Холодець – популярна закуска, без якої неможливо уявити жоден новорічний стіл. Страва займає на ньому почесне місце поруч зі всіма улюбленим салатом «Олів’є». Існує безліч рецептів, за якими можна приготувати смачний холодець з свинини. Найбільш цікаві розглянуті нижче.
Класичний холодець зі свинячої рульки
Лідируючі позиції серед холодних закусок вже довгі роки ні до чого не поступається холодець з свинини, відрізняється насиченим смаком і ароматностью.
Класична рецептура апетитного страви передбачає наявність:
- 2 морквин;
- 3 цибулин;
- 3 зубчики часнику;
- 1 рульки;
- 2 лаврових листочків;
- солі і спецій.
Покрокова інструкція створення:
- Свиняча рулька поміщається в воду і вимочується протягом 2-3 годин, після чого переводиться в чисту ємність.
- М’ясний продукт покривається водою так, щоб її рівень був вище на 2 див.
- Коли рідина закипить, з його поверхні видаляються шуми, щоб холодець вийшов апетитного вигляду.
- Вариться бульйон на повільному вогні 5 годин.
- За 1 годину до завершення зазначеного часу в основу майбутнього холодцю відправляються ціла цибулина головка і морквяні кружечки з 1 коренеплоду.
- Коли пройде 30 хвилин, в бульйон поміщаються залишилися інгредієнти, включаючи спеції, сіль.
- У фіналі рідину проціджують, рулька розбирається і звільняється від кісток.
- Далі розкладаються шматочки м’яса, подрібнений часник за судочки, де вміст заливається наваристою рідиною.
Рецепт з желатином
Якщо є сумніви в тому, що бульйон добре застигне, можна додати в майбутню закуску желатин, який розвіє всі тривоги.
Інгредієнти:
- 3 кг рульки;
- по 2 морквини і цибулини;
- 15 г желатину;
- 3 часникових головки;
- 5 лаврових листочків;
- 5 л води;
- сіль і перець.
Хід роботи:
- Рулька добре промивається і рубається на шматки, які укладаються в ємність, де покриваються водою.
- Також в каструлю закладаються порізані великими шматками овочі.
- Холодець вариться на вогні слабкої інтенсивності 3 години, після чого до нього додаються сіль, спеції і розведений у 50 мл води желатин.
- Через 30 хвилин навариста рідину проціджують, а м’ясні волокна відокремлюються від кістки і розкладається за формами.
- Рулька заливається отриманим бульйоном, а потім блюдо поміщається в холод на 2 години.
Рада! Щоб знизити калорійність свинячого холодцю, рекомендується готувати його на другому бульйоні.
Незвичайне блюдо зі свинячих вух
Тим, хто любить «похрумтіти», дуже сподобається рецепт, покроково описаний нижче.
Для його виконання необхідні:
- 4 свинячих вух;
- 500 г гомілки;
- морквина;
- ½ Головки часнику;
- пучок петрушки;
- сіль, перець і лавровий лист.
Черговість дій:
- М’ясні продукти очищаються і укладаються в ємність, де покриваються водою, яка повинна перевищувати їх на 2 див.
- До м’яса додаються очищена морквина і лавровий лист.
- Холодець вариться 3 години, після яких навариста рідину проціджують, а м’ясні продукти, звільнені від кісток, діляться на скибочки.
- У каструлі повторно об’єднуються свинячі шматочки і проціджена рідина.
- Холодець солиться, приправляється і вариться ще 1 годину, після чого розливається по чашах або піали, за яким попередньо розкладається пропущений через прес часник.
В якості прикраси використовується петрушка, яку варто розкласти по формах перед їх відправкою в холод.
Смачний холодець з м’яса свинини
Холодець – національне російське страву, яке у кожної господині виходить по-своєму.
Домогтися унікальності допомагає використання різних частин м’ясної туші, а також допоміжних інгредієнтів.
Щоб приготувати страву за цим рецептом, слід мати під руками:
- 1 кг рульки;
- ½ Кг м’якоті;
- цибулину;
- 3 лаврових листки;
- головку часнику;
- сіль, мелений перець;
- 2,5 л води.
