Дивовижно смачний, хрусткий і одночасно тане в роті хмиз робиться з звичайного тесту. Він може бути солодкий, і подавати до чаю, або використовувати його як закуску до різних страв. Ми пропонуємо вам хрусткі рецепти тонкого хмизу.
Класичний тонкий хрусткий хмиз з горілкою
Склад продуктів:
- борошно хлібопекарська — 0,5 кг;
- горілка — 30 мл;
- яйце — 2 шт.;
- масло пісне — 200 мл;
- сіль;
- жменя цукрової пудри.
Отже, рецепт хмизу з горілкою:
- У глибоку тарілку виливаємо сирі яйця.
- До них насипаємо сіль і гарненько розмішуємо до розчинення яєчної маси.
- Наливаємо в тарілку горілку. Саме вона надає ласощів хрустке стан.
- Поступово висипаємо 360 грамів борошна і починаємо формувати тісто.
- По своїй текстурі воно має бути густим і трохи липнути до рук. Решту борошна потрібно для того, щоб її підсипати, якщо консистенція недостатньо густа.
- Колобок тіста кладемо в пакет і закриваємо в холодильнику на півгодини.
- Охолоджений грудку ділимо на 4 частини.
- Три частки забираємо назад в холодильник.
- Розкачуємо тісто в тонкий пласт.
- Розрізаємо його на смужки.
- В середині кожної смужки робимо невеликий отвір і просовуємо через нього один край тіста. Так робимо з усіма частинами тесту.
- Для смаження беремо глибоку ємність. Це може бути каструля з товстим дном або казан. Заливаємо туди масло.
- Коли воно нагріється, викладаємо на дно ємності тісто.
- Хмиз буде готовий, коли на його поверхні утворюється рум’яна кірочка.
- Щоб страви не капало масло, викладаємо готовий хмиз на папір.
- Викладаємо на тарілку, посипаємо пудрою і подаємо до столу.
Як зробити без додавання горілки?
Список продуктів:
- 3 сільські яйця;
- сіль;
- вода — 0,2 л;
- борошно — 0,8 кг;
- цукрова пудра;
- неароматное масло.
Алгоритм дій:
- З’єднуємо сирі яйця і сіль. Обробляємо віночком до стану піни.
- Додаємо склянку води і все розмішуємо ложкою.
- Вводимо через сито борошно і робимо тісто.
- Формуємо з нього грудочку, трохи липнущий до рук.
- Ставимо в холодне місце на 30 хвилин.
- Відриваємо від холодного тіста частини, які розгортаємо в тонкі коржі.
- Їх ріжемо на невеликі шматочки з розрізом посередині.
- Через цей отвір вивертаємо назовні один край тіста.
- Викладаємо в розпечене масло в глибокій посуді для смаження.
- Як тільки шматочки покриються ніжною скоринкою, викладаємо їх на паперові серветки.
- Після того як масло вбереться, перекладаємо вироби на тарілку. Оформляємо цукровою пудрою. Приємного апетиту!
З тіста на молоці
Список продуктів:
- цукор — 25 гр;
- мука в/с — 300 гр;
- яйця сільські — 2 шт.;
- масло неароматное — 250 мл;
- молоко — 0,1 л;
- сіль;
- цукрова пудра для прикраси
Як приготувати солодкий тонкий хмиз:
- Вилийте в миску два яйця, додайте до них цукор і насипте сіль. Обробіть масу віночком, щоб забезпечити пінисту основу.
- Влийте молоко і перемішайте.
- Потихеньку насипайте борошно, одночасно формуючи тісто.
- Залиште його відпочити на 10 хвилин.
- Поділіть кулю тесту на кілька частин.
- Окремо розкачайте кожну грудочку в тонкий пласт.
- Його разрежем на смужки шириною 5 сантиметрів. У центрі зробимо отвір і через нього вивернемо один з країв.
- У казані нагріємо велику кількість масла. Тісто має в ньому плавати.
- Коли хмиз посмажити, виймаємо його, прибираємо зайвий жир, прикрашаємо цукровою пудрою і подаємо.
Солодке частування на кефірі
Базовий склад продуктів:
- сіль — 6 г;
- мука в/с — 390 гр;
- кефір — 300 мл;
- цукор ванільний — 11 гр;
- олія соняшникова — 30 мл;
- яйце — 1 шт.;
- сода — 5 гр;
- цукор — 80 гр.
