Хрусткий солодкий хмиз – десерт з дитинства. Це блюдо виходить бюджетним, але при цьому приголомшливо смачним. Кращі рецепти хмизу зібрані далі.
Класичний хрусткий хмиз
Інгредієнти: 760 г борошна, 3 яйця, повний стакан фільтрованої води, дрібку солі, цукрова пудра, рафіновану олію у великій кількості для смаження.
- У чашку виливаються яйця, додається кухонна сіль, і компоненти збиваються до повного розчинення солоних крупинок.
- Далі вливається вода, все вимішується до однорідності.
- Борошно попередньо пару раз просіюється і висипається в отриману суміш.
- Готове круте тісто забирається на 20-25 хвилин у прохолоду під рушником.
- Маса тонко розкочується, ріжеться на прямокутнику, в середині кожного робиться надріз. Через цей отвір один край заготовки вивертається назовні.
- Шматочки тіста викладаються в розпечене масло і готуються до рум’яності.
- Вийшло частування посипається пудрою.
Цей рецепт хрусткого хмизу один з найпростіших і розповсюджених.
Солодке частування на кефірі
Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, 3 яйця, 120 мл кефіру, дрібку солі, велика ложка сметани, цукрова пудра, рафінована олія.
- Сирі яйця з дрібною сіллю активно розмішують до повного розчинення солоних крупинок.
- Тільки після цього в масу виливається не холодний кефір. Продукти перемішуються до однорідності.
- До інших компонентів викладається сметана.
- Далі висипається просеянная високосортна борошно.
- Після чергового перемішування тісто забирається в прохолоду хвилин на 20.
- Залишилося розкачати його, розрізати на прямокутники, вивернути через отвір посередині заготовки і готувати в киплячій олії до рум’яності.
Щоб хмиз на кефірі не вийшов занадто жирним, вже готове ласощі обов’язково викладається на паперову серветку. Ще гарячим воно щедро присипається пудрою.
На тесті з молока
Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, 3 яйця, пудра цукрова, половина чайної ложки солі, 3 великі ложки жирного молока, масло.
- У миску для замішування тісто відразу виливаються сирі яйця, всипається кухонна сіль, додається молоко. Бажано, щоб всі використовувані складові виявилися однакової температури.
- Продукти перетираються ложкою до повного розчинення солі. Найзручніше перевіряти це, затиснувши краплю маси між пальцями.
- Борошно попередньо пару раз просіюється з високого відстані. Це дозволить максимально збагатити продукт киснем. Якщо сита під рукою не виявилося, можна використовувати для цієї мети навіть звичайний друшляк з невеликими отворами.
- У вийшла на другому кроці масу всипається підготовлена борошно. Замішується пружне і трохи липке тісто.
- З основи руками формується шар, який в харчовій плівці відправляється в прохолоду приблизно на годину.
- Повністю готове тісто ріжуть на кілька частин. Кожна з них дуже тонко розкочується. Досвідчені господині відзначають, що тісто має вийти не товщі цигаркового паперу.
- Пласти тіста ріжуться ромбиками. Всередині кожного робиться розріз, в який просовується один край заготовки і вивертається назовні.
- У глибокій сковорідці добре розігрівається масло, в нього занурюється майбутній хмиз. Смажиться ласощі до рум’яного кольору.
Ще гарячим десерт рясно посипається цукровою пудрою.
Рецепт приготування на сметані
Інгредієнти: 3 ст. пшеничного борошна, 2 великих яйця, 4 ст. ложки цукрового піску, 220 мл сметани середньої жирності, пудра цукрова, 1,5 ч. ложки харчової соди, масло. Як приготувати хмиз на основі сметани, розповідається далі.
- Сирі яйця виливаються в миску і збиваються з цукровим піском.
- Відразу ж в масу додається харчова сода і сметана. Два цих продукту в поєднанні дадуть тесту пишність.
- Борошно в тісто потрібно вводити повільно невеликими порціями. Потрібно стежити за консистенцією маси, так як різні види продукту дуже сильно різняться між собою. В першу чергу борошно буває різної вологості, що обов’язково потрібно враховувати.
- Замішується нелипким, але м’яке тісто. Воно відразу ж розкочується пласт товщиною 3-4 мм.
