зараз можна додавати в тісто звичайне пшеничне борошно.
Змастіть чашу приладу маслом і викладіть в неї тісто. Накрийте все паперовим рушником, щоб наше тісто не обвітрилося. Залиште чашу в теплому місці на 3 години.
Через 3 години наш хліб в чаші прийме правильну форму і буде готовий до випікання. Візьміть силіконову пензлик і змастіть хліб зверху олією.
Ставте чашу в прилад і включайте режим «випічка» на 30 хвилин.
Через півгодини вимкніть мультиварку і переверніть хліб на іншу сторону.
Знову поставте режим «випічка» на півгодини.
Через півгодини хліб буде готовий. Покладіть його на кошик (вона використовується для готування на пару), накрийте рушником і дайте йому трохи охолонути.
Остиглий хліб можна нарізати на невеликі шматочки і подавати до будь-яких страв.
Якщо він зачерствіє, то наріжте його кубиками, запечіть трохи в духовці і кидайте ці грінки в супи або в салати.
Білий хліб в мультиварці — покроковий рецепт
Інгредієнти:
Молоко (або очищена вода) – 0,5 л;
Рослинне масло – 3 ст. ложки;
Борошно (пшеничне) – 0,8 кг;
Сухі дріжджі – 1 ст. ложка;
Сіль – половина чайної ложки;
Цукор – 1 ст. ложки.
Приготування:
Налийте в миску тепле молоко і розчиніть в ньому дріжджі.
До молока необхідно додати сіль, 2 ложки рослинного масла і цукор. Змішайте всі компоненти.
Просіяти все борошно і невеликими порціями вводите її до молока.
Викладіть тісто на посипану борошном дошку і гарненько промните його руками.
Поверніть тісто в ємність, накрийте її одним паперовим рушником і залиште наше тісто підходити, це займе близько 40 хвилин.
Змастіть мультиварку маслом і покладіть всередину наше тісто.
Увімкніть режим «підігрів» на 10 хвилин.
Відключіть прилад, нехай тісто знаходиться в межах 20 хвилин.
Знову увімкніть «підігрів», але цього разу лише на 3 хвилини.
Залиште тісто ще на 15 хвилин.
Тільки тепер можна піднімати кришку. Ви побачите, що хліб збільшився в розмірах.
Тепер встановіть режим «випічка» на 90 хвилин.
Через зазначений час, мультиварка видасть звуковий сигнал і вимкнеться.
Витягніть хлібець і переверніть його на іншу сторону.
Виставте мультиварці на режимі «випічка» на 30 хвилин. Загалом, хліб печеться 2 години.
Готовий виріб дістаньте з приладу і дайте йому трохи охолонути. Цей хліб може зберігатися кілька днів.
Вівсяний хліб
Інгредієнти:
Сіль – половина чайної ложки;
Вівсяні пластівці – 1 мультистакан;
Вода – 2 мультистакана;
Дріжджі – 7 грам;
Борошно (пшеничне) – 3 мультистакана.
Приготування:
Приготуйте велику миску (для замісу тіста). Насипте в неї трохи солі, склянка пластівців і 7 грамів дріжджів.
У невелику каструльку налийте питну воду і трохи підігрійте її на газу.
Залийте всі сухі компоненти теплою водою. Тепер все перемішайте і залиште цю суміш набухати на 25 хвилин.
Просіяти все борошно і поступово вводите її до пластівців. Постійно перемішуйте тісто. Його консистенція повинна бути рідкою, тому руками це тісто проминать не потрібно.
Візьміть чашу і покладіть в неї наше тісто.
Закрийте кришку свого приладу і встановіть режим «мультиповар» (він дає змогу виставити свій час і температуру). Виставте на 1 годину температуру 35 градусів. При цій температурі тісто буде настоюватися і поступово підніматися.
Відкрийте кришку мультиварки і посипте наш виріб пластівцями. Це потрібно тільки для краси, тому ви можете пропустити цей крок.
Виставте на приладі режим «випічка» на 50 хвилин.
По закінченню 50 хвилин необхідно акуратно перевернути хліб. У цей момент можна обпектися, тому краще зачекайте, поки вийде пар.
Поставте хліб випікатися на цьому ж режимі ще на 15 хвилин.
Вимкніть прилад, і ставте виріб всередині на 10 хвилин.
Тепер можете відкривати кришку і витягувати хліб. Коли він трохи охолоне – можна їсти.
Радимо скуштувати бутерброди з вівсяним хлібом. Цей цікавий смак нікого не залишить байдужим.
Дієтичний рецепт
Якщо ви стежите за своєю фігурою, то цей рецепт для вас.
Інгредієнти:
Вода – 0,3 л;
Сіль – 1 щіпка;
Свіжа зелень (кріп і/або петрушка) – 1 пучок;
Цукор – 1 ст. ложка;
Коріандр – 2 щіпки;
Солод – 1 ст. ложка;
Житнє борошно – 0,35 кг;
Житня закваска – 0,4 л;
Вівсяне борошно – 0,35 кг;
Рослинна олія – 4 ст. ложки.
