З свинячої голови
Якщо пощастило на прилавку м’ясного магазину побачити свіжу свинячу голову, то не варто втрачати випадок. Купуйте. З неї вийде наваристий холодець.
Додатково будуть потрібні:
- 3 головки часнику;
- 2 цибулини;
- 50 г солі;
- 3 морквини;
- 15 горошин запашного перцю;
- 5 лаврових листочків.
Послідовність дій:
- Голова замочується на 8 годин у холодній воді, після розрізається навпіл і знову промивається, щоб змити утворилися кісткові осколки.
- Частини голови поміщаються у відро, яке наповнюється водою і поміщається на вогонь, де знаходиться не менше 6 годин.
- Також в ємність відправляються хрестоподібно надрізані у лушпинні цибулі.
- У процесі варіння знімаються шуми і жир.
- Через 2 години в бульйон відправляється сіль.
- Коренеплоди відварюють окремо і нарізати кільцями, які розподіляються по судочки, куди також викладаються подрібнені зубчики часнику.
- За 1 годину до закінчення відведеного часу в бульйон кладуть лавровий лист і перець.
- Наприкінці голова витягується і після охолодження розбирається на частини, які за винятком мізків, найбільш жирних шматочків і шкури, розкладаються за формами.
- Заливається вміст судків киплячим бульйоном через сито.