Холодець – 12 рецептів приготування

Саме святковим блюдом вважається холодець. Рецепт його точно стане в нагоді тим господиням, які люблять збирати гостей в своєму будинку. Таке частування відмінно доповнить будь-гаряче або гарнір. А детальні покрокові рецептом допоможуть впоратися з ним навіть початківцям кулінарам.

Класичний покроковий рецепт холодцю

За класичним рецептом для приготування обговорюваного страви використовуються різні частини м’ясної туші. Також сюди не додається желатин, адже компоненти з желирующими властивостями є у вушках і ніжках. З продуктів береться: по 2 шт. ніжок і вушок, 1,8 кг курячого м’яса, пара середніх цибулин, 1 ст. л. солі, 3-4 часникового зубчики, 4 листки лавра, 2 морквини, 7 горошків перцю.

  • Частини тушки замочуються в теплій воді. Бажано додати в неї трохи оцту, щоб прибрати неприємний запах шкіри. Далі вушка і ніжки очищаються від забруднень.
  • Свинина і курка відправляється в каструлю з водою і вариться 5,5-6,5 годин. Періодично поверхні потрібно знімати піну.
  • Приблизно на 40 хвилин до кінця варіння додаються овочі (крім часнику), сіль, лавр і перець.
  • Готові овочі разом з лаврушкой викидаються. Також з каструлі видаляються вуха і ніжки. Куряче м’ясо перебирається від кісток і шкірки, нарізати невеликими шматочками.
  • Остиглі інгредієнти разом з бульйоном розкладаються по судочки.
  • Процідити рідина від дрібних кісток і перцю. В кожну ємність відправляється роздавлений часник.
  • Страву поставити застигати в холоді на ніч.
  • Перед подачею до столу з нього ложкою видаляється верхній шар, смалець.

    Холодець з свинячих ніжок

    Можна приготувати апетитний холодець тільки зі свинячих ніжок. Він вийде не менш смачним і наваристим. В склад рецепта входить: 2 ніжки разом з копитами, головка цибулі, 6 часникових зубчиків, морквина, сіль, 5-6 горошин перцю.

  • Свинячі ніжки після замочування у воді на пару годин ретельно чистити грубою щіткою.
  • М’ясо рубається на 3-4 частини і вариться близько 3 годин. З поверхні постійно прибирати піну.
  • Далі в бульйон додаються цілком очищені овочі. Разом компоненти готуються ще 3 години.
  • Готове м’ясо повинне максимально розм’якшитися при дотику розпадатися на волокна. Час варіння можна збільшувати.
  • У бульйон додається сіль і перець за смаком. Ще через півгодини у нього засипається пропущений через прес часник. Плита вимикається, і рідина остуджується.
  • З ніжок зрізається м’ясо, а бульйон проціджують.
  • М’ясні шматочки викладаються в судочки і заливаються ароматним бульйоном. Ємності відправляються в холод.
  • При бажанні в холодець з свинячих ніжок перед затвердінням можна додати шматочки вареної моркви і зелень.

    Як варити з яловичини?

    Для страви буде використовуватися навіть хвіст. Всього береться близько 2 кг м’ясного продукту (в тому числі 2 ніжки і супову м’якоть), а також: 4,5 л води, 2 ст. л. солі, 2 білих цибулини, 4 горошини перцю, морквина.

    Дивіться також:  Перловка з м’ясом – 7 рецептів

  • М’ясні компоненти після вимочування ретельно промиваються, укладаються у велику каструлю і ставимо варитися на 15 хвилин після закипання. Далі перший бульйон зливається і заливається нова вода.
  • Готуватися м’ясо буде 6-7 годин на невеликому вогні. З бульйону постійно знімається накип і зайвий жир.
  • Приблизно через 4 години масу можна посолити, додати до неї очищені овочі і перець. Кришка в процесі варіння повинна бути трохи прочинені.
  • Готове м’ясо виймають з трохи бульйону і руками відділяється від кісток. Можна нарізати його кубиками або прокрутити через м’ясорубку.
  • М’ясо розкладається, заливають процідженим бульйоном і забирається в холод.
  • Подається з гірчицею.

    Оригінальний свинячий холодець в пляшці

    Щоб забруднити менше посуду і надати страві незвичайну форму, можна при варінні використовувати велику пластикову пляшку. Крім ємності на 1,5 л береться: 3 ніжки (2 свинячі і яловича), цибулина, 560 г м’яса курки, морквина, сіль, головка часнику, 6 лаврових листочків, 8 горошин запашного перцю.

