Хмелі сунелі – що це за приправа?
Ця спеція міцно асоціюється з кавказькою кухнею, яка завоювала популярність у всьому світі. Хмелі сунелі – не пряна трава, а ціла суміш сухих приправ. Їх купаж дає поєднання незвичайних смаків, збуджують апетит. Приправа має злегка гіркуватий смак, але цим не псує страви, а надає їм особливу пікантність.
Детальний склад спеції
У приправу входить багато трав, що ростуть на Кавказі, і деякі з них беруть не тільки з грядки. Склад Хмелі сунелі строго не лімітований – скільки господинь робить збори, стільки і варіацій ароматною спеції. Можна купити готову пряність або скласти свою рецептуру, підібравши трави на власний смак.
Приблизний склад Хмелі сунелі
Найменування трави | Яку особливість надає спеції |
Пажитник | Надає приправі особливий запах, що нагадує каррі |
Базилік | Дає цілий букет ароматів – ментоловий, лимонний, анісовий |
Коріандр | Наробить блюдо лимонним присмаком |
Майоран | Своїм солодкувато-гірким смаком чимось схожий на кардамон |
М’ята | Надає страві дражливий рецептори освіжаючий аромат |
Шафран | Його склад включають небагато (не більше 0,1% від загальної кількості) з-за сильної насиченості гіркуватого смаку |
Ісопу | Це його камфорно-пряний запах присутній у спеції |
Чабер | Надає приправі перцеву гіркота |
Гіркий червоний перець | Досить пекуча приправа, тому для гострої нотки беруть не більше 2% |
Також до складу входять, звичні російським господиням: кріп, петрушка, селера, додають спеції аромат ефірними маслами. Ну і куди ж без всюдисущого лаврового листа.
Можна доповнювати, або видозмінювати список, при цьому дотримуючись основного правила – загальна кількість спецій в приправі дорівнює 13. Два інгредієнта беруть в невеликій кількості – це пекучий перець і шафран, інші присутні в рівних частках.
Який запах і смак має приправа
Кожна пряність, що входить в Хмелі сунелі, надає приправі свій аромат і смак. Ці запахи, сполучені в одному зборі, органічно переплітаються, і спеція набуває горіховий аромат. У приправи приємний гіркувато-пекучий смак з невеликою кислинкою, надає східним стравам особливу гостроту.
Куди і в які страви додають
Приправа настільки популярна на Кавказі, що складно уявити страви, куди додавати не треба. М’ясні кулінарні шедеври з баранини, яловичини і курки точно не обходяться без ароматної спеції.
Відчути її смак і аромат можна в таких рецептах:
- традиційні харчо, лобіо, сациві, чахохбілі;
- грузинські соуси, де Хмелі сунелі доповнює собою кислувато-фруктові аромати;
- риба в будь-якому вигляді (у термічній обробці і засолюванні);
- смажені (запечені) овочі і страви з квасолі;
- навіть овочеві салати.
Застосовується пряна приправа і консервації. Завдяки спеції виходять оригінальні маринади.
Чим замінити Хмелі сунелі
Не реально уявити, чим замінити Хмелі сунелі, адже у спеції такий багатий склад. Можна дещо видозмінити його і отримати злегка відрізняються аромат і присмак.
У Грузії господині іноді замість цілого збору трав беруть лише зеленуваті насіння пажитника, який є основним компонентом ароматного набору. У них терпко-горіховий смак і аромат.
В якійсь мірі альтернативою Хмелі сунелі може стати Каррі. До її складу входять ідентичні інгредієнти. У цієї приправи такий же стійкий приємний аромат, але смакові якості більш м’які.
Як зробити в домашніх умовах
Багато господинь вважають за краще експериментувати. Ось і Хмелі сунелі для них перестало бути традиційної спецією Кавказу і перекваліфіковувалося у фірмову «фішку». Нижче наведено 2 рецепта: один з них спрощений варіант приправи, інший – результат кулінарного експерименту.
Рецепт № 1
Для приготування домашньої приправи беруть насіння пажитника (2 ч. л.), чабер і коріандр (по 1 ст. л.), кріп (1,5 ч. л.), лаврушку (2 аркуша), мелений червоний перець (0,5 ч. л.).