Приготування:
Візьміть об’ємну ємність і насипте в неї ложку солоду.
Додайте до нього цукор. Можете брати будь-який вигляд – білий або коричневий.
Киньте туди ще дрібку солі.
Відміряйте трохи коріандру і додайте його до решти інгредієнтів.
Поворушіть миску з усіма компонентами, щоб вони трохи змішалися.
Зелень ретельно промийте під проточною водою і дрібно порубаєте. Додайте її в миску.
Відміряйте 2 столових ложки рослинного масла і додайте його до решти інгредієнтів.
Налийте в миску 300 мл води і закип’ятіть її. Додайте гарячу воду в миску і перемішайте.
Просіяти все кількість житнього борошна через сито. Висипте її в миску і швидко все змішайте.
Те ж саме виконайте з вівсяним борошном. Якщо у вас її немає, то зробіть все самостійно – з пластівців. У цьому вам допоможе кавомолка. В крайньому випадку, цей вид борошна можна замінити пшеничним борошном.
Додайте до тесту закваску. Перемішуйте тісто виделкою, так вам буде зручніше.
Готове тісто можна потім пром’яти руками. Воно має бути цілісним і еластичним.
Промажте маслом форму. Укладіть хліб в чашу, його теж потрібно трохи промазати.
Закрийте каструлю і самостійно виставте температуру 40 градусів, час – 6 годин. Це довго, але за цей час хліб настоїться і буде готовий до випічки.
Тепер виберете режим «випічка» на 1 годину. Потім перевірте готовність свого хліба з допомогою зубочистки, якщо він не готовий – відправте його допекаться.
Готовий хліб викладіть на плоске блюдо і можете відразу нарізати.
Зберігати його можна близько 5 днів, в холодильнику.
Їжте його з відвареної грудкою або з іншими дієтичними стравами.
Швидкий і смачний спосіб приготування
Інгредієнти:
Борошно (пшеничне) – 0,25 кг;
Дріжджі (свіжі) – 10 г;
Сіль – 1 щіпка;
Рослинне масло – для змазування чаші мультиварки;
Вода – 0,3 л.
Приготування:
Налийте в миску теплу воду і розчиніть в ній сіль.
Додайте дріжджі (їх попередньо замочувати не потрібно) і просіяне борошно. Перемішуйте тісто дерев’яною лопаткою.
Тепер поставте вимішане тісто в тепле місце на півгодини.
Змастіть форму мультиварки (низ і боки)соняшниковою олією і викладіть в неї тісто. Нехай воно далі настоюється в ній – близько півгодини.
Вставте чашу назад в прилад і встановіть режим «випічка» на 50 хвилин.
Переверніть хліб і на тій же програмі поставте ще 20 хвилин.
Все, хліб готовий.
Хоч і готується це виріб досить швидко, але смак хліба приголомшливий. А золотава скоринка і повітряна серединка вас неодмінно порадують.
Готуємо на кефірі
Інгредієнти:
Дріжджі (свіжі) – 0.05 кг;
Цукор – 1 ч. ложка;
Кефір – 0,25 л;
Соняшникова олія – 3 ст. ложки;
Гірчиця (у зернах) – 1 ч. ложка;
Пшеничне борошно (вищого ґатунку) – 0,4 кг;
Яйце – 1 штука;
Кріп – 3 гілочки;
Сіль – 1 щіпка.
Приготування:
Всі продукти заздалегідь дістаньте з холодильника, щоб вони придбали кімнатну температуру.
Кефір вилийте в невелику мисочку і трохи прогрійте – до 25 градусів.
Зніміть його з вогню і додайте в нього дріжджі.
Додайте в миску трохи солі і цукру. Все змішайте і відставте опару на 15 хвилин.
Приготуйте велику зручну миску для тіста і розбийте в неї яйце.
Дрібно порубаєте вимитий кріп і висипте його до яйцю. Також, в миску потрібно додати ложку гірчиці і ложку олії.
Перелийте в миску до яйцю нашу опару. Все перемішайте. Найзручніше це буде зробити віночком.
Просійте борошно через сито і додати до решти інгредієнтів. Ретельно все вимішуйте, щоб у підсумку ваше тісто було м’яким і не приклала до пальців.
Накрийте миску з тестом і переставте її в тепле місце на 40-50 хвилин. Будьте обережні! Це тісто боїться протягів, тому не відкривайте вікна в цей проміжок часу.
Змастіть чашу рослинним маслом.
Трохи промните руками тісто і відправте його у змащену форму.
Поставте режим «випічка» на 45 хвилин.
Після завершення цього процесу — переверніть хліб. Нехай він печеться ще 15 хвилин.
Наш пишний і ароматний хліб готовий.
У цьому рецепті з начинкою можна експериментувати самостійно. Наприклад, можна додати свіжий базилік або прованські трави.
Сподіваємося, що представлені способи приготування домашньої випічки допоможуть спекти смачний хліб, порадувавши свою сім’ю.