Хрусткий і ароматний хмиз люблять всі діти і дорослі. Апетитне ласощі володіє дивовижним смаком і відрізняється легким приготуванням. Повітряний хмиз на сметані можна швидко виготовити в домашніх умовах, використовуючи звичайні і недорогі продукти.
Класичний хмиз на сметані
Вишуканий десерт за класичним рецептом обов’язково сподобається всім любителям солодкого. Пишний хмиз на сметані, приготований на полуденок, подарує чудовий настрій і зарядить енергією.
Необхідно взяти:
- склянка сметани;
- борошно – 250 грам;
- два яйця;
- цукор – 25 грам;
- ваніль – 2 грами;
- щіпка соди;
- дезодорована олія – 300 мл
Технологія:
- Яйця збити міксером разом з цукром.
- В отриманий склад покласти сметану, ванілін, соду і розмішати. Потім маленькими порціями насипати борошно і замісити ніжне тісто.
- Відправити його в холодильник на 15 хвилин.
- Охолоджене тісто розрізати на 2 частини. Кожну з них тонко розкачати, щоб отримати коржі, товщиною 5 мм
- Пласти тіста порізати на смужки близько 12 см в довжину і 2,5 см завширшки.
- Утворені прямокутники надрізати в середині, потім один край тіста протягнути через розріз і сформувати вироби, що нагадують бантики.
- У сковороду налити олію, сильно розжарити його і посмажити всі заготовки до світло-коричневого кольору.
- Домашню випічку вмочити паперовим рушником, щоб прибрати надлишки масла.
Готовий хмиз покласти на красиву тарілку і запропонувати до нього гарячий чай, чорну каву або какао.
Пишне частування з цукровою пудрою
Повітряний хмиз, засипаний пудрою з цукру – відмінне ласощі для рідних і друзів. Ароматна випічка обрадує маленьких гостей на дитячому святі і прекрасно підійде в якості десерту на кожен день.
Необхідно взяти:
- яйця – 2 шт.;
- борошно -0,5 кг;
- сметана (не густа) – 200 грам;
- цукор – 120 грам;
- сода – 5 грам;
- сіль – 3 г;
- рафінована олія – 350 мл;
- цукрова пудра – 80 грам.
Технологія:
- Цукор, яйця, сіль добре розтерти.
- В яєчну масу насипати соду, покласти сметану і ретельно перемішати.
- Потім засипати борошно і вимісити міцне, щільне тісто. Після цього залишити настоятися близько 15 хвилин.
- Тісто дістати, розрізати на 2 частини і тонко розкачати.
- Отримані коржики порізати на ромбоподібні прямокутники, шириною близько 3,5 див. В середині кожної деталі зробити поздовжній розріз, потім пропустити в нього кінчик ромбика і надати виробу скручену форму.
- У сотейник налити масло і добре нагріти. Покласти в нього хмиз і обсмажити з обох сторін.
- Готові вироби помістити в тарілку, застелену папером.
Теплий хмиз рясно засипати цукровою пудрою і вживати з прохолодним молоком, лимонадом або фруктовим соком.
Рецепт хмизу на сметані з горілкою
Десертні вироби, тісто яких готується з горілкою, виходять особливо розсипчастими і дуже хрусткими. Крім горілки, можна використовувати будь-міцний алкогольний напій вийде подібний ефект.
Необхідно взяти:
- два курячих жовтка;
- сметана – 220 грам;
- горілка – 40 мл;
- чайна ложка соняшникової олії;
- борошно – 330 грам;
- сіль — щіпка;
- цукор – 50 грам.
Технологія:
- Змішати жовтки з цукром і сіллю, потім збити віночком.
- До складу покласти сметану, влити горілку і перемішати.
- Тепер засипати борошно і додати соняшникову олію.
- Зробити щільне тісто і дати йому настоятися 10 хвилин.
- Тісто на сметані з горілкою тонко розкачати, розрізати на смужки і сформувати з них хмиз.
- У сковороду налити олію і сильно розігріти його.
- Помістити вироби в киплячу олію і смажити протягом 2 хвилин.
Готовий хмиз викласти на тарілку, полити медом і подати з чашкою гарячого шоколаду.
М’який хмиз на сметані і яйцях
Для приготування м’яких випічки з яєць і сметани не потрібно багато сил і часу. Готовий десерт виходять повітряним і апетитним, з підсмаженою та хрусткою скоринкою.
