Класичний рецепт хмизу простий, відомий ще нашим бабусям. Саме з дитинства нам знайомий смак хрусткого смаженого печива. Пропонуємо кілька варіантів приготування хмизу.
Хмиз — класичний рецепт
Класичний рецепт хмизу з горілкою дозволяє приготувати хрусткий солодкий десерт до чаю.
Приготувати хмиз ніжний, легкий, повітряний, можна за наступним рецептом:
- яйця — 2 одиниці;
- горілка — 2 стіл. л.;
- цукор — 2 стіл. л.;
- борошно — 250 гр;
- сіль — кілька щіпок;
- масло пост. для смаження;
- цук. пудра для подачі.
У мисці добре збиваємо яйця з цукром, горілкою і сіллю. Коли маса трохи побіліє, просіваємо в неї борошно. Вимішуємо ложечкою, потім на робочій поверхні. Тісто має припинити липнути до рук, після цього трохи продовжуємо вимішувати — буквально кілька хвилин. Потім кладемо кульку з тіста в пакет і відправляємо трохи відпочити, в холодильну камеру. Орієнтовно через півгодини виймаємо тісто, злегка обвалюємо його в борошні, ріжемо на кілька частин і кожну розкачуємо в дуже тонкий пласт — так, щоб він просвічувався. Ріжемо довгими смужками шириною 4-5 див Потім стрічки ріжемо упоперек на 2-3 частини, в цих «клаптиках» робимо поздовжні надрізи, в які протягуємо один кінець.
Отримані лозинки чи очеретинки викладаємо в гаряче масло й обсмажуємо. Як тільки тісто потрапляє в масло, воно починає збільшуватися в об’ємі і пузиритися. Щоб хмиз зарум’яниться з одного боку, досить півхвилини. Потім перевертаємо на другу сторону.
Готовий хмиз складаємо у велику миску і присипаємо пудрою.
На замітку. У даному рецепті саме горілка дає хворосту здатність пузиритися і хрустіти.
Покроковий рецепт без горілки
- борошно — 2 скл.;
- яйця — 3 одиниці;
- молоко — 3 стіл. л.;
- цукор. пудра — 3 стіл. л.;
- сіль — ½ чайн. л.;
- масло пост. — 300 мл
Збиваємо молочно-яєчну масу до тих пір, поки не почне утворюватися піна. Далі просіваємо в неї борошно і сіль, перемішуємо ложкою, потім замішуємо тісто вручну. В результаті вийде пружний кульку тесту.
Наступний етап такий же, як і в попередньому рецепті — тісто розкачуємо тонкими пластами, формуємо хмиз і обсмажуємо в киплячому маслі. Готовий десерт посипаємо пудрою.
На замітку. Щоб хмиз не був занадто «жирним», після обжарювання розкладіть його на паперові рушники — надлишки масла вберуться в папір.
Тонкий хмиз на тесті з молока
Ніжний і хрусткий хмиз виходить на тесті з молоком.
Для приготування молочного хмизу знадобиться:
- борошно — 450 гр;
- цукор — чверть скл.;
- молоко — половина скл.;
- яйця — 4 одиниці;
- горілка — 1 стіл. л.;
- масло пост. — 1 скл.;
- сіль — половина чайн. л.
Заздалегідь залишити всі продукти при кімнатній температурі, щоб вони трохи нагрілися.
Далі в одній мисці з’єднуємо горілку з цукром, вершками, сіллю і яйцями, все пару хвилин збиваємо.
Беремо миску трохи більше і просіваємо в неї борошно. До неї вливаємо рідку масу цівкою, постійно перемішуючи ложкою. Коли маса добре загусне, вимісити тісто вручну. Розкачати шаром завтовшки близько 3 мм, якщо подобається тонке печиво. Якщо хочеться трохи товщі — 5-6 мм.
Подальше дію подібно іншим рецептами — ріжемо печиво і обсмажуємо в гарячому маслі.
Пишне частування на кефірі
Хмиз на кефірі виходить повітряний, м’який.
Пропонуємо приготувати пишний хмиз за таким рецептом:
- кефір — 1,5 скл.;
- яйця — 1 одиниця;
- цукор — 3 стіл. л.;
- масло пост. — 2 стіл. л.;
- сіль і сода — по половині чайн. л.;
- борошно 3 скл.;
- ванильн. цукор — 1 пакетик.
В одній мисці перемішати всі рідкі продукти (крім масла — воно необхідно для обсмажування), а потім просіяти сухі компоненти. Всі замішати ложкою, потім вимісити вручну. Розкачати завтовшки 5-7 мм, нарізати на хмиз і обсмажити в олії.
Хрусткий хмиз в домашніх умовах
Оригінальний хрусткий хмиз з незвичайним смаком і ароматом можна приготувати за наступним рецептом:
- пара яєць;
- 125 мл молока;
- 2 стіл. л. сметани;
- 4 стіл. л. цукру;
- 40 мл коньяку/бренді;
- 400-450 гр борошна;
- 25 гр цукрової пудри.
Просіваємо борошно і вводимо в нього яйця з молоком і коньяком. Все добре перемішуємо. Далі додаємо сметану і цукор, вимішуємо тісто, кладемо в пакет і даємо відпочити близько третини години. Потім розкочуємо тонким шаром, ріжемо на прямокутники і обсмажуємо з усіх боків. Готовий хмиз викладаємо на серветки, потім — на блюдо, пересипаючи цукром. Подавати рекомендується відразу.
На сметані
Сметанне тісто еластичне, трохи щільне. Хмиз виходить ароматним і смачним.
Готується з наступного кількості продуктів:
- 350 гр борошна;
- 2 яйця;
- 50 гр цукру;
- 100 гр сах. пудри;
- 50 гр масла злив.;
- 100 гр сметани;
- 10 мл оцту звичайного;
- 5 гр ваніліну;
- 200 гр олії.
Злегка подморозим масло в морозильній камері, досить витримати з чверть години. Тим часом просіваємо борошно. Масло трьом в борошно і перемішуємо.
Окремо збиваємо цукрово-яєчну масу так, щоб вона посвітлішала і добре спінилася. З’єднуємо обидві маси разом і додаємо сметану з оцтом. Все гарненько перемішуємо ложкою, а потім руками. Готове тісто стане пружним і еластичним. Збираємо тісто в кульку і кладемо в миску, накриваємо рушником, відправляємо постояти в холодильній камері на чверть години.
Через 15 хвилин розкачуємо тісто і робимо з ним теж, що і в попередніх варіантах приготування хмизу — ріжемо і обсмажуємо в киплячому маслі.
Змішуємо пудру, з ваніліном і присипаємо солодкої сумішшю готовий хмиз перед подачею до чаю.
Пісний хмиз на воді
- 300 гр просіяного борошна;
- 200 гр неароматного масла;
- 2 стіл. л. цукру;
- лимон. цедра з ½ — 1 лимона;
- чверть чайн. л. розпушувача;
- половина скл. мінеральної газованої води.
Першим ділом розтираємо цукрово-масляну масу. Окремо перемішуємо борошно з розпушувачем, після до них вливаємо воду і перемішуємо. З’єднуємо обидві маси і замішуємо тісто.
Масляне тісто не прилипає до столу, тому його можна спокійно розгортати на робочої поверхні, не присипаючи борошном. З тонкого шару нарізаємо класичні прямокутники/ромби з розрізом уздовж шматочка тіста або інші фігурки. Обсмажуємо в киплячому маслі, злегка охолоджуємо і подаємо до столу.