Хмиз – смачне, бюджетне ласощі, що діти 90-х практично щодня могли уплітати вприкуску з чаєм. У тому хмизі була родзинка, яка зраджувала йому неповторний хрускіт: алкоголь. Це не означає, що хмиз протипоказаний дітям: спиртне випаровується, залишаючи замість себе приємну ламкість і м’якість. Як приготувати хмиз на горілці, щоб ласощі мало смак дитинства? Читайте в матеріалі.
Хмиз на горілці — класичний рецепт
Враховуючи те, що страва відноситься до бюджетного варіанту ласощів, воно вимагає невеликого списку продуктів, який буде потрібно для приготування.
Час приготування – 20 хвилин (без урахування часу очікування).
- Горілка – 1 ст. л.;
- борошно – 190 г;
- яйця – 2;
- сіль – 1/3 ч. л.;
- цукрова пудра – 3 ст. л.;
- масло – 160 мл
Смачний і хрусткий хмиз виходить, якщо виконувати наступні кроки:
- В мисочку, придатну для замішування тіста, розбиваємо яйця.
- Слідом сіль. Вона буде контрастувати з цукровою пудрою, яка йде для прикраси хмизу.
- Збиваємо: не потрібно сильно старатися – з справою впорається звичайна вилка.
- Настала черга горілки: вливши її, добре перемішуємо. Зверніть увагу! Горілка – не єдиний алкогольний напій, який підійде для рецепта. Ром, міцні лікери, бренді і коньяк, як высокопроцентные напої, також допоможуть зробити хмиз хрустким.
- Не церемонячись, вмішуємо весь обсяг борошна: тісто у нас повинно вийти круте.
- Отриману масу, яка, до речі, не повинна прилипати до рук (якщо липне, всипаємо ще борошна), скачуємо в кулю і, обернувши харчовою плівкою, відправляємо на 30 хвилин на холод.
- Відпочиле тісто порційно розгортаємо в тонкі пласти. Пам’ятаємо, що від товщини залежить легкість: чим тонше, тим пористее.
- Отриманий лист розрізаємо на поздовжні смужки або ромбами.
- При будь-якому методі нарізки в центрі робимо отвір, через яке необхідно провернути один край кожного борошняного вироби.
- Так як хмиз смажиться досить швидко, перед тим, як відправити його в киплячу олію, все тісто має прийняти вигляд вивернутих смужок або ромбів.
- Смажимо десерт на горілці по-домашньому в сковороді або у фритюрі.
- Після нетривалого процесу смаження відкидаємо печиво на паперові рушники, щоб зайве масло не зіпсувало смак.
Рясно посипаємо тонкий, хрусткий хмиз пудрою. За бажанням з’єднуємо з ваніллю або корицею: для приємного аромату.
Готуємо по-домашньому
Тепер варіант тонкого, хрусткого хмизу, але на солодкому тесті.
Час приготування – 20 хвилин.
Щоб приготувати хмиз, візьмемо наступні продукти:
- борошно – 400 г;
- горілку – 25 мл;
- цукор – 100 г;
- яйця – 2;
- сіль – щіпка;
- вода – 100 мл;
- масло – 500 мл;
- цукрова пудра – 100 р.
Робимо хмиз так:
- Збиваємо яйця з цукром і сіллю.
- Вливаємо горілку. Пам’ятаємо, що підійде будь-міцний алкоголь.
- Вводимо воду – вона повинна бути кімнатної температури.
- По столовій ложці починаємо вводити борошно.
- Вимішуємо тісто на горілці. Ви досягли бажаного, якщо тісто стало тугим. В цей момент ми припиняємо замішувати, і приступаємо до наступного кроку.
- Розкачуємо до стану тонкого кола, і розрізаємо кілька разів від краю до краю: отримуємо трикутники з заокругленим одним краєм.
- З боку круглого краю, трохи відступивши, робимо розріз і вивертаємо виріб.
- Переробивши все тісто у хмиз, приступаємо до обсмажуванню. Робити це слід, використовуючи велику кількість масла.
Швидка рецептура за 15 хвилин
Час приготування – 15 хвилин.
Для приготування тіста на горілці крім 30 мл алкоголю візьмемо:
- яйця – 2 шт.;
- борошно – 2 ст.;
- сіль – 2 щіпки;
- цукрова пудра – 3 ст. л.;
- масло – близько 10 мл
Приготування:
- Знову починаємо з збивання яєць. Тільки в цей раз перед вмішуванні солі, необхідно влити горілку.
