Хмиз – 8 рецептів приготування хрусткого хмизу

Хрусткий солодкий хмиз – десерт з дитинства. Це блюдо виходить бюджетним, але при цьому приголомшливо смачним. Кращі рецепти хмизу зібрані далі.

Класичний хрусткий хмиз

Інгредієнти: 760 г борошна, 3 яйця, повний стакан фільтрованої води, дрібку солі, цукрова пудра, рафіновану олію у великій кількості для смаження.

  • У чашку виливаються яйця, додається кухонна сіль, і компоненти збиваються до повного розчинення солоних крупинок.
  • Далі вливається вода, все вимішується до однорідності.
  • Борошно попередньо пару раз просіюється і висипається в отриману суміш.
  • Готове круте тісто забирається на 20-25 хвилин у прохолоду під рушником.
  • Маса тонко розкочується, ріжеться на прямокутнику, в середині кожного робиться надріз. Через цей отвір один край заготовки вивертається назовні.
  • Шматочки тіста викладаються в розпечене масло і готуються до рум’яності.
  • Вийшло частування посипається пудрою.

Цей рецепт хрусткого хмизу один з найпростіших і розповсюджених.

Солодке частування на кефірі

Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, 3 яйця, 120 мл кефіру, дрібку солі, велика ложка сметани, цукрова пудра, рафінована олія.

  • Сирі яйця з дрібною сіллю активно розмішують до повного розчинення солоних крупинок.
  • Тільки після цього в масу виливається не холодний кефір. Продукти перемішуються до однорідності.
  • До інших компонентів викладається сметана.
  • Далі висипається просеянная високосортна борошно.
  • Після чергового перемішування тісто забирається в прохолоду хвилин на 20.
  • Залишилося розкачати його, розрізати на прямокутники, вивернути через отвір посередині заготовки і готувати в киплячій олії до рум’яності.

Щоб хмиз на кефірі не вийшов занадто жирним, вже готове ласощі обов’язково викладається на паперову серветку. Ще гарячим воно щедро присипається пудрою.

На тесті з молока

Інгредієнти: півкіло високосортного борошна, 3 яйця, пудра цукрова, половина чайної ложки солі, 3 великі ложки жирного молока, масло.

  • У миску для замішування тісто відразу виливаються сирі яйця, всипається кухонна сіль, додається молоко. Бажано, щоб всі використовувані складові виявилися однакової температури.
  • Продукти перетираються ложкою до повного розчинення солі. Найзручніше перевіряти це, затиснувши краплю маси між пальцями.
  • Борошно попередньо пару раз просіюється з високого відстані. Це дозволить максимально збагатити продукт киснем. Якщо сита під рукою не виявилося, можна використовувати для цієї мети навіть звичайний друшляк з невеликими отворами.
  • У вийшла на другому кроці масу всипається підготовлена борошно. Замішується пружне і трохи липке тісто.
  • З основи руками формується шар, який в харчовій плівці відправляється в прохолоду приблизно на годину.
  • Повністю готове тісто ріжуть на кілька частин. Кожна з них дуже тонко розкочується. Досвідчені господині відзначають, що тісто має вийти не товщі цигаркового паперу.
  • Пласти тіста ріжуться ромбиками. Всередині кожного робиться розріз, в який просовується один край заготовки і вивертається назовні.
  • У глибокій сковорідці добре розігрівається масло, в нього занурюється майбутній хмиз. Смажиться ласощі до рум’яного кольору.
Дивіться також:  Штрудель з вишнями – дев’ять рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Ще гарячим десерт рясно посипається цукровою пудрою.

Рецепт приготування на сметані

Інгредієнти: 3 ст. пшеничного борошна, 2 великих яйця, 4 ст. ложки цукрового піску, 220 мл сметани середньої жирності, пудра цукрова, 1,5 ч. ложки харчової соди, масло. Як приготувати хмиз на основі сметани, розповідається далі.

  • Сирі яйця виливаються в миску і збиваються з цукровим піском.
  • Відразу ж в масу додається харчова сода і сметана. Два цих продукту в поєднанні дадуть тесту пишність.
  • Борошно в тісто потрібно вводити повільно невеликими порціями. Потрібно стежити за консистенцією маси, так як різні види продукту дуже сильно різняться між собою. В першу чергу борошно буває різної вологості, що обов’язково потрібно враховувати.
  • Замішується нелипким, але м’яке тісто. Воно відразу ж розкочується пласт товщиною 3-4 мм.
  • Тісто ріжеться на прямокутники з розміром посередині. Одна сторона кожної заготовки вивертається через цей виріз.
  • Готові «бантики» смажаться в добре розігрітій олії з двох сторін.