- Тісто ріжеться на прямокутники з розміром посередині. Одна сторона кожної заготовки вивертається через цей виріз.
- Готові «бантики» смажаться в добре розігрітій олії з двох сторін.
Ще тепле ласощі посипається цукровою пудрою.
Пісний хмиз на воді
Інгредієнти: 320 г високосортного борошна, 2 ст. ложки цукрового піску, повний склянку рафінованої олії, половина склянки мінеральної води, щіпка лимонної цедри, ¼ ч. ложки пекарського порошку.
- Цукровий пісок добре розтирається з холодним маслом.
- В окремий посуд просіюється високосортна борошно разом з пекарським порошком. В отриману сипку масу вливається газована мінералка відразу ж після відкриття пляшки з водою.
- Суміші з двох перших кроків з’єднуються. Добре вимішується тісто.
- Масу можна відразу ж розкачати на поверхні без мучного покриття. Вона і без того не буде прилипати до столу.
- Тісто розрізається на прямокутники з отворами посередині, через які треба вивернути один край кожної заготовки.
- Смажиться частування на великій кількості олії.
Вийшов тонкий хмиз рясно посипається цукровою пудрою.
З додавання горілки
Інгредієнти: 2 великих курячих яйця, дрібку солі, 40 мл горілки без добавок, півкіло борошна, рафінована олія для смаження, цукрова пудра.
- Спочатку в чашку розбиваються яйця. До них відразу підсипається невелику кількість солі. Далі інгредієнти добре збиваються, поки не перетворяться в пінисту масу.
- До продуктів виливається горілка. Цей спиртний напій робить десерт хрустким і крихким.
- Після чергового перемішування можна починати поступово додавати борошно. Використовуватися буде не вся кількість цього продукту, яке зазначено в рецепті. Потрібно додати стільки борошна, скільки візьме тісто. У підсумку воно повинно вийти як пельменний. Інша знадобиться борошно для підсипання.
- Маса забирається в пакеті прохолоду приблизно на півгодини. Далі основа ділиться на 4 порції.
- Кожна з частин дуже тонко розкочується і нарізають на прямокутні шматочки з отвором посередині. Вони вивертаються з одного або відразу з двох країв.
Готується хмиз у великій кількості олії. Ще гарячим він прокидається пудрою.
Хрусткий хмиз «Трояндочки»
Інгредієнти: 260 г високосортного борошна, 180 мл фільтрованої води, 45 мл горілки, 3 ст. ложки цукрового піску, пудра і масло.
- У глибокій ємності з’єднуються всі сухі компоненти, крім цукрової пудри. Борошно попередньо пару раз просіюється.
- До отриманої суміші виливається відразу і вода, і алкогольний напій.
- Замішується круте тісто. Його треба розкачати в тонкий пласт, який нарізається на довгі прямокутні смужки.
- Кожна заготовка з тіста скручується в нещільний рулет, щоб зовні вона стала нагадувати трояндочку.
- Отримані «квіти» готуються в киплячій олії до золотистого відтінку.
«Трояндочки» викладаються на паперовий рушник, щоб позбавити їх від зайвого жиру. Ще гарячим десерт рясно посипається цукровою пудрою.
Як зробити на молочній сироватці?
Інгредієнти: повний стакан молочної сироватки, велике куряче яйце, ½ ч. ложки харчової соди, 420 г високосортного борошна, олія для обсмажування і цукрова пудра.
- У глибоку зручну посуд наливається не холодна сироватка. В рідина додається харчова сода. Суміш залишають на 3-4 хвилини.
- У масу розбивається куряче яєчко.
- Далі невеликими порціями можна починати всипати просіяне борошно. Після кожного додавання інгредієнти вимішуються широкої ложкою або лопаткою.
- У мисці повинно бути густе тісто – м’яке і не прилипающее до пальців. Воно вкривається рушником з натурального матеріалу і залишають на півгодини при кімнатній температурі.
- Тісто для хмизу розкачується в тонкий пласт на присипаному борошном столі. Пласт нарізати прямокутниками з отворами в середині. Заготовки провертаються в центр надрізу 1-3 рази.
- Шматочки тіста обсмажуються на розпеченому маслі з двох боків до рум’яного кольору.
Ласощі викладається на пергамент і рясно посипається цукровою пудрою.