Як зробити тонкий хмиз на кефірі:
- З’єднати соду, сире яйце, цукор, сіль. Вручну збити виделкою.
- Налити кефір. Масу перемішати.
- Поступово насипати борошно, додати ванільний цукор.
- Замісити густе, пишне тісто.
- Колобок тесту закрити в холодильнику на 20 хвилин.
- Після чого ми поділяємо його на дві частини.
- Кожну з них перетворюємо в дуже тонкий пласт.
- Пластинки тесту ріжемо квадратами, смужками або ромбиками — як вам більше подобається.
- В середині шматочків робимо надріз і протягуємо через нього хвостик тесту.
- Прогріваємо пісне масло в посуді, опускаємо туди хмиз.
- Готуємо до золотистої скоринки.
Варіант приготування без яєць
Список продуктів:
- борошно першосортна — 0,25 кг;
- соняшникова олія;
- молоко — 130 мл;
- сіль;
- цукрова пудра;
- шматочок масла — 25 гр.
Як готується хмиз без яєць:
- У миску з борошном помістіть розм’якшений шматочок вершкового масла. Перетріть його з борошняною масою.
- Насипте сіль, налийте холодне молоко.
- Помішуючи ложкою, зробіть густе тісто.
- Кульку тіста розрізати на дві половинки.
- Дві грудочки тіста окремо розгортаємо в тонкий коржик.
- Ножем перетворіть їх на смужки шириною 4-5 сантиметрів.
- Проведіть ножем по тесту в його серединці.
- Через отвір, вставте один з країв смужки тіста.
- У каструлю налийте 250 мл олії і, коли воно нагріється, опустіть в нього хмиз.
- Як тільки ласощі з’явиться золотистий колір, дістати шматочки і залишити на паперовому рушнику, щоб скло масло.
- Прикрашаємо блюдо цукровою пудрою і накриваємо на стіл. Приємного апетиту!
Пісний тонкий хмиз на воді
Відмінний варіант борошняного десерту під час посту. Обов’язково спробуйте приготувати!
Склад рецепта:
- цукровий пісок — 50 гр;
- щіпка лимонної цедри;
- вода — 0,1 л;
- борошно — 300 гр;
- розпушувач для тіста — 4 гр;
- соняшникова олія — 0,2 л.
Покрокові дії:
- У миску з цукром наллємо вершкове масло і розчинний в ньому цукор.
- В іншому посуді змішати борошно і розпушувач.
- Налити в борошняну масу воду і замісити основу тесту.
- Додаємо цукрову суміш і формуємо остаточно тісто.
- Колобок перетворюємо в дуже тонкий пласт за допомогою качалки.
- Ножем ділимо корж на прямокутники.
- Посередині кожного з них робимо отвір, через яке загортаємо один край тіста.
- Майбутній хмиз перекладаємо в киплячу олію і готуємо до рум’яної скоринки.
- Серветками прибираємо з наїдки зайвий жир і подаємо, попередньо обсипати цукровою пудрою.
З сметанного тесту
Компоненти рецепту:
- яйце сільське — 4 шт.;
- щіпка ваніліну;
- борошно вищого сорту;
- сода — 3 гр;
- сметана — 100 гр;
- сіль;
- масло неароматное — 150 мл;
- цукрова пудра.
Покрокова інструкція:
- У глибоку чашу розбийте і вилийте яйця. Збиваємо їх міксером.
- Перекладіть туди сметану і ще раз увімкніть кухонний прилад.
- Покладіть соду і сіль. Все перемішуємо.
- Борошно проводимо через сито і засипаємо в чашу з іншими інгредієнтами.
- Формуємо тісто і скачуємо з нього кулю.
- Залишаємо тісто підходити на півгодини
- Якщо вона прилипає до рук, додайте ще трохи борошна.
- Розкачуємо основу для хмизу качалкою корж. Вона повинна бути дуже тонкою.
- Ножем поділіть її на ромби.
- Зробіть надріз по центру кожного з них.
- Через отвори вивертаємо один хвостик тесту назовні.
- У сотейник залийте масло, розігрійте його і підсмажуйте хмиз до красивої, золотистої скоринки.
- Паперові серветки повинні увібрати в себе зайве масло від наїдків.
- Посипаємо вироби цукровою пудрою і хрустим тонкими, ніжними всередині паличками. Приємного апетиту!