Далі діють за таким алгоритмом:
- насіння і лавр перемелюють на кавомолці;
- перетирають в порошок інші інгредієнти;
- всі компоненти з’єднують і добре перемішують.
Невеликий склад і мінімум зусиль дозволять мати під рукою ароматну приправу, що нагадує собою Хмелі сунелі.
Рецепт № 2
Тут список компонентів пообширнее. Беруть не тільки насіння пажитника, але і його листя. До складу включають майоран, чебрець, чабер, м’яту, лавровий лист, куркуму. Знадобляться також насіння селери, кропу і коріандру, невелика паличка кориці, морська сіль і чорний перець. Не варто забувати про ефірному шафрані, але його складі повинно бути не більше 1 ч. л.
Щоб отримати якісну пряну приправу, витримують послідовність з’єднання компонентів:
- спочатку перемелюють разом лаврушки і корицю;
- потім подрібнюють всі приготовані насіння, сіль, перець, чабер;
- змішавши обидва порошку, додають куркуму;
- в кінці укладають подрібнені трави і все добре перемішують.
Як би не варіювалися склади складаються приправ, основним компонентом повинен завжди залишатися пажитник. Без його листя або насіння складно уявити Хмелі сунелі. Всі використовувані в рецептах трави повинні бути ретельно висушені.
Корисні властивості Хмелі сунелі
Це не просто приправа, збуджуюча апетит, – до складу Хмелі сунелі входить велика кількість трав, що володіють лікувальними властивостями. Тому використання пряної спеції можна розцінювати, як профілактичну міру зміцнення здоров’я (не дарма ж на Кавказі так довго живуть).
Насиченість Хмелі сунелі ефірними маслами, мінеральними солями, вітамінами додає спеції протизапальні, спазмолітичні, антибактеріальні, сечогінні властивості. Приправа – відмінний антиоксидант, який і метаболізм відновить, і настрій підніме. Про те, як конкретно впливають на організм компоненти, що входять до складу, можна дізнатися з таблиці.
Корисні властивості Хмелі сунелі
Найменування трави | Користь для організму |
Пажитник | Підвищує апетит, корисний при лактації і відіграє позитивну роль у чоловічої потенції |
Базилік | Знімає шлункову біль і запалення в організмі |
Коріандр | Жовчогінний і проносний засіб |
Майоран | Часто використовують при захворюваннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту і дихальних шляхів |
М’ята | Діє заспокійливо на нервову систему, розширює кровоносні судини |
Шафран | Найсильніший антиоксидант з численним переліком лікувальних властивостей |
Ісопу | Корисний при порушеннях ШЛУНКОВО-кишкового тракту і застосовується в лікуванні анемії |
Чабер | Бореться із запаленнями і бактеріями, добре знімає біль у шлунку |
Гіркий червоний перець | Хороший стимулятор апетиту |
Кріп | Послаблюючий, сечогінний, муколітичний засіб |
Петрушка | Налагоджує травлення і має сечогінну властивість |
Селера | Надає благотворний вплив на гормональну і нервову системи, активує метаболічні процеси |
Лист лавровий | Хороший імуностимулятор. У поєднанні з іншими компонентами приправи заспокоює ЦНС |
Незважаючи на такий «послужний список», до приправі є і протипоказання:
- хоч пажитник і здатний активувати вироблення грудного молока, але інші компоненти можуть виявитися шкідливими для малюка. Тому годуючій мамі краще не захоплюватися гострими стравами;
- вагітним взагалі не рекомендуються прянощі – вони вводять матку в тонус. Це може спровокувати передчасні пологи;
- відмовитися від пряного задоволення доведеться і тим, у кого є хронічні захворювання травної системи, нирок, печінки;
- багато хто з компонентів Хмелі сунелі здатні спровокувати алергічні реакції, і це необхідно враховувати при вживанні спеції.
Але навіть якщо ніяких протипоказань немає, захоплюватися гострими стравами не варто. Все добре в міру.