Особливо поживним, ароматним і наваристим завжди виходить холодець з яловичини. Для його приготування використовуються навіть економні супові набори, що дозволяє зробити блюдо бюджетним. Головне, не шкодувати приправ для такого частування.
Класичний холодець з яловичини
Інгредієнти: яловичий суглоб з м’якоттю, частина рульки і нога (вагою близько 4 кг), 2 великі головки ріпчастої цибулі, 2-3 середні морквини, пара лаврових листочків, 7-8 часникових зубчиків, сіль, 4 л фільтрованої води.
М’ясні компоненти крупно рубаються, звільняються від осколків кісток, добре промиваються і при необхідності зачищаються ножем. Далі вони заливаються водою, і готується 5,5-6,5 годин. Вогонь повинен бути мінімальним, щоб рідина не википала, так як доливати її не можна.
Приблизно через 2,5 години в каструлю відправляються вимиті, але не очищені овочі, сіль, лаврове листя. На цьому етапі можна додати будь-які спеції. Також засипаються в каструлю очищені часникові часточки.
Коли бульйон звариться, з нього потрібно отримати всю яловичину. З кісток знімається м’ясо і укладається у відповідні судочки. Бульйон ретельно проціджують через марлю і виливається поверх м’ясних шматочків.
На етапі проціджування бульйону можна при необхідності досолити.
Святковий рецепт з трьох видів м’яса
Інгредієнти: кіло яловичої голяшки, трохи більше свинячий рульки, по півкіло свинячих та курячих ніжок, 2 великі морквини, половинка кореня селери, 3-4 невеликих цибулинки, 22-24 горошку чорного перцю, сіль.
М’ясо добре вимивається, при необхідності скоблится ножем. Якщо є час, варто замочити свинину і яловичину в тазик з холодною водою на 3-4 години, щоб позбавити шматки від крові і неприємного запаху.
На повільному вогні під кришкою все м’ясо буде варитися близько 5-7 годин. Щоб бульйон в результаті вийшов прозорим, в перші хвилини після закипання з нього потрібно буде кілька разів знімати пінні пластівці.
За 1,5 години до готовності в ємність з м’ясними частинами додається очищена морквина, корінець селери або петрушки, цибулю. Відразу можна посолити інгредієнти і додати перець.
З готового бульйону шумівкою вилучаються всі продукти. Овочі викидаються. М’ясо знімається з кісточок і викладається на дно широких салатниць. Зверху на нього виливається проціджений і досоленный при необхідності бульйон.
Холодець подається до столу після повного застигання на холоді.
Зі свинячими ніжками
Інгредієнти: кіло свинячих ніжок, приблизно 1,8-1,9 л фільтрованої води, 840 г м’якоті яловичини, сіль за смаком, по морквині і луковке, 3-5 часникових зубчиків, сіль за смаком, 2 шт. гвоздики, суміш перчиком.
Ніжки вимочуються в холодній воді всю ніч, а вранці чистяться жорсткою мочалкою. Потрібно прибрати забруднення навіть з важкодоступних місць, щоб вони в подальшому не опинилися в бульйоні.
Підготовлені ніжки відправляються в каструлю. Туди ж вкладається яловича м’якоть. Зверху м’ясні компоненти заливаються водою і варяться 3 години.
Далі до м’яса додаються овочі, очищений часник, сіль, спеції. Варка триває ще пару годин. Коли на поверхні бульйону почне утворюватися добре помітна плівка, значить, він повністю готовий.
М’ясо знімається з кісточок і акуратно розбирається на волокна. Разом з тонкими кружечками моркви воно вкладається в судочки.
Зверху інгредієнти поливаються процідженим бульйоном. Страва залишають на холоді.
Якщо хочеться змінити рецепт холодцю зі свинячих ніжок з яловичиною, можна поекспериментувати зі спеціями.
Як приготувати в мультиварці?
Інгредієнти: літр фільтрованої води, ціла яловича та свиняча ніжка, велика морква, ріпчаста цибулька, 1 ч. ложка кухонної солі, сушена зелень.