  • М’ясо ретельно миється і вариться разом близько 2 годин під кришкою.
  • Далі до компонентів додаються всі очищені овочі, перець, лаврове листя, сіль за смаком. Зазвичай, вистачає 2 ст. л.
  • Ще через 3 години в бульйон додається подрібнений часник, після чого проціджують.
  • М’ясо відділяється від кісток, дрібно ріжеться і вкладається в пляшку. Зверху заливається бульйоном.
  • Застигати холодець близько 8 годин.
  • Перед подачею до столу пляшка розрізається.

    Холодець з курки

    Дієтичним вийде холодець з курки. У його склад входять наступні компоненти: близько 2,3 кг м’яса (ніжки, крильця, стегна), пара часникових зубчиків, 2 середн. морквини, черешок селери, 2 середн. цибулини, сіль, пара листочків лавра.

  • Овочі миють, чистяться і мінімально ріжуться.
  • Всі підготовлені компоненти укладаються в каструлю разом з промитими м’ясними частинами. Продукти заливаються водою, солятся. У ємність відправляється селера і лаврове листя.
  • Приблизно через 2,5 години блюдо буде готово.
  • У каструлі залишається лише бульйон і відокремлене від кісток подрібнене м’ясо.
  • Курка розкладається за невеликим мисочкам, зверху заливається процідженої рідиною, після чого посуд відправляється в холод.
  • Подавати холодець можна з будь-яким гострим соусом.

    Зі свинячої рульки

    Крім рульки будуть використовуватися ніжки. Свинина повинна бути максимально свіжою. Береться: з 800 р обох зазначених інгредієнтів, 2 цибулі-ріпки, сіль, будь-які ароматні трави.

  • Ніжки ріжуться уздовж, позбавляються від копит і замочуються у воді.
  • Далі м’ясні заготовки миються і діляться на шматки.
  • Ніжки і рулька заливаються водою і доводять до кипіння.
  • У каструлю відправляються очищені овочі, ароматні трави, сіль за смаком.
  • Вариться м’ясо до м’якості близько 5 годин.
  • Далі м’якоть, відокремлена від кісток, нарізають, розкладається по яткам і заливають процідженим відваром.
  • Дивіться також:  Царська риба: яку рибу називають царською, 4 рецепти рибних страв по-царськи

    Застигати частування в холоді не менше 10 годин.

    Холодець в мультиварці — покроковий рецепт

    Такий пристрій значно полегшить завдання господині. Правда, в мультиварці холодець буде готуватися кілька довше. З продуктів береться: задня свиняча рулька, ніжка, три листки лавра, сіль, 2 великі цибулини, 6 горошин перцю.

  • Попередньо вимочені м’ясні частини миються і чистяться. З рульки видаляється шкура, а з ніжки зіскоблюється бруд.
  • М’ясо укладається в чашу пристрою, заливається водою.
  • У ємність додається лаврове листя, перець, цибулю цілком, сіль (2 ч. л.) або за смаком.
  • У програмі «Гасіння» холодець в мультиварці нудиться 8 годин.
  • Разварившееся м’ясо ріжеться на шматочки, укладається в силіконові формочки і заливають процідженим бульйоном.
  • Смачно додавати в застигле блюдо по маленькій жмені консервованого горошку.

    Святковий рецепт з трьох видів м’яса

    Такий варіант не вийде бюджетним, зате дозволить приємно здивувати гостей. В рецепт входить: 800 г яловичої голяшки, 1,1 кг свинячої рульки, 2 курячі і 1 свиняча ніжка, 1 шт. корінь селери, 17 шт. чорного перцю, 3 невеликі цибулини, 2 морквини, сіль.

  • Все добре вимочене і промите м’ясо вариться в одній великій каструлі близько 7 годин.
  • Приблизно за 1,5 години до закінчення варіння до м’ясних компонентів відправляються всі овочі та інші компоненти рецепта. Цибулю можна не очищати від лушпайок, це поліпшить колір готового страви.
  • Коли всі інгредієнти зваряться, м’ясо зрізати з кісток, а морквина фігурно нарізати. Всі інші продукти викидаються.
  • М’ясні шматочки з скибочками овоча викладаються в судочки і заливаються процідженим бульйоном.
  • Перш ніж відправити холодець застигати, можна розкласти в ємності кружечки звареного круто яйця.