Як варити холодець з свинини:
- Рулька вимочується 2 години і добре очищається, після чого викладається в простору ємність, куди також кладеться свиняча м’якоть.
- Все заливається водою і ставлять на вогонь, де буде знаходитися не менше 2 годин.
- Коли відведений час завершиться, в майбутній холодець викладаються сіль, перець, лавровий лист і попередньо очищена цибулина.
- Через 1 годину м’ясо виймають з бульйону, звільняється від кісток і подрібнюється, після чого розкладається по формочках, куди також додається часникова крихта.
- Бульйоном, який проціджують через марлю, заливаються розкладені складові холодцю.
- Ємності містяться в холод на 3 години.
Рада! Якщо в процесі варіння м’ясо буде прихоплюватися до дна каструлі, слід влити трохи води.
З свинячої голови
Якщо пощастило на прилавку м’ясного магазину побачити свіжу свинячу голову, то не варто втрачати випадок. Купуйте. З неї вийде наваристий холодець.
Додатково будуть потрібні:
- 3 головки часнику;
- 2 цибулини;
- 50 г солі;
- 3 морквини;
- 15 горошин запашного перцю;
- 5 лаврових листочків.
Послідовність дій:
- Голова замочується на 8 годин у холодній воді, після розрізається навпіл і знову промивається, щоб змити утворилися кісткові осколки.
- Частини голови поміщаються у відро, яке наповнюється водою і поміщається на вогонь, де знаходиться не менше 6 годин.
- Також в ємність відправляються хрестоподібно надрізані у лушпинні цибулі.
- У процесі варіння знімаються шуми і жир.
- Через 2 години в бульйон відправляється сіль.
- Коренеплоди відварюють окремо і нарізати кільцями, які розподіляються по судочки, куди також викладаються подрібнені зубчики часнику.
- За 1 годину до закінчення відведеного часу в бульйон кладуть лавровий лист і перець.
- Наприкінці голова витягується і після охолодження розбирається на частини, які за винятком мізків, найбільш жирних шматочків і шкури, розкладаються за формами.
- Заливається вміст судків киплячим бульйоном через сито.
Готуємо з свинячих ніжок
Холодець з свинячих ніжок – популярна варіація холодної закуски, для виконання якої знадобляться:
- 2 кг ніжок;
- цибулина;
- морквина;
- 3 лаврових листки;
- велика голівка часнику;
- перець горошком і сіль.
Спосіб підготовки:
- Ніжки добре очищаються за допомогою скребка і викладаються у велику каструлю, куди вливається вода, що перевищує м’ясні частини на 8 див.
- До м’яса відправляються морквина і цибулина, після чого бульйон доводять до кипіння.
- Акуратно знімається піна, щоб холодець на виході був «дзеркальним».
- Холодець вариться з ніжок 8 годин, за 2 години до завершення яких в бульйон відправляються перець і лавровий лист.
- Коли майбутній холодець злегка охолоне, з нього витягуються ніжки, які поділяються на частини без шкури, які розподіляються разом з товченим часником з судочки.
- М’ясна маса заливається попередньо процідженим бульйоном.
Холодець з свинячих хвостів
Щоб приготувати смачний холодець зі свинячих хвостів, необхідні:
- 500 г хвостів;
- 1 кг свинячих ніжок;
- цибулина;
- морквина;
- 3 лаврових листки;
- ½ Головки часнику;
- перець горошком і сіль.
Готується холодна закуска наступним чином:
- Боки та ніжки очищаються і поміщаються в каструлю з водою.
- Після закипання і варіння протягом 5 хвилин вода змінюється на нову.
- Коли бульйон закипить повторно, вогонь зменшується.
- Через 3 години в бульйон викладаються в цілому вигляді коренеплід і цибулина.
- Після ще 2 годин майбутній холодець солиться і приправляється.
- У фіналі м’ясо, отримане при обробленні вилучені хвостів і ніжок, подрібнюється і розкладається разом з рубаним часником за формами, які наповнюються процідженим бульйоном.
- Судочки відправляються в холодильник на 3-4 години, після закінчення яких закуска подається до столу.
Холодець з свинини – відмінна закуска, яка, незважаючи на тривалий процес підготовки, невимовно порадує зібралися за одним столом близьких людей.