У чашу приладу виливається вода, і викладаються попередньо підготовлені м’ясні частини. Спочатку в програмі «М’ясо» вони готуються 60-70 хвилин.
Далі в ємність викладаються очищені овочі, зелень, засипається сіль. За бажанням можна додати часникові часточки. Разом інгредієнти варяться ще 80-90 хвилин.
Потім м’ясо відділяється від кісток, розривається на волокна і вкладається в невеликі чашки. Зверху виливається проціджений бульйон.
Якщо хочеться, щоб часник відчувався в готовому блюді, можна додати його шматочками м’яса.
З желатином
Інгредієнти: близько 1,5 кг яловичої голяшки, 2 головки ріпчастої цибулі, морква, 8-9 горошин чорного перцю, 35 г желатину (швидкорозчинного), будь-які ароматні трави за смаком, кам’яна сіль.
Щоб зварити холодець з яловичини смачним, насамперед потрібно нарізати м’ясні компоненти великими шматками і замочити в холодній воді з вечора до ранку. Це дозволить надалі зварити ідеально прозорий бульйон.
Вранці м’ясо заливається водою, доводиться до кипіння. Дуже важливо на цьому етапі зняти з поверхні рідини всю піну.
Далі в блюдо додаються всі очищені овочі, чорний перець, сіль, пахучі трави.
Варитися бульйон буде 7-9 годин. Якщо потрібно долити в каструлю води, її повинно бути не більше 1 склянки.
Желатин розвести у невеликій кількості води (по інструкції виробника).
Готові м’ясні компоненти витягуються з рідини і зрізаються з кісточок. Його треба укласти в глибокі тарілки.
Бульйон добре проціджують, в ньому розчиняється розпущений у воді желатин. Отримана рідина виливається поверх м’ясних шматочків.
Щоб страва виглядало гарно, прикрасьте його консервованою кукурудзою, зеленню, кружечками моркви, часточками перепелиних яєчок і тільки після цього надіслати на холод.
Холодець з яловичини і свинячої рульки
Інгредієнти: 2 свинячі ніжки, по 1 яловичої голяшке і свинячої рульки, моркви і цибулині, корінь петрушки, будь-які приправи, кам’яна сіль.
Промите і нарізане м’ясо укладається у велику ємність. Зверху вона заливається водою і готується 4,5-5,5 годин.
Далі до м’яса додаються всі інші заявлені в рецепті інгредієнти, і приготування триває ще 1,5 години.
Готова свинина і яловичина знімається з кісточок, дрібно рубається і висипається в невеликі миски.
Зверху на компоненти виливається пропущений через марлю бульйон. При необхідності його можна досолити.
Зручніше проціджувати холодець за допомогою марлі, складеної в три рази. Після застигання можна знімати пробу.
Рецепт з куркою
Інгредієнти: кіло курятини, півкіло яловичини, по морквині і цибулини, часник за смаком, сіль, ароматні трави, сушена зелень.
Заздалегідь очищена і промита курятина, яловичина заливаються водою і варяться при мінімальному нагріві плити близько 3-3,5 годин. Далі в бульйончик відправляються вибрані приправи, сіль, овочі, зелень. Готується ще годину.
Залишається зняти м’ясо з кісток, укласти в глибокі тарілки, присипати рубаним часником і залити процідженим бульйоном.
Застигати холодець буде близько доби на морозному балконі або в холодильнику.
По-українськи
Інгредієнти: 2 свинячі ніжки, 1,5 кг яловичої грудинки, морквина, корінець селери, часник за смаком, сіль, цибулина, лавровий лист.
Заздалегідь промите і вимочене в холодній воді м’ясо варитися близько 4 годин. Далі до нього викладаються неочищені чисті овочі. Приготування триває ще 1,5 години.
Приблизно за півгодини до готовності бульйон солиться, в нього додається корінець селери, лавровий листочок, очищений часник.
Готове м’ясо ділиться на волокна і вкладається в формочку. Зверху виливається проціджений бульйон.