- Домагаємося пишної піни, не плутаємо зі стійкою. Рада! Якщо в число дегустують осіб будуть входити діти, рекомендуємо взяти 50 г цукру.
- По парі столових ложок всипаємо в яєчну масу борошно: відразу з моменту додавання – вимішуємо.
- Коли тісто стане важко вимішувати в мисці, присипаємо робочу поверхню борошном і продовжуємо місити на столі.
Далі процес не відрізняється від попередніх рецептів: розминка, розрізання, вивертання і обжарювання – стандартні кроки для отримання хмизу.
Тонкий і хрусткий хмиз на горілці
Ще один спосіб того, як з мінімуму інгредієнтів, зробити смачний хрусткий хмиз. Тепер приготуємо не звичайний десерт, а вегетаріанський, тобто без додавання яєць.
Для хмизу без яєць візьмемо:
- 10 г цукру;
- щіпку лимонної цедри;
- щіпка солі;
- 70 мл води;
- 30 мл горілки;
- склянка борошна;
- 4 г розпушувача;
- 200 мл олії.
Виконуємо наступні дії:
- Просіваємо борошно, не забувши перед цим додати до неї розпушувач.
- Щоб цукор і сіль рівномірно розподілися по тесту, додаємо їх на другому етапі.
- За цукром і сіллю відправляємо в тісто цедру: вона додасть хворосту приємний аромат.
- У борошно зливаємо воду та горілку – вони повинні бути кімнатної температури.
- Тісто має бути тугим і крутим.
- Перед розкочуванням і нарізкою тісто накриваємо плівкою і даємо відпочити.
- При розкочуванні робимо максимально тонкі пласти.
- Розрізаємо на смужки 3 см завтовшки. Стандартно робимо проріз і вивертаємо один край.
Обсмаживши печиво за кілька хвилин у киплячій олії, присипаємо їх пудрою і насолоджуємося.
Пишна випічка на швидку руку
Інгредієнти:
- яйце;
- кефір – 150 г;
- сіль – щіпка;
- горілка – 40 л;
- борошно – 200 г;
- олія – 150 мл;
- цукрова пудра.
Щоб приготувати пишний і одночасно хрусткий десерт, виконуємо кроки:
- Збиваємо яйця з кефіром, горілкою.
- Вмішуємо борошно, сіль.
- Вимішуємо еластичне тісто: якщо не виходить – значить мало борошна.
- З готового тіста за стандартною схемою формуємо майбутній хмиз.
Смажимо ласощі в киплячому маслі, а по готовності присипаємо пудрою.
Варіант з печивом
Чи знаєте ви, що тісто для хмизу може бути рідким. В цьому випадку виходить печиво цікавої форми. Єдина складність – потрібно спеціальна форма для виконання маніпуляцій з тестом.
Інгредієнти:
- 2 яйця;
- стакан молока;
- 100 г цукру;
- щіпка солі;
- стопка горілки;
- склянка борошна;
- масло.
Приготування:
- Яйце з цукром і сіллю збиваємо до утворення невеликої піни.
- Вливаємо молоко або воду. А слідом і горілку. Порція алкоголю надає не тільки хрускіт печінкою, але і допомагає ласощів вбирати менше жиру.
- Вмішуємо борошно, бачимо, що тісто зовсім рідке – таким воно і має бути.
- Настала черга робити печиво: занурюємо спеціальні формочки в тісто і відразу відправляємо в киплячу олію. Печиво саме відлипає від форми.
Форму перед зануренням в тісто промаківающімі в маслі.
Звичайно, такий спосіб приготування більш енергоємний, але результат виходить незвичайно красивим.
Хмиз на сметані з горілкою
Інгредієнти:
- сметана – 2 ст. л.;
- яйця – 2;
- горілка – 2 ст. л.;
- борошно – 2 ст.;
- цукор – ст. л.;
- сіль – щіпка;
- масло – близько 400 мл.
Приготування:
- Змішуємо яйця, цукор і сіль.
- Слідом – сметану, горілку.
- Просіюємо в миску борошно, і, поки маса вимішується руками, місимо в мисці, потім на столі.
- Тісто готове, але перед обсмаженням воно повинне постояти 30 хвилин.
Далі готуємо хмиз за класичною схемою: розкочування, розрізання, вивертання та приготування у фритюрі.
Не забуваємо відкинути хмиз на паперовий рушник.
Насолоджуємося смачним печивом зі смаком знайомим з дитинства.