Ще тепле ласощі посипається цукровою пудрою.

Пісний хмиз на воді

Інгредієнти: 320 г високосортного борошна, 2 ст. ложки цукрового піску, повний склянку рафінованої олії, половина склянки мінеральної води, щіпка лимонної цедри, ¼ ч. ложки пекарського порошку.

  • Цукровий пісок добре розтирається з холодним маслом.
  • В окремий посуд просіюється високосортна борошно разом з пекарським порошком. В отриману сипку масу вливається газована мінералка відразу ж після відкриття пляшки з водою.
  • Суміші з двох перших кроків з’єднуються. Добре вимішується тісто.
  • Масу можна відразу ж розкачати на поверхні без мучного покриття. Вона і без того не буде прилипати до столу.
  • Тісто розрізається на прямокутники з отворами посередині, через які треба вивернути один край кожної заготовки.
  • Смажиться частування на великій кількості олії.
Дивіться також:  Молочний шоколад: склад, калорійність, марки. 6 рецептів, як зробити молочний шоколад в домашніх умовах

Вийшов тонкий хмиз рясно посипається цукровою пудрою.

З додавання горілки

Інгредієнти: 2 великих курячих яйця, дрібку солі, 40 мл горілки без добавок, півкіло борошна, рафінована олія для смаження, цукрова пудра.

  • Спочатку в чашку розбиваються яйця. До них відразу підсипається невелику кількість солі. Далі інгредієнти добре збиваються, поки не перетворяться в пінисту масу.
  • До продуктів виливається горілка. Цей спиртний напій робить десерт хрустким і крихким.
  • Після чергового перемішування можна починати поступово додавати борошно. Використовуватися буде не вся кількість цього продукту, яке зазначено в рецепті. Потрібно додати стільки борошна, скільки візьме тісто. У підсумку воно повинно вийти як пельменний. Інша знадобиться борошно для підсипання.
  • Маса забирається в пакеті прохолоду приблизно на півгодини. Далі основа ділиться на 4 порції.
  • Кожна з частин дуже тонко розкочується і нарізають на прямокутні шматочки з отвором посередині. Вони вивертаються з одного або відразу з двох країв.

Готується хмиз у великій кількості олії. Ще гарячим він прокидається пудрою.

Хрусткий хмиз «Трояндочки»

Інгредієнти: 260 г високосортного борошна, 180 мл фільтрованої води, 45 мл горілки, 3 ст. ложки цукрового піску, пудра і масло.

  • У глибокій ємності з’єднуються всі сухі компоненти, крім цукрової пудри. Борошно попередньо пару раз просіюється.
  • До отриманої суміші виливається відразу і вода, і алкогольний напій.
  • Замішується круте тісто. Його треба розкачати в тонкий пласт, який нарізається на довгі прямокутні смужки.
  • Кожна заготовка з тіста скручується в нещільний рулет, щоб зовні вона стала нагадувати трояндочку.
  • Отримані «квіти» готуються в киплячій олії до золотистого відтінку.

«Трояндочки» викладаються на паперовий рушник, щоб позбавити їх від зайвого жиру. Ще гарячим десерт рясно посипається цукровою пудрою.

Дивіться також:  Варене згущене молоко: як зробити в домашніх умовах, 6 рецептів випічки з вареним згущеним молоком

Як зробити на молочній сироватці?

Інгредієнти: повний стакан молочної сироватки, велике куряче яйце, ½ ч. ложки харчової соди, 420 г високосортного борошна, олія для обсмажування і цукрова пудра.

  • У глибоку зручну посуд наливається не холодна сироватка. В рідина додається харчова сода. Суміш залишають на 3-4 хвилини.
  • У масу розбивається куряче яєчко.
  • Далі невеликими порціями можна починати всипати просіяне борошно. Після кожного додавання інгредієнти вимішуються широкої ложкою або лопаткою.
  • У мисці повинно бути густе тісто – м’яке і не прилипающее до пальців. Воно вкривається рушником з натурального матеріалу і залишають на півгодини при кімнатній температурі.
  • Тісто для хмизу розкачується в тонкий пласт на присипаному борошном столі. Пласт нарізати прямокутниками з отворами в середині. Заготовки провертаються в центр надрізу 1-3 рази.
  • Шматочки тіста обсмажуються на розпеченому маслі з двох боків до рум’яного кольору.

Ласощі викладається на пергамент і рясно посипається цукровою пудрою.

Прокрутка до верху