Хмиз на горілці – 7 рецептів, як приготувати смачний хрусткий хмиз

Хмиз – смачне, бюджетне ласощі, що діти 90-х практично щодня могли уплітати вприкуску з чаєм. У тому хмизі була родзинка, яка зраджувала йому неповторний хрускіт: алкоголь. Це не означає, що хмиз протипоказаний дітям: спиртне випаровується, залишаючи замість себе приємну ламкість і м’якість. Як приготувати хмиз на горілці, щоб ласощі мало смак дитинства? Читайте в матеріалі.

Хмиз на горілці — класичний рецепт

Враховуючи те, що страва відноситься до бюджетного варіанту ласощів, воно вимагає невеликого списку продуктів, який буде потрібно для приготування.

Час приготування – 20 хвилин (без урахування часу очікування).

  • Горілка – 1 ст. л.;
  • борошно – 190 г;
  • яйця – 2;
  • сіль – 1/3 ч. л.;
  • цукрова пудра – 3 ст. л.;
  • масло – 160 мл

Смачний і хрусткий хмиз виходить, якщо виконувати наступні кроки:

  • В мисочку, придатну для замішування тіста, розбиваємо яйця.
  • Слідом сіль. Вона буде контрастувати з цукровою пудрою, яка йде для прикраси хмизу.
  • Збиваємо: не потрібно сильно старатися – з справою впорається звичайна вилка.
  • Настала черга горілки: вливши її, добре перемішуємо. Зверніть увагу! Горілка – не єдиний алкогольний напій, який підійде для рецепта. Ром, міцні лікери, бренді і коньяк, як высокопроцентные напої, також допоможуть зробити хмиз хрустким.
  • Не церемонячись, вмішуємо весь обсяг борошна: тісто у нас повинно вийти круте.
  • Отриману масу, яка, до речі, не повинна прилипати до рук (якщо липне, всипаємо ще борошна), скачуємо в кулю і, обернувши харчовою плівкою, відправляємо на 30 хвилин на холод.
  • Відпочиле тісто порційно розгортаємо в тонкі пласти. Пам’ятаємо, що від товщини залежить легкість: чим тонше, тим пористее.
  • Отриманий лист розрізаємо на поздовжні смужки або ромбами.
  • При будь-якому методі нарізки в центрі робимо отвір, через яке необхідно провернути один край кожного борошняного вироби.
  • Так як хмиз смажиться досить швидко, перед тим, як відправити його в киплячу олію, все тісто має прийняти вигляд вивернутих смужок або ромбів.
  • Смажимо десерт на горілці по-домашньому в сковороді або у фритюрі.
  • Після нетривалого процесу смаження відкидаємо печиво на паперові рушники, щоб зайве масло не зіпсувало смак.
Дивіться також:  Пиріг з айвою — 7 рецептів приготування

Рясно посипаємо тонкий, хрусткий хмиз пудрою. За бажанням з’єднуємо з ваніллю або корицею: для приємного аромату.

Готуємо по-домашньому

Тепер варіант тонкого, хрусткого хмизу, але на солодкому тесті.

Час приготування – 20 хвилин.

Щоб приготувати хмиз, візьмемо наступні продукти:

  • борошно – 400 г;
  • горілку – 25 мл;
  • цукор – 100 г;
  • яйця – 2;
  • сіль – щіпка;
  • вода – 100 мл;
  • масло – 500 мл;
  • цукрова пудра – 100 р.

Робимо хмиз так:

  • Збиваємо яйця з цукром і сіллю.
  • Вливаємо горілку. Пам’ятаємо, що підійде будь-міцний алкоголь.
  • Вводимо воду – вона повинна бути кімнатної температури.
  • По столовій ложці починаємо вводити борошно.
  • Вимішуємо тісто на горілці. Ви досягли бажаного, якщо тісто стало тугим. В цей момент ми припиняємо замішувати, і приступаємо до наступного кроку.
  • Розкачуємо до стану тонкого кола, і розрізаємо кілька разів від краю до краю: отримуємо трикутники з заокругленим одним краєм.
  • З боку круглого краю, трохи відступивши, робимо розріз і вивертаємо виріб.
  • Переробивши все тісто у хмиз, приступаємо до обсмажуванню. Робити це слід, використовуючи велику кількість масла.

Швидка рецептура за 15 хвилин

Час приготування – 15 хвилин.