Необхідно взяти:
- сметана (20%) – 250 грам;
- цукор – 110 грам;
- ваніль – 1 грам;
- два яйця;
- борошно 550 грам;
- олія – 600 мл
Технологія:
- Яйця з’єднати з ваніліном і цукром, після чого ретельно розмішати.
- У суміш засипати 250 грам борошна і розтерти міксером. Потім вимісити еластичне тісто. Це треба робити вручну, поступово підсипаючи решту борошно.
- Тістоподібну масу охолодити протягом 20 хвилин.
- Після чого сформувати з тіста коржик, товщиною не більше 4 мм, Нарізати на прямокутники, в середині яких треба зробити проріз. Потім надати їм форму, відповідну хворосту.
- У великій сковороді розігріти олію й обсмажити в ньому всі вироби до появи золотистого відтінку.
Готовий хмиз на сметані і яйцях покласти на блюдо, покрите папером, і поки він не охолов, прикрасити цукровою пудрою.
Смачний хрусткий хмиз з додаванням у тісто молока
Тісто для випічки по цьому рецепту готується з сметани і молока. Поєднання цих продуктів робить смак готового виробу дуже ніжним.
Необхідно взяти:
- молоко – 130 мл;
- цукор – 20 грам;
- сіль – 5 г;
- жовтки яєць – 4 шт.;
- сметана – 40 грам;
- сода – щіпка;
- борошно – 380 грам;
- ванілін – 3 грами;
- соняшникова олія – для смаження.
Технологія:
- Яєчні жовтки з’єднати з цукром, сіллю і розтерти віночком.
- В отриману масу покласти сметану, влити молоко і добре розмішати, поки суміш не стане однорідним.
- Тепер насипати борошно, соду і замісити тісто вручну. Потім накрити його рушником, залишити на 25 хвилин.
- Качалкою розкотити тісто в тонкий коржик і зліпити з нього хмиз.
- Масло налити в сковороду і добре розжарити.
- Посмажити хмиз з обох боків до золотистого кольору.
- Готову випічку помістити на кухонну серветку, щоб вона ввібрала зайвий жир, а потім скласти у велику тарілку.
Апетитний хрусткий хмиз рекомендується засипати маком і подати з медом або згущеним молоком.
Простий рецепт з яйцями, сметаною і горіхами
Смажений десерт, приготований таким способом, володіє вишуканим смаком і неповторним ароматом. Хрустке ласощі відмінно підійде для чаювання в колі сім’ї та друзів.
Необхідно взяти:
- борошно – 600 грам;
- сметана – 240 грам;
- два яйця;
- сода – 25 грам;
- цукор – 80 грам;
- волоські горіхи (подрібнені) – 65 грам;
- коричневий цукор – 50 грам;
- рафінована олія – 320 мл (для фритюру).
Технологія:
- Цукор ретельно розтерти разом з яйцями.
- Соду з’єднати зі сметаною, потім покласти збиті яйця і перемішати.
- Тепер додати борошно і замісити повітряне і м’яке тісто.
- Розкачати тістоподібну масу на корж, товщиною 7 мм Отриманий пласт нарізати на ромбики і виліпити з них хмиз.
- Посуд для смаження наповнити маслом, довести його до кипіння і посмажити шматочки тіста до рум’яної скоринки.
Готовий хмиз викласти на блюдо, трохи остудити, після чого засипати горіхами і коричневим цукром.
Тонкий хмиз на сметані
Для дитячого свята можна приготувати тонкий, підсмажений хмиз, який обов’язково оцінять маленькі ласуни. Щоб одержати смачні ласощі, знадобиться мінімальна кількість інгредієнтів.
Необхідно взяти:
- одне яйце;
- борошно – 160 грам;
- ром або коньяк – 30 мл;
- рафінована олія – 140 грам;
- пудра з цукру – на свій смак.
Технологія:
- Яйце розтерти віночком, налити ром, горілку або коньяк і добре розмішати.
- В отриманий склад насипати борошно невеликими порціями, одночасно вибиваючи однорідне і щільне тісто.
- Дати настоятися тесту близько 20 хвилин на холоді.
- Потім качалкою розкотити його в тонкий корж, нарізати на прямокутники і виліпити хмиз, довжиною 8-10 див.
- Масло налити в сковороду, добре розжарити і обсмажити в ньому вироби за 20 секунд з кожної сторони.
- Готове частування помістити на серветку, а потім перекласти на красиве блюдо.
Хмиз посипати цукровою пудрою і подати до свіжозвареної чаю або цикорію.