    Холодець з желатином

    Желатин найчастіше готується з курки. Для цього береться: 5 стегенець, 3 білих цибулини, 2 грудки, 3 корені петрушки, 6-7 часникових зубков, 3 морквини, 2 білка курячих яєць, сіль, желатин (30 г на 1 л бульйону), щіпка мускатного горіха.

  • М’ясо, всі очищені овочі і корінь петрушки заливаються водою і відварюються 1,5 ч. Приблизно за півгодини до готовності компоненти солятся, до них додається мускатний горіх.
  • Бульйон проціджують за допомогою білків курячих яєць.
  • М’ясо нарізають дрібними кубиками.
  • Шматочки курки вкладаються у відповідні судочки. До них додається подрібнений часник. Можна залишити і шматочки вареної моркви.
  • В охолоджений до температури тіла бульйон вводиться желатин. Коли він набубнявіє, рідина повторно проціджують і виливається на м’ясо. Можна додатково посолити рідина.
  • Судочки охолоджуються на холоді.
  • Відмінно доповнюють смак холодцю оливки без кісточок.

    Готуємо з свинячої голови

    Свинячу голову використовують для холодцю економні господині. Адже до його складу, крім голови, входить лише: головка часнику, сіль, пара лаврових листочків, спеції.

    Дивіться також:  Тісто на курник – 7 рецептів приготування

  • Голова добре промивається, скоблится ножем, ставиться варитися і після першого закипання знову миється.
  • Далі свинина заливається чистою рідиною і готується близько 3 годин. Важливо постійно знімати піну.
  • Після додавання солі, лаврушки і спецій приготування триває ще 40 хвилин.
  • М’ясо знімається з кістки. Його їстівні частини подрібнюються і викладаються в контейнери. Зверху виливається проціджений бульйон.
  • Застигати холодець буде 7-9 годин, після чого страву можна пробувати.

    Рецепт холодцю вегетаріанського

    Дивно, але холодцем можуть ласувати навіть вегетаріанці. Звичайно, в такому варіанті страви зовсім не буде м’яса. А тільки: половинка кореня селери, сіль, жменя солодкої консервованої кукурудзи, 120 г стручкової квасолі, 2 морквини, спеції, желатин (30 г на 1 л бульйону). Як варити холодець з овочів, детально описано далі.

  • Овочі миють, крупно ріжуться і відправляються варитися разом з коренем селери (крім кукурудзи). Маса солиться. Можна додати улюблені приправи.
  • Коли овочі стануть м’якими, їх треба витягти з каструлі і подрібнити блендером.
  • Вийшло пюре викладається в судочки, посипається кукурудзою і заливається бульйоном.
  • Коли страва застигне в холоді, можна подавати до столу.
  • Для заливних страв можна використовувати ріпу, цвітну капусту, зелений горошок. Овочевий бульйон проціджувати не обов’язково.

    Як приготувати страву в скороварці?

    І цю помічницю господині можуть задіяти в приготуванні смачного холодцю. Основою стане поєднання свинини і курки. У рецепт входять наступні компоненти: ціла куряча тушка, сіль, свиняча ніжка, велика ложка желатину, 3-4 часникового зубчики, морквина, листочок лавра, цибулина, 5-6 горошків перцю.

  • Все м’ясо ретельно миється, крупно ріжеться і відправляється в ємність скороварки на 3 години. Коли рідина закипить, в неї додаються всі очищені овочі (крім часнику), сіль, перець і будь-які приправи за смаком. Далі посуд, що закривається кришкою. Коли припиниться шипіння клапана можна спокійно зайнятися своїми справами.
  • Через 3 години з клапана спускається весь пар, і кришка акуратно відкривається.
  • М’ясо з бульйону розбирається на волокна, які розкладаються у відповідні судочки.
  • Можна додати скибочки вареної моркви.
  • Бульйон досаливается, змішується з желатином і підігрівається.
  • Після проціджування рідина виливається на м’ясо з морквою.
  • Приблизно через 6-7 годин в холодному місці страву можна пробувати.

    Що робити якщо холодець не застиг?

    Трапляється, що навіть правильно приготоване холодець залишається рідким. Є простий спосіб, як виправити цю ситуацію.

    У м’ясний бульйон можна додати звичайний желатин. На 2 склянки теплої води додається 20 г желюючий сухої речовини. Коли маса набубнявіє, її можна нагріти на водяній бані, розмішати, процідити і змішати з гарячим бульйоном, злитим з холодцю. При необхідності рідина досаливается і знову виливається до м’яса.

    Прокрутка до верху