Для приготування тіста на горілці крім 30 мл алкоголю візьмемо:

  • яйця – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст.;
  • сіль – 2 щіпки;
  • цукрова пудра – 3 ст. л.;
  • масло – близько 10 мл

Приготування:

  • Знову починаємо з збивання яєць. Тільки в цей раз перед вмішуванні солі, необхідно влити горілку.
  • Домагаємося пишної піни, не плутаємо зі стійкою. Рада! Якщо в число дегустують осіб будуть входити діти, рекомендуємо взяти 50 г цукру.
  • По парі столових ложок всипаємо в яєчну масу борошно: відразу з моменту додавання – вимішуємо.
  • Коли тісто стане важко вимішувати в мисці, присипаємо робочу поверхню борошном і продовжуємо місити на столі.
Дивіться також:  Як приготувати в домашніх умовах? 10 рецептів

Далі процес не відрізняється від попередніх рецептів: розминка, розрізання, вивертання і обжарювання – стандартні кроки для отримання хмизу.

Тонкий і хрусткий хмиз на горілці

Ще один спосіб того, як з мінімуму інгредієнтів, зробити смачний хрусткий хмиз. Тепер приготуємо не звичайний десерт, а вегетаріанський, тобто без додавання яєць.

Для хмизу без яєць візьмемо:

  • 10 г цукру;
  • щіпку лимонної цедри;
  • щіпка солі;
  • 70 мл води;
  • 30 мл горілки;
  • склянка борошна;
  • 4 г розпушувача;
  • 200 мл олії.

Виконуємо наступні дії:

  • Просіваємо борошно, не забувши перед цим додати до неї розпушувач.
  • Щоб цукор і сіль рівномірно розподілися по тесту, додаємо їх на другому етапі.
  • За цукром і сіллю відправляємо в тісто цедру: вона додасть хворосту приємний аромат.
  • У борошно зливаємо воду та горілку – вони повинні бути кімнатної температури.
  • Тісто має бути тугим і крутим.
  • Перед розкочуванням і нарізкою тісто накриваємо плівкою і даємо відпочити.
  • При розкочуванні робимо максимально тонкі пласти.
  • Розрізаємо на смужки 3 см завтовшки. Стандартно робимо проріз і вивертаємо один край.

Обсмаживши печиво за кілька хвилин у киплячій олії, присипаємо їх пудрою і насолоджуємося.

Пишна випічка на швидку руку

Інгредієнти:

  • яйце;
  • кефір – 150 г;
  • сіль – щіпка;
  • горілка – 40 л;
  • борошно – 200 г;
  • олія – 150 мл;
  • цукрова пудра.

Щоб приготувати пишний і одночасно хрусткий десерт, виконуємо кроки:

  • Збиваємо яйця з кефіром, горілкою.
  • Вмішуємо борошно, сіль.
  • Вимішуємо еластичне тісто: якщо не виходить – значить мало борошна.
  • З готового тіста за стандартною схемою формуємо майбутній хмиз.

Смажимо ласощі в киплячому маслі, а по готовності присипаємо пудрою.

Варіант з печивом

Чи знаєте ви, що тісто для хмизу може бути рідким. В цьому випадку виходить печиво цікавої форми. Єдина складність – потрібно спеціальна форма для виконання маніпуляцій з тестом.

Дивіться також:  Чізкейк з маскарпоне – 7 рецептів

Інгредієнти:

  • 2 яйця;
  • стакан молока;
  • 100 г цукру;
  • щіпка солі;
  • стопка горілки;
  • склянка борошна;
  • масло.

Приготування:

  • Яйце з цукром і сіллю збиваємо до утворення невеликої піни.
  • Вливаємо молоко або воду. А слідом і горілку. Порція алкоголю надає не тільки хрускіт печінкою, але і допомагає ласощів вбирати менше жиру.
  • Вмішуємо борошно, бачимо, що тісто зовсім рідке – таким воно і має бути.
  • Настала черга робити печиво: занурюємо спеціальні формочки в тісто і відразу відправляємо в киплячу олію. Печиво саме відлипає від форми.

Форму перед зануренням в тісто промаківающімі в маслі.

Звичайно, такий спосіб приготування більш енергоємний, але результат виходить незвичайно красивим.

Хмиз на сметані з горілкою

Інгредієнти:

  • сметана – 2 ст. л.;
  • яйця – 2;
  • горілка – 2 ст. л.;
  • борошно – 2 ст.;
  • цукор – ст. л.;
  • сіль – щіпка;
  • масло – близько 400 мл.

Приготування:

  • Змішуємо яйця, цукор і сіль.
  • Слідом – сметану, горілку.
  • Просіюємо в миску борошно, і, поки маса вимішується руками, місимо в мисці, потім на столі.
  • Тісто готове, але перед обсмаженням воно повинне постояти 30 хвилин.

Далі готуємо хмиз за класичною схемою: розкочування, розрізання, вивертання та приготування у фритюрі.

Не забуваємо відкинути хмиз на паперовий рушник.

Насолоджуємося смачним печивом зі смаком знайомим з дитинства.

Прокрутка до верху